29.9.2022 | Svátek má Michal


MLSOTNÍK: Nevíte, co s cuketami? Uduste je!

26.8.2022

Psaly jsme si s kamarádkou o životě i o šití a ona se zmínila, že se těší, až skončí éra cuket. Zastříhala jsem ušima a hbitě se zeptala, co že s nimi dělá. Dozvěděla jsem se, že je suší na chipsy, dělá si obědy do skleničky, když jezdí za maminkou, pro manžela dělá matjesy a pro sebe ten mišmaš s ačokčou. A poslala mi odkaz na povídání o cuketách s několika recepty (odkaz zde).

Ačokču nemám, i když jsem od jedné dobré duše dostala její semínka. Jenže v rámci jarního marodění se mi nepodařilo je zasadit a pak se mi někam zatoulala. Třeba je najdu a ačokča se mi podaří napřesrok. Nicméně původní recept je bez ačokči, a protože jsem zrovna oplývala cuketami, zelenými i žlutými, a protože se konečně ochladilo, pustila jsem se do zaváření.

V receptu se praví „vezmi dvě střední cukety“, ale co je to střední cuketa? Zvážila jsem své menší, střední i trošku větší (ne, kyje ne) cukety a bylo toho dohromady 4 kila. Průměrem tak cca přibližně dvě cukety na kilo, usoudila jsem. Je třeba se pro příště od nějaké míry odpíchnout, kdyby tedy nějaké příště bylo. Když jsem zdolala cukety, pustila jsem se do cibulí. V košíčku byly malé, střední a trochu větší, nikoli obří. Třikrát čtyři je dvanáct, a to se mi zdálo skoro moc, když jsem zvažovala použít ty střední až větší. Oloupala a nakrájela jsem tedy osm cibulí, a protože někdy bylo potřeba stáhnout i tu první vrstvu pod slupkou, jako by jich bylo sedm středních. Asi tak nějak.

Česneku jsem měla jen tři… ehm, zhruba střední paličky. Zdálo se mi to až příliš, ale protože jsem současně zavářela rozmixovaná čtyři kila rajčat, kam se česnek také dává, rozebrala a oloupala jsem paličky všechny.

Sójovku jsem zcela zavrhla. Rajčatové protlaky jsem měla tři větší ploché Otma (115 g); mmch. byly dobré a sladké. Jablečný ocet a olivový olej mám doma stále a čerstvé bylinky jsem nahradila oblíbeným hrubě mletým sušeným Italským kořením. Bývá k dostání i bez soli.

Tak a jedem, jak říkává Lika. Nikoli zcela podle receptu. Jednak proto, že jsem měla na plotně málo místa i malé nádobí, a protože jsem měla pocit, že by recept potřeboval trochu vymazlit.

Začátek je stejný. Ve velkém kastrolu jsem rozpálila olej a na něm dlouze restovala cibuli do zlatova, zatímco jsem na prkénku krájela cukety, cukety a ještě další cukety. Bylo jich tolik, že se mi ani do toho největšího kastrolu nevešly, a tak jsem jich část dala do dalšího kastrolu, podlila lžící oleje a lžící vody a začala je souběžně dusit s tím, že je budu postupně přehazovat do hlavního kastrolu. Po chvíli jsem ale seznala, že tudy cesta nepovede, a rozpálila jsem troubu na horkovzduch na 180 stupňů, vrhla všechny cukety do velkého pekáče, promíchala, lehce osolila, přiklopila a strčila pekáč na 20 minut do trouby. V mezidobí jsem krájela a mixovala rajčata a sypala je do uvolněného velké kastrolu (to je ale zcela jiná píseň) a po těch 20 minutách jsem v troubě plech odkryla. Cukety začaly pouštět vodu a tak jsem si natáhla kuchyňský budíček a co 5 minut jsem troubu otevřela, promíchala cukety s cibulí, aby se voda a pára rychleji vytratily.

