24.6.2024 | Svátek má Jan


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pepř a zelí, oběd celý

Onehdy se mi podařilo zahlédnout Kluky v akci a mohla jsem si hlavu ulomit, jak jsem horlivě přikyvovala na jejich chválu soli a pepře. To je i moje nejoblíbenější koření, a pak samo sebou zelené bylinky, zejména bazalka, ale o té tu řeč nebude, dneska se bude velebit pepř.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
evam 28.1.2007 18:31

Re: Re: Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

    Musím se vám svěřit, že ten losos se do večera ve vínu rozležel a te'd  je výborný . A , Vave, když už byla řeč o mlýnku s trojbarevným pepřem, tak jsem si to při serví ro vání  ještě opepřila. Příště zkusím se smetanou a se sýrem  a variantu Lenky S. s jablky a směrem k létu udělám lososa po  srbsku.

hana Williamson 27.1.2007 16:01

Re: mám mraženého lososa vcelku...

BEZ KUZE!!

Teda ja to s tou kuzi nemam rada. Je moc tuha, je pod ni dost tuku a to maso pod kuzi je takove dohneda a nahorkle. ja to dycky odkrajuju. Odrezky toho tmaveho masa dostane zvirena a je rada. Moje nejoblibenejsi - hodne citronove stavy, cesnek (pardon, Medvidku), olivovy olej a nakonec hodne petrzelky, pripadne dokoncit smetanou.  

RenataE 27.1.2007 16:29

Re: mám mraženého lososa vcelku...

Taky ho takhle peču, i s kůží. Posadím ho na pekáč na bříško a na hřbetě udělám zářezy, do každého pláteček másla a kousek citrónu. Nezapomeň předem osolit, vetřít sůl s citronovou šťávou.

Olčava 27.1.2007 16:47

Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

tedy to je hrůza ten Mlsotník. Jsem po jídle, jen mě zajímaly kvašáky a tady už se zase vaří takový dobroty a já slintám neuvěřitelně. A jen tak mimpochodem, víte co jsem dneska měla? Španělský ptáčky. To by Anéžka koukala (a ten její i pan Leitner taky)

zana 27.1.2007 18:03

Re: Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

My jsme taky měli lososa:-)!! Normáně celýho (ve třech:-P), upekla jsem jen osolenýho, s bramborama.

evam 27.1.2007 18:51

Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

Dámy moje zlaté zvířetníkové, moc děkuji. Dám vám vědět , co jsem s tou rybou udělala a jaké to bylo.

JULČA 27.1.2007 17:22

Re: mám mraženého lososa vcelku...

Našla jsem nějaké docela slibně vypadající recepty, nejen rybí www.manek.bloguje.cz

JULČA 27.1.2007 17:24

Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

aha, tak špatně, možná tady

Olčava 27.1.2007 17:32

Re: Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

Ježišmarjá Julčo, co mi to děláš? Sem tam jenom mrkla, oko mi spočinulo na smažené zmrzlině a už mám pocit, že jsem přibrala další kila...

possum 28.1.2007 15:52

Re: Re: Re: mám mraženého lososa vcelku...

Jo jo, Manek umi! :-)

julča 27.1.2007 13:45

Kvašáky pro Kaštana

Celoroční kvašáky: okurky, kopr, voda, sůl Příprava:Recept je jednoduchý a kvašáky vydrží až do příštího léta, pokud se ale nesnědí. Zatímco normální rychlokvašáky se musí sníst během několika dnů. Nachystáme si sklenice ( nejlepší jsou 0,7 l). Do sklenic naložíme okurky, nejlépe rozkrojené na polovinu a proložíme je koprem (rozkrájela jsem je podélně na 4 díly). Můžeme také přiložit hodně malé cukety, které taky rozkrojíme a dáme je mezi okurky (ty jsem tam letos neměla).

Pak v hrnci hodně převaříme vodu se solí ( na 1 litr vody dáme 4 dkg soli). Co nejteplejší slanou vodou přelijeme okurky. Během hodiny ještě vodu doplníme až po povrch sklenice. Zavíčkujeme a dáme do sklepa.

