1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pečeme cukroví - klasika i speciality

Opět zajdeme na návštěvu do Lenčiny pohostinné kuchyně - tentokrát se budeme pochopitelně zabývat cukrovím. Víte, co jsou to sádláky nebo sladký salám? Že ne? Tak si to přečtěte a vyzkoušejte... D. R.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
LENKA S. 17.12.2006 0:37

PRAŽENÁ SÓJA PRO VŠECHNY NEŠŤASTNÍKY, KTEŘÍ TRPÍ ALERGIÍ NA OŘECHY

ALABURKY= PRAŽENÁ SÓJA BEZ PŘÍCHUTI: ZALIJEME JAKÉKOLIV MNOŽSTVÍ OBYČEJNÝCH SUCHÝCH  SÓJOVÝCH BOBŮ VELKÝM ( AŽ TROJNÁSOBNÝM)  MNOŽSTVÍM STUDENÉ VODY A NECHÁME BOBY 24 HODIN  BOBTNAT. PO 24 HOD. VODU SLIJEME A NAHRADÍME JI  STEJNÝM MNOŽSTVÍM VODY ČERSTVÉ. ZAS NECHÁME  24 HODIN STÁT. PO TÉTO DOBĚ BOBY OLOUPEME(JDE TO VELMI SNADNO) PAK JE ROZPROSTŘEME  V JEDNÉ TENKÉ VRSTVĚ PO PLOŠE  SUCHÉHO  PLECHU. TROUBU OHŘEJEME NA 180°C A PLECH DÁME NA STŘEDNÍ PŘÍČKU. PRAŽÍME ASI 30 MINUT. PŘITOM HLÍDÁME, ABY BOBY ZCELA NEZTVRDLY. PO OPRAŽENÍ DOZLATOVA NECHÁME ALABURKY VYCHLADNOUT A MŮŽEME JE  BUĎ HRUBĚ USEKAT NEBO  I  UMLÍT JAKO OŘECHY. POUŽÍVÁME JE MÍSTO OŘECHŮ, KTERÉ NESMÍME. 

A TAKHLE VYROBÍME ALABURKY SLANÉ A OCHUCENÉ. OBĚ VODY K NAMOČENÍ SÓJI POKAŽDÉ HODNĚ  OCHUTÍME SÓJOVOU OMÁČKOU NEBO VĚTŠÍM MNOŽSTVÍM GRILOVACÍHO KOŘENÍ. DALŠÍ POSTUP JE UŽ STEJNÝ. MÁME POTÉ   TÉMĚŘ ROVNOCENNOU NÁHRADU NEBEZPEČNÝCH OŘECHŮ.

LENKA S. 16.12.2006 11:48

A JEŠTĚ NEPEČENÉ CUKROVÍČKO PRO PŘETÍŽENÉ KUCHAŘINKY

SLUNEČNICOVÉ HRUDKY BEZ LEPKU:

150g  loupaných slunečnicových smínek,50 g medu,100-150 g instantní jáhlové nebo rýžové  kaše ( tu  jáhlovou   získáme semletím instantních jáhelných vloček, kt. se  prodávají ve  "zdravých výživách"),2 lž.rumu nebo uvařené . silné instantní kávy.

Postup:Semena rozmixujeme a smícháme s kaší. Pak přidáme rum a med nebo kávu a uhněteme. Ze vzniklé  hmoty tvoříme kuličky, na něž mužeme připíchnout kandované ovoce, které ale lze přidat už i do mixéru.

Bláža 16.12.2006 9:53

Křehké vanilkové rohlíčky bez vejce

Tenhle recept mám od tchýňky a je bezkonkurenční! Ihned po upečení křehoučké a výborné rohlíčky. Peču už dlouho a jsou výborné:

21 dkg másla (nebo Hery), 28dkg hl.mouky, 7 dkg cukru moučka, 7 dkg mletých ořechů

Dále postup zpracování, jaký už znáte, balit  po upečení v moučkovém cukru s vanilkou. Letos je sice upeču, ale bohužel nebudu moci konzumovat, musím si upéct něco z pražených vloček :o) kvůli alergii na ořechy.

MaRi 16.12.2006 12:20

Re: Křehké vanilkové rohlíčky bez vejce

potvrzuji, taky je dělám a jsou R^ Ze stejného těsta s kokosem dělám košíčky na plnění marmeládou a krémem.

LENKA S. 16.12.2006 16:05

LENKO- BLÁŽO, TÝKÁ SE TA TVÁ ALERGIE I SLUNEČNICE? JESTLI NE, ZKUS SLUNEČNICOVÉ HRUDKY NEBO ASPOŇ TY JÁHLOVÉ,. KDYŽ NAHRADÍŠ OŘECHY V JÁHLOVÝCH

MLETÝMI OPRAŽENÝMI VLOČKAMI, BUDE TO SKORO  CHU´TOVĚ TOTÉŽ.

