8.12.2019 | Svátek má Květoslava


MLSOTNÍK: Zapečené pórkové rolky (pokus ne zcela úspěšný)

8.4.2016

Jednou jsem se zase rozhodla uvařit k večeři naši oblíbenou pórkovou polévku. Dva tlusté pórky byly krásné, ale špinavější než jindy. Sundala jsem několik nejšpinavějších obalových listů a kolečka pokrájeného pórku extra dobře propláchla. Ale odstraněné vrchní listy jsem nevyhodila, to dělám s jídlem velice nerada. Mohla jsem je pokrájet a přidat k pórku na polévku, potože v konečné fázi stejně vše rozmixuji. Ale přemýšlela jsem, že bych je mohla využit jinak, zajímavěji. Schválně jsem nešla hledat inspiraci na internet, chtěla jsem zkusit něco „z hlavy“. Rozhodla jsem se listy naplnit. Možná žádný originální nápad, mnozí z vás to třeba děláte běžně, ale u mne to bylo poprvé.

Pórek

Pórek

Udělala jsem polévku a jako vždy jsme si večer pochutnali. Zbylé listy jsem opláchla, proložila papírovými ubrousky, dala do igelitového sáčku a vložila do ledničky. Za několik dnů na ně přišla řada. Náplň byla CDD - šunku, sýr a houby. První dvě suroviny mám vždy v lednici, podušené žampiony v mrazáku.

Pórek - pokrájené zelené části

Pórek - pokrájené zelené části

Pórkovým listům jsem odkrojila zelené části, pokrájela na drobno a v kastrůlku, mírně zalité vodou povařila. Měkké a prochladlé jsem je rozmixovala na zelenou krupičkovou tekutinu. Když použít všechno, tak opravdu všechno.

Zbývající bílou část listů jsem rozložila na prkýnko (vždy dva a dva listy vedle sebe) a naplnila.

Pórek - bílá část listů

Pórek - bílá část listů

Nejprve jsem položila tenké plátky šunky, pak plátky sýra ementál a navršila trochu podušených hub. A celé to zabalila.

Pórek - náplň

Pórek - náplň

To se ukázal docela problém, protože listy byly tuhé, ale zároveň křehké. Zkusila jsem jednu rolku zavázat nebo spojit propíchnutím, ale listy se lámaly a při doteku nitě praskaly. Tak jsem je pouze zatočila a pokladla těsně k sobě do pekáčku.

Pórek - závitky

Pórek - závitky

Rolky jsem osolila, opepřila a posypala kmínem (ten já k pórku miluju). Povrch rolek jsem posypala strouhaným sýrem (Goudou)...

Pórek - závitky posypané sýrem

Pórek - závitky posypané sýrem

...a nakonec přelila rozmixovanými zbytky listů.

Pórek - sýr zalitý omáčkou

Pórek - sýr zalitý omáčkou

Na pohled to nevypadalo právě lákavě, možná jsem tekutinu měla předem zahustit jíškou nebo smetanou. Nebo rolky nejprve polít tekutinou a sýr dát až jako poslední. Oboje mi došlo pozdě. Myslela jsem, že rozteklý sýr bude na zahuštění stačit, že se se zelenou tekutinou při pečení propojí v krémovou omáčku. Pekáček jsem dala do vyhřáté trouby a manžela připravila na večeři s „nejasným výsledkem“. Asi po půl hodině jsem krásně vonící pekáček vyndala. K bramborové kaši jsem přidala pro každého dvě rolky.

A závěr mého experimentu? Sýr se sice roztekl, ale k mému zklamání se žádná sýrovo-krémová omáčka neutvořila. Na dně pekáčku jsem měla jen šťávu, pórková drť se nespojila se sýrem a porce nevypadaly právě vábně. Nejvíc mě překvapily pórkové listy. I po nejméně půl hodinovém pečení nebyly měkké, jak jsem očekávala.

Pórkové rolky s bramborovou kaší na talíři

Pórkové rolky s bramborovou kaší na talíři

ALE – přes veškeré „estetické vady“ bylo jídlo velice dobré. Mírná tuhost listů vadila minimálně, šťáva byla výborná a kombinace náplně rolek chuťově ladila se sýrem. Suma sumárum výborná večeře, manžel si pochvaloval a já také. Dvě rolky pro každého úplně stačily. Zbývající dvě jsem se zbytkem šťávy přendala do malého pekáčku a druhý den přihřála. Listy se v lednici rozležely a ohříváním v troubě změkly.

Až budu mít zase přebytek velkých pórkových listů, udělám jídlo znovu. Jen zkusím listy před plněním krátce povařit, třeba budou poddajnější. Rozmixované zelené části určitě přidám, bez nich, pouze s bílými listy, by určitě šťáva nebyla tak dobrá. Ale drť možná předem zahustím a určitě naleji pod povrchový sýr. Možná zkusím i jiný sýr, třeba mozzarellu. Ale chuťově se celému jídlu opravdu nedalo nic vytknout.

DOBROU CHUŤ!

Foto: autorka.

Marička Crossette Neviditelný pes