MLSOTNÍK: Pečeme cukroví - klasika i speciality
SÁDLÁKY
160 g mouky, 150 g c, 150 g škvařeného sádla nebo 100 % ztuž. tuku,1 vrchovatá lž. kakaa.
Postup: Ze surovin rychle rukama vypracujeme těsto, které uložíme do chladu, aby se neroztékalo a nelepilo se. Z těsta tvoříme malé kuličky (průměr asi 1 cm). Ty sázíme na plech. Děláme raději větší mezery. Do každé kuličky uděláme bříškem ukazováčku mělký důlek, který můžeme vyplnit i kouskem lískového ořechu. Lze dělat i jen kuličky, do nichž zapíchneme kousek oloupané mandle a pak upečeme.
POZOR! SÁDLÁKY vkládáme do STŘEDU STUDENÉ trouby. Pečeme je jen při 80-100° C. Jinak by se roztekly. Pečeme je vždy a bezpodmínečně jako první!!!!
OŘECHOVÉ HROMÁDKY
4 bílky, 180 g mletých ořechů, 120 g cukru, 10 g mouky, 20 g strouhanky.
Postup: Bílky ušleháme v tuhý sníh. Do něj vmícháme vše ostatní a lžč tvoříme malé kupičky. Pečeme je ve středu předehř. trouby při 100° C.
KOKOSOVÉ HRUDKY
250 g kc,1 lž kakaa, 150 g strouh kokosu, šťáva z 1 citrónu, 2 vejce, kokos na obalení.
Postup: Celá vejce a cukr šleh. do pěny a pomalu po kapkách přidáváme citrón a kakao. Pak lehce vmích. kokos. Lžč tvoříme malé nočky, které obalujeme v kokosu. Pečeme stejně jako hromádky.
JEDNODUCHÉ LINECKÉ
1 kg výběrové hlm,750 g tuku,450 g c, 1 celé vejce,1 lžč ck.
Postup: Ze surovin vyprac. těsto,které rozdělíme na několik dílů dle své úvahy. Jeden díl obarvíme kakaem, druhý ochutíme kokosem, do třetího přidáme 2 lž mletých ořechů a 4. necháme jen tak.
Některou část lze naplnit do košíčků, které upečeme a pak plníme ořechovou nádivkou, polijeme čokoládou a ozdobíme nějakým oříškem nebo mandlí. Jednotlivé části pak vyvalujeme na sílu 2-3 mm, vykrajujeme různé tvary (kolečka, srdíčka aj.). U některých můžeme vykrojit středy.
Pečeme ve středu vyhř trouby při 170°C do světležluta. Dobře hlídáme, protože se snadno spálí. Hotové tvary plníme marmeládou nebo krémem. Některé hotové tvary lze polévat čokoládou a nahoru přilepovat půlku oloup. mandle nebo vlaš. ořechu,lískový oříšek aj.
VANILKOVÉ ROHLÍČKY I (dělají se dobře)
Suroviny: 250 g mouky, 80 g cukru, 160 g tuku, 1 žloutek, 40 g mletých ořechů.
Postup: Ze surovin vypracujeme těsto. Z něho postupně vyvalujeme "hady", z nichž oddělujeme menší kousky. Z těch tvarujeme rohlíčky, které rovnáme na plech. Mezery zde děláme trochu větší, protože se rohlíčky teplem mírně roztečou.
Pečeme při 160°C. Upečené a ještě horké obalujeme ve vanilinovém cukru smíchaném s moučkovým cukrem.
VANILKOVÉ ROHLÍČKY II (hůř se dělají, často se rozlomí)
Suroviny: 150 g hladké mouky, 20 g pískového (krupicového) cukru, 100 g másla (ne Hery!), 50 g mletých ořechů a 1 žloutek.
