25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chlebová polévka

Když jsem tuhle četla Zbytková jídla na Zvířetníku, měla jsem už asi druhou neděli chuť na chlebovou polívku....

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Glover 13.3.2015 21:09

chlebová polévka

zní skvěle šárko jenom bych vynechala ten chleba

A. Bytová 13.3.2015 18:07

Chlebová polévka

Sharka by i z té sekyrkové případně vvyařenýho řemene s kopřivama učinila kuliářský zážitek.

Š. Matyášová 13.3.2015 18:28

Re: Chlebová polévka

ó děkuji..to je lepší jak řád zlatý vařečky  :-D

H. Williamson 13.3.2015 14:27

Nedostatek libecku mi vadi

A mne to tady proste nevyroste. Chtela jsem si v Olomouci koupit suseny v mem oblibenem obchudku s korenim (Sindibad), ale kdyz jsem tam byla, tak jsem toho kupovala tolik, ze na ten libecek jsem zapomnela. Suseny ne tak dobry jako cerstvy, ale stejne. Tak to nahrazuju obcas celerovou nati - z toho rapikateho. Neb kdyz uz sezenu korenovy celer, a jsem ochotna zaplatit tu cenu, tak ten je sichr bez nati. Rada to pridavam do vody na brambory.

M. Crossette 13.3.2015 16:05

Re: Nedostatek libecku mi vadi

Tady se přidám k Hance - libeček mám ráda, a také jsem se libeček marně pokoušela vypěstovat na záhoně (ze semen a přes internet zakoupené kořeny). Jinde v Americe, roste, tady na Jihu prostě ne. A kořen celeru tu vskutku stojí děsné peníze ($5 i víc za mini hlavičku)a navíc je celý potažený voskem, aby nevysychal. Takže nekupuji, myslím že jsem ho koupila jen jednou, už ani nevím, jestli do polévky, nebo do svíčkové omáčky.

Sharko, hezky popsaný recept i když asi nevyužiji. Chlebovou polévku jsem z dětství neznala. Maminka si jí začala vařit, když už žila sama a chtěla zužitkovat starý chleba. Tak jsem jí u ní jedla při jedné naší návštěvě. Vím, že mi chutnala, ale jak ji přesně dělala už nevím, ale špenát v ní určitě nebyl a snad ani vajíčko ne.

My jsme doma ze starého chleba nejvíce smažili kostičky do polévek, nebo jen tak na smlsnutí. Já si peču chleba vlastní, ale skoro nikdy nestačí zestárnout. A když už přeci ano, tak oba milujeme tenké topinky a do polévky by mi přišlo škoda ho dát. Ale nikdy neříkej nikdy.

A. Bytová 13.3.2015 18:12

Re: Nedostatek libecku mi vadi

Ach, Hano, libeček z celé duše a všeho nesnáším. Jsem obklopena džunglí tohoto, stíní mi na kytí, čuchá až do kuchyně, vsakujíc se i do buchet. Ráda, tak ráda bych ti toto zelené maggi i s balem velikosti slona odeslala.

Z. Vave 13.3.2015 13:02

U nás se polévky

nevařily, leda tak z pytlíku. Nebo když byl svátek nebo návštěva, tak se dělal hovězí vývar s nudlemi. U babičky přeslicové se v létě dělávala kulajda a bramboračka. Tudíž jsem znala chuť většiny polévek jen ze školní jídelny (nic moc) a nebyla jsem na polévkování zvyklá. Vašek taky ne. Dělávala jsem o víkendech vývary nebo zeleninové polévky, ale děti pak nedojídaly jídlo, tak se polévky od nás vytratily.

Když přijedou kluci nebo jiná návštěva, dělávám vývary. Úspěšná je kulajda a zelňačka, kterou jsem se naučila vařit podle kuchařky. A kterou si vařím pro sebe (a pro Milku) po čtyřech litrech. :o)

Chlebovou polévku asi nevyzkouším, ale tak nějak obecně čtu o jídle moc ráda. A Sharka je evidentně "mlsná huba", hezky tu chudou polévku dokáže vyšperkovat dobrůtkami. ;o)

Přeju všem dobrý den.

T. Zana 13.3.2015 13:23

Re: U nás se polévky

No, já vlastně polívky v tom smyslu polívka - hlavní jídlo taky nevařím, přesně z těch důvodů, jak píšeš. Ale naopak jsem vychovaná polívkově, takže je většinou dělám jako samostatné jídlo k večeři nebo i k obědu.

