26.4.2024 | Svátek má Oto


MLSOTNÍK: Zavařování s rajčaty

10.8.2007

Domácí salsa

Potřebujeme rajčata, cibuli, čerstvé pálivé papričky (např. chilli, jalapeno), koriandr a sůl. Rajčata, papriky a cibuli nakrájíme - nemusí být nadrobno - a dáme do velikého hrnce vařit s trochou vody. Poté, co rajčata pustí dostatek vody, přidáme koriandr a osolíme.

Vaříme za občasného míchání až do rozvaření rajčat a změknutí paprik. Rozmixujeme na kaši a za stálého míchání odpaříme vodu na patřičnou hustotu. Necháme trochu zchladnout a plníme do malých skleniček. Uzavřené skleničky se zavaří.

Pozor! Vzhledem k tomu, že salsa neobsahuje žádná "Éčka", je vhodné ji po otevření skladovat v ledničce a urychleně spotřebovat.

Salsa se může používat jako příloha nebo na vaření v podstatě kamkoliv, kde se používá kečup nebo protlak a nevadí, že to bude o něco ostřejší.

Čalamáda

Na čalamádu se používají ještě zelená rajčata, dále papriky a cibule.

Nálev se připravuje z 2,5 l vody, 0,5 l octa a 1x DEKO. Po svaření přidáme do ještě horkého nálevu 21 tabletek.

Nakrájenou zeleninu naskládanou ve sklenici zalijeme nálevem a zavaříme. Zavařenou čalamádu necháme uležet asi tak 3 měsíce. Může se jíst jen tak jako kyselá zelenina nebo pod maso.

 

LFSH