Janos 16.12.2006 0:17

Recept na kakaove kulicky z ovesnych vlocek.

Nevite nekdo recept na ty kulicky? Pamatuji se na ne z mladi ale nikde jsem na ne nenasel recept.

LENKA S. 16.12.2006 0:53

Re: Recept na kakaove kulicky z ovesnych vlocek.

JANI S., SLIBUJI, ŽE HO POHELDÁM ZÍTRA. BUDE NĚKDE V MAMINČINÝCH NEBO BABIČČINÝCH SEŠITECH. NYNÍ MUSÍM SPÁT.

LENKA S. 16.12.2006 11:37

JANO S, TADY JSOU TY OVESNÉ KULIČKY(HRUDKY)

VLOČKOVÉ HRUDKY(KULIČKY PRO JANU S)

100g ovesných vloček,60g rostlinného tuku(hera apod.),50g cukru moučka,50g mletých ořechů(nejraději vlašských, kt. jsou tučnější),20g kakaa,20 g  pikantnější marmelády(višňové nebo rybízové).

Postup:Vločky nejprve  na pánvi nasucho a dozlatova opražíme. Pak je rozemeleme na masovém strojku nebo je rozsekáme v elektrickém sekači. Do vloček přidáme rozehřátý(rozpuštěný) tuk a ostatní ingredience kromě kakaa..Lze přidat i  trošku(asi 1 lžíci )rumu . Vše dobře promícháme a necháme zchladnout. Z vychladlé hmoty tvarujeme rukama kličky, které  obalujeme v kakau a dáváme  je do papírových košíčků.

LENKA S. 16.12.2006 15:52

A ještě několik receptů pro ZDRAVÉ MLSÁNÍ SÁNÍ a pro kuchtičky bez volného času

JÁHLOVÉ CUKROVÍ

150 ml  čerstvých a nehořkých jáhel ,  80g medu nebo cukru moučky, 100g  nasucho opražených  a umleých sójových vloček, mletých ořechů nebo mandlí, a 100g nasucho opražených pšenič.líčků.

Postup: Jáhly 3x spaříme vroucí vodou, zalijeme 300 ml voroucí vody a vaříme  20 minut pod pokličkou a na mírmném ohni doměkka, ale ne   do kaše. Tyto jáhly rozetřeme ručním šlehačem dojemna, přidáme sladidlo(cukr, med),podle potřeby zahustíme vločkami a dodáme ostatní zvolené ingredience. Vypracujeme hustou hmotu, kterou necháme aspoň hodinu v chladu rozležet.Do hmoty lze přidat i tyto příchutě:1. 3lž.marmelády, 3 lž. rumu,

  2.6lž. kakaka+ 50g hery,3. místo medu dáme 100g rozmixovaných rozinek. další postup viz výše.

Janos 16.12.2006 17:41

Re: JANO S, TADY JSOU TY OVESNÉ KULIČKY(HRUDKY)

Mila Lenko, dekuji mockrat V, ocenuji tez slib ze mi to sezenete. Zkratka nejen slovo dela muze ;-P

Preji vam prijemne svatky a bohateho jeziska. BTW, nejsem Jana, ale shodou okolnosti je to ma bejvala. ;-P

LENKA S. 16.12.2006 18:52

Re: Re: JANOS, TADY JSOU TY OVESNÉ KULIČKY(HRUDKY)

JANOS. NEJSEM ZVYKLÁ SVOJE SLIBY NEPLNIT. ROSTLA JSEM  MEZI SAMÝMI STARŠÍMI DĚTMI A MÝMI KAMARÁDY BYLI HLAVNĚ KLUCI. PROTOŽE V PEKLE NAD ZDOBNICÍ, KAM JSEM JAKO MALÁ HOLKA JEZDÍVALA S MOU ZLATOU BÁBRLÍNKOU,  SE NEVYSKYTOVALY ŽÁDNÉ HOLČIČKY MÉHO VĚKU,  S  NIMIŽ  BY MNE  STEJNĚ HRANÍ NEBAVILO. MEZI KLUKY SE SLIBITECHŇÁCTVÍ NIKDY NEJEN  NETRPĚLO, ALE I TRESTALO POHRDLIVOU  IGNORACÍ, MĚLY SLIBOTECHNY  NA VSI TĚŽKÝ ŽIVOT. KAMARÁDI VŽDY OSCEŇOVALI, ŽE NEJSEM  ŽÁDNÁ SLIBOTECHNA A ŽE NEZKAZÍM ŽÁDNOU PSINU I ZA CENU CITELNÉHO VÝPRASKU. S DĚVČATY JSEM SI NIKDY NEROZUMĚLA. TAM PRÁVĚ  VŠECHNY  MNOU I  KLUČIČÍMI KAMARÁDY  ODSUZOVANÉ  VALSTNOSTI JEN KVETLY.PŘEJU DOBROU CHUŤ.

