8.5.2024 | Den vítězství


MLSOTNÍK: Květákový nákyp s Nivou

21.8.2020

Potřebujeme:

1 menší květák (když je větší, bude i květáková polévka)
50 g hladké mouky
kousek másla
cca 1/2 l mléka
100 - 120 g Nivy (záleží, jak chcete mít nákyp slaný)
3 vejce

Potřebné ingredience. Ještě 3 vejce, ta jsou mimo záběr.

Květák jsem rozebrala na malé růžičky a trochu předvařila, tentokrát v
mikrovlnce.
Pokud je květák veliký, počítám i s polévkou a předvářím klasicky ve vodě,
cca 5 minut.

Předvařený květák

Z kousku másla a mouky se udělá světlá jíška, zalije se po troškách studeným
mlékem a rozvaří na bešamel. Výsledná hustota by měla být jako hustá
krupicová kaše.

Bešamel

Do horkého bešamelu přimíchám nastrouhanou nivu (pokud je to zbytek z
mrazáku, stačí rozdrobit) a pokud je dost tučná a já líná, i nakrájená na
kostičky se v horkém bešamelu rozpustí.

Bešamel s nivou

Ani nečekám na vychladnutí a vmíchám 3 žloutky.

Tři vajíčka rozdělená na bílky a žloutky.

Ušlehám tuhý sníh ze tří bílků a opatrně smíchám s bešamelem a růžičkami
květáku.

Květák, sníh, bešamel se žloutky - vše připraveno, jen smíchat

Přesunu do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou nebo hrubou
moukou.

Nákyp v pekáčku

Vložím do trouby vyhřáté na 160 °C a peču cca 35 minut, až povrch zezlátne a
testovací špejle není opatlaná.

Upečeno

Dobrou chuť!

Porce na talíři

Foto: Jajka

Jajka Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !