29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Po Vánocích půst?

Aneb mamčin šumajstr

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Asteris 8.1.2021 20:08

To je pěkný recept, možná, že i někdy zkusím. A na rozdíl od mnoha zde - já mám hummus moc ráda. A beleše bych taky ráda :-)

Z. Yga 8.1.2021 22:01

Tak já je někdy usmažím a pošlu... ;-D

Š. Matyášová 11.1.2021 9:31

taky ráda jíšku, teda hummus;-)

A. Lex 8.1.2021 19:53

Ygo, je to už moc dole. Tak se vylepín nahoru. Já bych také chtěla beleše!

M. Crossette 8.1.2021 19:35

YGo, recept vypadá velice chutně a je bezvadně zdokumentovaný ! A navíc ho máš spojený s maminkou (a stařečkem), což mu přidá tu vzpomínkovou chuť navíc V Též se přimlouvám za další rodinné jednoduché receptíky!

Asi někdy vyzkouším, jen se obávám, že jak otevřu konzervu cizrny, sním jí celou na posezení, protože ji miluji převelice. No a se škvarkami to také bude problém. Jak jsem je v dětství neměla ráda, protože nebyly dostatečně vyškvařené do křupava a pro mne jen příliš mastný kus do pusy. Zato teď, co si je škvařím sama, jsou jak bonbonky a o tu hrstu se vždy podělím s manželem, kterému také velmi zachutnaly. Protože tady silný kus sádla"na váhu" neseženu, jediné které mám jsou odřezky z kotlet nebo jiného kusu vepřového (pracně oboje vybírám v obchodě aby ho bylo co nejvíce na mase). A ani tehdy to není moc, jen tak hrneček syrových kostiček a tu trochu vyškvařeného čistého sádla ukládám na použití buď na perníčky, nebo pod dušené zelí (oboje s ním chutná nesrovnatelně lépe). Kupované sádlo se tu sice dá koupit v kelímku, jen nemá tu správnou chuť, natož vůni. Ale v nouzi lepší než nic, tak jeden takový kelímek doma mám. No budu na tvůj recept pamatovat a jestli se mi povede vyškvařit vice škvarků a nesníst je, určitě vyzkouším :-). Sušená cizrna tu určitě je, ale já ji kupodivu nikdy nekpoupila, z konzervy mi chutná a kdysi jsem z ní úspěšně mixovala i humus, který máme také oba rádi (ale dá se tu koupit už hotový humus, tak "ruční" jsem už dlouhá léta nedělala.)

Z. Yga 8.1.2021 19:51

Ona se těžko vaří klasická národní kuchyně, když většina ingrediencí není k dosažení. Ale těch škvarků není třeba moc , když se dá více cibule, avšak cibulka se fakt musí dělat na sádle.

P. Žďárský 8.1.2021 18:48

JITUR: myslím, že někdy určitě vyzkouším :-P

Z. Yga 8.1.2021 19:51

Zkus a dej vědět, jestli chutnalo

A. Alimo 8.1.2021 14:47

Luštěniny nemusím, ale sním, protože MLP je velice rád, zvlášť cizrnu, které jsem ještě na chuť nepřišla. Dokonce miluje humus 8-o, tak ten jsem neměla odvahu ochutnat.

Ale vzhledem k snadnosti přípravy bych se asi obětovala ;-D. Škvarky děláme sami, kupuju vysoké sádlo na škvaření a ke konci podleju troškou mléka. Mám ráda občas sádlo na chleba a to kupované nějak není ono.

Z. Yga 8.1.2021 16:23

Tak hummus - přes všechna přesvědčování - je pro mne stále hummus. A to jsem se snažila k němu přistupovat bez předsudků ;-). Tak pro sebe udělej šumajstr bez luštěnin :-)

T. Zana 8.1.2021 17:34

Hlásím se k bezhummusovým. Je mi líto, ale tohle nějak ne.

A. Bytová 8.1.2021 18:25

Ygo, totéž. Mám kamarádku, která ho opravdu umí. I pozřela jsem, ale holt jsem spíš na ty škvarky.

A. Zemanová 8.1.2021 19:47

Mně taky stačí to jméno a pohled na ten humus hummus a je vymalováno. :)

Z. Janaba 8.1.2021 23:19

Jsem s vámi!

A. Lex 8.1.2021 14:42

Malé foto OT. Dnes jsem přidala fotky ke včerejšímu rajčatovému albu, o tom jak máme u nás sníh:

https://dig.rajce.idnes.cz/Konecne_snih

Z. Yga 8.1.2021 16:24

Bílá krásaV

T. Zana 8.1.2021 17:34

Sníh se fotí krásně a ty navíc umíš R^.

