30.3.2023 | Svátek má Arnošt


MLSOTNÍK: Čočkový eintopf

17.3.2023

Na našich výletech do Německa jsem ochutnala tohle jídlo „z jednoho hrnce“ a byla jsem jím nadšená. Hlavně v luštěninové verzi, hrachové nebo čočkové.

U nás se moc nevaří, přesto jsem našla na regionálních stránkách Českého rozhlasu tenhle recept, který jsem si trochu upravila (kořenovou zeleninu a cibuli jsem opekla a jídlo na závěr zahustila lžičkou polohrubé mouky).

Suroviny:

  • 300 g zelené nebo malé hnědé čočky
  • 2 mrkve
  • 1/3 celeru
  • 1 cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 brambory
  • 200 g párků
  • sůl, pepř
  • ½ lžičky tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička polohrubé mouky
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce dobrého octa

Ve větší nádobě, která pojme nejen uvařenou čočku, ale i všechny ostatní ingredience, zalijeme čočku studenou vodou a dáme ji vařit. Já jsem vařila francouzskou zelenou čočku, která nepotřebuje namáčet a ke změknutí jí stačí 25 minut. Nesolíme.

Očištěnou mrkev, celer a cibuli nakrájíme na kostičky a za občasného míchání opečeme na pánvi na oleji (cibuli přidáme až jako poslední). Cca po pěti až deseti minutách přidáme opečenou směs do hrnce k polouvařené čočce. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky, párky rozkrájíme na kolečka a oboje přidáme do hrnce. Eintopf osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem. Podle potřeby přidáme horkou vodu, aby byly všechny ingredience potopené, a necháme asi 15 minut pod pokličkou provářet.

Pět minut před koncem eintopf zahustíme moukou a dochutíme česnekem, medem a octem. Výsledné jídlo není kyselé ani sladké, pouze dobře dochucené. Volitelně lze k čočce přidat ještě lžičku papriky.

Tohle množství vydá na čtyři porce, my to jíme s mužem na dvakrát.

Čočkový eintopf

Foto: Milena Gillová

Milena Gillová







KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !