4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pepř a zelí, oběd celý

Onehdy se mi podařilo zahlédnout Kluky v akci a mohla jsem si hlavu ulomit, jak jsem horlivě přikyvovala na jejich chválu soli a pepře. To je i moje nejoblíbenější koření, a pak samo sebou zelené bylinky, zejména bazalka, ale o té tu řeč nebude, dneska se bude velebit pepř.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
terra 26.1.2007 10:05

Re: hádejtte, co bude u nás n sobotu

No, tak s tím slintáním jsme už nejmíň dva, alimo... Šplouch...plesk... To neteče voda, to mi kapou sliny do klávesnice. Kombinace jablek a zelí nemá chybu a všechno ostatní vypadá tak, že asi brzo doma provedeme praktickou zkoušku, jestli Vave ty recepty fungují (to je jasné, že ANO, ale na něco svou zvědavost přece musíme svést, že...) 

MaRi 26.1.2007 11:09

Re: hádejtte, co bude u nás n sobotu

já prostě nemůžu bejt hubená - inu, mohla bys být, ale o hodně bys přišla (to říkávám i sama sobě:-/)

Inspirována jsouc před časem pěfkyní Sisou Sklovskou, udělala jsem už několikrát variantu na kysané zelí s klobásou - bez podlévání pivem či vínem, brambory jsem vložila předvařené ve slupce, jednou či dvakrát také zbytek bramborových halušek od předešlého dne, to bylo skvělé

Zkumavka 26.1.2007 20:44

Re: hádejtte, co bude u nás n sobotu

 Abych tak řekla,žeano,Alimo,já taky ne!! Jak to tady louskám,tak já ti si tady slintam na škrobení !§ Ja tak ráda jím,no teda,jím, no spíš já teda že..u. !! Pomóc!!!! Jenže nejhorší je,že já mám ráda všechno ! Teda běžný vjeci,chrobáka se eště nejedla,ani pražený termity. Jen červa,toho bych si snad nedala.Tak to je těžký s tou linii..;-(. Pomóc!! Mňam!;-P

aida 26.1.2007 9:31

Milá Vave,

moc pěkné recepty, jen se sliny sbíhají. Játrový mi sice asi doma neprojde, u nás to nikdo nejí, ale to zelí vypadá lákavě. Zelí pro změnu můžem, a to tak, že velmi. Kousek od nás má krámek paní zelinářka, která si nakládá zelí vlastní, a to teda je!

A vůbec, zrovna jídly s kysaným zelím je naše rodinka málem proslulá. Několikrát se zcela náhodně stalo, že když byl u nás na víkendové návštěvě jeden kamarád, bylo na jídlo něco se zelím. Mě to vůbec nedošlo, ale on si toho všiml, takže teď, když má přijet nebo když jedem k němu na chalupu na nějakou slezinu, vždycky schválně udělám něco se zelím (zelňačku, segedín, masové koule v zelí apod). Taky ten zelný štrůdl, co se tu nedávno řešil, je moc dobrý, už jsem ho od té doby dělala třikrát.

Kadlus 26.1.2007 9:21

Reminiscense

snad se to nehodí, ale ať. Pro Pražáky- Slezská ulice (jak se mi tehdy zdála široká !),přímo nad Jiřákem, co je ten krásný kostel od Plečnika. Babička mne jak předškoláčka posílala pro drobnosti.Koloniál,za pultem pan Veselý, šedivý plášť, placatka. Za šikovnost byla vždycky odměna : do kousku papíru, který nádherně ladil s páštěm pana Veselého a byly na něm poznat i kousíčky dřeva, jsem dostával jednu malou naběračku zelí, přímo ze sudu a jednu hašlerku- bonbónek v černomodrobílém papírku.Hašlerka putovala do kapsy- na potom. Zato to báječné zelí, to jsem zdlábl, ještě než jsem vyběhl 2.patra zpátky, s labužnickou zastávkou v každém mezipatře.Ve dveřích babička : "Kde si se zase coural, koukej jak vypadáš ! Koukej, jak jsi pobryndanej !Že ti ten blázen Veselý zase dal zelí ?"

Teprve později jsem pochopil,že jsem dostával pravidelný přísun tolik potřebného vitaminu C.

