8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pečený bůček a houskový knedlík

Ochladilo se, takže tato klasika může přijít vhod

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 29.5.2022 20:13

Tak jsem právě skončila s výrobou knedlíků v hrnečku. Jen to nebyly hrnečky, ale plechovky od piva. Ty co jsem kdzsi použila jsem nenašla a protože jsem knedle chtěla vyzkoušet, vzala jsem ty od piva, ty jsou doma stále. Z 6 plechovek co leží v garáži k recyklaci jsem odstříhla vršky (jde to snadno). Vymazat máslem jen rukou mi moc nešlo, tak jsem je vystříkla olejem ve spreji. Těsto jsem udělala jen s moukou, které jsem dala tak dva hrnky jako náhradu za rohlíky. Těsta bylo nakonec jen na 4 plechovky, které jsem dala těsně do vyššího hrnce. Na pátou už tam nebylo místo ale mezi 4 stále volna dost. Tušila jsem, že lehoučké plechovky se asi budou vznášet, jen doufala, že těsto je dostatečně zatíží. Bohužel ne a jakmile se voda začala vařit, plechovky se kácely. Na zcela povalení nebylo místo, ale mohly nabrat vodu. Jediné, po čem jsem mohla rychle sáhnout a co mohu "vařit" byly dvě vymyté kočičí konzervy a pak ještě malou skleněnou mističku. Tím jsem plechovky dostatečně ukotvila a dál pod pokličkou vařila. Také jsem - správně odhadla, že v tenkém hliníku (oproti porcelánu) nebude třeba ta půl hod. a po 20 min. dlouhá jehlice píchnutá do těsta byla čistá. Plechovky jsem vyndala na síťku, po mírném schladnutí každý knedlík objela tenkým nožem. A tady nastal problém, ne a ne je vyklopit. Nakonec po delším "bacání" a pomocí dlouhého nože vypadl jeden. Problém jasně v tom, že plechovka má dno "vpouklé" a v okolním žlábku se těsto přilepilo. Takže zbývající tři plechovky jsem už ani nevyklepávala, ale rovnou nůžkami každou podélně a dole kus po obvodu rozstříhla a knedlíky tak snadno vyloupla. Jsou moc dobré, ale stále se mi zdají suché (možná tím, že jsou bez pečiva). To ale může vlastně být výhoda, pokud se dají k omáčce, ta se krásně vucucne, aniž by knedlík rozčvachtala - bude to dobrota. Určitě je budu dělat, jsou to krásné válečky, neoblezlé, velikostí spíše jako br. knedlíky. Nelino díky.

G. Svehla 28.5.2022 14:24

Milá Nelinko, díky za recept na hrnkové knedlíky. Já totiž jiné nedělám. Můj recept je přizpůsobený klokánským podmínkám. Mouku používám hladkou s práškem do pečiva - takhle to tady prodávají. Hrubá mouka se běžně nedostane. Já přidám ještě trochu prášku do pečiva. Housky nedávám, zdejší pečivo je jiné - jak to zná i Marička. Kupodivu i bez těch housek to jde. Hrnky jakékoliv, tedy mám sadu starších hrnků ony se přesně vlezou do kastrolu ve kterém knedlíky vařím. Také dávám mléko. Tohle jsem odkoukala od jedné naší známé z Mařatic, poznali jsme se tady v našich začátcích. Ta úžasně dokázala přizpůsobit naše recepty zdejším podmínkám a jiným surovinám. Co chcete, ženská ze Slovácka ....;-D ;-D

Z. Janaba 28.5.2022 14:42

Předpokládám, že o knedlíkách jste psala vy, Mílo. Zdravím z Norska. Pečivo zde je také jiné a tak používám burizony. Kompaktní knedlík trochu ovzdušní a chuť nemají žádnou, takže dobrý!

M. Crossette 29.5.2022 20:15

Mílo zdravím a je zajímavé, že australské pečivo se také rozteče. Ale zase má "čerstvou" trvanlivost pomalu měsíce , než zčane plesnivět, nebo ztvrdne:-)

A. Zemanová 27.5.2022 23:49

Milá Nelinko, dnes odpoledne jsme měli dětskou návštěvu a tak jsem pekla kuře s novým bramborem, bylo to opravdu moc dobré. Ale teď jsem dostala chuť na bůček. A na ty knedlíky!

