Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Čočkový eintopf

17.3.2023

Na našich výletech do Německa jsem ochutnala tohle jídlo „z jednoho hrnce“ a byla jsem jím nadšená. Hlavně v luštěninové verzi, hrachové nebo čočkové.

U nás se moc nevaří, přesto jsem našla na regionálních stránkách Českého rozhlasu tenhle recept, který jsem si trochu upravila (kořenovou zeleninu a cibuli jsem opekla a jídlo na závěr zahustila lžičkou polohrubé mouky).

Suroviny:

  • 300 g zelené nebo malé hnědé čočky
  • 2 mrkve
  • 1/3 celeru
  • 1 cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 brambory
  • 200 g párků
  • sůl, pepř
  • ½ lžičky tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička polohrubé mouky
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce dobrého octa

Ve větší nádobě, která pojme nejen uvařenou čočku, ale i všechny ostatní ingredience, zalijeme čočku studenou vodou a dáme ji vařit. Já jsem vařila francouzskou zelenou čočku, která nepotřebuje namáčet a ke změknutí jí stačí 25 minut. Nesolíme.

Očištěnou mrkev, celer a cibuli nakrájíme na kostičky a za občasného míchání opečeme na pánvi na oleji (cibuli přidáme až jako poslední). Cca po pěti až deseti minutách přidáme opečenou směs do hrnce k polouvařené čočce. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky, párky rozkrájíme na kolečka a oboje přidáme do hrnce. Eintopf osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem. Podle potřeby přidáme horkou vodu, aby byly všechny ingredience potopené, a necháme asi 15 minut pod pokličkou provářet.

Pět minut před koncem eintopf zahustíme moukou a dochutíme česnekem, medem a octem. Výsledné jídlo není kyselé ani sladké, pouze dobře dochucené. Volitelně lze k čočce přidat ještě lžičku papriky.

Tohle množství vydá na čtyři porce, my to jíme s mužem na dvakrát.

Čočkový eintopf

Foto: Milena Gillová

Milena Gillová


zpět na článek