Pondělí 23. června 2025, svátek má Zdeňka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

VíP: Všeobecný víkendový pokec(ník)

Lika
diskuse (62)

Jelikož včerejší Mlsotník dopadl vskutku po kočičím způsobu – osobitě –, sáhnu znovu po své osvědčené chorvatské kuchařce, ať vás při sobotě taky potěším. Tak co tu máme? Chobotnicový salát – hm, po bramborách není v receptu ani stopy, na rozdíl od těch, které nám servírují v sezóně. To budou asi ekologické saláty. Pražení pavoukoví krabi. Tak to taky ne. Úhoři se žábama? Někdy příště. A hele, kapr! Dušený kapr s rýží a taky opilý kapr. Necháme je na předvánoční čas. Dneska zkusíme vepřové s pečenou jotou.

Víte, co je jota? To jsou fazole s kysaným zelím. Jota se může připravovat s různými klobásami nebo uzeným, bývá v polévkách. Ale dnes bude jota s vepřovým.

Potřebovat budete:

  • 800 g vepřového ramínka
  • sůl a pepř na ochucení
  • 0,5 dcl oleje
  • 150 g bílých fazolí (den předem namočit)
  • 2 bobkové listy
  • 20 g mouky
  • 10 g červené papriky
  • 1 pálivá paprička
  • 300 kysaného zelí strouhaného (kdo by se divil, pak existují i celé kysané hlávky, tak ty dneska ne-e).

A jdeme na to. Maso nakrájíme na 3 cm tlusté plátky, které osolíme a opepříme. Položíme je naplacato na omaštěný plech a pečeme je v troubě 30 min na 130 °C. Ještě nedodělané je z trouby vyndáme.

Mezitím se pustíme do fazolí. Slejeme vodu, ve které byly namočené, a vařit je budeme ve studené vodě BEZ soli. Až voda začne vřít, vodu znovu slejeme a tentokrát fazole zalijeme vlažnou až teplou vodou. Přidáme bobkové listy. Až se voda začne vařit, snížíme teplotu plotýnky na polovinu, hrnec zakryjeme a vaříme 60 minut, dokud fazole nezměknou.

Na plechu od polopečeného masa opražíme mouku dohněda. Přidáme k ní červenou a pálivou papriku a kysané zelí. Dusíme 30 minut a mícháme. Pak přidáme procezené uvařené fazole. Všechno pořádně promícháme.

Do hlubšího pekáčku rozprostřeme zelí s fazolemi (jotu) a na ně rozložíme napůl upečené řezy masa. Pak nezakryté pečeme v troubě 20 minut při 180 °C.

Výsledek je celý zlatohnědý a vypadá chutně.

Třeba to někoho inspiruje – vepřové pečené na kysaném zelí a fazolích.

Každopádně přeji dobrou chuť po celý víkend.

Toto je obvyklý vípák, takže sem pište o čemkoli, co vás zajímá a oč se chcete podělit.

Aston Ondřej Neff
23. 6. 2025

Americké bořiče bunkrů dopadly na tři místa.

SÝR ZDARMA
23. 6. 2025

Co jí předcházelo a co následovalo, včetně české stopy.

přečetl Panikář
23. 6. 2025

Parlament EU apeluje na kriminalizaci hate speech.

Petr Kolman
23. 6. 2025

A možná by to tak bylo i lepší.

bur Vítězslav Bureš, kurl Lenka Kuřilová, ČTK
23. 6. 2025

Česko zasáhly bouřky, jež dorazily z Bavorska a postupně přešly až na Moravu. Hasiči vyjížděli k...

Lidovky.cz, ČTK
23. 6. 2025

Jednoho mrtvého a tři zraněné, kteří jsou v ohrožení života, si vyžádalo bouřlivé počasí v Berlíně....

Lidovky.cz, ČTK
23. 6. 2025

Izraelská armáda v pondělí zaútočila na cíle spojené s íránským režimem a bezpečnostními složkami....

ČTK, jhr Jan Hron
23. 6. 2025

Írán odpálil rakety na americkou vojenskou základnu Al-Udajd v Kataru. Označil to za „mocnou“...

Lidovky.cz, ČTK
23. 6. 2025

Maďarsko a Slovensko se rozhodly nepodpořit 18. unijní sankční balík proti Rusku. Důvodem je plán...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz