Středa 4. prosince 2024, svátek má Barbora
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Pečeme cukroví - klasika i speciality

Lenka Svobodová
diskuse (74)

SÁDLÁKY
160 g mouky, 150 g c, 150 g škvařeného sádla nebo 100 % ztuž. tuku,1 vrchovatá lž. kakaa.

Postup: Ze surovin rychle rukama vypracujeme těsto, které uložíme do chladu, aby se neroztékalo a nelepilo se. Z těsta tvoříme malé kuličky (průměr asi 1 cm). Ty sázíme na plech. Děláme raději větší mezery. Do každé kuličky uděláme bříškem ukazováčku mělký důlek, který můžeme vyplnit i kouskem lískového ořechu. Lze dělat i jen kuličky, do nichž zapíchneme kousek oloupané mandle a pak upečeme.

POZOR! SÁDLÁKY vkládáme do STŘEDU STUDENÉ trouby. Pečeme je jen při 80-100° C. Jinak by se roztekly. Pečeme je vždy a bezpodmínečně jako první!!!!

OŘECHOVÉ HROMÁDKY
4 bílky, 180 g mletých ořechů, 120 g cukru, 10 g mouky, 20 g strouhanky.

Postup: Bílky ušleháme v tuhý sníh. Do něj vmícháme vše ostatní a lžč tvoříme malé kupičky. Pečeme je ve středu předehř. trouby při 100° C.

KOKOSOVÉ HRUDKY
250 g kc,1 lž kakaa, 150 g strouh kokosu, šťáva z 1 citrónu, 2 vejce, kokos na obalení.

Postup: Celá vejce a cukr šleh. do pěny a pomalu po kapkách přidáváme citrón a kakao. Pak lehce vmích. kokos. Lžč tvoříme malé nočky, které obalujeme v kokosu. Pečeme stejně jako hromádky.

JEDNODUCHÉ LINECKÉ
1 kg výběrové hlm,750 g tuku,450 g c, 1 celé vejce,1 lžč ck.

Postup: Ze surovin vyprac. těsto,které rozdělíme na několik dílů dle své úvahy. Jeden díl obarvíme kakaem, druhý ochutíme kokosem, do třetího přidáme 2 lž mletých ořechů a 4. necháme jen tak.

Některou část lze naplnit do košíčků, které upečeme a pak plníme ořechovou nádivkou, polijeme čokoládou a ozdobíme nějakým oříškem nebo mandlí. Jednotlivé části pak vyvalujeme na sílu 2-3 mm, vykrajujeme různé tvary (kolečka, srdíčka aj.). U některých můžeme vykrojit středy.

Pečeme ve středu vyhř trouby při 170°C do světležluta. Dobře hlídáme, protože se snadno spálí. Hotové tvary plníme marmeládou nebo krémem. Některé hotové tvary lze polévat čokoládou a nahoru přilepovat půlku oloup. mandle nebo vlaš. ořechu,lískový oříšek aj.

VANILKOVÉ ROHLÍČKY I (dělají se dobře)
Suroviny: 250 g mouky, 80 g cukru, 160 g tuku, 1 žloutek, 40 g mletých ořechů.

Postup: Ze surovin vypracujeme těsto. Z něho postupně vyvalujeme "hady", z nichž oddělujeme menší kousky. Z těch tvarujeme rohlíčky, které rovnáme na plech. Mezery zde děláme trochu větší, protože se rohlíčky teplem mírně roztečou.

Pečeme při 160°C. Upečené a ještě horké obalujeme ve vanilinovém cukru smíchaném s moučkovým cukrem.

VANILKOVÉ ROHLÍČKY II (hůř se dělají, často se rozlomí)
Suroviny: 150 g hladké mouky, 20 g pískového (krupicového) cukru, 100 g másla (ne Hery!), 50 g mletých ořechů a 1 žloutek.

Postup je stejný jako u VANILKOVÝCH ROHLÍČKŮ I - viz výše

TLAPKY (PRACNY)
Suroviny: 200 g mouky, 80 g cukru, 170 g tuku, 1žloutek, 60 g mletých ořechů, 1 lžíce kakaa, 1/2 lžičky ck, 1 lžč koření (= ? lžč umletého hřebíčku + ? lžč ml.skořice)

Postup: Ze surovin uhněteme těsto, z něhož děláme malé kuličky (jako sádláky). Ty vkládáme do SUCHÝCH formiček, kde je prsty pomačkáme po obvodu tak,aby formička nebyla zcela plná asi 2,5 mm od okraje. Pečeme stejně jako rohlíčky. Hotové a ještě horké vyklepáváme a obalujeme v cukru (viz nahoře).

FORMIČKY SE PŘED PEČENÍM NIČÍM NEVYMAZÁVAJÍ ANI NEVYPLACHUJÍ A MOHOU SE PO VYPRÁZDNĚNÍ OKAMŽITĚ A OPAKOVANĚ POUŽÍT. Myjí se až po dokončeném pečení.

BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK
3 celá vejce, 250g hlm, 250 g kc, 1/2 pp, 100 g čokolády na vaření, 100 g spařených rozinek, 100 g lískových ořechů, 100 g vlašských ořechů, 100 g sušených meruněk a jiné sušené plody (mango,papája, ananas aj.) dle chuti a možností.1 lžč ck.

Postup: Vejce a cukr šleháme do pěny, pak přidáme mouku s pp a chvíli šleháme. Ovoce pokrájíme, ořechy nasekáme na větší kousky, čokoládu rozlámeme na kousky a vše dohromady promícháme. Směs nalijeme do vymaz a vysyp formy na srnčí hřbet (s těmi žebry) a pečeme ve vyhř, troubě při 150°C asi 90 minut. Peče se dlouho, proto se vyplatí hned udělat dva najednou (ve dvou formách). Lze každý kousek ozdobit šlehačkou.

NEPEČENÉ CUKROVÍ

SLADKÝ SALÁM
200 g mc, 2 vejce a 30 g kakaa třeme do pěny. Pak přidáme 40 kusů rozdrcených piškotů, 1lž malinové či rybízové šťávy, 50g rozsekaných ořechů a 1 lž rumu (nebo příchuť)

Postup: Vše dohromady propracujeme ve hmotu, ze které vytvarujeme asi 1,5 cm silné hady. Ty obalíme v kokosu,zavineme do alobalu a necháme v chladu několik dní proležet. Pak je nakrájíme na šikmá kolečka.

ÚLY
200 g mletých ořechů, 200g mc, 1 celé vejce.

Postup: Vše zpracujeme prsty do hmoty, z níž děláme menší kuličky (průměr asi 1,5 cm) Formičku na úly vždy vysypeme mc a kuličku prstem vytvarujeme do úlu. Jednotlivé hotové úly pak plníme některým tmavým krémem. Na spodek úlů přilepujeme piškot. Hotové úly musíme nechat oschnout, aby trochu ztvrdly.

Vysvětlivky používaných zkratek, které platí pro sladké i slané recepty

lž = polévková lžíce

lžč = čajová lžička

š = šálek (pokud není uvedeno jinak = asi 250 ml)

h = hrnek ( asi 400 ml)

pp = kypřící prášek do pečiva

pper = kypř. prášek do perníku

kc = krupicový cukr

mc = moučkový cukr

vc = vanilkový cukr

ck = citrónová kůra

hlm = hladká mouka

hrm = hrubá mouka

phrm= polohrubá mouka

czmp = celozrnná mouka pšeničná

czmž = celozrnná mouka žitná

sm = sójová mouka

nt = netučný, nízkotučný nebo odtučněný

žl = žloutek

fma = forma

vymaz = tukem vymazaný

vysyp = hrm nebo strouh vysypaný

st = stroužek

strouh = strouhaný nebo strouhanka

Aston Ondřej Neff
4. 12. 2024

Andrej Babiš rozpouští svěřenský fond, který od roku 2017 opatroval akcie jeho Agrofertu.

Karel Wágner
4. 12. 2024

Propagátoři bateriových BEV si mnohdy nevidí na špičku nosu, či pro stromy nevidí les.

Jan Bartoň
4. 12. 2024

ODS má největší podporu v generaci 45-54 let a některé zmiňují i ještě starší voliče.

Marian Kechlibar
4. 12. 2024

Normálnější jedinci jasno nemají a spekulace v IT světě neberou konce.

Zvýšená prostupnost zemské atmosféry je dominantní příčinou globálního oteplování.

Aston Ondřej Neff
2. 12. 2024

Jeden rok končí, druhý brzy začne a je zjevné, že ho budeme moci úplně odepsat.

Marian Kechlibar
2. 12. 2024

Před osmi lety si Velká Británie odhlasovala poměrem 52:48 odchod z Evropské unie.

Jaroslav Zamazal
3. 12. 2024

Ó, jaká hrůza, jaké drama! Všichni zahyneme! Anebo je to jinak?

Marian Kechlibar
3. 12. 2024

Nechovejte se jako lumíci, když víte, jak lumíci končí.

Lidovky.cz, ČTK
3. 12. 2024

Jižní Korea zažila den plný chaosu poté, co prezident Jun Sok-jol vyhlásil stanné právo kvůli silám...

Lidovky.cz, ČTK
4. 12. 2024

Leverkusen s Matějem Kovářem v brance vyhrál v osmifinále Německého fotbalového poháru 1:0 na...

Lidovky.cz, ČTK
3. 12. 2024

České házenkářky na mistrovství Evropy v závěrečném třetím utkání základní skupiny prohrály s...

Lidovky.cz, ČTK
3. 12. 2024

Během polského předsednictví v EU sedmadvacítku podle všeho čeká přelom ve válce na Ukrajině, řekl...

Radka Kvačková
3. 12. 2024

Před nedávnem byla za pětadvacet milionů korun vydražena pětitisícová bankovka z roku 1919, což mě...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz