29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

VíP: Všeobecný víkendový pokec(ník)

Dnes s receptem z chorvatské kuchařky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Williamson 8.11.2015 18:18

Je tady hnusne

Uz vic jak tyden a pul bud prsi nebo mzi a je vlezlo. Zima ani tak ne, ale vlezlo a obcas fuci. Vylet do hor podivat se na barvici stromy jaksi odpada (ano, vim, ze Xerxovic by jeli). U nas kolem se to jeste moc nebarvi, ale zato mi vcera rozkvetla prvni krasna ruzova kamelie. Znak pokracujiciho podzimu a nadchazejici "zimy" - kamelie, spousty kamelii.

Chet vari obed pro nepohodu. Hashbrowns -na panvi osmazene nudlicky brambor s cibuli a angl. slaninou, v troube ogrilovane cervene papriky a volska oka tak, aby ten zloutek jeste tekl.

Jo, a rozvonel se mi venku ker, co ma malinke, temer neviditelne zlutobile kvety. Ale voni intenzivne, tak mezi destem se chodim nadychat te vune. A voni az do kuchyne.Jmenuje se tea olive (osmanthus fragrans).

M. Crossette 8.11.2015 18:34

Re: Je tady hnusne

Hanko, u nás je taky mizerně ! Ještě včera bylo vedro a sucho, ale v noci začalo pršet, teď už od rána leje, že ani kočky nechtěly ven a před chvíli jsme k nám přivedla Trixie, která ze své zahrady přesprintovala na naši verandudu, dřive než jsem zavřela dveře její garáže :)Ale začíná se i ochlazovat, tak se slíbená chladná vlna blíží.

Ano vůně keře Tea Olive je neuvěřitelná, na to jak malinkaté kvítky to jsou. Nám ho kdysi doporučil náš vet (prý jestli chceme vůni na zahradě, tohle si tam musíme dát). Malý keř mám v želvím výběhu a větší u plotu vedle motoru k bazénu. Ať jdu pustit bazén, nebo jdu kolem výběhu ta vůně mě doslova "praští" přes nos ! A v parku, kam chodíme s Trixie jsou těhle keřů celé řady a jejich vůni je cítit už z velké dálky.

Rputi, ten recept vypadá úúúžasněěě, díky, určitě vyzkouším, není tam nic, co by nám nechutnalo :) Proč se část česneku dává loupaného a část ne?

Z. Lika 8.11.2015 20:52

Re: Je tady hnusne

Osmanthus jsem složitě sháněla jako esenci - přidává se do parfémů a je prostě nádherná. Díky za připomenutí. Mít ji kolem naživo, to je jako báseň.

Z. Rpuťová 8.11.2015 21:24

Re: Je tady hnusne

Maričko, proč neoloupaný, netuším.

Fakt se mi ten recepis vloudil jako reklama a přišlo mi mto: "Aj dobré", tož jsem to pastla! :)))

Š. Matyášová 9.11.2015 10:05

Re: Je tady hnusne

neloupanej pečením zesládne a předá jen vůni a ne štiplavost....

Z. Rpuťová 8.11.2015 17:10

Se mi teď vloudil na netu slibný recepis:

Suroviny:

750 g bůčku (libového, bez kůže), 4 lžíce polohrubé mouky,2 lžíce sušeného česneku, 2 lžíce grilovacího koření, 2 palice česneku, 1 cibule (menší), olej, voda, 2 dcl piva (10°), sůl

Postup přípravy receptu

Maso omyjeme, důkladně osušíme a nakrájíme na menší kostky, přibližně 5x5cm. Mouku, sušený česnek a grilovací koření smícháme a důkladně v něm obalíme kousky masa, které tlakem sploštíme.

V pekáčku rozpálíme trochu oleje, kostky masa zprudka opečeme, až začnou zlátnout, podlijeme pivem do výše 2cm, poklademe většími kusy cibule a stroužky česneku (polovinu oloupané, polovinu neoloupané), zakryjeme alobalem a pečeme 30min. v troubě na 170°C. Občas zkontrolujeme a podlijeme výpekem či doplníme pivem. Poté odkryjeme a pečeme dalších 20min., podléváme výpekem.

Z. Xerxová 8.11.2015 11:42

dnešní procházka

ušli jsme takové pohodové kolečko kolem Velkého Vápenného - jen 12 kiláčků. Krásné bučiny - stříbrné kmeny ve stráních zlatého listí. Nikde ani noha - jen u zříceniny Roimund byly dvě tůristky a pár srnčího jsme viděli (naštěstí já dřív - a to psisko poslechne).

Lítá hrozně klošů - nalítávali nejen na psa, ale i na nás. Mrchy jedny okřídlený... Holt je teplo...

T. Zana 8.11.2015 19:22

Re: dnešní procházka

Nenávidím kloše! Párkrát se mi stalo, že si mě ten blbec spletl s jelenem a byl z toho hnusnej bolák. Nenávidím kloše!

Z. Lika 8.11.2015 20:55

Re: dnešní procházka

Dočetla jsem se, že zbytky klošů byly nalezeny na mumii Ötziho.

Z. Lika 8.11.2015 20:56

Re: dnešní procházka

Zano, nespletl si tě s jelenem, ale laní :-)

Z. Lika 8.11.2015 11:22

Dneska procházka jen v tričku

s krátkým rukávem, tohle je indiánské léto, to opravdu pozdní. Užijte si krásnou neděli!

