30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zavařování s rajčaty

Léto přináší kromě velkých veder i větší množství rajčat. Něco se sní hned, něco se rozdá, ale u zbytku se může vynořit nerudovská otázka - co s nimi? Nejlepší je rajčata zavařit. Kromě obligátního kečupu a leča máme i další možnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
gana 31.8.2008 14:06

zavařování rajčat

Nám když se přemnoží rajčata, dělám úplně jednoduchý proces. Rajčata pokrájím dle velikosti na přiměřené kousky cca čtvrtky. A dám do hrnce opět přiměřené velikosti... nepřidávat žádnou vodu jen trochu soli, rajčata jí pustí dost a dost. Vařím zhruba 20 až 30 minut. Po uvaření rozdrtím el. sekáčkem a ještě celé povařím 10 minu. Nandám do sklenic a zavíčkuji. Sterilizuji při bodu varu 20 minut. Jak vyndám z vody, postavím víčkem dolů a nechám vychladnout. Parádní čalamáda na cokoliv. Dobrou chuť R^.

zana 10.8.2007 20:04

závislost rajčata - vedro

Léto přináší kromě velkých veder i větší množství rajčat.Mně teda jenom vedro8-o:-(, vedro v práci, vedro na ulici, vedro doma:-P.

Ale pravda je, že bych je stejně asi snědla syrový - a neříkejte mi, že bych to nedokázala. Dokázala!;-)

LFSH 10.8.2007 20:21

Re: závislost rajčata - vedro

Věřím, že dokázala. U nás v rodině občas bývá každý týden (při dobré úrodě) až 10 kg rajčat, po několika týdnech už rajčata lezou krkem.

V Plzni prší a je celkem chladno.

zana 10.8.2007 21:09

Re: Re: závislost rajčata - vedro

No, když to trvá dlouho... ještě, když naši měli chalupu, tak naproti měl pán plnou zahrádku salátu. On to při sázení nějak přepísk. Taky Pražák, tak nás před odjezdem z dovolené přišel pozvat, ať prý ty dozrávající saláty sníme, že by akorát vykvetly a bylo by to škoda. Teda řeknu ti, když už jsem jedla týden tak 3 - 4 saláty denně, trochu mi to začínalo vadit;-)

Maxová 10.8.2007 10:50

Již nikdy více zavařování rajčat!!

Také mne napadlo přebytečná rajčata zpracovat na kečup. Ale když začalo slavnostně vyvařování na rozpálených kamnech (v chatě v době 30 veder) a s otevřenými okny, začaly se slétávat vosy z blízkého i dalekého okolí....Po ubednění v chatě zas nebylo přes oblaka páry vidět. A pak zavařujte na zimu!!

YGA 10.8.2007 8:18

Ad salsa

musím se zeptat - je nutné ta rajčata před vhozením do hrnce loupat? Totiž, mám dojem, že letos mají obvzlášť tuhou šupku.

LFSH 10.8.2007 8:37

Re: Ad salsa

Já je neloupu, kdo by taky chtěl loupat několik kilo rajčat. Když se to potom pořádně rozmixuje, tak ze šlupek zůstanou kousky o velikosti max. 2 mm. ;-) 

Xerxová 10.8.2007 7:31

zelená rajčata

Na Berounsku rostou rajčata opravdu o dost lépe než v Liberci :o) A švára jich měl na zahrádce dost. Betka se je snažila trhat, tak to jsme jí přísně zakazovali (brala to klidně i s větvičkou nezralých) - trhali jsme je pro ni my. A že těch zralých snědla hodně... Ale přišla na to, že další sazenice rajčat jsou na druhé straně zajhrady. Tam ještě nebyla žádná červená, ale taky se na ně asi nevztahoval ten zákaz trhání... A tak se k nám přiřítila a házela si zeleným velikým rajčátkem a když si pohrála, tak ho sežrala... A tak se zákaz musel rozšířit o další záhon :o)

Takže nadbytek rajčat červených i zelených u nás likviduje Beta

Hana Williamson 10.8.2007 13:58

Re: zelená rajčata

Nase Grizzlinka milovala rajcata, ale byla moc poslusna a tak je z rostlinek vicemene netrhala - po tom, co na ni jednou bylo kriceno. Ale vydrzela stat u rostlinky a cmuchat. No, a obcas nejaky cmajzla. Ale v kuchyni, kdyz se vytahlo rajce, to byla bez sebe. rajce byla nejvetsi odmena. mame ji pochovanou v zahonu a u hlavy uz druhy rok ji rostou rajcata.