Stejně, tak dobré zelí, jako měl pan Veselý, takovou dobrotu dnes nekoupíš !

alimo 26.1.2007 9:36

Re: Reminiscense

Díky , moc díky, dýchlo na mě dětství u babičky, sice ne v Praze, ale v Lounech, nebyl to pan Veselý, ale pan Parma a ani zelí ani hašlerky mi nedával, do krámku se šlo po pár schodech dolů, měl taky takovej plášť, a taky tam byl sud se zelím a takové dlouhé dřevěné kleště - nebo jak to nazvat:-). Chodila jsem tam s babičkou, pro koncičku mlíka a pod., , byla jsem ještě hodně malá, a ta vůně toho krámku, toho všeho, co se tam prodávalo....trošku ji cítím ještě teď:-)V

Kadlus 26.1.2007 9:41

Re: Re: Reminiscense

Nebude to přílišná zvědvost, když se zeptám kde ? V kolonii, nebo někde u Dívčích škol ?(Druhá babička žila v Černčicích ).

alimo 26.1.2007 9:49

Re: Re: Re: Reminiscense

Louny znám velice dobře, nejen kvůvá babičce, ale sama jsem tam posléze 10 let bydlela:-). Ten krámek byl v takový malý uličce napravo od Poděbradovy, to je ta, co vede od Sokolovny k malýmu nádraží:-), kousíček od malýho parku (používám "lounské" názvosloví) víš, kde to bylo? V Poděbradce byly Chlapecký školy- resp. škola:-), a taky gympl.

Kadlus 26.1.2007 10:08

Re: Re: Re: Re: Reminiscense

Jako bych to viděl- Sokolovna natřená na zeleno,pak gympl na levé straně a dál, po přechodu kolejí kousek kopeček, ten už byl jen jako polní cesta. Těsně před kolejema bydlel ( když jsem působil na jatkách) jejich MvDr, chlap, ale uměl. Napřed se vyučil jako řezník, teprve potom uděla VŠ. Ten se nedal " oblbnout". No, u gymplu doleva, zdravotní středisko atd. Dnes to vypadá úplně jinak, postavili se Kordy a kolem nich je to celé znovu zastavěné ! Pak Amerika a večerní "Pražák"- rychlík z Prahy. U"Pšanskýho kopce " zahoukal, chlapi vytáhli cibule a natahovaly se kukačky. Tak přesně jezdil! Nejsem staromilec, ale vzpomíná se krásně.

Pro ostaní sorry, ale určitě máte každý kousíček "babiččina" v srdíčku. WWW má hospodu U Kance, tady to bylo "U Prášilů- chodil jsem dědovi pro točený do džbánku. V Lounech Union,Oharka, ale taky " Nároďák" .Aby bylo trochu kultury- u nádraží knihkupectví, kde se dalo koupit všechno- i nedostatková a blokovaná literatura. Jak to ten skutečně "Pan Knihkupec " dělal,to jsem nedokázal pochopit !

alimo 26.1.2007 10:21

Re: Re: Re: Re: Re: Reminiscense

PřesněR^V, za kolejema byla (dodneška je, ale už s jiným, ne tak "věhlasným" obsazením) veterina, pan doktor opravdu uměl...To knihkupectví pamatuju taky, měla jsem to sice úúúplně a doslova na druhým konci, když jsme tym bydleli, ale stálo za to tam chodit:-)..V Unionu jsem měla svatební oběd:-)....Ten "můj" krámek byl v uličce, která je napravo z Poděbradky- nalevo je to zdravotní středisko:-)...krásné vzpomínání....

mladý Parma 12.5.2007 0:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Reminiscense

Vážená paní Alimo,

děkuji Vám za krásnou vzpomínku na mého děda Václava Parmu, který měl krámek s koloniálním zbožím v Poděbradce. Živnost nám zabavili komunisté a dědu přeřadili do obchodu firmy Pramen v blízkosti "malého parku". Ta ulice se nyní jmenuje K. S. Sokola. Pár roků jsem žil u babičky a dědy a když jsem nepomáhal v krámě, tak jsem chodil válčit s "klukama" do Fügnerky, nebo do "malýho parku", či do polí, co se táhly podél železniční trati.

 

Jiří Tintěra, řečený "mladý Parma"

Rpuť 26.1.2007 9:07

Vavísku slintám!:))

Co lednička? To bilezbozi má ještě jednu ohromnou výhodu - protože mají ohromný výběr, můžeš si porovnat parametry - to v žádném skutečném kšeftě nemůžeš, jeden by se šíleně ucaprtal;-P:-D

Medvídek 26.1.2007 9:02

:o))

Na Kluky v akci koukám když mám čas (teď častěji protože to přesunuli na lepší hodinu) a říkám si pokaždé že ty dva musí mít někde za studiem, kde natáčí, ohromný skleník a v něm samé bylinky. Oni se totiž pokaždé vytasí z květináčem čerstvých rostlinek ! 8-o;-D Navíc mně fascinuje slovní obrat Filipa Sajlera který často říká že je nutno něco "vychutit". ;-D Toto se stalo u mně doma oblíbeným rovněž úslovím.:-)

KláraS 26.1.2007 9:01

:-))

Vave ty jsi kouzelná ;-D;-D Recepisy vyzkouším, vypadají moooc dobře. Tenhle víkend to ještě nebude - máme plný mrazák hub, tak asi vyzkouším nový papiňák a udělám roštěnky na houbách. Doufám, že pak nebudem muset malovat.... ;-P

Medvídek 26.1.2007 9:05

Re: :-))

Kláro, máš mailík.:-)

KláraS 26.1.2007 13:30

Re: Re: :-))

díky, čítala, prostuduji

zana 26.1.2007 8:36

Ahojky Vave

To vypadá dobře:-). Za to zelí bych mohla být pochválená, játra ale zkusím taky (přednosta je moc nemusí, ale jednou to vydrží, že;-)).