Postup je stejný jako u VANILKOVÝCH ROHLÍČKŮ I - viz výše
TLAPKY (PRACNY)
Suroviny: 200 g mouky, 80 g cukru, 170 g tuku, 1žloutek, 60 g mletých ořechů, 1 lžíce kakaa, 1/2 lžičky ck, 1 lžč koření (= ? lžč umletého hřebíčku + ? lžč ml.skořice)
Postup: Ze surovin uhněteme těsto, z něhož děláme malé kuličky (jako sádláky). Ty vkládáme do SUCHÝCH formiček, kde je prsty pomačkáme po obvodu tak,aby formička nebyla zcela plná asi 2,5 mm od okraje. Pečeme stejně jako rohlíčky. Hotové a ještě horké vyklepáváme a obalujeme v cukru (viz nahoře).
FORMIČKY SE PŘED PEČENÍM NIČÍM NEVYMAZÁVAJÍ ANI NEVYPLACHUJÍ A MOHOU SE PO VYPRÁZDNĚNÍ OKAMŽITĚ A OPAKOVANĚ POUŽÍT. Myjí se až po dokončeném pečení.
BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK
3 celá vejce, 250g hlm, 250 g kc, 1/2 pp, 100 g čokolády na vaření, 100 g spařených rozinek, 100 g lískových ořechů, 100 g vlašských ořechů, 100 g sušených meruněk a jiné sušené plody (mango,papája, ananas aj.) dle chuti a možností.1 lžč ck.
Postup: Vejce a cukr šleháme do pěny, pak přidáme mouku s pp a chvíli šleháme. Ovoce pokrájíme, ořechy nasekáme na větší kousky, čokoládu rozlámeme na kousky a vše dohromady promícháme. Směs nalijeme do vymaz a vysyp formy na srnčí hřbet (s těmi žebry) a pečeme ve vyhř, troubě při 150°C asi 90 minut. Peče se dlouho, proto se vyplatí hned udělat dva najednou (ve dvou formách). Lze každý kousek ozdobit šlehačkou.
NEPEČENÉ CUKROVÍ
SLADKÝ SALÁM
200 g mc, 2 vejce a 30 g kakaa třeme do pěny. Pak přidáme 40 kusů rozdrcených piškotů, 1lž malinové či rybízové šťávy, 50g rozsekaných ořechů a 1 lž rumu (nebo příchuť)
Postup: Vše dohromady propracujeme ve hmotu, ze které vytvarujeme asi 1,5 cm silné hady. Ty obalíme v kokosu,zavineme do alobalu a necháme v chladu několik dní proležet. Pak je nakrájíme na šikmá kolečka.
ÚLY
200 g mletých ořechů, 200g mc, 1 celé vejce.
Postup: Vše zpracujeme prsty do hmoty, z níž děláme menší kuličky (průměr asi 1,5 cm) Formičku na úly vždy vysypeme mc a kuličku prstem vytvarujeme do úlu. Jednotlivé hotové úly pak plníme některým tmavým krémem. Na spodek úlů přilepujeme piškot. Hotové úly musíme nechat oschnout, aby trochu ztvrdly.
Vysvětlivky používaných zkratek, které platí pro sladké i slané recepty
lž = polévková lžíce
lžč = čajová lžička
š = šálek (pokud není uvedeno jinak = asi 250 ml)
h = hrnek ( asi 400 ml)
pp = kypřící prášek do pečiva
pper = kypř. prášek do perníku
kc = krupicový cukr
mc = moučkový cukr
vc = vanilkový cukr
ck = citrónová kůra
hlm = hladká mouka
hrm = hrubá mouka
phrm= polohrubá mouka
czmp = celozrnná mouka pšeničná
czmž = celozrnná mouka žitná
sm = sójová mouka
nt = netučný, nízkotučný nebo odtučněný
žl = žloutek
fma = forma
vymaz = tukem vymazaný
vysyp = hrm nebo strouh vysypaný
st = stroužek
strouh = strouhaný nebo strouhanka