26.4.2024 | Svátek má Oto


MLSOTNÍK: Pečený bůček a houskový knedlík

27.5.2022

V pátek 21. 5. 2022 se po přehnání velké pumelice přes Prahu výrazně ochladilo, takže byl předpoklad, že i v sobotu bude chladněji a bude se tedy moci upustit od letního jídelníčku, takže v mé mysli vyhrál bůček. A pro mě k němu co jiného než houskový knedlík. Jak jednoduché, že, kuchařsky běžná záležitost.

Pečený bůček

Nepeču maso vcelku, vždycky na plátky, aby bylo opečené z obou stran, osolím a okmínuji (jiné koření nepoužívám), zatlačím, a než peču, nechám několik hodin, třeba přes noc, odpočinout, aby se sůl vtáhla.

Knedlíky si dělám hrníčkové, hotové rozdělím na porce a zbylé dám zmrazit. Na příští jídlo jen hmátnu do mrazničky. 

Tyhle knedlíky jsou pro mě rychlé bez pracného vymíchávání, fakt jemné.

Hrníčkové knedlíky s bylinkami

Suroviny na hrníčkové knedlíky (pokud někoho zajímá)

  • 1 a ½ hrnku hrubé mouky (hrnky jsou ¼ litrové)
  • 1 a ½ hrnku mléka
  • 2 lžičky soli
  • 2 - 3 rohlíky
  • 3 vejce
  • trochu prášku do pečiva
  • pažitku nebo petrželku nebo obojí

  Postup

  • mléko a žloutky rozmíchat
  • zamíchat mouku s práškem a solí (ve výsledku je těsto řidší)
  • malé kostičky rohlíků zamíchat
  • přidala jsem bylinky
  • nakonec zamíchat sníh z bílků
  • hrníčky vymazat máslem a to hodně
  • nalít těsto asi do ¾ hrnku (velikost hrníčku používám asi 4 dcl)
  • naplněné hrnky narovnat do hrnce a nalít horkou vodu (voda by měla sahat asi do poloviny ucha hrníčku)
  • vařit 35 min. přikryté pokličkou a tu během varu neodklápět
  • po uvaření vyndat z vody, nechat chvíli odstát a poté vyklopit

Hrníčkové knedlíky, uvařené

Možno před vyklopením v hrníčku objet tupou stranou nože, lépe se vyklopí,a pak hned nařezat na porce. Dobrou chuť!

Lika připisuje: Osobně velice oceňuji ověřený, vyzkoušený a srozumitelný návod na hrnkové knedlíky. Zkoušela jsem je v životě jen dvakrát, zvláštní varné hrnky kvůli nim koupila, pořádně je dle tehdejšího návodu vymazala a vysypala, a stejně jsem je dloubala ven po hadrech... Nelino, používáš varné hrnky, nebo jaké? Nemohla bys, prosím, dodat ještě fotku těch hrnků, speciálně pro natvrdlé jako já?

No a zde jsou a Nelina píše:

Používám obyčejné porcelánové hrnky, někdy doplním plecháčkem, je potřeba, aby byly rovné a přibližné velikosti. Lépe se vyklopují z porcelánu.

Hrnky vhodné na vaření hrníčkových knedlíků

Hrnky jen vymazat a nevysypávat, to se pak přivaří, kdežto máslo na nich zůstane a jsou pak hladké.

Hrníčkové knedlíky, tentokrát bez bylinek

Foto: Nelina

Nelina Neviditelný pes