28.9.2020 | Den české státnosti


MLSOTNÍK: Květákový nákyp s Nivou

21.8.2020

Potřebujeme:

1 menší květák (když je větší, bude i květáková polévka)
50 g hladké mouky
kousek másla
cca 1/2 l mléka
100 - 120 g Nivy (záleží, jak chcete mít nákyp slaný)
3 vejce

Potřebné ingredience. Ještě 3 vejce, ta jsou mimo záběr.

Potřebné ingredience. Ještě 3 vejce, ta jsou mimo záběr.

Květák jsem rozebrala na malé růžičky a trochu předvařila, tentokrát v
mikrovlnce.
Pokud je květák veliký, počítám i s polévkou a předvářím klasicky ve vodě,
cca 5 minut.

Předvařený květák

Předvařený květák

Z kousku másla a mouky se udělá světlá jíška, zalije se po troškách studeným
mlékem a rozvaří na bešamel. Výsledná hustota by měla být jako hustá
krupicová kaše.

Bešamel

Bešamel

Do horkého bešamelu přimíchám nastrouhanou nivu (pokud je to zbytek z
mrazáku, stačí rozdrobit) a pokud je dost tučná a já líná, i nakrájená na
kostičky se v horkém bešamelu rozpustí.

Bešamel s nivou

Bešamel s nivou


Ani nečekám na vychladnutí a vmíchám 3 žloutky.

Tři vajíčka rozdělená na bílky a žloutky.

Tři vajíčka rozdělená na bílky a žloutky.

Ušlehám tuhý sníh ze tří bílků a opatrně smíchám s bešamelem a růžičkami
květáku.

Květák, sníh, bešamel se žloutky - vše připraveno, jen smíchat

Květák, sníh, bešamel se žloutky - vše připraveno, jen smíchat

Přesunu do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou nebo hrubou
moukou.

Nákyp v pekáčku

Nákyp v pekáčku

Vložím do trouby vyhřáté na 160 °C a peču cca 35 minut, až povrch zezlátne a
testovací špejle není opatlaná.

Upečeno

Upečeno

Dobrou chuť!

Porce na talíři

Porce na talíři

Foto: Jajka

Jajka Neviditelný pes


Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!