Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Pečeme cukroví - klasika i speciality
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LENKA S. 17.12.2006 0:37PRAŽENÁ SÓJA PRO VŠECHNY NEŠŤASTNÍKY, KTEŘÍ TRPÍ ALERGIÍ NA OŘECHY ALABURKY= PRAŽENÁ SÓJA BEZ PŘÍCHUTI: ZALIJEME JAKÉKOLIV MNOŽSTVÍ OBYČEJNÝCH SUCHÝCH SÓJOVÝCH BOBŮ VELKÝM ( AŽ TROJNÁSOBNÝM) MNOŽSTVÍM STUDENÉ VODY A NECHÁME BOBY 24 HODIN BOBTNAT. PO 24 HOD. VODU SLIJEME A NAHRADÍME JI STEJNÝM MNOŽSTVÍM VODY ČERSTVÉ. ZAS NECHÁME 24 HODIN STÁT. PO TÉTO DOBĚ BOBY OLOUPEME(JDE TO VELMI SNADNO) PAK JE ROZPROSTŘEME V JEDNÉ TENKÉ VRSTVĚ PO PLOŠE SUCHÉHO PLECHU. TROUBU OHŘEJEME NA 180°C A PLECH DÁME NA STŘEDNÍ PŘÍČKU. PRAŽÍME ASI 30 MINUT. PŘITOM HLÍDÁME, ABY BOBY ZCELA NEZTVRDLY. PO OPRAŽENÍ DOZLATOVA NECHÁME ALABURKY VYCHLADNOUT A MŮŽEME JE BUĎ HRUBĚ USEKAT NEBO I UMLÍT JAKO OŘECHY. POUŽÍVÁME JE MÍSTO OŘECHŮ, KTERÉ NESMÍME. A TAKHLE VYROBÍME ALABURKY SLANÉ A OCHUCENÉ. OBĚ VODY K NAMOČENÍ SÓJI POKAŽDÉ HODNĚ OCHUTÍME SÓJOVOU OMÁČKOU NEBO VĚTŠÍM MNOŽSTVÍM GRILOVACÍHO KOŘENÍ. DALŠÍ POSTUP JE UŽ STEJNÝ. MÁME POTÉ TÉMĚŘ ROVNOCENNOU NÁHRADU NEBEZPEČNÝCH OŘECHŮ. |
Janos 16.12.2006 20:01Re: Re: Re: JANOS, TADY JSOU TY OVESNÉ KULIČKY(HRUDKY) Dik za vase vysvetleni i za prani dobre chuti. Mne jen ted zbyva si dat sklenku s pripitkem na krasu zen a charakter muzu. |
LENKA S. 16.12.2006 18:52Re: Re: JANOS, TADY JSOU TY OVESNÉ KULIČKY(HRUDKY) JANOS. NEJSEM ZVYKLÁ SVOJE SLIBY NEPLNIT. ROSTLA JSEM MEZI SAMÝMI STARŠÍMI DĚTMI A MÝMI KAMARÁDY BYLI HLAVNĚ KLUCI. PROTOŽE V PEKLE NAD ZDOBNICÍ, KAM JSEM JAKO MALÁ HOLKA JEZDÍVALA S MOU ZLATOU BÁBRLÍNKOU, SE NEVYSKYTOVALY ŽÁDNÉ HOLČIČKY MÉHO VĚKU, S NIMIŽ BY MNE STEJNĚ HRANÍ NEBAVILO. MEZI KLUKY SE SLIBITECHŇÁCTVÍ NIKDY NEJEN NETRPĚLO, ALE I TRESTALO POHRDLIVOU IGNORACÍ, MĚLY SLIBOTECHNY NA VSI TĚŽKÝ ŽIVOT. KAMARÁDI VŽDY OSCEŇOVALI, ŽE NEJSEM ŽÁDNÁ SLIBOTECHNA A ŽE NEZKAZÍM ŽÁDNOU PSINU I ZA CENU CITELNÉHO VÝPRASKU. S DĚVČATY JSEM SI NIKDY NEROZUMĚLA. TAM PRÁVĚ VŠECHNY MNOU I KLUČIČÍMI KAMARÁDY ODSUZOVANÉ VALSTNOSTI JEN KVETLY.PŘEJU DOBROU CHUŤ. |
Janos 16.12.2006 17:41Re: JANO S, TADY JSOU TY OVESNÉ KULIČKY(HRUDKY) Mila Lenko, dekuji mockrat , ocenuji tez slib ze mi to sezenete. Zkratka nejen slovo dela muze Preji vam prijemne svatky a bohateho jeziska. BTW, nejsem Jana, ale shodou okolnosti je to ma bejvala. |
LENKA S. 16.12.2006 16:05LENKO- BLÁŽO, TÝKÁ SE TA TVÁ ALERGIE I SLUNEČNICE? JESTLI NE, ZKUS SLUNEČNICOVÉ HRUDKY NEBO ASPOŇ TY JÁHLOVÉ,. KDYŽ NAHRADÍŠ OŘECHY V JÁHLOVÝCH MLETÝMI OPRAŽENÝMI VLOČKAMI, BUDE TO SKORO CHU´TOVĚ TOTÉŽ. |
LENKA S. 16.12.2006 16:01Re: Re: Omluva JAKUBE, PŘIŠLA JSEM ZASE AŽ TEĎ, V SOBOTU ODPOLEDNE. S TÍM HUTKOU JSME JEDNÉ KRVE TY, I JÁ. ATKY MILUJU JEŠTĚ ULRIHOVCE A SPIRITUÁL. TO JSOU MÉ NEJLEPŠÍ HUDBY. |
LENKA S. 16.12.2006 15:52A ještě několik receptů pro ZDRAVÉ MLSÁNÍ SÁNÍ a pro kuchtičky bez volného času JÁHLOVÉ CUKROVÍ 150 ml čerstvých a nehořkých jáhel , 80g medu nebo cukru moučky, 100g nasucho opražených a umleých sójových vloček, mletých ořechů nebo mandlí, a 100g nasucho opražených pšenič.líčků. Postup: Jáhly 3x spaříme vroucí vodou, zalijeme 300 ml voroucí vody a vaříme 20 minut pod pokličkou a na mírmném ohni doměkka, ale ne do kaše. Tyto jáhly rozetřeme ručním šlehačem dojemna, přidáme sladidlo(cukr, med),podle potřeby zahustíme vločkami a dodáme ostatní zvolené ingredience. Vypracujeme hustou hmotu, kterou necháme aspoň hodinu v chladu rozležet.Do hmoty lze přidat i tyto příchutě:1. 3lž.marmelády, 3 lž. rumu, 2.6lž. kakaka+ 50g hery,3. místo medu dáme 100g rozmixovaných rozinek. další postup viz výše. |
MaRi 16.12.2006 12:20Re: Křehké vanilkové rohlíčky bez vejce potvrzuji, taky je dělám a jsou Ze stejného těsta s kokosem dělám košíčky na plnění marmeládou a krémem. |
Jakub S. 16.12.2006 12:11Re: Omluva No to mně odlehlo... A k těm tradicím: v mé rodině po meči i přeslici byli (jsou) ale dvě či dokonce tři generace už (dobově řečeno) volnomyšlenkáři. Mimochodem, dost si za to užili - za RU (od státu a úřadů) i za první republiky (od lidí). Takže i vánoce a cokoliv se slavily prostě jako rodinné svátky, pro děti a rodinnou soudržnost. A pro půvab prastarých tradic, jejichž význam a závazek pociťuju stále víc. Já si teď o štědrém dnu budu pouštět na střídačku klezmer (třeba) a koledy a lidové balady, třeba Jardu Hutku. Já taky bytostně nesnáším jakoukoliv prudérní bigotnost a formální důslednost, kdyby ševci padali. Z toho jsou averze, předpojatost, nedůvěra... a nakonec nepřátelství na kudly! Nevidíme toho ve světě dnes od Balkánu po Irák dost a dost - víc, než by si kdokoliv před jedinou generací pomyslel?! A nenidíme toho tolik při pouhém mrknutí na polit. témata na NP?! |
LENKA S. 16.12.2006 11:48A JEŠTĚ NEPEČENÉ CUKROVÍČKO PRO PŘETÍŽENÉ KUCHAŘINKY SLUNEČNICOVÉ HRUDKY BEZ LEPKU: 150g loupaných slunečnicových smínek,50 g medu,100-150 g instantní jáhlové nebo rýžové kaše ( tu jáhlovou získáme semletím instantních jáhelných vloček, kt. se prodávají ve "zdravých výživách"),2 lž.rumu nebo uvařené . silné instantní kávy. Postup:Semena rozmixujeme a smícháme s kaší. Pak přidáme rum a med nebo kávu a uhněteme. Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky, na něž mužeme připíchnout kandované ovoce, které ale lze přidat už i do mixéru. |
LENKA S. 16.12.2006 11:37JANO S, TADY JSOU TY OVESNÉ KULIČKY(HRUDKY) VLOČKOVÉ HRUDKY(KULIČKY PRO JANU S) 100g ovesných vloček,60g rostlinného tuku(hera apod.),50g cukru moučka,50g mletých ořechů(nejraději vlašských, kt. jsou tučnější),20g kakaa,20 g pikantnější marmelády(višňové nebo rybízové). Postup:Vločky nejprve na pánvi nasucho a dozlatova opražíme. Pak je rozemeleme na masovém strojku nebo je rozsekáme v elektrickém sekači. Do vloček přidáme rozehřátý(rozpuštěný) tuk a ostatní ingredience kromě kakaa..Lze přidat i trošku(asi 1 lžíci )rumu . Vše dobře promícháme a necháme zchladnout. Z vychladlé hmoty tvarujeme rukama kličky, které obalujeme v kakau a dáváme je do papírových košíčků. |
Bláža 16.12.2006 9:53Křehké vanilkové rohlíčky bez vejce Tenhle recept mám od tchýňky a je bezkonkurenční! Ihned po upečení křehoučké a výborné rohlíčky. Peču už dlouho a jsou výborné: 21 dkg másla (nebo Hery), 28dkg hl.mouky, 7 dkg cukru moučka, 7 dkg mletých ořechů Dále postup zpracování, jaký už znáte, balit po upečení v moučkovém cukru s vanilkou. Letos je sice upeču, ale bohužel nebudu moci konzumovat, musím si upéct něco z pražených vloček :o) kvůli alergii na ořechy. |
LENKA S. 16.12.2006 0:53Re: Recept na kakaove kulicky z ovesnych vlocek. JANI S., SLIBUJI, ŽE HO POHELDÁM ZÍTRA. BUDE NĚKDE V MAMINČINÝCH NEBO BABIČČINÝCH SEŠITECH. NYNÍ MUSÍM SPÁT. |
LENKA S. 16.12.2006 0:52Re: Re: Omluva: JAKUBE, VŮBEC SE S TÍM NETRAP!!! ZVÍŘETNÍČCI MNE SICE NAUČILI, JAK PSÁT A ČÍST S LUPOU, ALE MNĚ TO OC NEJDE. PŘI JEJÍM POUŽITÍ MNE ZA CHVÍLI BOLÍ DĚSNĚ OČI A OPAK I HLAVA. NO, NEJDE TO JINAK. BYLI ZPOČÁTKU I TAKOVÍ, KTEŘÍ MNE ZA VETZÁLKY PESKOVALI. OBRNILA JSEM SE TRPĚLIVOSTÍ. A NEJSEM NAPROSTO URÁŽLIVÁ. NEHODLAL JSI UBLIŽOVAT, JEN JSI NEVĚDĚL . PŘEJU TI KRÁSNÉ SVÁTKY. VÍM, ŽE JEŽÍŠKA ANI ŠTĚDRÝ DEN NEOSLAVUJEŠ. VY MÁTE SVÁTKY JINÉ. VÍM TO. MŮJ JIŘÍ POCHÁZÍ Z RODU, KDE SE NĚKOLIK POKOLENÍ PŘED JEHO NAROZENÍM ŽIDOVSKÉ SVÁTKY SLAVILY A ZVYKY SE DODRŽOVALY. NYNÍ ALE UŽ NE. NEBYLI TO ŽIDÉ PRAVOVĚRNÍ ANI ORTODOXNÍ. MANŽELSTVÍ VZNIKALA I SMÍŠENÁ A TRADICE ZANIKALY. |
Janos 16.12.2006 0:17Recept na kakaove kulicky z ovesnych vlocek. Nevite nekdo recept na ty kulicky? Pamatuji se na ne z mladi ale nikde jsem na ne nenasel recept. |
LENKA S. 15.12.2006 23:26Re: POTVORA ZATRACENÁ ZANO, DÍKY. MÁM NĚCO PODOBNÉHO PO MAMINCE. JEN KOKOS TAM NENÍ, ALE MLETÉ NOŘECHY ANO. JSOU TO VÁNOČNÍ ŽLOUTKOVÉ ŘEZY Z MÉ KUCHAŘKY. SPOJUJOU SE ALE UPEČENÉ JEDNOTLIVÉ PLACKY A JEN PIKANTNÍ MARMELÁDOU. NAHORU SE DÁVÁ POLEVA ZE ŽLOUTKŮ A CUKRU MOUČKY. S TÍM KRÁJENÍM JE TO STEJNÉ. KRÁJET SE MUSÍ TAKY DŘÍVE, NEŽ POLEVA ZTUHNE. |
zana 15.12.2006 22:44ROHLÍČKY Z MANDLÍ NO A NEODOLÁM, TY MOJE JSOU TAK JINÉ, ŽE JE SEM MUSÍM NAPSAT. 5 DG CUKRU MOUČKA, 25 DG TUKU NAPŘ. HERA, 35 DG HLADKÉ MOUKY, 2 VEJCE, 15 DG MANDLÍ. DÁL JAKO LENKA. |
zana 15.12.2006 22:39Re: POTVORA ZATRACENÁ TEN TUK DO POLEVY SE MUSÍ ROZEHŘÁT ! |
zana 15.12.2006 22:36POTVORA ZATRACENÁ JE MOJE INFARKTOVÝ VÁNOČNÍ PEČIVO, PLACKA, KRÁJÍ SE NA MALÉ ČTVEREČKY, STRAŠLIVĚ NENÁVIDÍM JI DĚLAT, ALE OSTATNÍ JI HROZNĚ MILUJOU. PLACKA:: 8 DG CUKRU MOUČKA, 16 DG TUKU NAPŘ. HERA, 24 DG HLADKÉ MOUKY. PLACKU JE LEPŠÍ VYVÁLET AŽ NA PLECHU, LEPÍ SE A TRHÁ. UPÉCT, NAMAZAT NĚJAKOU VÝRAZNOU MARMELÁDOU. PŘES TO NAPATLAT KOKOSOVOU VRSTVU.: 20 DG CUKRU, 8 DG ZTUŽENÉHO POKRMOVÉHO TUKU, 20 DG KOKOSU - VYPADÁ TO, ŽE TUKU JE MÁLO, ALE NAKONEC SE TO SPOJÍ. PŘES TO POLEVU Z HOŘKÉ KOKOLÁDY. KRÁJET RADĚJI O TROCHU DŘÍV, NEŽ POLEVA ÚPLNĚ ZTUHNE, STEJNĚ TO PRASKÁ. ALE JE TO MOC DOBRÝ... ROZLEŽÁVAT SE TO NEMUSÍ, TO JE JEDINÁ DOBRÁ VLASTNOST. |
Jakub S. 15.12.2006 22:19Re: předání receptů potomce S tímhle se naprosto ztotožňuju a podle poslední věty se vzápětí či zášestí zařídím a předám cerunce v HP (to pro mě není Praha, aby bylo jasno. Můj martínek taky říká, že je z Houních Poceunic, bez navádění, heč!) a budeme uvidět. Řekl ten slepé. Tomu hluchému. No ona je vnučka vynikající profi kuchařky a dcera úžasné znalkyně slovácké kuchyně, tak i sama je naprosto naprosto. A musela emigrovat z Moravy - už od Comenia, a pokračuje to - ... |
Jakub S. 15.12.2006 22:11Re: Omluva: Lenko, já su blbec. Nic jsem neřekl, já jsem to nevěděl. No a nevědomost hříchu nečiní - nicméně někdy by si člověk jednu vrazil. Nebo radši dvě. Aby to bylo stereo a splácl si ten mozek souměrně. Tak dobrý - ? Já su po meči i po přeslici z Brna, což už víte, ale od dětství kromě studií a pár let potom (zas štatl) jsem na východní Moravě, ponořen zcela symetricky do okolí jak z Valach, tak ze Slováků. Má žena, taky z FF, byla až od Hodonína, tak pak jsem se po víkendech na vinohradě a s mým tchánem (Ferdinand d´Este - jo?) nořil úplně do tohohle prostředí. A po babičce so z hanáckyho gronto. Od Prostijuva. A chalupu, azyl na vzpomínání, mám na Luh. Zálesí. Tak možu celkem bez jakéholiv úsilí přešaltovat na cokoliv a myslím vždy autenticky. Pak jsem taky velice zajímavé a hektické úseky života byl v Karlsbadu a v Rajchnberku, ale to jsou (aspoň tehdy byli) lidi na mě dost inertní - bez barvy, chuti a zápachu, jak před pár dny o pohraničí (nepište prosím Sudety!!!) jinými slovy napsal tuším kolega F., s tím domovem. Města