Janos 16.12.2006 20:01

Re: Re: Re: JANOS, TADY JSOU TY OVESNÉ KULIČKY(HRUDKY)

Dik za vase vysvetleni i za prani dobre chuti. Mne jen ted zbyva si dat sklenku s pripitkem na krasu zen a charakter muzu.;-P

zana 15.12.2006 22:44

ROHLÍČKY Z MANDLÍ

NO A NEODOLÁM, TY MOJE JSOU TAK JINÉ, ŽE JE SEM MUSÍM NAPSAT.

5 DG CUKRU MOUČKA, 25 DG TUKU NAPŘ. HERA, 35 DG HLADKÉ MOUKY, 2 VEJCE, 15 DG MANDLÍ. DÁL JAKO LENKA.:-)

Štětinka 15.12.2006 13:04

LENI DÍKY

ZA INSPIRACI. LETOS UŽ MÁM DOPEČÍNO, SKOČILA JSEM NA 13 DRUZÍCH. (PROSÍM, NEJSEM HUJER!) TVOJE RECEPTY ALE SCHOVÁM NA PŘÍŠTÍ ROK. BUDOU SE HODIT, UŽ MĚ NEBA KAŽDÝ ROK PÉCT TO SAMÝ

zana 15.12.2006 14:00

Re: LENI DÍKY

Dělalas potvoru zatracenou?

aida 15.12.2006 16:03

Re: Re: LENI DÍKY

Jak se to dělá?

LENKA S. 15.12.2006 21:03

ZANO, O JAKOU POTVORU ZATRACENOU

SE JEDNÁ. JÁ TO EDOKÁZALA NAJÍT.

zana 15.12.2006 22:36

POTVORA ZATRACENÁ

JE MOJE INFARKTOVÝ VÁNOČNÍ PEČIVO, PLACKA, KRÁJÍ SE NA MALÉ ČTVEREČKY, STRAŠLIVĚ NENÁVIDÍM JI DĚLAT, ALE OSTATNÍ JI HROZNĚ MILUJOU:-P. PLACKA:: 8 DG CUKRU MOUČKA, 16 DG TUKU NAPŘ. HERA, 24 DG HLADKÉ MOUKY. PLACKU JE LEPŠÍ VYVÁLET AŽ NA PLECHU, LEPÍ SE A TRHÁ. UPÉCT, NAMAZAT NĚJAKOU VÝRAZNOU MARMELÁDOU. PŘES TO NAPATLAT KOKOSOVOU VRSTVU.: 20 DG CUKRU, 8 DG ZTUŽENÉHO POKRMOVÉHO TUKU, 20 DG KOKOSU - VYPADÁ TO, ŽE TUKU JE MÁLO, ALE NAKONEC SE TO SPOJÍ. PŘES TO POLEVU Z HOŘKÉ KOKOLÁDY. KRÁJET RADĚJI O TROCHU DŘÍV, NEŽ POLEVA ÚPLNĚ ZTUHNE, STEJNĚ TO PRASKÁ. ALE JE TO MOC DOBRÝ... ROZLEŽÁVAT SE TO NEMUSÍ, TO JE JEDINÁ DOBRÁ VLASTNOST.

zana 15.12.2006 22:39

Re: POTVORA ZATRACENÁ

TEN TUK DO POLEVY SE MUSÍ ROZEHŘÁT !

LENKA S. 15.12.2006 23:26

Re: POTVORA ZATRACENÁ

ZANO, DÍKY. MÁM NĚCO PODOBNÉHO PO MAMINCE. JEN KOKOS TAM NENÍ, ALE MLETÉ NOŘECHY ANO. JSOU TO VÁNOČNÍ ŽLOUTKOVÉ ŘEZY Z MÉ KUCHAŘKY. SPOJUJOU SE ALE UPEČENÉ JEDNOTLIVÉ PLACKY A  JEN  PIKANTNÍ MARMELÁDOU. NAHORU SE DÁVÁ  POLEVA ZE ŽLOUTKŮ A CUKRU MOUČKY. S TÍM KRÁJENÍM JE  TO  STEJNÉ. KRÁJET SE MUSÍ  TAKY DŘÍVE, NEŽ POLEVA ZTUHNE.

Kačer 15.12.2006 11:22

Moooc děkuji!

