22.1.2020 | Svátek má Slavomír



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Zapečené pórkové rolky (pokus ne zcela úspěšný)



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 43, poslední: 9.4.2016 0:03, přehled diskusí

Porek rada v jakekoliv forme:
Autor: H. Williamson Datum: 9.4.2016 0:03

napr. tu bilou a lehce zelenou cast pokrajenou na spalicky, lehce podusene na masle, zakapnute citronem, sul, bily pepr a hned je priloha.

K tomu Maricky jidlu bych taky pridala besamel a obveselila ho platky citronu.

Pórek:
Autor: Ž. Eva Datum: 8.4.2016 20:30

je dobrý, recept vypadá poměrně pracně. Ale koukám, že řada diskutujících volí méně pracnou metodu, nebalit, nakrájet, navrstvit.... Na to abych byla taková skvělá hospodyně mám moc jiných zájmů a nestíhám. Ale pórek musím zakoupit, dostala jsem na něj chuť. Něco z něj spáchám, pórek je jedlý v naprosté většině případů. Jen za syrova nevím... asi jsem konzervativní. Ale smekám před tvými uchařskými výkony, nejen s pórkem.

Děkji za komrntáře:
Autor: M. Crossette Datum: 8.4.2016 14:50

a přání šťastné cesty.

A též za další inspirace, my pórek moc rádi. Třeba nápad od Jitur, udělat nejprve omáčku – tedy sýr rozpustit v té zelené tekutině a pak rolky zalít. Ale i to vrstvení listů nevypadá špatně. Liko – co jsou lahůdkové kvasnice? A vyšťouchnout vnitřky z pórkových špalku, to je přímo ženiální nápad – je to už zabalené, „obaly“ se mohou nechat podle libosti tlusté a pak je plnit. Takové „pórkové cannelloni. Já jinak pórek někdy dělám dušený, kdy ho místo na kolečka pokrájím jako na br.hranolky a krátce podusím se solí, pepřem a kmínem. Někdy přidám šunku, také pokrájenou na hranolky. Jedině syrový pórek jsem zatím nejedla – tedy při přípravě si kousek strčím do pusy ale jako záměrně zamíchat ve větším množství do salátu – to si nevzpomínám, že bych kdy jedla.

Třeba ještě později nakouknu, teď jdu prostřít stůl na verandě, u nás je 7.45 ráno a venku se dělá krásně teplo. Před příjezdem přátel jsem udělala nejen hromadu muesli (granoly) z vloček, ale ještě trojitou dávku kefírových bochánků (potřebovala jsem zužitkovat kefírový tvaroh), které vydrží dlouho čerstvé a dají se krásně nahřát v troubě (a hostům moc šmakují), takže o naplnění po noci prázdných žaludků je postaráno a já jen přidám brďól čerstvé kávy.

Re: Děkji za komrntáře:
Autor: Z. Jitur Datum: 8.4.2016 14:53

jj, ženiální - náplně podle chuti a objemu vyšťouchnutých listů, bez vázání, propichování... :-)))

Re: Děkji za komrntáře:
Autor: Z. Lika Datum: 8.4.2016 15:47

Maričko, u vás se těm kvasnicím říká nutritional yeast. A "pórkové cannelloni" jdou jen z čistého pórku, resp. z čistých částí. A pokud jde o syrový pórek, je vynikající jemně nakrájený do salátu: vařená čočka, kukuřice (mražená nebo zkonzervy), kyselé okurky (pickles) a právě pórek. Jen se to smíchá, zalije trochu láku z okurek, případně dosolí a dopepří. Udělá se toho obrovská mísa, která trůní v lednici a chodí se z ní ubírat. Zaležený je totiž nejlepší.

budu statečná a hlášení z bedýnky:
Autor: M. Pajakerryková Datum: 8.4.2016 14:02

statečně nahlásím, že porek jsem v životě nepoužila k vaření. Jen ten co je ve zmrazené směsi, kterou používám na polévku. Já ani nevím jestli ho mám nebo nemám ráda....polévku moc nemusím....

a v bedýnce začíná být opravdu veselo :) dnes zkusíme namočené granulky, musím je jít připravit, máčat se budou klidně dvě hodky. Dnes jsem je vyndala na dece doprostřed kuchyně a Terry se šel kamarádit a matka rázně zatrhla...CHicco se statečně schovával mě pod rukou, aby taky nějakou neslízl....mrnousci byli trošku paf kde sou ale jak našli mamku bylo dobře :)

Re: budu statečná a hlášení z bedýnky:
Autor: M. Crossette Datum: 8.4.2016 14:55

Pájo, to je krásné hlásání !!! Myslíš, že si je Terry vědom, že tohle jsou to jeho dětičky (a Nastěnka že právě "on" je jejich tatínek? Tedy, když nebyl u porodu a pak maminka nikoho k mrňatům nepusitila, zda tam dvou-rodičovské pouto stále je ?