úžasná, jo - ale v podstatě ukradená... Dost. A brácha je v Ostravě a tam nasávám žíznivě ostravaky ostravske, opojné. Dyť to je třeskutá nádhera, tolik různorodé krásy, humoru, zvukomalby, řinčení a blýskání a všeho v jednom jazyku jednoho nedůležitého markrabství. - Liša má mimochodem úplně záhadný původ. A takových jich je. Tak šalom. Když je první den - no to jen pro ty, co vědí. Není nutné to vědět. |
LENKA S. 15.12.2006 21:35Evo B, zATÍM JSEM SI VŽDY VYSTAČILA TÍM OBYČEJNÝM, DŘEVĚNÝM. JÁ UŽ HO SHÁNĚT NEBUDU. NA TO MÉ KUCHTĚNÍ OBYČEJNÝ STAČÍ. ALE PRO MLADŠÍ DCERKÜ-TAKY VÁŠNIVOU KUCHAŘKU S PODOBNĚ MLSNÝM PŘÍTELEM HO SEŽENU. SNAD. NĚKDY. DÍKY ZA TIP |
LENKA S. 15.12.2006 21:03ZANO, O JAKOU POTVORU ZATRACENOU SE JEDNÁ. JÁ TO EDOKÁZALA NAJÍT. |
LENKA S. 15.12.2006 21:02TERRO, TY JSI ÚPLNĚ STEJNÝ JAKO MÁ DCERA A MANŽEL. KDYBYCH TOHLE DOPUSTILA, ONI DVA BY JE ROZLAMOVALI S TOU NEJVĚTŠÍ RADOSTÍ PRÁVĚ PROTO,ABY JE MOHLI HNED NA MÍSTĚ A BEZTRESTNĚ POŽÍRAT. MÁM JÁ TO ALE RODINKU.... |
aida 15.12.2006 16:03Re: Re: LENI DÍKY Jak se to dělá? |
Eva B. 15.12.2006 16:01Re: Re: MILÁ LENKO, LENI ZKUSTE SI POŘÍDIT VÁLEČEK, CO SE PLNÍ UVNITŘ STUDENOU VODOU... MÁ HO KAMARÁDKA A NA ŠTRŮDL A TĚSTO NA CUKROVÍ JE ÚPLNĚ NEPŘEKONATELNÝ. TEN MŮJ DŘEVĚNÝ JSEM PODLE SYNKOVY RADY / UČÍ SE KUCHAŘEM A UŽ POCHYTAL NĚJAKÉ FÍGLE/ OPLÁCHLA STUDENOU VODOU A TAKY TO ÚČINKUJE. KRÁSNÉ SVÁTKY PŘEJU :-) |
Eva B. 15.12.2006 15:57Re: Re: UŽ NYNÍ VIDÍM TU SMRŠŤ VÝTEK ale žádný strach, z bílků se salmonela nesměje :-))) tak klidně dál mlsejte :-) já jsem dostala hnutí mysli na vanilkové rohlíčky... budou taky nepečené "brambory", přestože mám od kamarádčiny maminky, cukrářky, krabici báječného cukroví... no a zase dneska nesešiju ten černý svetr, co měl být k Vánocům :-))) jak se čte Zvířetník, tak to prostě nejde odejít :-) |
MaRi 15.12.2006 14:48Re: Re: Dík, pravidelnější náfštěvníci této hospůdky vědí, že pokud jde o Lenku, nutné to je (má jen zbytky zraku po mozkové příhodě - nemýlím-li se) Jaký je vztah Jakuba S. k Valachám? Některá slova z příspěvků mi voní domovem - viz dnešní "liša". Ale už i na Čáslavsku jsou lidé, kteří vědí, oč jde |
Jakub S. 15.12.2006 14:10Re: Dík, - jo, všecko má několik stran. Jako každý diamant. A přijde na to, jakou fazetu si natočíme, a jaké na ni dopadá světlo, a co zrovna chceme vidět - sakryš, vy tady člověka vybudíte a vyštengrujete k takovým nápadům - ! To je betálný... A hele: je fakt nutné psát všecko velkýma? Opravdu to nejde ostatním udělat víc zákaznicky přívětivým? |
JanaBa 15.12.2006 14:05Re: Re: Re: Re: LENI Bat, clovek nemusi verit vsemu, co se pise. |