24.6.2024 | Svátek má Jan


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pepř a zelí, oběd celý

Onehdy se mi podařilo zahlédnout Kluky v akci a mohla jsem si hlavu ulomit, jak jsem horlivě přikyvovala na jejich chválu soli a pepře. To je i moje nejoblíbenější koření, a pak samo sebou zelené bylinky, zejména bazalka, ale o té tu řeč nebude, dneska se bude velebit pepř.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kaštan 26.1.2007 11:48

Re: Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

((S rezervou Tě brát nebudu - všichni si tu přeci tykáme, protože já jsem takhle cáklá odvždycky..:)Čokoláda Lind dělá nejrůznější variace, teď přišla na trh s hořkou 70% čokoládou s višňovou náplní a chilli... Je to velmi, velmi lahodné, stejně, jako kvalitní vanilková zmrzlina, zalitá ovocnou redukcí z aceta balsamica (prodává se třešňová, malinová a fíková), popř. čerstvým olejem z dýňových semen. Já teda sladké v podstatě nejím a když už, tak jen na nějaký takovýhle "trhlý" způsob 8-o

terra 26.1.2007 12:06

Re: Re: Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

Kaštánku, to VY bylo množné číslo - vy jako Zvířetníci:-).  Já sladkou klasiku ( s výjimkou zmrzlin) taky moc nemusím, takže u mne "skočit si pro něco sladkého ke kafi" zhusta končí návratem s utopencem, chlebíčkem nebo kyselými rybičkami. Ale "trhlé" sladkosti můžu. A jestli tu čokoládu někde potkám, vyzkouším. 

Kaštan 26.1.2007 12:13

Re: Re: Re: Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

Tak to jsi "můj" člověk. Na víkend jedu do Čech, v kufru si zpět povezu 1 kg buřtů, abych si tu mohla naložit utopence. Nakládaný hermelín (který tu také není k dostání) jsem vyzkoušla z Camemberu ale taky to nebylo ono. Takže pár hermelínků taky možná ještě přihodím. A místo zmrzliny si na trhu kupuju - balí je tu do papírků a sotva ucítím vůni - prostě neodolám - okurku rychlokvašku. Několikrát jsem si na té okurce pochutnávala cestou domů tak nestydatě, že se za mnou lidi otáčeli a zajisté pak uháněli v protisměru, aby si taky dopřáli ;-)

terra 26.1.2007 12:26

Re: Re: Re: Re: Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

Jéje, rychlokvašky... Takové pěkně baculaté, a když se do ní kousne, hned má člověk deci láku v rukávu...ale to k tomu patří. Tak až budeš nakládat - ať se dílo daří.

aida 26.1.2007 12:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

Haha, hádej(te), co právě jím?;-) Moc dobrou rychlokvašku, naše paní zelinářka (co o ní píšu níž) je shání odněkud z Polska, jsou fakt výborné.

Kaštan 26.1.2007 12:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

Na utopence mám jednoduchý recept, hotové je to raz dva. Stačí svařit vodu a nalít do ní ocet. Tedy po té, co jsme pod ní vypnuli plotnu. Půl vody, půl octa. Do sklenice mezi tím přijde všechno ostatní, tj. buřtíčky - pěkně rozpůlené cibuličkou nadité, červená paprika, aby to hezky vypadalo, nové koření, bobkový list a kuličky pepře. Zalít ještě teplou octovou vodou, sklenici zavřít, otočit hlavou dolů a odnést do sklepa. To proto, abych neujídala dřív, než to bude pěkně proleželé. Recept mnohokrát vyzkoušený, celou rodinou převzatý a velmi chválený...

julča 26.1.2007 12:31

Re: Re: Re: Re: Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

Kaštane. letos poprvé jsem vyzkoušela zavařené kvašáky, dělala jsem je v létě a otevřela na Štědrý večer ke kubovi. Tak si můžeš oblíbenou dobrotu uchovat, je to opravdu výborné!

Kaštan 26.1.2007 12:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

A recept je kde?!!!? Sem s ním!!!

aida 26.1.2007 12:11

Re: Re: Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

Koukám, že máme podobné chutě, sladký taky více méně nejím, a když už, tak přesně v těchhle divokých kombinacích. Taková čokoláda s chilli, tady tomu říkají Montezumova pomsta, mňam!

zana 26.1.2007 12:25

Re: Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

Terro, ta zmrzlina je domácí výroby, nebo na ni chodíš do italské kavárničky na Národní, co bývalo kino Metro? Teď v zimě mají menší výběr, ale v létě měli i pivní zmrzlinu a ta byla;-DR^.

terra 26.1.2007 12:32

Re: Re: Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

Zano, trefa do černého - chodím do pasáže Metro do kavárničky Passaparola. Domácí zmrzlinu sice taky děláme (máme v létě dost velkou spotřebu:-)) ale na tohle jsem si zatím netroufl. A přizním se, že na tu pivní zmrzlinu v létě taky ne... nějaká slabost z mé strany, nebo co...Jen co uhodí teplo, napravím a vyzkouším.

alimo 26.1.2007 12:05

Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

Jeišmarjá lidi, co mi to děláte:-D:-D, teď bude jen jedna sobota a jedna neděle...to přece nemůžu fšechno uvařit...ale vypadá to nááádherněR^

zana 26.1.2007 12:26

Re: Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

Tenhle dojem z toho taky mívám;-P.

julča 26.1.2007 12:28

Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

O kuřeti na zelí už jsem slyšela, musím to vyzkoušet, zelíčko jsem naložila minulý týden, tak bycho mohla nakouknout pod pokličku jestli už je, díky!

