26.4.2024 | Svátek má Oto


MLSOTNÍK: Chlebová polévka

13.3.2015

Když jsem tuhle četla Zbytková jídla na Zvířetníku, měla jsem už asi druhou neděli chuť na chlebovou polívku. No a protože konečně dozrál kovářský tmavý chléb, mohla jsem Mlsné vyhovět.

Ono je to totiž opravdu o starším chlebu. Z čerstvého nebo málo odleželého chleba chlebovku neuvaříte. Tedy uvaříte, ale nebude to ono.

Takže do hrnce dáte vařit litr vody a hned jak ji dáte na sporák, vložíte do vody větší hrst sušených hub, 2 hrsti smažené cibule z Ikea :-) , od oka trošku sušeného medvědího česneku a šnytlíku, máte-li vopich (libeček), přidáte i ten. Když nemáte, půlka kostičky hovězího masoxu ho nahradí. Potom přisýpnete jemně mletý kmín, trochu mletého pepře a přihodíte špetku soli, vezmete cca 10 dní starou, ale ne tvrdou a usušenou, naopak jen pomalu korající čtvrtku chleba (tmavý kovářský z Lidlu se osvědčil chuťově nejlépe) a nakrájíte ho na větší kostičky.

Ve chvíli, kdy se v hrnci začne voda s přidanými surovinami vařit, vhodíte pokrájený chléb. Když kůrka změkne a střídka vydatně nabobtná, vezmete dírkované šťouchadlo na brambory (zapomeňte na mixér!!!) a opatrně hlavně ty kůrky rozmělníte, ostatní se vám pod to šťouchadlo připlete samo, v tu chvíli polévka zhoustne. Já v tenhle okamžik přidávám lžičku vepřového sádla a vmíchávám syrové vajíčko, a až s srazí, přidám dvě granule mražného špenátu a přiliji 100 ml 30% smetany. Promíchám a je-li potřeba, trochu naředím horkou vodou a dochutím.

Nechám chvilku odstát a pak podávám. Chlebovka zhoustne, takže při ohřívání ji opět trochu naředím horkou vodou… Podávám-li ji k večeři a nechci dělat další jídlo, přivařím akorát ve slupce brambory, ty se k této polévce přikusují, nevkládají se do ní.

Přeji všem dobrou chuť!

Sharka Neviditelný pes