Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Je tady hnusne
Uz vic jak tyden a pul bud prsi nebo mzi a je vlezlo. Zima ani tak ne, ale vlezlo a obcas fuci. Vylet do hor podivat se na barvici stromy jaksi odpada (ano, vim, ze Xerxovic by jeli). U nas kolem se to jeste moc nebarvi, ale zato mi vcera rozkvetla prvni krasna ruzova kamelie. Znak pokracujiciho podzimu a nadchazejici "zimy" - kamelie, spousty kamelii.
Chet vari obed pro nepohodu. Hashbrowns -na panvi osmazene nudlicky brambor s cibuli a angl. slaninou, v troube ogrilovane cervene papriky a volska oka tak, aby ten zloutek jeste tekl.
Jo, a rozvonel se mi venku ker, co ma malinke, temer neviditelne zlutobile kvety. Ale voni intenzivne, tak mezi destem se chodim nadychat te vune. A voni az do kuchyne.Jmenuje se tea olive (osmanthus fragrans).
Re: Je tady hnusne
Hanko, u nás je taky mizerně ! Ještě včera bylo vedro a sucho, ale v noci začalo pršet, teď už od rána leje, že ani kočky nechtěly ven a před chvíli jsme k nám přivedla Trixie, která ze své zahrady přesprintovala na naši verandudu, dřive než jsem zavřela dveře její garáže :)Ale začíná se i ochlazovat, tak se slíbená chladná vlna blíží.
Ano vůně keře Tea Olive je neuvěřitelná, na to jak malinkaté kvítky to jsou. Nám ho kdysi doporučil náš vet (prý jestli chceme vůni na zahradě, tohle si tam musíme dát). Malý keř mám v želvím výběhu a větší u plotu vedle motoru k bazénu. Ať jdu pustit bazén, nebo jdu kolem výběhu ta vůně mě doslova "praští" přes nos ! A v parku, kam chodíme s Trixie jsou těhle keřů celé řady a jejich vůni je cítit už z velké dálky.
Rputi, ten recept vypadá úúúžasněěě, díky, určitě vyzkouším, není tam nic, co by nám nechutnalo :) Proč se část česneku dává loupaného a část ne?
Z. Rpuťová
Se mi teď vloudil na netu slibný recepis:
Suroviny:
750 g bůčku (libového, bez kůže), 4 lžíce polohrubé mouky,2 lžíce sušeného česneku, 2 lžíce grilovacího koření, 2 palice česneku, 1 cibule (menší), olej, voda, 2 dcl piva (10°), sůl
Postup přípravy receptu
Maso omyjeme, důkladně osušíme a nakrájíme na menší kostky, přibližně 5x5cm. Mouku, sušený česnek a grilovací koření smícháme a důkladně v něm obalíme kousky masa, které tlakem sploštíme.
V pekáčku rozpálíme trochu oleje, kostky masa zprudka opečeme, až začnou zlátnout, podlijeme pivem do výše 2cm, poklademe většími kusy cibule a stroužky česneku (polovinu oloupané, polovinu neoloupané), zakryjeme alobalem a pečeme 30min. v troubě na 170°C. Občas zkontrolujeme a podlijeme výpekem či doplníme pivem. Poté odkryjeme a pečeme dalších 20min., podléváme výpekem.
Z. Xerxová
dnešní procházka
ušli jsme takové pohodové kolečko kolem Velkého Vápenného - jen 12 kiláčků. Krásné bučiny - stříbrné kmeny ve stráních zlatého listí. Nikde ani noha - jen u zříceniny Roimund byly dvě tůristky a pár srnčího jsme viděli (naštěstí já dřív - a to psisko poslechne).
Lítá hrozně klošů - nalítávali nejen na psa, ale i na nás. Mrchy jedny okřídlený... Holt je teplo...
T. Zana
Re: dnešní procházka
Nenávidím kloše! Párkrát se mi stalo, že si mě ten blbec spletl s jelenem a byl z toho hnusnej bolák. Nenávidím kloše!
Z. Lika
Dneska procházka jen v tričku
s krátkým rukávem, tohle je indiánské léto, to opravdu pozdní. Užijte si krásnou neděli!
Z. Vave
Není nad to si počkat,
pak je člověk obohacen nejen o recept, ale i o výživnou diskusi jako dezertík. ;o)
Dnes budu dělat něco, co jsem nevařila řadu let, tedy maso na bramborách se šlehačkou. Mám za to, že to působí dost nedělně (ta šlehačka ;o) ) a přitom je to žádoucí eintopf.
Na naření není čas, musím došít deku z lásky a potřebuju jít na zahrádku, nutně. Kdyby to bylo jen na mě, tak se s tím nemažu a chleba si namažu. ;o)
Přeju všem dobrý den. <3
V. Glover
Re: Není nad to si počkat,
to dělávala moje máma, měla jsem to moc ráda. dáváš vrstvu cibule mezi brambory?
Z. Xerxová
hezkou neděli
hezkou neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.
je teplo (12 stupňů ! ), na nebi se střídají mraky a jasné pásy... dneska se musí na pořádný výlet. Asi na Velký Vápenný na Ještědském hřbetu - abychom taky jednou jeli na druhou stranu
Inspiracni recept na chladnejsi dny
Ja bych to jeste krapet upravila. Do vetsiny jidel, kam se soupne kysele zeli, tak si ho predprivamim. Udelam si cibuli se slaninou, ne do tmava, jen az na ruzku ta cibule zacne zlatnout a na tom pak podusim to kysele zeli. Takhle udelana cibule to zeli prisladi. Pak pokracuju podle receptu.
Z toho si Liko nic nedelej, ze to upravuju. ja to delam skoro s kazdym receptem. Nemuzu si pomoct.
Z. Lika
Re: Inspiracni recept na chladnejsi dny
Jsem ráda, když recepty inspirují. Slaninou se rozhodně nedá nic zkazit :-)
Z. Jenny
Dělám
hodně maso na zelí, dost experimentuji. Kuřecí pak není tak suché, vynikající jsou válečky mletého masa upraveného kořením jako sekaná nebo kotlety či plecko,krkovička, pořádné flágy a ještě zelí navrch. V poslední době krájím na takovéto maso na hrubo plátky rajčat, kolečka cibule,kolečka papriky anebo taky žampiony. V Kaufu mívají velké žampionové steaky v krabičce, ty jsou výborné na a pod maso.
Pokud dávám ty mleté válečky, zaleju zelí nahoře rajčatovou passatou.Dělala jsem to na naše Zelobraní a mělo jídlo velký úspěch.
Když se pokrm peče úžasně vše voní. Peču v litinovém pekáči naší výroby přikrytém poklicí.Jo a šupnu tam 2 bobkové listy.
Z. Dalmi
Re: Dělám
Jojo, jak jsem to četla, tak si říkám - ještě bobkový list. Úplně jsem to cítila :-)
Z. Tora
Se mi zježily chlupy
jak jsem zahlídla cosi o pavoucích... uf, i když teda nakonec jen pavoukoví krabi, nevím nevím zda bych to do sebe nasoukala. Jinak fazole teda můžu, to zas jo. Králiky jsme kdysi taky mívali skoro každou neděli, mně to nevadilo. To byly ještě doby, kdy měla babička venku v kotcích králiky, co jsem jí já pouštěla na procházku... kdeže jsou kotce, králici i babička. No a teď se dostat ke králíkovi je umění - myslím k domácímu, vím, že se dají koupit.
tohle asi někdy konečně zkusím
už to plánuji delší dobu a tohle je ještě vylepšené kořením a fazolemi. Moje tchýně totiž dělávala kotelty na kyselém zelí. Ale pokud si chuť pamatuji, nebyla tam ani paprika a rozhodně ne fazole. A maso také nebylo předpečené. Ona jen do pekáče rozprostřela zelí, na něj položila kotlety a dala do trouby, až bylo maso krásně měkké. Já to sama nikdy nedělala a už několikrát mě napadlo to zkusit, ale nikdy k tomu nedošlo, vlastně nevím proč. Fazole máme rádi a kombinace se zelím se mi líbí. Tak Liko díky za nápad.
Ona se fakt nakládá celá hlávka zelí ??? O tom jsem nikdy neslyšela.
Jinak když už se tu píše o počasí. U nás bylo včera +27 a nesezóně vysoká vlhkost vzduchu, takže i při menší námaze venku jsem byla hned celá zpocená. Dneska a zítra to bude repete. Zase nám v domě běží klimatizace, jinak by se nedalo pořádně spát. Ani želvy ještě pořádně nespí.
Z. Lika
O kvašení zelí
je tato moc pěkná stránka - stručná a hutná
http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/10/zeli.html
A je tam spousta tipů, co všechno různé národy do kvašeného zelí přidávají. A je tam i to celé hlávce.
A Maričko, vepřové můžeš upéct jen na tom kysaném zelí - doporučuji pomalit
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz