5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pepř a zelí, oběd celý

Onehdy se mi podařilo zahlédnout Kluky v akci a mohla jsem si hlavu ulomit, jak jsem horlivě přikyvovala na jejich chválu soli a pepře. To je i moje nejoblíbenější koření, a pak samo sebou zelené bylinky, zejména bazalka, ale o té tu řeč nebude, dneska se bude velebit pepř.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S. 28.1.2007 23:26

Re: Tak dobře, děkuji za rady matkám i jazykozpytcům

To bude určitě velkolepé. Po naservírování černých špaget s černýma kalamárama to mančaft jak jeden muž odmítne vzít do h-úst a nastane finále jak v Donu Giovannim - La commedia e finita... No ale když se k vám neprobourá Komtur, tak to přežijete... (teď to bylo v tom líbezném FLVěkovi v TV). Někdy vám vylíčím Dona Žuana (fakt!) v Malém akaděmičeském v Pítěru 1987. Leč to je jiná pohádka.

RenataE 28.1.2007 23:35

Re: Re: Tak dobře, děkuji za rady matkám i jazykozpytcům

V mořském koktejlu se naštěstí vyskytujou i růžové krevety a ty potvory s chapadlama jsou bílý (nevím, které tam dávají) a mušle béžový - a koneckonců ta petrželka, kterou jsi mi ozřejmil, je zelená! Ale jinak můžu ocitovat z mé oblíbené Betty McD. :" A mami, co je to, to malé zelené? Tohle ošklivé se jí? Myslíš, že je to červ?"

Na Dona Žuana se těším, kamarádka shlédla v Bolšom OPERU Meresjev, kde hlavní hrdina velmi realisticky konzumoval ježky. To vyprávění patří k nesmrtelným vzpomínkám na zemi, kde zítra.... 

Hana Williamson 29.1.2007 0:02

Re: Re: Re: Tak dobře, děkuji za rady matkám i jazykozpytcům

Jezis, tak to bych moc rada slysela o tom Meresjevovi s jezkem

Ja jsem tam jednou v pol. 70.let videla Onegina pojateho tez velmi realisticky. jak ta Tatana sklada ten slavny dopis, tak lezela v posteli s normalnima perinama a jak s ni ty vasne cloumaly, tak se v tech perinach doslova rochnila. Kdyz skoncila dopis (a arii), tak to vypadalo fakt nechutne.

RenataE 29.1.2007 0:09

Ono to v té knize opravdu je,

že Meresjev pojídal ježky, aby nezahynul hlady. Ale když někdo zpívá hrdinskou árii a PŘITOM pojídá ty ježky....

Hanča 28.1.2007 15:20

Jééé, to je ale náhodička !

Dočítám páteční články a koukám na Mlsotník podle Vave. A já jsem dnes shodou okolností vařila taky podle Vave, a to segedín, ve kterém je vepřové maso nahrazeno masenkem z uzených kuřecích stehýnek. Bylo to mňamózní a laskominózní ! Sláva Vave !

Olčava 28.1.2007 21:48

Ať žije segedín !!!

Dneska byl obzvláště příhodný den na vaření segedínu!!;-D Mě taky chutnal, i když jsem ho neměla s kuřecíma stehýnkama.

possum 28.1.2007 14:51

To Dede,

tak jsem nad tou vasi varenou rybou premyslela, a musi to byt podobne jako delana v mikrovlnce. Nebo v pare. A pak jsem si koupila magazin, a co tam nebylo! Recepty na poached (bohuzel poached neni ve slovniku :-( ) jidla.;-D  Takze jak mi vyjde cas, zkusim a kdyz tak prelozim.

RenataE 28.1.2007 15:02

Re: To Dede,

Myslím, že v kuchařské češtině by to mohlo být "pošírovaný".

possum 28.1.2007 15:49

Re: Re: To Dede,

tak me to nedalo, a zkusila jsem hledat na netu. :-( A zase nic. Jeden slovnik rekl: uvarit. :-/ A  naopak: posirovany to neznaji vubec. To posirovany asi neni oficialni slovo, ze jo?

veram 28.1.2007 16:19

Re: Re: Re: To Dede,

Vypadá to, že je. A tady další odkaz

veram 28.1.2007 15:32

Re: To Dede,

Ahoj, possum, už jsi viděla tu kometu? Našla jsem , kde jsou překrásné fotky právě z Australie a to TADY.

Hlavně se koukni na stránku 18 a 19!