Budu je muset vyzkoušet, nikdy jsem nenašla odvahu, ale moc pěkně jsi to popsala. Jen bych se zeptala, jaké bylinky dáváš dovnitř? S nimi to vypadá o hodně zdravěji. :-)

M. Crossette 27.5.2022 19:30

Tak já tyhle Neliny knedlíky určitě zase po letech vyzkouším, knedlíky máme rádi. Totiž kdysi dávno, když jsem o nich někde četla, ale zdály se mi hodně suchý, jak se vlastně "nevařily ve vodě". Zkusila jsem tenkrát i knedlíky v utěrce, ale také se nějak nepovedly. Možná ty v hrníčku byly suché proto, že jsem použila obyč. bílou mouku, protože zdejší počivo se prostě i v malém vlhku rozplyne v nic.. Jaký byl recept už se nepamatuji, ale tenkrát jsem použila 4 normální půl kg konzervy od zavařené zeleniny. To proto, že jsem neměla dostatečně velký hrnec, do kterého by se mi všely vložit 4 hrnečky s uchem. Ta ucha prostě překážela, tak jsem vyvařile hliníkové plechovky, které se krásně vešly. Myslím, že je mám ještě někde schované, protože jsem tenkrát plánovala, že knedle budu dělat víckrát, ale pak už nedělala. Tak jestli plechovky najdu (nebo si přichystám nové), určitě zkusím, tenkrát v receptu určitě nebyl sníh a ten by mohl dodat konečnou vlhkost, na obrázku vypadají moc chutné. Jen budu muset zase dělat bez kousky, s am. pečivem to fakt nejde. Sice často peču svoje české housky a mohla bych jednu schválně nechat zestárnout, jenže choť je miluje a rychle začerstva zmizí. A ještě jsem si vzpomněla , že jedna moje teta dělala houskové knedlíky, kde byly vlastně jen kostičky rohlíků (bylo jich dost), které se obalily v rozšlehaných vajíčkách s trochou mléka. Myslím, že tam ani nebyla žádná mouka. Byly výborné, dokonce mi pak teta poslala recept, ale právě kvůli těm kostičkám pečiva jsem se také nepovedly. Kdoví, jestli bych ještě její recept našla.

U vás si stěžujete na sucho, my tu máme už skoro týden pomalu monzůnové počasí, leje každý den, blbne mám internet a v pauzách, když přestane pršet a vyleze sluníčko, je hned parno a komáří si užívají. ;-€

A. Alimo 27.5.2022 15:52

Jak já bych si dala pečený bůček, pěkně prorostlý, s kyselým zelím a knedlíkem ! Bohužel, mám obavy, že můj žlučník vyztužený kamenem, má jiný názor;-(.

Ale knedlíky opatrně můžu, třeba k omáčce a hrnkové jsem ještě nedělala. Takže dík, vyzkouším, vypadá to jedle a jednodušeR^.

T. Zana 27.5.2022 15:18

Hm. Nejsem knedlíková. Tedy housko-knedlíková. A to do té míry, že je doma nedělám. Ale pravda je, že o těch hrnkových už jsem přemýšlela - a pokud je to takhle jednoduché (stačí správně namazat ;-D), tak bych to třeba někdy zkusit mohla.

Jo, pokud někoho zajímá, jak si poradím s českou klasikou, tak prosím pěkně knedlík bramborový ;-).

A k rajský dávám kolínka :-).

Z. Nelina 27.5.2022 18:05

Školní jídelna mě vyškolila, omáčku, jakoukoliv, a kolínka už nikdy ;-(

M. Skálová 27.5.2022 18:18

já též, kolínka k omáčce NE

T. Zana 27.5.2022 19:55

Jsme lidé různá a tak to má být :-).

Z. Lika 27.5.2022 20:36

Kolínka též miluji, moje školní jídelna (základka) byla fakt dobrá R^

A. Zemanová 28.5.2022 0:09

Pro mě je nepředstavitelný guláš či rajská s těstovinou, s kolínky. Guláš s chlebem, bramborem či knedlíkem, rajskou s knedlíkem (ale tu moc nemusím). Vašek ale naopak guláš s kolínky velice může, takže jsem je vařila pro něj a sama si dávala chleba.

