Neviditelný pes

VíP: Všeobecný víkendový pokec(ník)

7.11.2015

Jelikož včerejší Mlsotník dopadl vskutku po kočičím způsobu – osobitě –, sáhnu znovu po své osvědčené chorvatské kuchařce, ať vás při sobotě taky potěším. Tak co tu máme? Chobotnicový salát – hm, po bramborách není v receptu ani stopy, na rozdíl od těch, které nám servírují v sezóně. To budou asi ekologické saláty. Pražení pavoukoví krabi. Tak to taky ne. Úhoři se žábama? Někdy příště. A hele, kapr! Dušený kapr s rýží a taky opilý kapr. Necháme je na předvánoční čas. Dneska zkusíme vepřové s pečenou jotou.

Víte, co je jota? To jsou fazole s kysaným zelím. Jota se může připravovat s různými klobásami nebo uzeným, bývá v polévkách. Ale dnes bude jota s vepřovým.

Potřebovat budete:

  • 800 g vepřového ramínka
  • sůl a pepř na ochucení
  • 0,5 dcl oleje
  • 150 g bílých fazolí (den předem namočit)
  • 2 bobkové listy
  • 20 g mouky
  • 10 g červené papriky
  • 1 pálivá paprička
  • 300 kysaného zelí strouhaného (kdo by se divil, pak existují i celé kysané hlávky, tak ty dneska ne-e).

A jdeme na to. Maso nakrájíme na 3 cm tlusté plátky, které osolíme a opepříme. Položíme je naplacato na omaštěný plech a pečeme je v troubě 30 min na 130 °C. Ještě nedodělané je z trouby vyndáme.

Mezitím se pustíme do fazolí. Slejeme vodu, ve které byly namočené, a vařit je budeme ve studené vodě BEZ soli. Až voda začne vřít, vodu znovu slejeme a tentokrát fazole zalijeme vlažnou až teplou vodou. Přidáme bobkové listy. Až se voda začne vařit, snížíme teplotu plotýnky na polovinu, hrnec zakryjeme a vaříme 60 minut, dokud fazole nezměknou.

Na plechu od polopečeného masa opražíme mouku dohněda. Přidáme k ní červenou a pálivou papriku a kysané zelí. Dusíme 30 minut a mícháme. Pak přidáme procezené uvařené fazole. Všechno pořádně promícháme.

Do hlubšího pekáčku rozprostřeme zelí s fazolemi (jotu) a na ně rozložíme napůl upečené řezy masa. Pak nezakryté pečeme v troubě 20 minut při 180 °C.

Výsledek je celý zlatohnědý a vypadá chutně.

Třeba to někoho inspiruje – vepřové pečené na kysaném zelí a fazolích.

Každopádně přeji dobrou chuť po celý víkend.

Toto je obvyklý vípák, takže sem pište o čemkoli, co vás zajímá a oč se chcete podělit.

Lika Neviditelný pes


zpět na článek