Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Čočkový eintopf
Na našich výletech do Německa jsem ochutnala tohle jídlo „z jednoho hrnce“ a byla jsem jím nadšená. Hlavně v luštěninové verzi, hrachové nebo čočkové.
U nás se moc nevaří, přesto jsem našla na regionálních stránkách Českého rozhlasu tenhle recept, který jsem si trochu upravila (kořenovou zeleninu a cibuli jsem opekla a jídlo na závěr zahustila lžičkou polohrubé mouky).
Suroviny:
- 300 g zelené nebo malé hnědé čočky
- 2 mrkve
- 1/3 celeru
- 1 cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 brambory
- 200 g párků
- sůl, pepř
- ½ lžičky tymiánu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička polohrubé mouky
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce dobrého octa
Ve větší nádobě, která pojme nejen uvařenou čočku, ale i všechny ostatní ingredience, zalijeme čočku studenou vodou a dáme ji vařit. Já jsem vařila francouzskou zelenou čočku, která nepotřebuje namáčet a ke změknutí jí stačí 25 minut. Nesolíme.
Očištěnou mrkev, celer a cibuli nakrájíme na kostičky a za občasného míchání opečeme na pánvi na oleji (cibuli přidáme až jako poslední). Cca po pěti až deseti minutách přidáme opečenou směs do hrnce k polouvařené čočce. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky, párky rozkrájíme na kolečka a oboje přidáme do hrnce. Eintopf osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem. Podle potřeby přidáme horkou vodu, aby byly všechny ingredience potopené, a necháme asi 15 minut pod pokličkou provářet.
Pět minut před koncem eintopf zahustíme moukou a dochutíme česnekem, medem a octem. Výsledné jídlo není kyselé ani sladké, pouze dobře dochucené. Volitelně lze k čočce přidat ještě lžičku papriky.
Tohle množství vydá na čtyři porce, my to jíme s mužem na dvakrát.
Foto: Milena Gillová
Vše potřebné zjistíte zde...

