25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Španělské inspirace (2) - zase brambory

Bramborový dortík

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Asteris 19.3.2021 19:44

Momentálně je bílo i na Barrandově. A jsem ráda, že je Alex už doma, Alex, držím palce ať jsi brzy fit a abyste byli co nejdříve doma oba.

Z. Xerxová 19.3.2021 18:00

ráno poprašek - všude bílo. V lese za humny poctivě 20 cm sněhu - opravdu zimní pohádka. Ale na zahradě jen pár cenťáčků, co sluníčko zvládlo přes den průběžně "uklidit". Ale co se děje venku nyní.... jdu opět pro hrablo, tohle už na smeták nebude... Vánoce, vánoce... přicházejí...

L. Jakovljevičová 19.3.2021 18:28

Xerxová nestraš! ;-D Já nemám žádný dárky;-D

A. Lex 19.3.2021 13:43

Milé Dámy, OT.

Sharko, tak buď Taxis, nebo flétna, obojí nezvládnu. Pro okolí by byl lepší ten Taxis, moji flétnu by nemuselo zvládnout ;-D

Matyldo díky za nabídku, vážím si jí. Ale už se hrnou sousedé jako do Betléma.

Jarko F. Moc děkuji za podporu po celou dobu.

YGO povídání o Darečkovi by dalo na celý večer, ale já si sezení u noťasu musím rozdělovat. O Ajvi budeme s Evi jednat, už ji potřebujíííííí. Evi se v tom nečase už blíží a bude mi umývat vlasy. Zlatíčko! V

Z. Lika 19.3.2021 14:01

Alex, asi se opakuju, ale strašně ráda tě tu čtuV

A. Bytová 19.3.2021 14:08

Sem se s dovolením lípnu. V

L. Jakovljevičová 19.3.2021 14:41

Já takýýýV

J. Fialová 19.3.2021 16:21

Tak já bych hlasovala pro Taxis ;-D Flétnu bych si jsa napůl hluchá moc nevychutnala ;-D

Z. Matylda 19.3.2021 13:22

Dvoužloutkové vajíčko je asi za jeden a půl normálního. Mnoho vlastních zkušeností :-) neb to jsou pro nás kazová vejce, že jo. Dvojčata se z toho nevylíhnou :-)

Z. Lika 19.3.2021 14:51

Díky za přepočet přímo od odborníka :-) Přijdete na ta dvoužloutková včas, aby mohla jít do spotřeby? Páni, dostávám chuť na bábovku ze šesti!

Z. Matylda 19.3.2021 14:58

Ano, přijdeme. Jsou o kus větší, násadová vejce nesmí být ani malá ani velká. Z těch dvoužloutkových se buď nevylíhne nic (kuře uvnitř má takové vady, že se nezvládne vyklubat) nebo mutantek se čtyřma nohama. Proto taková vejce do líhně ani nejdou.

Z. Yga 19.3.2021 18:57

No ale na druhou stranu já v obchodě viděla balení kuře se čtyřmi nohami. A myslela, že dvě nohy jsou cizí, a ony to budou tihle mutantci - kde vyděláš, tam vyděláš ;-D;-D

Z. Janaba 19.3.2021 14:51

Jak poznáš, že jsou dvoužloutkové? Musíš je nejdřív otevřít? :-)

Z. Matylda 19.3.2021 14:59

Jsou prostě velká. Pracovnice na farmách to mají v oku a umí je vytřídit a dát do prodeje v prodejničce u farmy.

T. Zana 19.3.2021 11:08

Podobně jako Vave taky občas něco na tenhle způsob dělám ze zbytků. Tzn. základem jsou brambory vařené (viz zbytky ;-)), hodně cibule, obvykle kousek uzeniny, zalít vejcem.

Tuhle sofistikovanější verzi bych mohla taky zkusit, vypadá jedle :-).

Z. Lika 19.3.2021 11:27

Můžu doporučit. Brambory osmažené za syrova mají jinou chuť :-)

A. Zemanová 19.3.2021 9:19

Tohle vypadá hodně dobře. Podobné variace ve stylu "co dům dal" jsem dělávala, včetně toho obracení, ALE! jak sama píšeš, chyběly mi tam ty vychytávky. Syrové brambory a směs do vajec, ne naopak asi budou ty nejzásadnější. Určitě brzy ráda vyzkouším.

Ty sladké špičaté španělské papriky miluju, kupuju si je pravidelně. Na rozdíl od těch tlustostěnných nebo obyčejných zelených s tvrdou slupkou mě tyto nijak nezlobí v žaludku, tak je nejraději jím syrové. Ale když říkáš, tak je holt použiju, aneb vše pro prapor. :)

Z. Lika 19.3.2021 11:29

Směle do ní!

E. Dvořák 19.3.2021 9:18

....stará dobrá selská omeleta....

A něco navíc: Jsou i dvojité pánve. Opečeš, překlopíš, nenaděláš si okolo...

DOBROU CHUŤ

Š. Matyášová 19.3.2021 8:43

a trochu choriza a bude to ještě o level vejš..

Z. Lika 19.3.2021 9:06

Chorizo se dává do paelly třeba. Do běžné bramborové tortilly žádný salám nepatří, ale chutím se meze nekladou. Někdo má třeba natolik rád sýr, že ho použije i tady. Jídla jsou pak všechna více méně stejná - což však může být pro někoho výhoda. Jak říkám, o chuti, zálibách a barvách se nelze přít :-)

Š. Matyášová 19.3.2021 10:15

no, já to jedla i v téhle bramborové (na Mallorce)

Z. Lika 19.3.2021 11:25

Jo, ale už to není ta základní bramborová tortilla. Chtěla jsem tu prostě uvést ten základní recept, přidat do něj něco se dá vždycky, podle osobních chutí.

Z. Matylda 19.3.2021 8:32

No a nebylo by rychlejší ty brambory předvařit?

Š. Matyášová 19.3.2021 8:44

určitě....

Z. Lika 19.3.2021 9:07

Je to hrnec navíc. A brambory se pak budou víc drobit, a vařené mají přece jen jinou chuť. Ale to jsou detaily.

Š. Matyášová 19.3.2021 10:16

předvařit pro mne není uvařit...;-)

Z. Lika 19.3.2021 11:23

To určitě ne, já jen, že osmažit něco na oleji není totéž jako uvařit to ve vodě. Ale určitě je to dobrý způsob na zpracování zbylých vařených brambor, to beze sporu.

A. Alimo 19.3.2021 8:10

Recept vypadá velmi jedle, brambory my můžem. Určitě vyzkouším. U nás je dneska a určitě i zítra gulášek a asi ještě zbyde k zamražení. Já prostě neumím vařit malé porce .

Z. Lika 19.3.2021 9:07

Taky vařím ve velkém a mrazím - guláš v malém snad ani uvařit nejde!