Z. Xerxová 8.1.2021 14:28

málem mi letos unikl termín sčítání pipin na krmítkách. A ono se sčítá dnes a o víkendu... Takže tužku, papír, hodinky... a usadit se pohodlně s výhledem na krmítko ;-)

A. Zemanová 8.1.2021 15:04

No tak to rovnou můžu nahlásit NULA. Bohužel. Ale konečně jsem v posledních dnech párkrát zaslechla trochu štěbetání. Na ořechu seděla hrstka vrabčáků, ale ani se neobtěžovali ke krmítku. :( A světe div se, včera se na krmítku pár minut zdrželo cosi snad s červenou hlavičkou, že by snad stehlík? Krmítko je malé pro droboť, nic velkého to být nemohlo.

Z. Xerxová 8.1.2021 15:49

já měla nevím proč výpadek loni. Provoz byl nenulový - ale malý. Letos jedeme na plno - hlavně asi tak 30 maličkých čížků se hemží úplně všude - k tomu hejno haštěřících se kosů, spousta sýkorek. Na druhy první hodina sčítání nic moc - žádná neobyklá raritka se sčítat nepřišla...

M. Skálová 8.1.2021 17:10

Já mohu hlásit - dvě sýkorky, asi průzkumnice, jinak nic. Asi mají v lese co sbírat a všude okolo silnic a cest zůstala spousta jablek a šípků.

T. Zana 8.1.2021 17:36

U nás na balkoně asi tak tři sýkory koňadry a jedna modřinka. Ale tady je snad víc krmítek než ptáků ;-D.

Š. Matyášová 11.1.2021 9:30

ty jsi nečetla na ornitologickejch stránkách, že se počítaj i ti, co seděj kolem na stromech a keřích?posílá se to do 15.1.

A. Zemanová 11.1.2021 18:07

Sharko, ta nula znamená, že nejsou ani na okolních keřích. Nejsou nikde. Občas ve vedlejší zahradě na velkém ořechu sedí pár hrdliček (bylo jich tam před měsícem víc, i když na obvyklý stav je to maličko), ale teď není nikde nic.

Z. Janaba 8.1.2021 14:22

Pokrm vypadá velice, velice jedle. Určitě bych ho ochutnala, ale ty škvarky! Vozím je z Prahy, to teď nemožno, protože tady je neseženu. Tradice žádná, kde by taky někdejší chudí Norové vzali prasata! a z ryb škvarky jaksi neuděláš. Kam dávají to tučné z prasat také nevím, nikde jsem ho ke koupi nezahlédla. Takže nic. Ale jídlo jistě chutná výtečně!

Z. Yga 8.1.2021 16:18

Inu - jak není tradice, tak se takové pochutiny těžko shání. I když mám dojem, že naši rybníkaři umí udělat škvarky i z kaprů... ovšem kde na severu narazíš na kapra! ;-D;-D;-D

Š. Matyášová 11.1.2021 9:33

a to se moc pleteš, z ryb škvarky uděláš..jen to má jinou chuť než ty prasečí....

A. Bytová 8.1.2021 13:38

Ad sádlo. Kdysi se mi tehdá velmi mladá švagrová ptala, jak dělám ty škvarky, že jsou takový křupavý. I bezelstně jsem pravila, že tam ke konci naleju trochu mléka. Když jsem k nim brzy potom přišla, okamžitě jsem sebou v kuchyni sekla, model kopyta hore. Co to tu máš na tý podlaze za sajrajt?, mrmlala jsem nerudně. No, to to sádlo s mlíkem, nedá se vůbec vytřít, furt to klouže,, celý mi vybublalo ven na lino, stěžovala si. Nojo, moje vina to byla, zapomněla jsem jí říct, že to sádlo musí trochu vychladnout. Tu naraženou kostrč cítím doteď, prostě jelo to jak po másle/sádle. ;-D

Z. Yga 8.1.2021 19:47

Jo jo, to jsou ty dobré rady k nezaplacení! ;-D;-D;-D

A. Zemanová 8.1.2021 12:53

Milá YGO, přimlouvám se za to, aby sis letos dala závazek, že jeden recept za měsíc je ta správná míra. Třeba i některý z těch, které jsi psávala do diskusí, nebo je zveřejnila už dříve. Zase už nevím, jak na beleše a tak dále a tak dále.

Míváš skvělé tradiční, jednoduché a levné recepty, to se vždycky hodí. A tak prosím, prosím, prosím - kdo se přidá? :)