20.1.2020 | Svátek má Ilona


MLSOTNÍK: Nejlevnější hovězí a hvězdné řízky

30.9.2016

Syrový hovězí jazyk - hrnek slouží jako měřítko

Syrový hovězí jazyk - hrnek slouží jako měřítko

Nejlevnější hovězí je jazyk. Nemluvím o uzeném jazyku, ale o syrovém hovězím jazyku. Asi tak kilový kus nejjemnějšího hovězího masa.

Při posledním nákupu v řeznictví se mnou začal konverzovat chlápek cca 65 let. „Teda, čtyřicet let vařím, ale syrový hovězí jazyk jsem jakživ neměl. Co se s tím dělá?“ „Uvaříte, oloupete, a potom podle chuti – buď s křenem nebo s polskou omáčkou, nebo řízky v trojobalu...“ „Jo, a jak dlouho? Asi tak hodinku vařit?“ „Hodinu a něco v papiňáku.“

Základní úprava – jazyk uvaříme. Nasoukáme jazyk do papiňáku, přidáme bobkový list, nové koření, pepř a sůl, a papinujeme. Upustíme páru, jazyk vylovíme z hrnce a oloupeme. Jazyk se loupe od špičky ke kořeni. Vývar si necháme na polévku.

Co s tím jazykem podnikneme dál? Nakrájíme ho na plátky.

Nakrájený, už uvařený hovězí jazyk

Nakrájený, už uvařený hovězí jazyk

Špičku můžeme servírovat s ochucenou sójovou omáčkou nastudeno jako předkrm. Do sójovky nadrtíme česnek, přidáme zázvor a tenké plátky masa namáčíme.

Střední část jazyka servírujeme jako teplý předkrm s jablečným křenem a s hořčicí.

A pak dojde na ty řízky. Nejsilnější část jazyka (u kořene) nakrájíme na 1 cm plátky, obalíme v trojobalu a usmažíme. K tomu bramborovou kaši z dobrých brambor. Kam se hrabe vídeňský telecí řízek!

Syrový hovězí jazyk se nedá moc běžně koupit, obvykle si ho musíte u řezníka objednat. Jazyky jdou totiž skoro automaticky na uzení, čímž se ekonomicky zhodnotí asi tak o čtyřicet korun na kilo, z devadesáti na sto třicet. Přitom není uzený jazyk jako uzený jazyk, někteří výrobci dodávají dost nechutné produkty. Na syrovém jazyku není co zkazit, protože je prostě syrový.

Hovězí jazyk podáváme s chlebem, jablečným křenem, hořčicí a domácí tatarkou

Hovězí jazyk podáváme s chlebem, jablečným křenem, hořčicí a domácí tatarkou

Anebo s domácími houstičkami

Anebo s domácími houstičkami

A když už jsme u těch vnitřností – běžně koupíme vepřové srdce, játra a ledviny. Všechny tyhle součástky se vyskytují v hospodských hotovkách. A pokud je máte rádi, dejte si je v té hospodě. Pokud budete doma vařit dušené ledvinky, zamoříte si byt neuvěřitelným smradem. V hospodě si užijete retrojídlo, zaplatíte 90,- a spokojeně odjedete. Doporučuju. Miluju dušené ledvinky s rýží a dávám si je všude, kde je na jídelníčku najdu.

Foto: autorka. Klikněte do obrázku v textu a podívejte se do fotogalerie, nebo si ještě více fotek prohlédněte přímo zde na Rajčeti.

RenataE Neviditelný pes