Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996VíP: Všeobecný víkendový pokec(ník)
Jelikož včerejší Mlsotník dopadl vskutku po kočičím způsobu – osobitě –, sáhnu znovu po své osvědčené chorvatské kuchařce, ať vás při sobotě taky potěším. Tak co tu máme? Chobotnicový salát – hm, po bramborách není v receptu ani stopy, na rozdíl od těch, které nám servírují v sezóně. To budou asi ekologické saláty. Pražení pavoukoví krabi. Tak to taky ne. Úhoři se žábama? Někdy příště. A hele, kapr! Dušený kapr s rýží a taky opilý kapr. Necháme je na předvánoční čas. Dneska zkusíme vepřové s pečenou jotou.
Víte, co je jota? To jsou fazole s kysaným zelím. Jota se může připravovat s různými klobásami nebo uzeným, bývá v polévkách. Ale dnes bude jota s vepřovým.
Potřebovat budete:
- 800 g vepřového ramínka
- sůl a pepř na ochucení
- 0,5 dcl oleje
- 150 g bílých fazolí (den předem namočit)
- 2 bobkové listy
- 20 g mouky
- 10 g červené papriky
- 1 pálivá paprička
- 300 kysaného zelí strouhaného (kdo by se divil, pak existují i celé kysané hlávky, tak ty dneska ne-e).
A jdeme na to. Maso nakrájíme na 3 cm tlusté plátky, které osolíme a opepříme. Položíme je naplacato na omaštěný plech a pečeme je v troubě 30 min na 130 °C. Ještě nedodělané je z trouby vyndáme.
Mezitím se pustíme do fazolí. Slejeme vodu, ve které byly namočené, a vařit je budeme ve studené vodě BEZ soli. Až voda začne vřít, vodu znovu slejeme a tentokrát fazole zalijeme vlažnou až teplou vodou. Přidáme bobkové listy. Až se voda začne vařit, snížíme teplotu plotýnky na polovinu, hrnec zakryjeme a vaříme 60 minut, dokud fazole nezměknou.
Na plechu od polopečeného masa opražíme mouku dohněda. Přidáme k ní červenou a pálivou papriku a kysané zelí. Dusíme 30 minut a mícháme. Pak přidáme procezené uvařené fazole. Všechno pořádně promícháme.
Do hlubšího pekáčku rozprostřeme zelí s fazolemi (jotu) a na ně rozložíme napůl upečené řezy masa. Pak nezakryté pečeme v troubě 20 minut při 180 °C.
Výsledek je celý zlatohnědý a vypadá chutně.
Třeba to někoho inspiruje – vepřové pečené na kysaném zelí a fazolích.
Každopádně přeji dobrou chuť po celý víkend.
Toto je obvyklý vípák, takže sem pište o čemkoli, co vás zajímá a oč se chcete podělit.
Vše potřebné zjistíte zde...