Já si ulítávám na vanilkových rohlíčcích, ale vážně. Tyhle vyzkouším, v neděli, sice příští týden jedeme pryč, ale že by zůstaly opuštěné v Praze, toho se nebojím...prostě je sežeru ;-D a ostatní recepty vytisknu uložím a vyzkouším po Vánocích...jakože generálka na ty příští. A už se těším.

YGA 15.12.2006 12:34

Kačí,

a proč nenapečeš a nevezmeš s sebou - nebo do V.B. se nesmí dovážet tradiční české vánoční cukroví?

Kačer 15.12.2006 12:59

Re: Kačí,

problém je z bezpečnostními předpisy, všechny věci, které si bereš do letadla v příručním zavazadle jdou přes kontrolu. Já loni měla problém obhájit 4 šišky domácích knedlíků. Nakonec jsem použila sirotčí lest, takže mi je nechali.

Ale zkusím něco upéct tam, Brianova mladší sestra strašně ráda peče.

Kačer 15.12.2006 12:59

Re: Re: Kačí,

teda fuj, S bezp. předpisy to Z mi tam nějak uteklo

Hanča 15.12.2006 9:56

Lenko, díky za recepty pro opozdilé kuchařky,

to je můj případ. Vrhnu se na sádláky, dělávala je moje maminka, patřily k mým oblíbeným - v puse se přímo rozplývaly.

Sladký salám znám a dělávám (je v plánu příští týden), jen do něj přidávám ještě ztužený tuk, nasekané kandované ovoce a rum. Na přípravu se vždycky moc těším, protože v každé fázi přípravy je možno ochutnávat, takže zamíchám cukr se žloutky - mňam - přidám kakao - mlask - přidám rumík - mňam a mlask atd. Mám vyzkoušeno, že lépe je začít s větším počtem výchozích surovin.

LENKA S. 15.12.2006 12:50

Re: Lenko, díky za recepty pro opozdilé kuchařky,

HANČO, DEJ FAKT POZOR NA TU TEPLOTU TROUBY A DEJ JE VÁŽNĚ DO TROUBY ZCELA STUDENÉ. JINAK VYROBÍŠ TVRDÉ A NEVZHLEDNĚ ROZTEKLÉ PLACKY TAK PRO KOČKU NEBO PRO PTÁKY.

Karolína 15.12.2006 9:30

SÁDLÁKY

pekla skvěle manželova maminka. Do toho důlku dávala puclík marmelády a celé to pak zalila bílkovou polevou, když to bylo upečené. Protože jsou hnědé, říkala jsem jim psí hovínka. Ale strašně mi chutnaly. Když zemřela, zkusila jsem je sama upéct asi 3x. Nikdy se mi to nepovedlo. Vždycky z nich dopadly takové divné rozteklé placky. Teď už vím, čím to je: tou teplotou trouby! Takže díky za recept, někdy to zkusím, letos tedy vánoční pečení s berlema fakt nehrozí! Má drahá polovice si už napekla v Tescu sama a pro zdání klasické vánoční pohody dostaneme domácí cukroví od kamarádů.

LENKA S. 15.12.2006 9:21

LI, UŽ TO K TOBĚ LEZE DRÁTAMA.

PŘÍŠTĚ SE RADĚJI OZVI NA MŮJ MOBIL. PSLA JSEM TI ČÍSLO PRO TVÁ SOS. NAPÍŠU JE ZNOVU SEM. 604115537 NEBO 774 953911 .JEDEN Z MOBILŮ JE ZAPNUTÝ VŽDY. JEN  HO PROSÍM NECHEJ VŽDY DLOUHO VYZVÁNĚT. STÁVÁ SE, ŽE HO MUSÍM OBČAS NAJÍT PODLE ZVUKU, TAKŽE  TRVÁ DLOUHO, NEŽ HO ZVEDNU. TOTÉŽ PLATÍ I PRO JINÉ.

MaRi 15.12.2006 9:13

Těm, kdo se děsí salmonely...

úly: 16 dkg rozdrcených piškotů, 16 dkg mletého cukru, 16 dkg másla, 1,5 lžíce rumu, 1,5 lžíce mléka, 8 až 10 dkg mletých ořechů, případně kakao (mám vyzkoušeno, že másla je možné dát i méně)

LENKA S. 15.12.2006 12:53

Re: Těm, kdo se děsí salmonely...

MARI, TYHLE  JSEM ZKOUŠELA DĚLAT TAKY. NEUSPĚLA JSEM VŮBEC. PRÝ JSOU TO JEN DROBKY, NE ÚLY S OŘÍŠKY. TAKŽE RISKUJU ZDRAVÍ RODINY. CO BYCH PRO TU SVOU SMEČKU NEUDĚLALA.....