29.9.2020 | Svátek má Michal


MLSOTNÍK: Nejlevnější hovězí a hvězdné řízky

30.9.2016

Syrový hovězí jazyk - hrnek slouží jako měřítko

Syrový hovězí jazyk - hrnek slouží jako měřítko

Nejlevnější hovězí je jazyk. Nemluvím o uzeném jazyku, ale o syrovém hovězím jazyku. Asi tak kilový kus nejjemnějšího hovězího masa.

Při posledním nákupu v řeznictví se mnou začal konverzovat chlápek cca 65 let. „Teda, čtyřicet let vařím, ale syrový hovězí jazyk jsem jakživ neměl. Co se s tím dělá?“ „Uvaříte, oloupete, a potom podle chuti – buď s křenem nebo s polskou omáčkou, nebo řízky v trojobalu...“ „Jo, a jak dlouho? Asi tak hodinku vařit?“ „Hodinu a něco v papiňáku.“

Základní úprava – jazyk uvaříme. Nasoukáme jazyk do papiňáku, přidáme bobkový list, nové koření, pepř a sůl, a papinujeme. Upustíme páru, jazyk vylovíme z hrnce a oloupeme. Jazyk se loupe od špičky ke kořeni. Vývar si necháme na polévku.

Co s tím jazykem podnikneme dál? Nakrájíme ho na plátky.

Nakrájený, už uvařený hovězí jazyk

Nakrájený, už uvařený hovězí jazyk

Špičku můžeme servírovat s ochucenou sójovou omáčkou nastudeno jako předkrm. Do sójovky nadrtíme česnek, přidáme zázvor a tenké plátky masa namáčíme.

Střední část jazyka servírujeme jako teplý předkrm s jablečným křenem a s hořčicí.

A pak dojde na ty řízky. Nejsilnější část jazyka (u kořene) nakrájíme na 1 cm plátky, obalíme v trojobalu a usmažíme. K tomu bramborovou kaši z dobrých brambor. Kam se hrabe vídeňský telecí řízek!

Syrový hovězí jazyk se nedá moc běžně koupit, obvykle si ho musíte u řezníka objednat. Jazyky jdou totiž skoro automaticky na uzení, čímž se ekonomicky zhodnotí asi tak o čtyřicet korun na kilo, z devadesáti na sto třicet. Přitom není uzený jazyk jako uzený jazyk, někteří výrobci dodávají dost nechutné produkty. Na syrovém jazyku není co zkazit, protože je prostě syrový.

Hovězí jazyk podáváme s chlebem, jablečným křenem, hořčicí a domácí tatarkou

Hovězí jazyk podáváme s chlebem, jablečným křenem, hořčicí a domácí tatarkou

Anebo s domácími houstičkami

Anebo s domácími houstičkami

A když už jsme u těch vnitřností – běžně koupíme vepřové srdce, játra a ledviny. Všechny tyhle součástky se vyskytují v hospodských hotovkách. A pokud je máte rádi, dejte si je v té hospodě. Pokud budete doma vařit dušené ledvinky, zamoříte si byt neuvěřitelným smradem. V hospodě si užijete retrojídlo, zaplatíte 90,- a spokojeně odjedete. Doporučuju. Miluju dušené ledvinky s rýží a dávám si je všude, kde je na jídelníčku najdu.

Foto: autorka. Klikněte do obrázku v textu a podívejte se do fotogalerie, nebo si ještě více fotek prohlédněte přímo zde na Rajčeti.

RenataE Neviditelný pes


Rychlá zdravá svačinka? Hledáme 40 testerek, které vyzkouší Sunar BIO kapsičky
Rychlá zdravá svačinka? Hledáme 40 testerek, které vyzkouší Sunar BIO kapsičky

Ve spolupráci se Sunarem, tradičním českým výrobcem dětské výživy, jsme si pro vás připravili velké testování BIO kapsiček.