Z. Vave 8.11.2015 8:48

Není nad to si počkat,

pak je člověk obohacen nejen o recept, ale i o výživnou diskusi jako dezertík. ;o)

Dnes budu dělat něco, co jsem nevařila řadu let, tedy maso na bramborách se šlehačkou. Mám za to, že to působí dost nedělně (ta šlehačka ;o) ) a přitom je to žádoucí eintopf.

Na naření není čas, musím došít deku z lásky a potřebuju jít na zahrádku, nutně. Kdyby to bylo jen na mě, tak se s tím nemažu a chleba si namažu. ;o)

Přeju všem dobrý den. <3

V. Glover 8.11.2015 15:58

Re: Není nad to si počkat,

to dělávala moje máma, měla jsem to moc ráda. dáváš vrstvu cibule mezi brambory?

Š. Matyášová 8.11.2015 16:45

Re: Není nad to si počkat,

tohle dělávám, když je u mě Dan, cibuli tam nedávám, v tomto jí mít nemusím...je to rychlé a dobré...

Z. Vave 8.11.2015 17:19

Re: Není nad to si počkat,

Jojo, dávám, Wendulko.Dvrstvu na dno i na maso, mňam. :)

H. Williamson 8.11.2015 18:30

Re: Není nad to si počkat,

Brambory ve slehacce jsem nedavno po douhe dobe delala. Ale napolo jsem je varila v mliku, a zapekala s kavovou smetanou a jen trochou slehacky pod dojmem shlednuti se v zrcadle.

Z. Xerxová 8.11.2015 6:41

hezkou neděli

hezkou neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

je teplo (12 stupňů ! ), na nebi se střídají mraky a jasné pásy... dneska se musí na pořádný výlet. Asi na Velký Vápenný na Ještědském hřbetu - abychom taky jednou jeli na druhou stranu

T. Zana 8.11.2015 9:37

Re: hezkou neděli

A nad ránem tu zase pršelo :-)

Z. Jenny 8.11.2015 11:18

Re: hezkou neděli

Milá Zano, teď jsem dočetla a dokoukala Sázavu. Moc inspirující.

není nad to,když se manželé, či partneři umí dohodnout demokraticky nad cílem cesty. :-) U nás svítí slůňo ale jinak docela prádelna, vlhko. Revmatici mají pré. :-)

T. Zana 8.11.2015 19:24

Re: hezkou neděli

No jo, tohle bylo takový nečekaný - oba jsme měli pocit, že jsme se přece takhle dohodli ;-)

H. Williamson 7.11.2015 19:09

Inspiracni recept na chladnejsi dny

Ja bych to jeste krapet upravila. Do vetsiny jidel, kam se soupne kysele zeli, tak si ho predprivamim. Udelam si cibuli se slaninou, ne do tmava, jen az na ruzku ta cibule zacne zlatnout a na tom pak podusim to kysele zeli. Takhle udelana cibule to zeli prisladi. Pak pokracuju podle receptu.

Z toho si Liko nic nedelej, ze to upravuju. ja to delam skoro s kazdym receptem. Nemuzu si pomoct.

Z. Lika 7.11.2015 19:24

Re: Inspiracni recept na chladnejsi dny

Jsem ráda, když recepty inspirují. Slaninou se rozhodně nedá nic zkazit :-)

Z. Jenny 7.11.2015 18:26

Dělám

hodně maso na zelí, dost experimentuji. Kuřecí pak není tak suché, vynikající jsou válečky mletého masa upraveného kořením jako sekaná nebo kotlety či plecko,krkovička, pořádné flágy a ještě zelí navrch. V poslední době krájím na takovéto maso na hrubo plátky rajčat, kolečka cibule,kolečka papriky anebo taky žampiony. V Kaufu mívají velké žampionové steaky v krabičce, ty jsou výborné na a pod maso.

Pokud dávám ty mleté válečky, zaleju zelí nahoře rajčatovou passatou.Dělala jsem to na naše Zelobraní a mělo jídlo velký úspěch.

Když se pokrm peče úžasně vše voní. Peču v litinovém pekáči naší výroby přikrytém poklicí.Jo a šupnu tam 2 bobkové listy.

Z. Dalmi 7.11.2015 18:31

Re: Dělám

Jojo, jak jsem to četla, tak si říkám - ještě bobkový list. Úplně jsem to cítila :-)

H. Williamson 7.11.2015 19:14

Re: Dělám

Shanim rostlinu, ze ktere bych si ty bobkove listy mohla trhat cerstve. tady to doroste temer do velikosti mensiho stromku. Ale vzpomenu si na to vzdycky v rocni dobe, kdy by se nemely sazet a tudiz nejsou k mani.

Z. Yga 7.11.2015 19:24

Re: Dělám

Já měla letos samosběr - teda mamka měla samosběr, ale spravedlivě nás rozdělila. Potvrzuji, že není nad čerstvý vavřín (i nad čerstvě nasušený - mám ho docela dost ... hmmm, možná příště by mohla být nějaká položka v aukci čerstvě sušený bobek).

Z. Lika 7.11.2015 19:26

Re: Dělám

Taky jsem se dostala k rostlině - sice ji držím jen v malém květináči, ale za oknem na jižní stranu se určitě cítí jako v Chorvatsku. A strkám bobkolisty do všeho :-)

Z. Jenny 7.11.2015 23:32

Re: Dělám

Mně ten bobkáč přivezli naši chataři z dovči v Chorvatsku.

Z. Lída 8.11.2015 9:31

Re: Dělám

:-)) Já jsem si vavřín koupila u nás v zelenině. Stál něco přes stovku.

Z. Lika 8.11.2015 11:23

Re: Dělám

U nás ho měli v květinářství. Jsem moc ráda, že ho mám.