Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Ano, cukety.

3.8.2018

Na tento nápad mě přivedl Bedin povzdech, co s cuketou, že ji napadá nanejvýš cukeťák ala bramborák.

No a před třemi lety vyšel na Zvířetníku článek právě o tom, co s cuketami. V diskusi se objevilo tolik dobrých nápadů, že jsem neodolala a znovu je připomenu. Nejsou úplně všechny, takže kdo máte zájem, podívejte se na původní článek zde.

Tak jedem:

Vendulka Glover

Do 15 cm dlouhé cuketky, až loni jsem jim přišla na chuť. Dělám je převážně na tři způsoby.

Nakrájím na tenká půlkolečka a přidám do curry ke konci vaření, nebo si nakrájím cuketu a kousek lilku na kousíčky a dám to chvíli dusit na zesklovatělou cibulku s rajčaty, pak se to smíchá s uvařenou nelepivou rýží, já používám uncle bens, a navrch se sype nadrobená feta.

A další recept je: tři cuketky si naloupu podélně škrabkou na brambory na tenoučké plátky, dám na velký plech s pečícím papírem vymazaným olivovým olejem a dám na deset minut do trouby. Potom se to smíchá s uvařenýma těstovinama pro dva, ochutí citronem a parmezánem, a může se to jíst jen tak nebo s pečeným kuřátkem. Je to moc dobrý.

HanaW.

Byla jsem dopoledne u doktora a v čekárně jsem si prečetla zajímavý recept s cuketou. Podotýkam, ze z cepelýnu by to asi nebylo to ono. Uvaří se hodně široké nudle - v receptu to jsou pappardelle, ale myslím, ze české široké vaječné by šly taky. Cuketa se podélně na celou šířku nakrájí na tenké plátky. Mezitím si uděláte rychlé pesto z rukoly. Dvě větší hrstě rukoly se hodí do mixeru, spolu s česnekem dle chutě, něco parmezánu, a něco lehce opražených ořechů plus olol. A fčil přijde ten chytrý trik. Horké nudle přímo z hrnce se IHNED promíchají se syrovými tenkými plátky cukety, a to horko z těch nudli to uvaří, aby cuketa byla na skus. Pak se to promíchá s tím rukolovým pestem, zasype ještě čerstvou rukolou, přidá ještě něco parmezánu (já, protože si furt musím recepty upravovat, tak bych do toho dala trochu měkkého kozího sýra), sůl, pepř a je hotovo.

Mně se na tom líbí, že za (a) je to rychlé, a za (b) ta cuketa není předělaná. Předělanou cuketu nemám ráda. To musím zkusit.

Jajka:

V Sutivanu bylo jedno z rychlých letních jídel „tikvice“. Moc mi chutnalo a teprve časem jsem zjistila, že jde nejspíš o malé cuketky. Tak do 15 cm délky a průměru cca 4 cm.

Nakrájet na špalíky, k tomu na cca stejně velké kousky nakrájené oloupané brambory zalít horkou vodou jen tak tak, trochu soli. Povařit cca 15 minut. Vylovit na talíř, přidat rozmačkaný česnek a pokapat olivovým olejem. Mňam.

Případně místo tykviček blitva (mangold), ostatní ingredience zůstávají. Jen se blitva přidá těsně před dovařením brambor, je hned hotová.

Marička:

My máme cuketu rádi, ALE když jede manžel na nákup a má ji v seznamu, dostane ode mne příkaz brát jen malé, tak velikosti okurky-nakládačky, nebo když větší, musí být štíhlé. Pak ji dělám jen na dva způsoby - oba jako příloha (nikdy neloupu). Buď samotnou, kdy pokrájím na kolečka a na pánvičce rychle podusím buď samotnou, nebo na předem podušené cibuli. Kořením solí, pepřem, česnekem. Raději ale máme druhou variantu - cuketu s mrkví. Oboje pokrájím na špalíčky, z nich pak nakrájím hranolky (pomfrity). Na pánvičce nejprve podusím mrkev, protože potřebuje trochu déle než cuketa, kterou přihodím k mrkvi jen na poslední minutu, dvě, aby se nerozvařila. Koření sůl, čerstvě mletý pepř, pažitka nebo petrželka. Na talíři obě zeleniny dohromady hezky ladí, nejen vzhledem, ale i chutí.

Sharka:

Mám ráda cuketky do 20 cm délky a max 5-6 cm v průměru, tmavě zelené,žíhané, žluté...miluju je v ratatouille, v špagetách nakrouhané škrabkou na dlouhé tenké pásky...mám ráda jehněčí mleté, dobře ochucené, obalené těmito cuketovými pásky, takže to vypadá v zapékací misce jako malé soudečky...chutnají mi cuketové chlupaté knedlíky (dík paní Jano Štěpánková), cukeťáky nebo mix brambor s cuketou a z toho bramborák, chutná mi i buchta... mám ji ráda i nakládanou, to když se nevyvedly nakládačky...a co jsem ochutnala a fakt to bylo prudce jedlé - smažené cuketové květy.

Verenka:

Spracovávam ich ako vy + Struham a odkladám na zimu v mrazáku, Do tých zmrazených dávam aj cesnak, aj kôpor, občas aj na prúžky pokrájanú papriku. Využivam ich po dochutení koreninami do cestovín - je to rýchle a výborne a na prívarky alebo omáčky.

Ďalší spôsob: tie malé škrabkou nakrájam na dlhé pásiky a teraz pozor: vlnovite ich navliekam na špajdle, prekladám kúskami mäsa, prerastenej slaniny, inej zeleniny a pečiem - fakt výborne. Pri spracovávaní dovnútra plačem, že takto plýtvam materiálom, že som ich nenechala rásť do pol metra, a počítam, koľko sáčkov strúhaných som mohla mať - hovorím sedliacka lakomosť...

Jenny:

Když maso v ní tak - bůčkolin. Nastrouhám cuketu, smíchám s namletým bůčkem a vše ochutím jako sekanou, shrnu do plechu, pekáče, a dělám v troubě jako bůček, sekanou. Je to dobré, je toho hodně, pošetříte masa a zužitkujete zepelin. Vše má výraznou chuť toho bůčku, zjemněného cuketou. Jen nesmí ten pekáč být úplně plný, což k tomu svádí, neb pak směs přetéká a dovede i zahořet při přísunu vzduchu, což se mi jednou stalo, páč jsem byla chamtivá a chtěla mít všeho hodně. Cuketám zdar! Doufám, že se TJF a WWW budou dobře bavit.

Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.

Lika Neviditelný pes


zpět na článek