25.4.2024 | Svátek má Marek


VíP: Všeobecný víkendový pokec(ník)

7.11.2015

Jelikož včerejší Mlsotník dopadl vskutku po kočičím způsobu – osobitě –, sáhnu znovu po své osvědčené chorvatské kuchařce, ať vás při sobotě taky potěším. Tak co tu máme? Chobotnicový salát – hm, po bramborách není v receptu ani stopy, na rozdíl od těch, které nám servírují v sezóně. To budou asi ekologické saláty. Pražení pavoukoví krabi. Tak to taky ne. Úhoři se žábama? Někdy příště. A hele, kapr! Dušený kapr s rýží a taky opilý kapr. Necháme je na předvánoční čas. Dneska zkusíme vepřové s pečenou jotou.

Víte, co je jota? To jsou fazole s kysaným zelím. Jota se může připravovat s různými klobásami nebo uzeným, bývá v polévkách. Ale dnes bude jota s vepřovým.

Potřebovat budete:

  • 800 g vepřového ramínka
  • sůl a pepř na ochucení
  • 0,5 dcl oleje
  • 150 g bílých fazolí (den předem namočit)
  • 2 bobkové listy
  • 20 g mouky
  • 10 g červené papriky
  • 1 pálivá paprička
  • 300 kysaného zelí strouhaného (kdo by se divil, pak existují i celé kysané hlávky, tak ty dneska ne-e).

A jdeme na to. Maso nakrájíme na 3 cm tlusté plátky, které osolíme a opepříme. Položíme je naplacato na omaštěný plech a pečeme je v troubě 30 min na 130 °C. Ještě nedodělané je z trouby vyndáme.

Mezitím se pustíme do fazolí. Slejeme vodu, ve které byly namočené, a vařit je budeme ve studené vodě BEZ soli. Až voda začne vřít, vodu znovu slejeme a tentokrát fazole zalijeme vlažnou až teplou vodou. Přidáme bobkové listy. Až se voda začne vařit, snížíme teplotu plotýnky na polovinu, hrnec zakryjeme a vaříme 60 minut, dokud fazole nezměknou.

Na plechu od polopečeného masa opražíme mouku dohněda. Přidáme k ní červenou a pálivou papriku a kysané zelí. Dusíme 30 minut a mícháme. Pak přidáme procezené uvařené fazole. Všechno pořádně promícháme.

Do hlubšího pekáčku rozprostřeme zelí s fazolemi (jotu) a na ně rozložíme napůl upečené řezy masa. Pak nezakryté pečeme v troubě 20 minut při 180 °C.

Výsledek je celý zlatohnědý a vypadá chutně.

Třeba to někoho inspiruje – vepřové pečené na kysaném zelí a fazolích.

Každopádně přeji dobrou chuť po celý víkend.

Toto je obvyklý vípák, takže sem pište o čemkoli, co vás zajímá a oč se chcete podělit.

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !