Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Pečený bůček a houskový knedlík
V pátek 21. 5. 2022 se po přehnání velké pumelice přes Prahu výrazně ochladilo, takže byl předpoklad, že i v sobotu bude chladněji a bude se tedy moci upustit od letního jídelníčku, takže v mé mysli vyhrál bůček. A pro mě k němu co jiného než houskový knedlík. Jak jednoduché, že, kuchařsky běžná záležitost.
Nepeču maso vcelku, vždycky na plátky, aby bylo opečené z obou stran, osolím a okmínuji (jiné koření nepoužívám), zatlačím, a než peču, nechám několik hodin, třeba přes noc, odpočinout, aby se sůl vtáhla.
Knedlíky si dělám hrníčkové, hotové rozdělím na porce a zbylé dám zmrazit. Na příští jídlo jen hmátnu do mrazničky.
Tyhle knedlíky jsou pro mě rychlé bez pracného vymíchávání, fakt jemné.
Suroviny na hrníčkové knedlíky (pokud někoho zajímá)
- 1 a ½ hrnku hrubé mouky (hrnky jsou ¼ litrové)
- 1 a ½ hrnku mléka
- 2 lžičky soli
- 2 - 3 rohlíky
- 3 vejce
- trochu prášku do pečiva
- pažitku nebo petrželku nebo obojí
Postup
- mléko a žloutky rozmíchat
- zamíchat mouku s práškem a solí (ve výsledku je těsto řidší)
- malé kostičky rohlíků zamíchat
- přidala jsem bylinky
- nakonec zamíchat sníh z bílků
- hrníčky vymazat máslem a to hodně
- nalít těsto asi do ¾ hrnku (velikost hrníčku používám asi 4 dcl)
- naplněné hrnky narovnat do hrnce a nalít horkou vodu (voda by měla sahat asi do poloviny ucha hrníčku)
- vařit 35 min. přikryté pokličkou a tu během varu neodklápět
- po uvaření vyndat z vody, nechat chvíli odstát a poté vyklopit
Možno před vyklopením v hrníčku objet tupou stranou nože, lépe se vyklopí,a pak hned nařezat na porce. Dobrou chuť!
Lika připisuje: Osobně velice oceňuji ověřený, vyzkoušený a srozumitelný návod na hrnkové knedlíky. Zkoušela jsem je v životě jen dvakrát, zvláštní varné hrnky kvůli nim koupila, pořádně je dle tehdejšího návodu vymazala a vysypala, a stejně jsem je dloubala ven po hadrech... Nelino, používáš varné hrnky, nebo jaké? Nemohla bys, prosím, dodat ještě fotku těch hrnků, speciálně pro natvrdlé jako já?
No a zde jsou a Nelina píše:
Používám obyčejné porcelánové hrnky, někdy doplním plecháčkem, je potřeba, aby byly rovné a přibližné velikosti. Lépe se vyklopují z porcelánu.
Hrnky jen vymazat a nevysypávat, to se pak přivaří, kdežto máslo na nich zůstane a jsou pak hladké.
Foto: Nelina
Vše potřebné zjistíte zde...