L. Blaza 27.5.2022 11:52

Tak hrnkové knedlíky jsem nikdy nevařila. Pečený bůček bych si dala hned! :-)

Z. Nelina 27.5.2022 11:50

Někdo je zvyklý vymazávat rozpuštěným tukem mašlovačkou, já v tomto případě, i u bábovky, pěkně prstem silnou vrstvu ztuhlým máslem

Z. Jenny 27.5.2022 9:07

Dnes musím do obchodu,bude ze mne hrdinka!;-DTak se podívám po bůčku,šikl by se až se ochladí,což nebude dlouho trvat, prý, říkaly rosničky. Nelinko, mňam, znám ten recept dobře. R^V Knedlíky hrnkové dělala tchýňka, ve velkém, pro rozsáhlé okolí a žadatele, to bylo fajn, stačilo se dostavit. Dělám je taky ale už velmi málo,tady dělá dobré knedlíky vedlejší dědina - ve školce,tak odebírám. :-)

Z. Yga 27.5.2022 7:57

Dík za recept na hrnkově knedlíky, stejně jako lika jsem několikrát zkoušela a nevyvedly se 8-o. Ale jinak knedlík dělám většinou jen u Terky, zrovna včera jsem pekla vepřové koleno se zelím aa prý dobrý ;-D.

Z. Lika 27.5.2022 8:21

Tak to jsem ráda - ne že se ti nevyvedly, ale že v tom nejsem sama ;-) Všichni básnili o hrnkových knedlíkách... a ono to chce fintu "jen vymazat, nevysypávat". Uvidím!

J. Fialová 27.5.2022 8:37

Fintu na to, aby se dostaly z hrnků ven? Zkus velké kladivo ;-D

Z. Yga 27.5.2022 8:46

Ale musíš mít ještě pajcr , kladivo nestačí ;-D

Z. Jenny 27.5.2022 9:01

Vy,vy,výýý, koni jedny, obě ! ;-D;-D

Z. Lika 27.5.2022 10:59

Vy se asi budete smát, ale já ho nakonec vzala. Byste nevěřily, že rozbít těžký varný hrnek dá docela práci. Ale ulevilo se mi, to zas jo ;-D

Z. Jenny 27.5.2022 11:44

..... asi jako sekáčkem na maso bakelitový pevný telefon?! Někdo ho kdysi odmítal platit, tak šel, šel ..... ;-D

Z. Lika 27.5.2022 13:48

Jenny, tak to bude příhoda ze stejného ranku ;-D

Š. Matyášová 27.5.2022 11:40

kámoška dá do hrnku potravinářskou folii,tu mázne máslem a pak naleje těsto...vyndá je vždy ;-D

Z. Matylda 27.5.2022 7:21

Knedlíkům se snažíme vyhýbat, mám pocit, že z nich zbůhdarma tloustneme. Ale vyzkoušený recept se hodí. Bůček jsem takhle pekla onehdy, ještě když nebyly horka. Vybrala jsem si bez kosti, hodně masový, i když Mušketýr klidně může zy sportovnější- čím víc pruhů....

Z. Lika 27.5.2022 7:44

Sportovní bůček... hezké ;-DR^

E. Beranová 27.5.2022 9:47

když ty nerada brambory, jinak bych napsala " udělej bramborové."..

Z. Xerxová 27.5.2022 7:11

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

já dělám klasické houskové knedlíky - nadrobím čtvrtku kostky droždí, přisypu hrubou mouku, trošku soli, nakrájené rohlíky, přihodím jedno celé vajíčko a doředím vodou. Nechám odpočinout, uplácám knedlíky a dám vařit...

Z. Lika 27.5.2022 7:48

Také mám svoji verzi návštěvních knedlíků, jenže u nich je potíž, že se nedají moc dělat v menším, resp. to moje crcání mi v tom překáží. U těchto hrnků mám pocit, že porce bude pro dva, knedlíky navíc budou mít stejnoměrnější tvar... určitě je vyzkouším.