Yezi 26.1.2007 10:43

A až budete tohle zelí zkoušet zase někdy v budoucnu

tak ho místo vývaru a piva zkuste podlít vínem, tenhle nápad pochází z  Alsaska a taky stojí za to;-)

aida 26.1.2007 11:11

Re: A až budete tohle zelí zkoušet zase někdy v budoucnu

Šurkrut (chourcroute, nebo jak se to správně píše), že jo?

Yezi 26.1.2007 11:45

Re: Re: A až budete tohle zelí zkoušet zase někdy v budoucnu

Tak to nemám tušení, ale je to moc dobré;-D ...akorát, vař to ve dvou porcích, když mladej zelí nerad:-/

aida 26.1.2007 12:12

Re: Re: Re: A až budete tohle zelí zkoušet zase někdy v budoucnu

Zelí rád, a moc, játra nejí. Stejně něco zelného o víkendu spáchám, dnešní článek mě nalákal.

aida 26.1.2007 12:16

Re: Re: Re: Re: A až budete tohle zelí zkoušet zase někdy v budoucnu

Jinak nějaké ty "šurkruty" jsou tady.

Medvídek 26.1.2007 10:10

Mám raději...

...kedlubny.;-) Ale zelí mám rád taky, zejména syrové.:-)

terra 26.1.2007 11:21

Re: Mám raději...

A co takhle kedlubnové zelí, Medvídku? V podání naší bábi bývalo nepřekonatelné... A nedává se do něj česnek:-D

Medvídek 26.1.2007 12:10

Re: Re: Mám raději...

:-)

Vakandi 26.1.2007 10:00

Vavísku

trefila jsi se do chutě mňaaam ;-P Boooože mám hlad !!Ježkovo voko 8-o slintám tu do faktur......

terra 26.1.2007 10:07

Re: Vavísku

Já prozměnu do map:-). Měřítko mapy 1:10 000, měřítko mlsných chutí 1:1. Přece nemůžu už odteď přemýšlet, co si dám k obědu?!

Vakandi 26.1.2007 10:42

Re: Re: Vavísku

Jasně že můžeš ;-D;-)

LENKA S. 26.1.2007 10:15

AHOJ, HOLČIČKO BARVIČKO,

KONEČNĚ SES OBJEVILA. HEZKY ZDRAVÍM.

Vakandi 26.1.2007 10:25

Re: AHOJ, HOLČIČKO BARVIČKO,

AHOOJ LENI, JAK SE TI JELO DO A Z PLZNĚ ? :-D

LENKA S. 26.1.2007 10:54

Re: Re: AHOJ, HOLČIČKO BARVIČKO,

JAKŽ TAKŽ. CHŮZI PO  SNĚHOVÉ BŘEČCE NA PLZEŠKÝCH  HODNÍCÍCH BYCH LAE MOHLA SROVNAT JEN S CHŮZÍ  MALÉHO ŠTĚNĚTE S VELICE NEJISTÝMA NOŽIČKAMA. NOHY  SE MI ROZJÍŽDĚLY UPLNĚ STEJNĚ. HRŮZA A DĚS.  HLSÍM, ŽE SE ASI BRZY ZBLÁZNÍM Z TOHO POČASÍ. TADY JE STÁLÝCH -15°C, SVÍTÍ SIC SLUNÍČKO, ALE UŽ SE ZASE SYPE SNĚHOVÉ PEŘÍ. JÁ UŽ NECHCI SNÍÍÍÍH AŽ DO  LÉTA!!!!!

Vakandi 26.1.2007 11:03

Re: Re: Re: AHOJ, HOLČIČKO BARVIČKO,

DŮLEŽITÉ JE ŽE JSI PŘEŽILA BEZ ÚHONY:-D JAK JSI NA TO S TYDLIFOUNOVÁNÍM ?

alimo 26.1.2007 9:45

hádejtte, co bude u nás n sobotu

no jasně zelí s uzeným podle VaveR^V. Teda Vaví, co mi to děláš, a to jsem měla v plánu hubenět:-D a zatím slintám jak Pavlovův pes- přímo celá smečka:-D. A ta jatýrka, to taky nemá chybu, já dělám s jablíčky kotletky, ale to se opečou jablka nakrájená na měsíčky (se šlupkou) na tom výpeku s kotletek- mňam, a vařený brambůrky k tomu...8-o já prostě nemůžu bejt hubená;-(:-D:-D