Zdravím na jižní polokouli!

veram 28.1.2007 15:35

Re: Re: To Dede,

Specielně jsem úplně paf z té fotky z Dunedinu, New Zealand

possum 28.1.2007 15:43

Veram, diky,

je to super! To cumim1 A o to jsem prisla. :-(  No, tak aspon na tech fotkach.

veram 28.1.2007 16:02

Re: Veram, diky,

Ale myslím, že je u vás ještě vidět

Hana Williamson 28.1.2007 17:03

Re: To Dede,

Kdyz je opravdy dobra ryba, jako treba treska, tak je taky moc dobra v pare. Oblozena bylinkama, a ta tekutina, kterou se to pari, muze taky mit nejake ochuceni. Na taliri zalit rozpustenym maslem, anebo  k tomu podat jemnou bilou omacku.

evam 28.1.2007 18:23

Re: Re: To Dede,

také dělám rybu v páře ,osolím ji , přidám koření na ryby a máslo. A citron. Je to dobré.

RenataE 28.1.2007 19:52

Losos od včera

Chtěla jsi níže říct, že ti losos včera zbyl? jak se to kouzlo dělá? Mně naposledy zbyl, když v Praze zavírali Frionor ve Vodičkový a vyprodávali lososy - ale to byly tří-čtyřkilové kusy a už je to dááávno. Když koupím mraženého teď, tak je to kalibrovaných 800-1000 g a z toho nezbyde ani na lososovej chlebíček:-) A občas v akci koupím čerstvý filet a to málem nezbyde ani ten pekáč:-)

evam 28.1.2007 20:14

Re: To Dede,

 Milá possum,rybu v páře dělám v plastovém "papiňáčku" . Obvykle je to hejk. Ryby + koření na ryby + trochu soli + máslo a citron. Brambory a event. dušené zelené fazolky. Possum, je fajn, že si se ozvala!:-D

RenataE 28.1.2007 20:59

Zašátrám-li v paměti

plastový papiňák jsme tu překřtili na plampiňák:-)

Olčava 28.1.2007 21:42

Mám dotaz

co je to plastový papiňák alias plampiňák?8-o

RenataE 28.1.2007 22:11

Re: Mám dotaz

To je plampiňák do mikrotrouby, kdybys někde zahrabala hodně hluboko asi v Mlsotníku, tak bys to možná našla v diskusích, myslím, že to bylo něco jako Kdo by se mikrovlnky bál.

RenataE 28.1.2007 22:30

Nemůžu to najít

asi to nebylo v těch mlsotnících o MW.

Olčava 28.1.2007 22:35

Hm, tak to stejně pro mě není,

protože já mrkvolinku nemám.

RenataE 28.1.2007 22:48

Re: Hm, tak to stejně pro mě není,

Ale kdybys to potřebovala, tak JoVovi o plampiňáku ví první poslední:-)

evam 27.1.2007 15:11

mám mraženého lososa vcelku...

asi ho okyselím citronem, osolím a opeču ho na olivovém oleji s máslem... Prosím, jak to děláte vy     ?      :-D

julča 27.1.2007 15:17

Re: mám mraženého lososa vcelku...

Ahoj evam, lososa jsem naporcovala na polopodkovy a udělala ho - jak tomu doma říkáme: "na srbský způsob" (cibulka, zavařená rajčata, můžeš přidat cokoli Tě napadne: pórek, papriky, cukety...) ochutím bylinkama-třeba trochu tymiánu, bazalka nebo koření na ryby. Ryby jsem nepjprve opekla na trošce oleje s máslem. Nijak dlouho jsem to nevařila, jen aby ryby byly hotové a zelenina trochu povolila. Výborné s vařenýma bramborama.:-)

julča 27.1.2007 15:22

Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

Já když jsem celýho lososa viděla poprvé zmraženýho, tak mi to připadlo takový nic moc, rozhodně to nepřipomínalo ty nádherně zbarvené filety z lososa, které se prodávaly o pult vedle za (podle mě) šílenou sumu. Tenhle zmražený losos se prodává cca za 100 Kč a je to fajn, dá se z toho udělat prima jídlo, když přijde víc lidí - to bych asi nějak zapekla se smetanou, petrželkou a sýrem? ;-)

evam 27.1.2007 15:34

Re: Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

Díky,Julinko! A děláš lososa s kůží  .-dělám s kůží i kapra. Dám vědět, jak to dopadne..:-D

julča 27.1.2007 15:37

Re: Re: Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

Myslím, že jsem to dělala i s kůží, nějak si nevzpomínám, že bych ji odřezávala. ;-DŠkoda, že tu není smajlík, kterej usilovně přemýšlí ;-D;-D;-D ss

evam 28.1.2007 14:28

Re: Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

Postupně zkusím všechny recepty. Nakonec jsem lososa prosolila, procitronovala a po mírném opečení jsem jsem polila lososa bílým vínem s prolisovaným česnekem. Před podáváním jsem navch porce dala kousky másla. Bylo to celkem dobré. Děkuji moc za rady.:-D:-D:-D