A frcim do prace, prave volala kolegyne, ktera dela od pul osme, ze klimatizace prilis nefunguje a uz rano je tam k zaduseni. Joj, to bude den. Muj kancl ma venkovni stenu, ktera sestava z oken od stropu k podlaze, a nedaji se otevrit. Kolegyne prave ztahuje zaluzie v celem uradu.

LFSH 10.8.2007 14:04

Re: Re: zelená rajčata

Našemu psu někdo prozradil, že je masožravec a tím pádem rajčata nechce, stačí mu buřt. ;-)

Xerxová 10.8.2007 14:22

Re: Re: Re: zelená rajčata

Arona byla vyslovený masožravec, ta i buchty a koláče považovala za nejedlé :o) Xerín i Betka jsou všežravci. Rozdíl mezi nimi je jen v tom, že Xerda měl horší zažívání - Betka stráví bez potíží rajčátka, broskve, jablíčka (i mírně nahnilá, která najde na zahradě) melouna, kedlubny, mrkev... a tak bych mohla pokračovat. Ale masíčko - syrové, vařené, pečené, uzené - to taky může :o)

Hana Williamson 10.8.2007 5:40

Jo, jeste jsem chtela dodat

ze ty recepty vypadaji dobre. Jak jsem vytizena, tak nezavaruju, ale neco podobne te tvoji salse delam, akorat to nemixuju, ale necham to na male kosticky, a po te zamrazuju. Docela to jde zamrazene. Letos je takove horko tady, ze rajcata se nam vari na stonku a nevypadaji moc dobre. Tak je trham zelena, viz dole, a asi pres vikend udelam calamadu a dam ji do lednicky. Diky za napad.

Hana Williamson 10.8.2007 5:25

Zelena rajcata

Ta calamada se zelenych rajcat mi pripomnela, ze se muzu podelit o jednu jizni specialitu - smazena zelena rajcata. Pod nazvem Fried Green Tomatoes je to i velmi podareny film. Jak rikaji rodili Jizane, dejte Jizanovi jakoukoliv potravinu a on prijde na to, jak ji usmazit. Boze, tady se smazi i cele kruty - samozrejme ne v nejakem obalu, jen s korenim pod kuzi  Ale fcil ta rajcata. Jsou dve zakladni verze. Kazda zacina ze rajcata nakrajena na kolecka asi 1 cm silne se obali v hladke mouce. Pak se to namoci bud do rozslehaneho vajicka nebo do podmasli. Pote se to da znova do mouky ochucene soli, cernym nahrubo umletym peprem, a, je-li chut, pripadne cesnekovym praskem a cayenskym peprem ci necim jinym ostrym. Co se tohoto druheho obalu tyce, u nas se smicha hladka mouka s kukuricnou moukou, aby to melo krupavost. V CR bych rekla hruba mouka, ale asi by to slo i ze smesi hladke mouky s krupici, kdyz neni kukuricna mouka. Pekne se to v te druhe mouce obali, kdyz se nasype do vetsiho igelitaku, pridaji se rajcata a dobre se to tam protrepe. Ihned smazime v tezke panvi bud na oleji nebo, a to je opravdu tradicni, olej smichany s  tukem, co zustane po osmazeni anglicke slaniny. V CR bych experimentovala pridanim trochy speku do smazeni - ta zauzena chut neni k zahozeni.Smazit tak 2-3 minuty na kazdou stranu v dost dobrem oleji, pokud mozno nechat okapat na mrizce nebo aspon na kuchynskych ubrouscich. Podavat horke - ja rada s majonezou ochucenou citronem a pazitkou nebo petrzelkou.

Jakub S. 10.8.2007 11:21

Ahoj:

1) Tuk po angl. slanině - to je prostě sádlo, ne?  2) To "obalování" protřepáním v plastovém sáčku je úžasný nápad. Tady sem se s tím nesetkal - nebo to naše kuchařky taky znají?  - 3) Kolik musí bejt v SC, aby domorodci řekli: Letos je obzvlášť vedro - ?!