Nejlepsi jsou tak za měsíc, ale jíst se dají i v zimě až do jara.

Někdy se může stát, že se voda trochu zakalí (což se mi stalo, myslela jsem, že jsou zkažené, ale vydržela jsem:-)), ale to opravdu nic není. Na soli se nemusí šetřit, protože více soli nálevu neublíží. (recept mám odněkud z internetu)

Olčava 27.1.2007 14:06

Re: Kvašáky pro Kaštana

A ocet se nedává?

julča 27.1.2007 14:58

Re: Re: Kvašáky pro Kaštana

Olčavo, ocet se nedává, musí to pořád být tzv. mléčné kvašení-pouze se solí a kořením (jako třeba u kysaného zelí). Já jsem tomu moc letos taky nevěřila, první okurky jsem otevřela asi za měsíc a nebylo to tedy nic moc, ale sklenice otevřené teď na Vánoce byly fakt super. Bohužel už nejsou :-)

Olčava 27.1.2007 16:38

Re: Re: Re: Kvašáky pro Kaštana

Julčo díky, určitě vyzkouším, vypadá to docela jednoduše, tak bych to mohla zvládnout. Ale než budu mít ty svoje, tak si budu muset koupit nějaký okurčičky, úplně mi tečou sliny a polykám tu naprázdno;-P(to se jako olyzuju, mňam)

Olčava 27.1.2007 16:40

Re: Re: Re: Re: Kvašáky pro Kaštana

;-€olizuju!!

hana Williamson 27.1.2007 16:17

Re: Kvašáky pro Kaštana

Je, tak to si udelam. Ja kvasaky silene rada. Ja jenom slysim slovo kvasak a hned je ze mne fofrem mala Hanicka a jdu s tatou nakupovat pres pole a lesy do Pteni do konzumu. To byla vyprava z Beleckeho Mlyna u Prostejova, museli jsme pres pole, kdyz psenice jeste nebyla sklizena, tak byla pro mne silene vysoka, na kopci byla socha Sv. Florianka, ten chranil pred ohnem, vzdycky jsme mu dali s tatou kyticky, jako polni maky, chrpy a tak. V konzumu meli kad s kvasakama, otec nakoupil, ja dostala kvasak, a pak jsme sli k panu fararovi na pokec, tata a staricky farar tise nadavali na pomery, pan farar kouril strasne dlouhou dymku a ja jsem si hrala s farovic koliema a jedla KVASAK. Jo, to byvavaly krasny prazdniny.

Tady u nas prodavaji obcas nejake - v koser oddeleni obchodu zatavene jednotlive v igelitu a je to nechutne drahy.Velmi dobry jsou v deli v New Yorku, ale je to ponekud daleko od nas.

Jakub S. 28.1.2007 1:08

Re: Re: Kvašáky a Haná Hany

Tak proč jsem tohle před spaním musel ještě honem číst znovu a přímo jsem to viděl: protože jsem za jedněma dědečkama jezdil pod Koséř, do Čelechovic u Prostijuva! To je to stejny v bleděmodrym! Teda: belo. Još neni... Ale ten staré statek tam stoji pořád. A bode. V tem ať se nikdo nemélí.

Hana Williamson 28.1.2007 3:57

Re: Re: Re: Kvašáky a Haná Hany

Kosir - nejvyssi hanacka hora! Celechovice nahodou znam - teda jenom ale prujezdne. Dedeckova sestra zila ve Slatinicich (nebo Slatinkach), tak jsme tam obcas jezdili a Celechovice projeli. Teta mela strasne dobre jahody, teda jahodky, jak tomu rikala. Ale ze ty hanacky statky staly zato, Jakube!. V mladi mi to neprislo,protoze to byl vsude b/o/r del na entou, ale ted ty vesnice tak prohlidly. letos v zari jsme to projizdeli s manzelem. On je synek farmarsky, na pisku pestovali tabak. A tak ho uplne fascinovala ta cerna puda. Jeli jsme s maminkou a Chetem na navstevu do Strilek .Nekde za Prostejovem jsme sjeli z hlavni silnice a manzel zastavil a ryl se v pude a kochal se. Moje maminka z toho byla cela vedle - budeme pozde na obed.

Dedecek muj - maminky tatinek,  byl z Kostelca na Hane, ale v dospelem veku zil v Prostejove. Pred valkou si postavili chatu na Beleckem Mlyne u Prostejova.  Tam jsme coby ditka stravili vzdycky cele prazdniny a fakt nejblizsi obchod na nakupy byl ve Pteni. A to byla vyprava - pesky. Chata byla ohromna, potrebovala spravit strechu, penize nebyly, a jeste pak kdyz babicka umrela, tak tam dedecek nechtel uz jezdit, nasi jezdili vic na bezky do Jeseniku, a tak se chata prodala. Jos neni...

Dede 26.1.2007 14:52

ryba opravdu jen vařená!

Rak se vám musím pochlubit, mám za sebou úspěšný pokus. JanaBa mi jednou říkala, že mám zkusit připravit rybu jen tak vařenou -- že když je ryba dobrá, je to potom delikátní a velmi chutné. Jen je třeba rybu nepřevařit, fakticky ji tou horkou vodou jenom protáhnout... (Byla jsem skeptická, naposledy jsem vařila rybu svojí kočce Žofce :-/), ale JanaBa byla přesvědčivá...

A protože jsem kuchařka improvizátor, dala jsem se do toho po svém. Dala jsem do vody vařit sůl, poměrně dost sušené petrželky, tři kuličky nového koření a bobkový list. Do toho jsem hodila šest kousků polorozmrazené tresky a nechala chviličku vařit. Odolala jsem nedala jsem tam ani česnek ani cibuli, které jinak nacpu takžka všude. Chvilku se to vařilo, až začalo koření vonět. Potom jsem tam přidala rybu a nechala ji povařit. Po chviličce (kompromis mezi "protažením" a zmrzlostí) jsem ji "plochým sítkem" vyndala a dala na zapékací misku.

Do stále se vařící vody jsem nasypala zmraženou zeleninu -- zelené fazolky, mladou kukuřici a mrkev, přidala kousek žluté papriky (zbyl mi) a povařila. Opět jsem použila sítko,  vybrala zeleninu a přidala ji k rybě. Pocákala jsem to citronovou šťávou, přidala kousek másla a dala do trouby, kde už se dodělávaly hranolky.

Bylo to rychlé a skutečně ohromně dobré. A dietní! ;-D Kdo má rád ryby, pro toho to bude taká osvěžující alternativa k smaženým a pečeným receptům...

Dede 26.1.2007 14:53

Re: ryba opravdu jen vařená!

Ach jo, samozřejmě tak... ;-D Jsem ostuda a nekoukám co píšu...

díky, to zkusím 26.1.2007 15:07

Re: ryba opravdu jen vařená!

s tou treskou. Já takhle protahuji pstruhy, uvařené jemně píknu  posypané nastrouhanou nivou, přílohuju dušenou zeleninu, tak takhle zkusím tu tresku, ta mě nenapadla;-Ddíky DedeR^

Štětinka 26.1.2007 15:37

Re: ryba opravdu jen vařená!

Tresku. Jako file? S kůží,bez? Naše děti ryby rády, ale manža nerad kosti. Pro mě je to zajímavý nápad

Dede 26.1.2007 16:02

Re: Re: ryba opravdu jen vařená!

Já tady kupuji silné (vysoké) kousky tresky bez kůže, nejsou v tom ani kosti. Je moc dobrá, běloučká a nejsou to ty tenké filetky, co se běžně prodávají u nás. Jsou to zjevně menší kusy z poměrně velké ryby... Ty filety by určitě šly, jen by se musely vařit opravdu jen okamžik... aby se nerozsypaly a nebyly blátivé...

Bláža 26.1.2007 20:44

Re: ryba opravdu jen vařená!

...a já si na první "pokuk" říkala (překlep nevnímaje), no ne, paní Dede se dala na vaření Raků...:-D

possum 26.1.2007 14:43

Vave, pepr zrovna moc nemusim,

ale ty jatyrka a to zeli......JA MAM HLAD!!!!!! A to je uz zase po pulnoci a musim jit spat! Hlady neusnu! A pak se mi bude zdat o jidle :-P

Vave 26.1.2007 11:39

Ahóóój!

Tak mi konečně jde internet, ufffff! :-) Čekám doma na lednici - ještě jednou díky za tipy! - a od rána pracuji střídavě na domácnosti a na zaměstnání. ;-)

Jsem ráda, že se vám jídla líbí a tak ještě přidám recept na polévku, na které jsem si právě pochutnala. Pro Fallowu: nejsem vegetarián, asi tak čtrnáct dní objevuji kouzlo zdravých věcí a tofu jsem prvně jedla asi v pondělí nebo tak nějak. ;-)

V rámci tohoto zkoumání jsem splácala z několika receptů následující (a kupodivu dobrou)  fazolovou polévku: Ingredience: 1 konzerva bílých fazolí v rajském protlak, 2-4 stroužky česneku, 1 cibule, kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), 1 brambor, 6 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, sůl, 1-2 lžičky pálivé papriky, možno přidat 1 lžičku rajského protlaku. Postup: Do cca litru a půl vody dát vařit na kostičky pokrájenou bramboru s kořením. Na troše olivového (slunečnicového) oleje osmahnout dorůžova pokrájenou zeleninu, pak na chvilku přidat česnek na plátky a pánev vyklopit k bramborám. Přihodit do hrnce konzervu s fazolemi. Do pánve ještě kapku oleje, zrůžovět nadrobno pokrájenou cibuli a udělat tmavší jíšku. Vmíchat do polévky. A pozor! tofu nastupuje – můžeme přihodit kousek na kostičky pokrájeného uzeného tofu. Určitě by taky šla klobáska. Anebo nic. :-)

julča 26.1.2007 12:34

Re: Ahóóój!

Vavísku, krásnej Mlsotník!!! ;-DDíky!

Kaštan 26.1.2007 11:03

Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

Vytřít zapékací misku sádlem, naházet do ní na kostičky nakrájenou cibuli a oloupané jablko, zasypat kysaným zelím ze sáčku - předem ale trochu vymačkat - a na to všechno položit na čtvrtky nakrájené osolené kuře, posypané hojně kmínem. Péci do zlatova. Kuřátkou puští pěkně šťávičku do zelí, to se mezi tím prolne s cibulí a jablkem... 

S čerstvým červeným pepřem jsem se ale seznámila pořádně až na jedné recepici, kde nabízeli jako zákusek čerstvé jahody s trochou ušlehané šlehačky, to posypané čerstvým červeným a růžovým pepřem. Jedla jsem to jen jednou, ale natolik mě to oslnilo, že si tu jemně peprnou chuť jahod dokážu vybavit i teď. 

terra 26.1.2007 11:27

Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

Páni, Kaštane, recept si píšu, a ty jahody musely být úúúžasné - berte mě tu s rezervou, mám rád i čokoládovou zmrzlinu s čili, když se to nepřežene, je krásně pikantní.

U nás doma občas míváme "kočičákové" záchvaty - tedy, kočičák je krajový název pro horké šťouchané brambory se studeným kysaným zelím, to všechno polité rozškvařenou slaninou. Je zajímavé, že ty záchvaty se opakují tak dvakrát, třikrát do roka, ale pak jsme schopni tohle jídlo konzumovat dva dny k obědu i k večeři, dokud nás záchvat nepřejde. Pak si zase půl roku nevzpomenem... 

Vave 26.1.2007 11:41

Re: Re: Zelí a pepř coby dochucovadlo zákusku

Jů, obojí zní úžasně! Kopíruju, vyzkouším! Jsem totiž zelná. ;-) A když je k zelí dobré maso, eh, ten knedlík klidně oželím. ;-P