Re: budu statečná a hlášení z bedýnky:
Autor: M. Pajakerryková Datum: 8.4.2016 17:26

no to nevím, on se na ně chodil dívat hned od začátku když matka byla uklizená venku se vyvenčit. Ale jestli chápe,že jsou jeho to fakt netuším....

Re: budu statečná a hlášení z bedýnky:
Autor: Z. Lika Datum: 8.4.2016 18:23

Podle mě je bere jako součást své smečky, takže jsou jeho :-)

Re: budu statečná a hlášení z bedýnky:
Autor: Z. Lika Datum: 8.4.2016 16:51

Třeba k pórku ještě časem dojdeš :-) Pěkné hlášení z bedýnky, Terry a Chicco mě dojímají, jak se neurážejí a zkoušejí se seznamovat zas a znovu. Myslím, že budou ještě vzpomínat, jaký byl doma poklid :D

Re: budu statečná a hlášení z bedýnky:
Autor: M. Pajakerryková Datum: 8.4.2016 17:27

no to jo až budou škubaní zaživa :) ještě rádi prchnou do bezpečí kotce

Re: budu statečná a hlášení z bedýnky:
Autor: Ž. Eva Datum: 8.4.2016 20:21

ˇAááá, začíná být veselo. Skoro mi chybí, že jsme doma už dlouho štěňata neměli a před dvěma lety byla jen jedna.

Je zvláštní, jak Nany zahání cizí psy. U nás matka sice pečlivě sledovala, ale pustila k nim jiné psy. To spíš si ostatní netroufali, matka mi věřila, že tam lumpa nepustím. Ať už to byla Ája nebo Ginny. Derča se o štěně bála víc, protože měla jen jedno, ale nikoho nevyháněla, jen si štěně schovávala za sebe.

A to otcovství? Podle mých zkušeností psi neřeší, čí jsou štěňata geneticky. Jsou ze smečky, tak se o ně starají. Správný pes je až dojemný, jak se nechá tahat. Když u nás byli kluci, tak nejdřív (už větší) štěnda sprdli a pak si k nim lehli nechali se tahat. Stěňata byla z velkého psa naprosto unesená, stále se mu vlichocovala. Máma to jen kontrolovala z povzdálí. Když skyším zkušenosti odjinud, oceňuji, jak nekonfliktní mám smečku. Nejen základní tři holky mezi sebou, ale i kohokoliv, kdo je u nás na návštěvě bez problémů snesou. Možná bych si toho měla vážit. Připadalo mi to samozřejmé, ale asi to tak není.

Re: budu statečná a hlášení z bedýnky:
Autor: M. Pajakerryková Datum: 8.4.2016 21:38

no na psy vrčí furt a furt je žene. Chicco kuchyní vždy jen prosviští ani na piškotek nedojde....tak je příchod k bedýnce zadělaný brankou a je klid. Ona dřív startovala s řevem po všem co se kolem pohlo.....

Mám doma dva :
Autor: Z. Dalmi Datum: 8.4.2016 13:41

pórky, tak něco takového zkusím.

prima recept:
Autor: Z. Jitur Datum: 8.4.2016 13:41

Maričko, uvčitě vyzkouším. K té omáčce - napadlo mne, co zalít/zahustit strouhaným sýrem rozmíchaným ve smetaně (dělávám tak plátky masa, okořeněné, jak kdo rád, zalité rozmíchaným sýrem ve smetaně)

Hm, :
Autor: T. Zana Datum: 8.4.2016 9:39

takhle popsané mi to přijde dost náročné - v současné době je moje hlavní kriterium při vaření pracnost. Ale třeba někdy :-)

Každopádně hezky popsané a ilustrované! A pórek mám taky ráda.

Re: Hm, :
Autor: Z. Lika Datum: 8.4.2016 9:48

Myslím, že variantou by mohly být "lasaně" - vrstva listů, vrstva náplně, listí, zalít bešamelem... to je ruk-cuk, dokonce i v cuku-letu.

Re: Hm, :
Autor: K. Miháliková Datum: 8.4.2016 12:09

km11: Či by to nebolo moc vláknité, on sa uvarený pórik zvykne tak "ťahať" po vláknach a nejde ani moc dobre odhryznúť ani odkrojiť...

Re: Hm, :
Autor: Z. Lika Datum: 8.4.2016 12:22

Hm, tak asi ten pórek nasekat na proužky a dělat pórkové vrstvy, to by mohlo jít.

Re: Hm, :
Autor: Š. Matyášová Datum: 8.4.2016 13:16

máš pravdu, taky jsem to sem teď chtěla napsat....že nepůjde ukrojit tak lehce...

Re: Hm, :
Autor: Z. Jitur Datum: 8.4.2016 13:42

dobrý nápad, další varianta

Re: Hm, :
Autor: Z. Rpuťová Datum: 8.4.2016 12:49

Též preferuji styl Žaves.

Takže já bych - co bych: Šunku nemusím, takže kuřecí plátky přírodně, na ně hodit podušené houby a posypat sýrem, přiklopit, že aby se rozpustil. Mezi tím nakrájet pórek na úzké nudličky a tím to posypat.

Nebo - když někdo chce tu omáčku, tak bešamel a pórek do toho, jak už napsáno přede mnou.

Re: Hm, :
Autor: T. Zana Datum: 8.4.2016 17:54

No, prosím, mám to vymyšlené :-)

Díky, to už by fakt šlo!

Pórek je poklad každé kuchyně:
Autor: Z. Lika Datum: 8.4.2016 8:22

Zapamatovala jsem si ho tedy z knihy Sofiina volba, a od té doby ho mám ještě radši. Rolky jsem dělávala tak, že jsem je pokrájela na delší špalky a z nich vysunula vnitřky.

Moc dobrý recept. Bešamel bych možná udělala z rozmixované vařené brambory, ochutila česnekem, lahůdkovými kvasnicemi a trochou papriky možná, nebo chilli -páni, tak jo, jdu pro pórek.

Bezva inspirace, Maričko, díky.

Miluju pórek:
Autor: Z. Yga Datum: 8.4.2016 8:11

A třebas do uzené polívky je nezbytný. A ty rolky vypadají náramně, takže bych je taky zkusila - jak říkají předřečníci, asi pór nejprve spařit (snad i povařit) a až pak smotat. Do nádivky by možná nebylo špatné dát i kousek mletého masa ... nebo kuřecích jater ... uvidíme, řekl slepý (:o)).

Díky za podnětný článek - jako vždy precizně napsaný s dokonalou obrazovou přílohou.

pórek já teda ráda:
Autor: Z. Inka Datum: 8.4.2016 8:05

ale nějak spíše v polévce či syrový v salátu. Nebo k masu při přípravě alá čína. Což zase nemůže Bimbo, takže rolky bohužel do repertoáru nezařadím. ALE už se moc těším na chřest

Re: pórek já teda ráda:
Autor: K. Miháliková Datum: 8.4.2016 12:12

km11: Inka, práve som bola cez obed v Bratislavskej tržnici (v tej krytej, nie na Miletičke, tú mám ďaleko) a zistila som, že záhorácka špargľa (chřest) už je! No lenže tí vydridusi chcú za ňu 4 éčka za štvrťkilo ...

Re: pórek já teda ráda:
Autor: Š. Matyášová Datum: 8.4.2016 13:17

je i v lidlu,za svazek 69 kaček

Re: pórek já teda ráda:
Autor: Z. Jitur Datum: 8.4.2016 13:47

pórek, syrový v salátu -

tahle zmínka mi připomněla recept, který znám od kamarádky a ta od spolužačky z výšky, tuším Němky - na drobno pokrájený pórek, nadrobno pokrájený měkký salám, zalité zakysanou smetanou, podle chuti osolit, opepřit, příloha tmavý chléb

Pórek já ráda:
Autor: Z. Matylda Datum: 8.4.2016 7:48

že bychom trochu vylepšili jídelníček? Vypadá to dobře. Jinak kromě pórkové polívky klasické (nemixuju) máme ve velké oblibě ještě polívku savojské tetičky od www (taky nemixuju, mám tam ráda ty barevný kousky). Jenže tu jsme měli minulý týden a na tenhle týden jaksi nemám inspiraci... budu muset něco vymyslet.