Karolína 26.1.2007 8:00

Má radost

Nějak jsem vyčerpala náměty na víkendové vaření, mám pocit, že jsem o vánocích a prodloužené době po nich uvařila snad úplně všechno a nic mne nenapadá. A protože je konečně sníh a má drahá polovice už v noci ze spánku škube nohama jak pejsek, co se mu zdá, že honí zajíce, neb se už cítí "na běžkách", co mu letos tak scházely, tak jedeme do Krkonoš. A musím něco ukuchtit. Zelí s uzeným a s klobáskami mne přímo "dostalo" ze židle, už vidím, jak tu krmi tahám z trouby rozehřátých kachláků v kameninové zapékací nádobě, takže hurá naproti k řezníkovi pro klobásky a uzené, nějaké zelí tam od vánoc ještě zbylo a hned je co do pupíku. Díky díky, ty recepty přišly právě včas. Játra mne moc nezaujala, nejím jablka a drůbeží játra taky nějak nemusím, ale to je jen a jen můj problém. Zato ten zelný salát nemá chybu. Ten taky vyzkouším co nevidět.

A s tím zapisováním receptů a improvizací to znám. U nás doma, když něco chutná, následuje povzdech - "Škoda, že už tohle niky v životě nebudu jíst! To totiž už nikdy neuvaříš stejně!" Což je pravda, protože pak se mi tam jindy připlete nějaké další koření a ingredience a zase je to úplně jiné jídlo. Ale to nevadí, hlavně, že nám chutná!

Zdena b.p. 26.1.2007 7:32

Vavís,

tak zelíčko, to já můžu v každém množství, nejlépe furt. :-) Moje mamka zelí zásadně jedla s krajícem suchého chleba, já zásadně bez přílohy. MŇAM. To mi připomíná, že jsem si ve středu udělala z kysaného do krabičky salát a nakrájela jsem tam cibuli Karmenku. A ona mi v nálevu pustila barvu. Zelí bylo do lila. Vavís, tak dnes mne mlsotník inspiroval.

Fallowa 26.1.2007 7:23

Milá Vave,

tak tohle vypadá velmi dobře,mňamR^!Já měla včera dojem(psala si o tofu,čočkovém salátu a p.),že Jsi vegetarián:-).Dnešní recepty vypadají velmi poživatelně,slintám tu u PC,asi to o víkendu vyzkouším:-P.Díky a přeju hezký víkendV!

Hana Williamson 26.1.2007 0:38

Ahij Vave

Tak to teda varime zhruba stejne, co se nezapisovani tyce. Taky se necham necim zhlednutym nebp prectenym inspirovat, pak to udelam stejne podle sveho a pak si to presne nepamatuju, jak to bylo a casem i zapomenu, ze to bylo. Az  mi to nekdo pripomene a pak to z tech mozkovych zavitu doluju. Recepty vypadaji vyborne, hlavne ten zelny. Ja jsem jatra vubec, a kureci zejmena, mivavala velmi rada, ale pred par lety jsem neco z nich varila a najednou jsem si uvedomila, ze je to takovy osklivy na pohled i na dotek. A od te doby jsem je uz nejedla. Ale pastiky, jatrovky a jitrnice, to furt muzu.

WWW 26.1.2007 1:13

Ahoj mila Hano. cetl jsem tu ranu na komoru. Vidis, ani nebyli na tebe zli. K tematu. Varim jedno jidlo bez pepre a soli a prece je to dobre. Kral, co vyhnal Marusku mel recht. !! Napisi pres den !!

Hana Williamson 26.1.2007 1:30

Re: Ahoj mila Hano. cetl jsem tu ranu na komoru. Vidis, ani nebyli na tebe zli. K tematu. Varim jedno jidlo bez pepre a soli a prece je to dobre. Kral, co vyhnal Marusku mel recht. !! Napisi pres den !!

No nebyli, WWW. Asi proto, ze to zajima spis jenom cleny komor, a neni to tedy na urovni jinych diskusi. Ale stejne si jednou opatrim nick, dle tveho vzoru, a navezu se do nekterych. Co mi chybi, je cas. Treba az se dokopu k operaci s nohou, tak v rekonvalescenci... To bychom se mohli ztymovat (ooo, jak krasne ohybaci nas rodny jazyk je). Dam ti avizo, az nastane cas.