Naopak prakticky nevařím vývar - přijde mi takový... no, prostě jak v tom nestojí lžíce, tak to není ono :D

A. Bytová 13.3.2015 18:15

Re: U nás se polévky

Polívky nerada a nejím, ale celý život je vařím. Holt se vždy přižením do rodiny, kde se to vyžaduje. :)

Z. Jenny 13.3.2015 11:37

Sharko,

všechny ty ingredience můžu a už mám včíl Pavlovův reflex. Kovářský chleba dozrává . Dnes máme buřtguláš neb jsem ho vařila včera brigádníkům na rybářské chatě. Místo buřtů je tam šunkový kabaňák, den před tím měli mužíci oprančený a co zbylo jsem prdla do gulášku, přidala do hrnce malou červenou feferonku z maďarské tržnice, guláš je pěkně ostrý, akorát.Brambory v něm domácí,farmářský, bobkáč od známých z Chorvatska. Ty maličkosti dělají v jídle moc dobrou chuť.

Š. Matyášová 13.3.2015 12:11

Re: Sharko,

jenny, tak podáš hlásání :-D  jaká byla chlebovka....

H. Williamson 13.3.2015 15:05

Re: Sharko,

"bobkáč od známých z Chorvatska" U nas by taky ten ker rostl. Chtela jsem zakoupit a zasadit na podzim, ale nejak to nevyslo. Tak ted studuju katalogy a hledam misto na zahrade, kde by mu bylo dobre. Cerstvy je fakt fantasticky. MMCH, v Olomouci u Sindibada jsem koupila mlety bobkovy list. Zaujalo mne to, ale jeste jsem to nevyzkousela. Burtgulas ma rad prednosta - jeste z dob, kdyz jsme kempovali. Tehdy jsem to zjednodusovala - davala jsem do toho pytlik ceske gulasove polivky. Idea byla zrobit to v jednom hrnci, rychle a jednoduse.

O. Joklová 13.3.2015 10:18

tak chlebovou polívku

jsem nikdy v životě nejedla a docela koukám, co všechno v ní je... takže mi to trochu přijde jako s tou "sekyrkovou" :-DDDDD

nevím, asi jsem si představovala, že je to něco jako cibulačka, skoro jenom z toho chleba... hm, vlastně cibulačka se taky dost koření (nedělám ji, jedla jsem jednou a asi naposled)

OT - když jsem otevřela Zvířetník, jako úplně první mě napadlo - bože, ta Lika je potvora, Mlsotník přece byl vždycky v pátek, dělá mi v tom guláš... až při čtení jsem si tak nějak postupně uvědomila, že dnes pátek skutečně JE... hihi, takže Lice se veřejně omlouvám :-DDDDDDD

Š. Matyášová 13.3.2015 12:12

Re: tak chlebovou polívku

beedo, kozí horký mlíko se solí a rozmáčným chlebem s trochou zelené natě, bys asi nejedla....

O. Joklová 13.3.2015 16:09

Re: tak chlebovou polívku

dobře hádáš, předsedo

T. Zana 13.3.2015 10:15

Výborně!

Sharko, to je moc príma, že jsi chlebovku napsala.

Mám zbytková jídla moc ráda - jednak z praktických důvodů ;-) a druhak mi prostě chutnají.

Budu ji muset vyzkoušet, u nás se dělala taková chudší varianta - - jen chleba, kmín, libeček a vejce, případně trochu octa, aby to mělo takovou trochu nakyslou chuť. U některého chleba to není třeba.

Z. Yga 13.3.2015 9:13

Chlebová polívka

Tak chlebová polívka v mém repertoáru není a jak to tak vypadá, ani nebude - asi proto, že nám ji mamka nevařila (:o)) a tak na ni nejsem zvyklá.

U nás se chlebová polívka říkalo zasmažené česnekačce, do které se nakonec nadrobil na talíř starý chleba. Recept jest zděs:

Na sádle zpěněná cibulka, strouhaná mrkev a petržel, zasypáno hladkou moukou a vytvořena světlá zásmažka. Zalito vodou (nebo vývarem, co je po ruce), přidáno nové koření, pepř a hřebíček (já dávám čerstvě mleté na starém ručním kávovém mlýnku Tramp) a povařeno do konzistence, jak je třeba - dosolit tak, jak máme rádi. Na talířek se rozetře stroužek česneku, nakrájí starý chleba a zeleje polívkou - mňam. Polívka levná, ale výživná.

Tuto polívku v podstatě vařím stále, akorát ten starý chleba a rozetřený česnek jsem zaměnila za počesnekové topinky.

O. Joklová 13.3.2015 10:07

Re: na starém ručním kávovém mlýnku Tramp

jééééééééééééé, to někdo dnes ještě má?????

sakra - a kde je vlastně ten můj...?

Z. Yga 13.3.2015 11:29

Re: na starém ručním kávovém mlýnku Tramp

Totiž, já kdysi pracovala v jistém podniku, kam byli odkládání nevhyodní jedinci, kteříš byli spíš rozevlátými intelektuály ... a ti zavedli, mimo jiné, pití kávy, vlastnoručně umleté. Takže ty Trampy jsme v Břeclavi a okolí vykoupili. Jó - to bylo ráno a v poledne přímo rituální vaření a pití kafe - odměřit a ruče umlít kávová zrna značky Standart (:o)), nasypat do hrnečku, na plynovém dvojvařiči svařit vodu a zalít ... a přitom se vedly řeči ... půl pracovní doby v tahu - Chichichi. A pak přišel termín odevzdání prací a tři dny se v práci i spávalo, aby se to stihlo.

