Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Zavařování s rajčaty
Domácí salsa
Potřebujeme rajčata, cibuli, čerstvé pálivé papričky (např. chilli, jalapeno), koriandr a sůl. Rajčata, papriky a cibuli nakrájíme - nemusí být nadrobno - a dáme do velikého hrnce vařit s trochou vody. Poté, co rajčata pustí dostatek vody, přidáme koriandr a osolíme.
Vaříme za občasného míchání až do rozvaření rajčat a změknutí paprik. Rozmixujeme na kaši a za stálého míchání odpaříme vodu na patřičnou hustotu. Necháme trochu zchladnout a plníme do malých skleniček. Uzavřené skleničky se zavaří.
Pozor! Vzhledem k tomu, že salsa neobsahuje žádná "Éčka", je vhodné ji po otevření skladovat v ledničce a urychleně spotřebovat.
Salsa se může používat jako příloha nebo na vaření v podstatě kamkoliv, kde se používá kečup nebo protlak a nevadí, že to bude o něco ostřejší.
Čalamáda
Na čalamádu se používají ještě zelená rajčata, dále papriky a cibule.
Nálev se připravuje z 2,5 l vody, 0,5 l octa a 1x DEKO. Po svaření přidáme do ještě horkého nálevu 21 tabletek.
Nakrájenou zeleninu naskládanou ve sklenici zalijeme nálevem a zavaříme. Zavařenou čalamádu necháme uležet asi tak 3 měsíce. Může se jíst jen tak jako kyselá zelenina nebo pod maso.
Vše potřebné zjistíte zde...