A teď ta hlavní změna oproti receptu. Do menšího kastrolku jsem nalila olol a do rozehřátého s trochou zaváhání vsypala hromadu česneku nakrájeného na plátky. Bedlivě jsem ho hlídala a míchala na skoro středním teple a při tom hlídání jsem otevřela všechny tři protlaky. Když se mi česnek zdál krásně prohřátý a skoro jakoby chtěl za chvíli růžovět, hodila jsem na něj ¾ sáčku s bylinkami (víc jsem neměla, sneslo by to možná i celý sáček), zamíchala a vzápětí jsem do kastrolku vyklopila ty protlaky. A opět jsem míchala, aby se protlak nepřipálil, ale jen orestoval. Nakonec jsem do kastrolku nalila cca 8 lžic octa. Množství uvedené v receptu se mi opět zdálo příliš velké. Nechtěla jsem mít směs nakyslou, ale jen dobrou. Ostatně, přichutit se dá vždy cokoli čímkoli, ale odchutit to, to už často bývá nemožné.

Cuketová směs se dusí v pekáči

Cukety v troubě byly dobře 50 minut, když jsem si konečně uvolnila sporák a dala na něj pekáč. Mám naštěstí možnost propojit dvě plotýnky, takže se pekáč hřál rovnoměrně. Tekutiny tam bylo už jen o fous víc než akorát, tak jsem do pekáče vyškrábala česnekovo-protlakovou směs a všechno pořádně promíchala a pak ochutnala. Aáááách! To vám byla taková dobrota! Nemohla jsem uvěřit, že takhle skvěle může chutnat obyčejná cuketa.

Ještě chvilku jsem to provařila všechno dohromady a pak směsí naplnila šest velkých sklenic. A ještě mi zbyla miska směsi. Tu jsme si rozdělili ke grilovanému kuřeti a lehkému salátu z těstovin a zeleniny, který jsme měli k obědu, a Vašek si pomlaskával a chválil a chválil.

Hotovo!

Když to shrnu, tak jsem vlastně cuketu do dnešního dne neznala. Byla to pro mě výplň do různých sladkých koláčů a do bramborovo-zeleninových směsí, které s oblibou v létě peču. Většinou na dva dny, jeden den je to jako příloha k masu a druhý den zbytek dotvářím žampiony, sýrem nebo čímkoli, co dům či zahrada dá. Ale teď, teď cuketa v mých očích povýšila když ne na královnu, tak princeznu letní kuchyně. Určitě ještě udělám další dávky. Dáváme dětem k Vánocům různé ovocné i zeleninové zavařeniny a tak letos k obligátním rajčatům přibude i tato lahůdka v různě velkých sklenicích.

Cuketový mišmaš (klidně dochucený i jinak, podle vaší chuti) si dovedu představit s těstovinami, bramborami, chlebem, rýží či mou oblíbenou pohankou. Dá se určitě zapéct v listovém těstě, dá se hodit pod maso či k masu na talíř jako skvělá zeleninová příloha. Kdo máte zahradu plnou cuket, neváhejte a duste je. Kdo cukety nemáte, tak s nebývalou ochotou přijímejte cuketové přebytky od sousedů. A pokud je chcete dostávat i nadále, za žádnou cenu jim neprozrazujte, co s cuketami v kuchyni děláte, nebo už nikdy žádné nedostanete :-)

Protože jsem původně nezamýšlela psát recept do Mlsotníku, nedokumentovala jsem postup přípravy. Ale hromadu nakrájené cibule, cuket a česneku si každý jistě dokáže představit. Hlavně všeho tak přiměřeně, jen času na vymazlenou přípravu je dobré věnovat víc než malé množství. Vyplatí se to.

Suroviny:

  • 2 středně velké cukety (cca 1 kg), nakrájet na půlkolečka
  • 3 cibule, nakrájet na kostičky – použila jsem necelé dvě střední
  • 3 lžíce olivového oleje – nejspíš jsem spotřebovala víc, protože jsem opékala i česnek
  • 1 palička česneku, nakrájet na tenké plátky – použila jsem asi tak necelé ¾ střední paličky
  • 2 malé rajčatové protlaky – použila jsem na 4 dávky 3 protlaky Otma 115 g, klidně může být víc
  • trošku sojové omáčky na dochucení – lze bez problémů vynechat
  • 5-8 lžic jablečného octa - dala jsem jen 2, možná dvě a kousek
  • bylinky – oregáno, bazalka, tymián, může být i chilli – bylinky můžete přidat sušené nebo i čerstvé – použila jsem Italské koření od Vitany
  • sůl na dochucení

Foto: Vave

Vave Neviditelný pes