Ale kdeže loňské sněhy a Drupos jsou - a tak mlýnek zůstal, a aby to nebyl jenom další krám do kredence, využívám ho nyní na mletí koření ... a s láskou vzpomínám

T. Zana 13.3.2015 13:27

Re: na starém ručním kávovém mlýnku Tramp

Určitě jsem ho měla taky, ale nějak ho odnééés čas...

Dneska používám takové ty kořenky s vestavěným mlínkem, není to marné, aspoň má každé (teda skoro, něco mi ještě chybí) koření vlastní stroj.

Z. Iva 13.3.2015 14:04

Re: na starém ručním kávovém mlýnku Tramp

Dámy, kdybyste to nevěděly, tak on se dá pořád koupit, onehdá jsem na něj koukala v jednom kšeftě.

http://www.heureka.cz/?h[fraze]=LODOS+TRAMP+3

T. Zana 13.3.2015 21:41

Re: na starém ručním kávovém mlýnku Tramp

Chicht, teď jsem se podívala. Je to on, akorát bratru i sestře asi pětkrát tak drahej :-))

Z. Matylda 13.3.2015 14:13

Re: na starém ručním kávovém mlýnku Tramp

U nás ho neodnes čas, ale mele se na něm hrubý střelný prach, který stačí leda do děla, na jemnější do mušket.

Mamka asi chlebovou polívku kdysi dělala, když jsme byli malí. Pak jsem ji ochutnala jako dospělá a nechutnala mi. Zatímco ohledně krupičné kaše se mi chutě nezměnily (je to dobrý leda na soutěž v plivání do dálky), tak polévkové chutě se kousek posunuly. Teda tu čočkovou a fazulovou můžu furt, polívku "co zahrada dala" taky, ale mám docela ráda vývar s nudlemi, i když je nedělala moje babička, protože si ho uvařím sama podle chuti.

Na polívkávh jsem vyrostla a když jsem se je po vzoru některých kamarádek pokusila zrušit, bylo to rodinou považováno za nečestné a nesportovní. I když si myslím, že nejvíc tehdy řval Mušketýr.

D. Ruščáková 13.3.2015 10:30

Re: Chlebová polívka

Připojím se k Yze - nejím a nedělám, protože se u nás doma nedělala, maminka ji nevařila:)) Tedy u nás se dělalo spíš to kyselo - no jo, to ty Krkonoše:P

A jinak starý chleba se u nás taky jedl v česnečce, jen se dělala nezasmažená. Ygo, moc se mi líbí představa zalitejch česnekovanejch topinek! (I když ještě nějaký čas mi dieta nedovolí na česnek a spoustu jiných věcí ani pomyslet:))

Z. Yga 13.3.2015 11:32

Re: Chlebová polívka

No jo, on je česnek na bolavý žlučnik jed - držím palce, ať se co nejdřív spravíš!

Z. Yga 13.3.2015 11:32

Re: Chlebová polívka

No jo, on je česnek na bolavý žlučnik jed - držím palce, ať se co nejdřív spravíš!

Z. Nelina 13.3.2015 15:19

Zmínka

o ručním kávovém mlýnku mě, Ygo, hodila do dávnověku.

Nejsem sběratel, jen mně zbyly z dřívější praxe. Můj 2. muž a rodiče nemohli pít jinou kávu než ručně umletou. A jak píšeš Standard, to bylo nejvoňavější a myslím i by zůstalo. Na dovolené, cestovní i golfové, jel s námi mlýnek.

Ten na zdi byl našich, byli kafaři převelicí, a když umřela maminka a otec byl u mě, mlýnek se přestěhoval do mojí kuchyně. A tradice se nepřerušila.

Teď jsou tady všechny pro vzpomínky.

http://nelina36.rajce.idnes.cz/Mlynky

M. Pajakerryková 13.3.2015 7:49

dobré ránko,

tak už mi skončila služba v penzionu, hosti přežili, jen Olik rozbil krásný svícen, drahý jak potvora....no jak nejde o život řekla správně kamarádka a vzala to sportovně :)

tak chlebová polévka??? nevypadá to složitě tak bych jednou mohla vyzkoušet, chleba semtam by se našel v potřebné kvalitě :)

Oli včera na roční kontrole 9,2kg 74cm, takže jakési přírůstky byly, shledán naprosto zdrav :)

T. Zana 13.3.2015 10:17

Re: dobré ránko,

Oli je tak akorát :-)

No jo, přece nebude rozbíjet nějaký laciný šunt...

O. Joklová 13.3.2015 10:20

Re: dobré ránko,

zanooooooooooo - tak teď se tu chechtám jako blázen, to se ti povedlo, prej "přece nebude rozbíjet nějakej lacinej šunt" :-DDDDDDDD