25.7.2021 | Svátek má Jakub


MLSOTNÍK: Po Vánocích půst?

8.1.2021

Jo jo – veselé vánoční hody, i v koledách se tak zpívá. Ale přejdou Vánoce, Silvestr a Nový rok a nastane co? Ano, čas zabijaček... a po zabijačkách se začneme futrovat jitrnicemi, jelity, ovarem, pečínkou či řízky a prožereme se k masopustu (či šibřinkám, fašanku nebo ostatkům), a tím konečně i k tomu půstu. A tady přijde ke slovu jedinečný recept, který je rychlý, levný a postní a navíc využijeme oškvarky, které nám zbyly ze škvaření sádla v zabijačku (zajímavé, že škvarky se jíst mohou, na rozdíl od ostatních masných výrobků).

Šumajstr!!!

Ten nejklasičtější a nejrychlejší recept na toto jídlo, které aspiruje na cenu many nebeské, se skládá pouze ze tří surovin – erteple, fazula, oškvarky! Tak to vařila jednou do měsíce moja mamka. V pátek – ten den u nás nikdy maso nebylo, stařeček by nás přerazili a eště nadali do pazgřivců nenažhraných a Hitlera na vás, červavci!

Čas oponou trhnul, šumajstr vaří stařečkovi mamka už v nebíčku a já jsem si tenhle superjednoduchý recept trošku upravila – hlavně skrzevá ceně škvarků (:o)). Protože co bylo kdysi téměř odpad (pravda nezbytný, i když chutný), to se dneska vyvažuje zlatem a dyjamantama (;o)). Takže část této suroviny nahrazuji cibulkou – myslím, aniž bych se chtěla moc chlubit, že jsem tímto trikem šumajstr pozvedla o jednu špriclu výše.

Takže zde recept na mamčin šumajstr, mírně upravený. Potřebujeme:

  •  brambory syrové
  •  sádlo vepřové
  •  cibule
  •  vařené fazole anebo cizrnu (jako já v dnešním receptu)
  •  sůl
  •  škvarky čerstvé
Šumajstr - ingredience (bez zvířátek)

Šumajstr - ingredience (bez zvířátek)

A to všechno přiměřeně, přiměřeně – množství, které je na fotkách, stačí cca pro čtyři lidi (škvarků jsem dala asi dvě třetiny).

Jak říká Lika – a jedém!

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky (já krájím na opravdu malé kousky – jsou rychleji uvařené a v konečném jídle to lépe vypadá) a dáme vařit do osolené vody.

Uvaří se brambory

Uvaří se brambory

Než se uvaří, na sádle podusíme cibulku do změknutí, přihodíme škvarky (jsou-li velké kusy, opět překrájím na menší) a dosmažíme do zlatova.

Osmaží se cibulka a škvarky

Osmaží se cibulka a škvarky

Než se vyškvaří, slijeme z plechovky fazole (nebo cizrnu – je ještě chutnější) a propláchneme na sítku. Upozorňuju na to, že použijeme fazole (cizrnu) ve slaném nálevu, ne v tomatě!

Ocezená cizrna se přihodí na uvařené brambory

Ocezená cizrna se přihodí na uvařené brambory

Uvařené brambory, fazole (cizrnu) a cibulku se škvarky o-pa-tr-ně smícháme tak, aby brambory zůstaly celé – nejlépe dvěma dlouhozubými vidličkami z dědictví po tetičce, a nakládáme na talíř z dědictví po stařence, přidáme zavařené okurky z loňského roku a šmakujeme si, až se dělají guče za ušama a vzpomínáme na dětství.

A všechno se smíchá dohromady

A všechno se smíchá dohromady

Ti ortodoxní – či ti, kdo si na to vzpomenou – předvečer namočí sušené fazole (suchou cizrnu máčíme celý den) a ráno do měkka uvaří.

Jinak za časů mého dětství bylo toto jídlo jednoznačně to nejlevnější, co mohla mamka uvařit – v podstatě bylo zadarmo, neboť erteple a fazulu sme si vypěstovali sami a aj ty oškvarky byly z brávka, kterého taťka – jakožto člen družstva – dostal coby naturálie a kterého jsme si sami vykrmili. Včil už to tak levně nevyjde, ale chuť, chuť je milionová.

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Tak až budete chtít uvařit něco jednoduchého, postního (leč sytého!!!) a rychlého, zkuste šumajstr – bude to upomínka na moje dětství, prožité v dědině na výspě Hanáckého Slovácka, která by se klidně mohla jmenovat Nejdedál.

Vaše YGA

Foto: Yga. O něco více obrázků včetně zrzavého fešáckého kontrolora najdete tady na Rajčeti.

Yga Neviditelný pes


Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!






KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !