26.4.2024 | Svátek má Oto


MLSOTNÍK: Pepř a zelí, oběd celý

26.1.2007

Dlouho jsem znala jen ty černé kuličky a mletý černý pepř a ten jsem skoro nepoužívala, protože ve mně přetrvávala ošklivá vzpomínka na nevolnost způsobenou přepepřenými španělskými ptáčky mé švagrové. Ale pak jsem před drahnými lety objevila mletý bílý pepř, později citrónový pepř, a růžový a zelený, a další, a také že existuje mlýnek na to voňavé bohatství, a tak se pepř do mé kuchyně vrátil a dokonce jí kraluje.

Ale používám ho jen maličko a když řeknu, že něco opepřím, znamená to většinou, že nad krmí jednou dvakrát zatočím mlýnkem se směsí barevných pepřů. Ono stejně je nejlepší nechat vyniknout vlastní chutě surovin a jen sem tam něco zdůraznit.

Jídlo, které jsem nedávno dělala k obědu, není vlastně nic zvláštního, ale nějak se mi podařilo, že všechny chutě spolu tak dokonale ladily, že si musím sama pro sebe zapsat, co jsem to vlastně na přání Lucinky uvařila.

KUŘECÍ JÁTRA S JABLKY, BRAMBORY A ZELNÝ SALÁT

Začala jsem bramborami po emericku, protože trvají nejdéle - omyla jsem je, nakrájela na dlouhé čtvrtky, posypala kořením na americké brambory (ale v zásadě je jedno, jaké koření se použije, co kdo má rád) a dala do rozpálené trouby na plech. Pak jsem troubu ztlumila na mírno a pekla cca 35-40 minut, prostě do hotova a do zlatova.

Kuřecí játra na přání jsem sehnala jen zmrzlá; když povolila, nakrájela jsem je na menší kousky, vyházela takové ty "šnůrky" a zatočila nad nimi mlýnkem s pepřem. Na žďabec sádla jsem hodila slaninu na kostičky a vyškvařila ji, pak přidala nadrobno nakrájenou cibuli a zpěnila ji do sklovata, a nakonec jsem tam po částech dávala játra. Po částech proto, že jich bylo hodně, a kdybych je tam dala najednou, pustila by zbytečně moc šťávy. Ona i tak nebyla opečená do růžova, jako když se jich dělá malé množství, ale v této kombinaci to nevadilo, že po orestování bylo na pánvi trochu šťávy. Játra jsem solila až na talíři.

Jablka středně moučná jsem oloupala, nakrájela na čtvrtky a ty na cca 3 mm plátky a souběžně s játry jsem je restovala na jiné pánvi na másle, pěkně do růžova, jen tak zlehka pro chuť poprášená bílým pepřem.

Zelný salát jsem si připravila trochu dopředu, aby odležel. Malou hlávku červeného zelí jsem nakrájela nahrubo (přibližně na čtverečky 1x1 cm) a hodila ji do hrnce vroucí osolené vody, promíchala, přivedla vodu k varu, potom vypnula a nechala pod pokličkou 3-5 minut a pak scedila a zelí vysypala do velké mísy a dala vychladnout na balkón. Než zelí zchladlo, překrojila jsem 3 menší cibule na půlku a ještě na čtvrtku a nakrájela na tenké proužky, dále pak větší jablko stejným způsobem a mezitím jsem vyškvařila na drobné kostičky nakrájený kousek slaniny. To všechno jsem nasypala na zelí, zatočila pepřovým mlýnkem a nakonec vše zalila zálivkou asi z půl deci až deci vody, trochy jablečného octa a lžíce moučkového cukru a všechno to řádně promíchala dohromady a dala znovu do chladu. Řeknu vám, tenhle jen tak halabala splácaný salát nemá chybu, a dá se jíst i samostatně.

Na talíře jsem pak servírovala dohromady brambory, játra, každému dvě lžíce jablek a dvě lžíce zelného salátu a moc hezky vypadalo, ale hlavně to dohromady moc dobře chutnalo. A je to docela rychle hotové.

UZENINY ZAPEČENÉ S KYSANÝM ZELÍM (a pepřem)

Tak tohle jídlo je předělaný recept Kluků v akci, z 8. ledna. Zkoušela jsem ho udělat téměř přesně podle nich, ale nebylo to úplně ono, tak nabízím modifikaci:

Velký pekáček či zapékací mísu vyložíme nakrájenou prorostlou anglickou slaninou nebo česnekovým bůčkem a na to rozestřeme sáček kysaného zelí. Dekorativně poházíme kuličkovým pepřem a novým kořením a dvěma třemi kousky bobkového listu (na to okořeněné zelí kladli kluci na plátky nakrájené syrové brambory, ale zrovna ty mně moc nechutnaly, tak je vynechávám.).

Takže přímo na zelí naskládáme na plátky nakrájené uzené - bůček nebo krkovici, na špalíčky nakrájené dvě tři nožičky párku, nejlépe debrecínského, nebo podle chuti, a na kolečka nakrájené dvě tři nožičky klobásky. Kluci radí paprikovou, já měla jakousi decentní čertovskou a byla moc dobrá, ale taky asi bude nejlepší dát podle své chuti, spíš nepálivou, řekla bych.

Vrstvu uzeného a uzenin posypeme bohatě na půlkolečka nakrájenou cibulí (3 kousky) a na plátky nakrájeným česnekem (6 stroužků; Medvídk, Li a další upírci mohou vynechat), osolíme, opepříme (zatočíme mlýnkem), přimáčkneme a přikryjeme dalším sáčkem zelí, podlijeme 2 dcl hovězího vývaru (bujón z kostky) a 2 dcl piva, přikryjeme poklicí nebo alobalem a dusíme tak půl třičtvrtě hodinky.

Protože jsem vynechala brambory, servírovala bych k uzeninovému zelíčku pro dietáře brambory klasicky vařené, pro ostatní bramborové knedlíky, klidně s cibulkou. A ty knedlíky by mohly být rychlé falešné chlupaté. To se na jeden sáček bramborových knedlíků v prášku nastrouhá jedna větší brambora a přisolí se to. Možno též přidat vejce, tak jedno na dva sáčky. A vody se dává podle toho, jak vodnatá je brambora, tak akorát a přiměřeně.

Omlouvám se, že neumím dát přesné dávkování, ale většinou se recepty jen tak volně inspiruju a vařím tak, aby to chutnalo mně. A protože jsem mlsná, tak když to chutná mně, chutná to i ostatním. (Dokonce někdy jim to chutná, i když mně to nechutná.) Moje jídla mají tu nevýhodu, že si vždycky myslím, že jsou to tak jednoduchá, že není třeba si je zapisovat. Ale při své roztržitosti (eufemismus jak vyšitý) nejenže většinou zapomenu, jak jsem to vařila, ale dokonce zapomínám, že jsem něco takového vůbec kdy dělala. Ale pokud si někdy na něco zase vzpomenu, podělím se...:))

 

Alena Zemanová (Vave)