Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Španělské inspirace (2) - zase brambory
Tortilla de patatas. Inspirativní video je zde.
Totiž opravdu autenticky jsem se s tímto dortíkem setkala v Anglii, kde ji nám, spolubydlícím študákům, připravila pravá Španělka. Večeře to byla úžasná (přes den jsme byli rozlítaní), ale měla jsem pocit, že na tom receptu nic není. Jenže příprava přece jen vyžaduje několik fint, aby to nebyla jen nevýrazná bramborová placka.
Takže co potřebujeme:
- 2 velké brambory (tak 200 g každá, zhruba). Klidně i se slupkou, pokud neklíčí.
- 1 dost velká cibule
- česnek, 4 stroužky nebo víc
- čerstvá paprika, kapie nebo tenkostěnná (ty mi pořád v lednici drží, šikulky)
- vejce (prý 6 ks, no...)
- sůl, pepř, špetka mleté papriky a olej, ideálně olivový, anebo sádlo
Postup:
Nejdřív jsem si všechno nakrájela, to jsem se naučila na lodi, tohle dělat předem. Takže brambory na nejvýš půlcentimetrové čtvrtplátky, cibuli na půlplátky, papriku na zhruba 3 cm dlouhé půl cm široké proužky, a česnek na drobné kousky - nedrtit!
Přistoupíme k volbě pánve, to je základ. Buď svoji nerezovku dobře znáte, nebo sáhnete po nějaké s nepřilnavým povrchem. Další nepominutelný parametr je průměr pánve. Totiž, k úspěchu bramborového dortíku potřebujete plochý talíř nebo něco v tomto duchu, co má zhruba průměr pánve nebo víc. Není to samozřejmost! Já nakonec musela sáhnout po talíři na pizzu.
Tak konečně jedem:
Na pánvi na oleji osmahneme cibuli a papriku, mícháme a smahneme zhruba 3 minuty.
Poté přihrneme brambory, promícháme a pak smahneme asi 10 - 15 minut. Obracíme jen občas (vlastně nemícháme). Cílem je, aby suroviny nebyly surové.
Mezitím do ne úplně malé misky rozklepneme vejce. Pokud zažijete překvapení nad tím, že jste vlastně koupili dvoužloutkové macany, tak v počtu uberete. Vejce rozšleháte, přidáte sůl, pepř, mletou papriku.
Teď se vrátíte k pánvi a přidáte do ní česnek, důkladně promícháte se vším ostatním.
A potom do vaječné mísy vhrnete obsah bramboro-zeleninové pánve. Ne naopak!
Pokud, jako já, pracujete s nerezovou pánvi, neleňte a po první fázi ji odrbejte a čistou ji znovu opatřete olejem. Což jsem udělala a vyplatilo se to.
Do pánve nalijeme směs zeleniny a vajec, povrch uhňácáme do roviny a kolem dokola projedeme okraj, trochu ho jakoby přihrneme doprostřed.
No a necháme na mírném ohni asi 4 - 5 minut pomalu smahnout.
Pak zvědavě zajedeme plochou vařečkou pod dortík, a určitě se bude volně odchlipovat. Takže v této fázi přiklopíme pánev talířem, celou sestavu pánev-talíř obrátíme o 180°, pánev zvedneme a krátce se pokocháme tou nádherou na talíři. Ale ještě není hotovo!
Nebuďte líní jako já a pánev znovu opatřete trochou oleje, ulehčíte si život. Sesunete na ni totiž dortík z talíře, okraj kolem dokola pěkně podhrnete, a opět čekáte 4 - 5 minut.
A je hotovo. Pokud jste naolejovali, sesunete dortík z pánve lehce. Nenaolejovali-li jste, pak bude dortík drhnout. Ale ani zadrhnutý dortík nevypadal špatně, jen pár brambůrek zůstalo na pánvi, a s nimi jsem udělala krátký proces.
Výsledek se mi moc líbil (ticho tam!!!) a je moc dobrý. Tedy fakt hodně sytý. Líbila se mi struktura - dortík je plný chrumkavých kousků, přitom pěkně drží fazónu. Příště víc osolím.
Můžu jedině doporučit. Je to další příjemná možnost pro milovníky brambor.
Takže přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoli.
Foto: Lika
Vše potřebné zjistíte zde...