YGA 10.8.2007 11:46

Re: Ahoj:

Obalování v mikrosáčku - jo, nejlepší je to na květák či brokolici či jiné rozpadající se miniatury - sáček používám na hladkou mouku i na strouhanku - a odpadne ještě umývání dvou opatlaných talířků ;-D.

JanaBa 10.8.2007 11:57

Re: Ahoj:

No, sádlo asi ne. Anglická slanina je zauzená, kdežto sádlo se vyškvařuje z normálního špeku, ne?

Hana Williamson 10.8.2007 13:46

Re: Ahoj:

1) jo, je to sadlo, ale zauzene, proto jsem nerekla "sadlo", ktere pochazi rozpustenim z cerstve odpraveneho cunika. 2) Viz YGA dole. Funguje to fakt dobre. 3) Obzvlast vedro. Vcera bylo kolem 42 stupnu a dnes ma byt jeste vic. Kdyz do toho zapoctou zdejsi prisernou vlhkost vzduchu, tak je to udajne spis jak 46 stupnu. V tom se funguje dost spatne - prehrati je nasnade, protoze telo se nema kde ochladit, krev se "vari" a jeden ma pocit, ze ma horecku. Je nejaka kouzelna hranice 100 stupnu Fahrenheit - pod 100 to jeste jde, ale jeden malej Fahrenheitek navic a je to na mrtvici. V sobotu se ma ochladit. Bude JEN 35 stupnu. Domorody manzel tvrdi, ze takove souvisle vysoke teploty tady nebyvaly - a to by mel vedet, protoze v cervenci, srpnu a zkraje zari je nejvic rucni prace na tabakovych polich. Jo, souvisle pres 30, to jo, ale ty ctyrictky...

Jakub S. 10.8.2007 16:26

Re: Re: Ahoj:

Dík. Ale on snad, předpokládám, na těch proslavených a prokletých tabákových (a bavlníkových, že) polích nikdy nedělal - ? To je nějak tradičně - otroctví - neotroctví - práce potomků strýčka Toma, z té Chaloupky?

Hana Williamson 10.8.2007 18:28

Re: Re: Re: Ahoj:

Ale jo, Jakube, pracoval, od detstvi, po skole, a cele prazdniny. Dedeckova farma nebyla moc velka a vsechny ruce se musely k dilu prilozit. Na sklizen pak najmuli nejake Tomovy potomky, ale pracovali a jedli stejne pohromade s celou rodinou. Chet byl dedeckem placen tak jak najmuti delnici. Tehdy se jeste tabakove listy rucne vazaly na dlouhe tyce a pomalu se susily do zlatova ve stodolach nad plynovymi horaky, cili se tam muselo byt 24 hodin denne, aby to nevyhorelo. To nebylo zrovna lehke zivobyti.

zana 10.8.2007 20:09

Re: Re: Re: Re: Ahoj:

Pane jo!

LENKA S 10.8.2007 17:11

ACH, JAKUBE, TYS NEZNALEC:

 DOVOL, BY TĚ  ŘEZNICKÁ  DCERA  POUČILA. ANGLICKÁ  SLANINA  JE   VYUZENÝ  ŠPEK, KTERÝ   ALE OBSAHUJE  I   PROUŽKY MASA, NENÍ TO TEDY  JEN  TO  ČISTÉ HŘBENÍ  SÁDLO.  TO  SÁDLO   NA  ANGLICKOU  SLANINU    SE VŠAK  NAKLÁDÁ  DO LÁKU ZCELA  PODOBNĚ  , JAK JE TOMU U MASA  NA  ZAUZENOU  ŠUNKY  NEBO  MASA  NA  UZENÍ.V  TOMHLE  LÁKU  SE  MASO    MÁČÍ  NĚKOLIK(DNÍ. PAK SE  TEPRVE VYUDÍ.  SÁDLO NA  OBYČEJNOU  SLANINU(=  ŠPEK)SLANINA  SE  TAKY  NAKLÁDÁ , ALE  SLOŽENÍ TOHO LÁKU E  TROŠINKU JINÉ. ALE  VÍM OD  MIRKY  Z H., ŽE  ŠPEKU  SE  V USA  ŘÍKÁ  ANGLICKÁ SLANINA. TOTÉŽ  TO VŠAK NENÍ. A  ŠPEK ANI  SÁDLO V PRAVÉM SLVA  SMYSLU V USA  NEVEDOU.JE  TO  PRÝ MOC  PODŘADNÝ  PRODUKT. POKUD  SE  MÝLÍM, DOUFÁM, ŽE  MNE   MIRKY  NEBO  HANA  OPRAVÍ. ALE U NÁS  DOMA( TÁTA  BYL   DALEKOŠIROKO VYHLÁŠENÝ  ŘEZNÍK) SE  VŠE TAKTO ROZLIŠOVALO. TO BY  MŮJ TÁTA  VYVÁDĚL A   VZTEKLE  ŘVAL, KDYBYCH TY  POJMY  SLUČOVALA POD  SÁDLO. TAK  AHOJ A  KUCHTĚNÍ  ZDAR.JDU  SKLÍZET  RAJČATA  A  ZALÍVAT  PAPRIKY   VE  FÓLIÁKU. RODINCE  MOC  VŠE   JDE  K  DUHU A  ÚRODA MIZÍ  JAK   SNÍH N  SLUNKU. ASI MI LETOS   NA  KEČUP MNOHO  NEZBYDE. A  TO JSEM  PROSÍM MĚLA 40 SAZENIC  RAJČAT   V BUŇKÁCH A 38 PAPRIKOVÝCH  ROSTLIN VE  FÓLIÁKU, ALE   POD  ŠIRÝM NEBEM. RODINKA  SKLÍZÍ I OKURKY SALÁTOVKY,   ALE I  NAKLÁÍDAČKY, TAKŽE  JE  OD  NAKÁDAČEK MUSÍM  SKORO HONIT  HOLÍ, ABY  NĚCO   K  NALOŽENÍ NA  ZIMU VŮBEC    ZBYLO.

Jakub S. 10.8.2007 17:16

NO JO, NEJSU ŘEZNICKÝ SYNEK HOLT. JE TO SLOŽITÉ. Ď!

LENKA S 10.8.2007 22:37

TO JÁ DOBŘE, JAKUBE VÍM.

ALE  UVEDLA  JSEM TO JEN ÚPRO POŘÁDEK, ABY  SE  POJMY  VYJASNILY JÁ ZNÁ   SICE  TY  POJMY., ALE  OSTATNÍ  UŽ  NEUMÍM. MNĚ  JAKO MALÉ  HOLCE  LEZLOMASO, UZENINY  A  ZABÍJAČKOVÉ  VÝROBKY   I Z  UŠÍ A  ZATVRDILA  JSEM  SE  PROTI  NIM  . MOJE  ŠKODA, ŽE  JSEM NEMĚLA  O   VÝROBU A  TÁTOVY  VÝROBNÍ  POSTUPY  NIKDY    ZÁJEM . STARŠÍ   SYNOVEC  DODNESKA  LITUJE, ŽE  SE  PRÁVĚ  TOHLE  DE  NE  NAUČIT  NEMMŮŽE.JÁ MASO  NEMUSÍM A  ZABÍJAČKA?... HUSÍ KŮŽE   PO  TĚLE  A  MRÁZ BĚHÁ  VŠUDE  .  TAK  SE  TOLIK NEŠTĚŤ .

hanka 11.8.2007 22:03

igelitak a otazka

To je preci stary trik snad jeste od komancu, jeste vylepsenejsi verze aspon u nas je

obalovany v plastovych miskach na jidlo s vickem, kvetak, houby atd se obaluji jedna radost. Ale dik jako vzdy za jidelni tipy.

Ps. Co znamena v druhem recetu 21 tablet? Nejak me nedoslo tablet ceho.

hanka

MaRi 11.8.2007 22:11

Re: igelitak a otazka

jde o tabletky umělého sladidla

Hanča 10.8.2007 12:32

Re: Zelena rajcata

Kukřičná mouka by se asi dala nahradit nadrobno rozdrcenými kukuřičnými lupínky (technologický postup : lupínky nasypat do igelit. pytlíku a válečkem nadrobno rozmačkat).

Hana Williamson 10.8.2007 14:03

Re: Zelena rajcata

V dost dobrem oleji. Chtela jsem rict v dost horkem oleji.