21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pečeme cukroví - klasika i speciality

Opět zajdeme na návštěvu do Lenčiny pohostinné kuchyně - tentokrát se budeme pochopitelně zabývat cukrovím. Víte, co jsou to sádláky nebo sladký salám? Že ne? Tak si to přečtěte a vyzkoušejte... D. R.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
LENKA S. 17.12.2006 0:37

PRAŽENÁ SÓJA PRO VŠECHNY NEŠŤASTNÍKY, KTEŘÍ TRPÍ ALERGIÍ NA OŘECHY

ALABURKY= PRAŽENÁ SÓJA BEZ PŘÍCHUTI: ZALIJEME JAKÉKOLIV MNOŽSTVÍ OBYČEJNÝCH SUCHÝCH  SÓJOVÝCH BOBŮ VELKÝM ( AŽ TROJNÁSOBNÝM)  MNOŽSTVÍM STUDENÉ VODY A NECHÁME BOBY 24 HODIN  BOBTNAT. PO 24 HOD. VODU SLIJEME A NAHRADÍME JI  STEJNÝM MNOŽSTVÍM VODY ČERSTVÉ. ZAS NECHÁME  24 HODIN STÁT. PO TÉTO DOBĚ BOBY OLOUPEME(JDE TO VELMI SNADNO) PAK JE ROZPROSTŘEME  V JEDNÉ TENKÉ VRSTVĚ PO PLOŠE  SUCHÉHO  PLECHU. TROUBU OHŘEJEME NA 180°C A PLECH DÁME NA STŘEDNÍ PŘÍČKU. PRAŽÍME ASI 30 MINUT. PŘITOM HLÍDÁME, ABY BOBY ZCELA NEZTVRDLY. PO OPRAŽENÍ DOZLATOVA NECHÁME ALABURKY VYCHLADNOUT A MŮŽEME JE  BUĎ HRUBĚ USEKAT NEBO  I  UMLÍT JAKO OŘECHY. POUŽÍVÁME JE MÍSTO OŘECHŮ, KTERÉ NESMÍME. 

A TAKHLE VYROBÍME ALABURKY SLANÉ A OCHUCENÉ. OBĚ VODY K NAMOČENÍ SÓJI POKAŽDÉ HODNĚ  OCHUTÍME SÓJOVOU OMÁČKOU NEBO VĚTŠÍM MNOŽSTVÍM GRILOVACÍHO KOŘENÍ. DALŠÍ POSTUP JE UŽ STEJNÝ. MÁME POTÉ   TÉMĚŘ ROVNOCENNOU NÁHRADU NEBEZPEČNÝCH OŘECHŮ.

Janos 16.12.2006 20:01

Re: Re: Re: JANOS, TADY JSOU TY OVESNÉ KULIČKY(HRUDKY)

Dik za vase vysvetleni i za prani dobre chuti. Mne jen ted zbyva si dat sklenku s pripitkem na krasu zen a charakter muzu.;-P

LENKA S. 16.12.2006 18:52

Re: Re: JANOS, TADY JSOU TY OVESNÉ KULIČKY(HRUDKY)

JANOS. NEJSEM ZVYKLÁ SVOJE SLIBY NEPLNIT. ROSTLA JSEM  MEZI SAMÝMI STARŠÍMI DĚTMI A MÝMI KAMARÁDY BYLI HLAVNĚ KLUCI. PROTOŽE V PEKLE NAD ZDOBNICÍ, KAM JSEM JAKO MALÁ HOLKA JEZDÍVALA S MOU ZLATOU BÁBRLÍNKOU,  SE NEVYSKYTOVALY ŽÁDNÉ HOLČIČKY MÉHO VĚKU,  S  NIMIŽ  BY MNE  STEJNĚ HRANÍ NEBAVILO. MEZI KLUKY SE SLIBITECHŇÁCTVÍ NIKDY NEJEN  NETRPĚLO, ALE I TRESTALO POHRDLIVOU  IGNORACÍ, MĚLY SLIBOTECHNY  NA VSI TĚŽKÝ ŽIVOT. KAMARÁDI VŽDY OSCEŇOVALI, ŽE NEJSEM  ŽÁDNÁ SLIBOTECHNA A ŽE NEZKAZÍM ŽÁDNOU PSINU I ZA CENU CITELNÉHO VÝPRASKU. S DĚVČATY JSEM SI NIKDY NEROZUMĚLA. TAM PRÁVĚ  VŠECHNY  MNOU I  KLUČIČÍMI KAMARÁDY  ODSUZOVANÉ  VALSTNOSTI JEN KVETLY.PŘEJU DOBROU CHUŤ.

Janos 16.12.2006 17:41

Re: JANO S, TADY JSOU TY OVESNÉ KULIČKY(HRUDKY)

Mila Lenko, dekuji mockrat V, ocenuji tez slib ze mi to sezenete. Zkratka nejen slovo dela muze ;-P

Preji vam prijemne svatky a bohateho jeziska. BTW, nejsem Jana, ale shodou okolnosti je to ma bejvala. ;-P

LENKA S. 16.12.2006 16:05

LENKO- BLÁŽO, TÝKÁ SE TA TVÁ ALERGIE I SLUNEČNICE? JESTLI NE, ZKUS SLUNEČNICOVÉ HRUDKY NEBO ASPOŇ TY JÁHLOVÉ,. KDYŽ NAHRADÍŠ OŘECHY V JÁHLOVÝCH

MLETÝMI OPRAŽENÝMI VLOČKAMI, BUDE TO SKORO  CHU´TOVĚ TOTÉŽ.

LENKA S. 16.12.2006 16:01

Re: Re: Omluva

JAKUBE, PŘIŠLA JSEM ZASE AŽ TEĎ, V SOBOTU ODPOLEDNE. S TÍM HUTKOU JSME JEDNÉ KRVE TY, I JÁ. ATKY MILUJU JEŠTĚ ULRIHOVCE A  SPIRITUÁL. TO JSOU MÉ NEJLEPŠÍ  HUDBY.

LENKA S. 16.12.2006 15:52

A ještě několik receptů pro ZDRAVÉ MLSÁNÍ SÁNÍ a pro kuchtičky bez volného času

JÁHLOVÉ CUKROVÍ

150 ml  čerstvých a nehořkých jáhel ,  80g medu nebo cukru moučky, 100g  nasucho opražených  a umleých sójových vloček, mletých ořechů nebo mandlí, a 100g nasucho opražených pšenič.líčků.

Postup: Jáhly 3x spaříme vroucí vodou, zalijeme 300 ml voroucí vody a vaříme  20 minut pod pokličkou a na mírmném ohni doměkka, ale ne   do kaše. Tyto jáhly rozetřeme ručním šlehačem dojemna, přidáme sladidlo(cukr, med),podle potřeby zahustíme vločkami a dodáme ostatní zvolené ingredience. Vypracujeme hustou hmotu, kterou necháme aspoň hodinu v chladu rozležet.Do hmoty lze přidat i tyto příchutě:1. 3lž.marmelády, 3 lž. rumu,

  2.6lž. kakaka+ 50g hery,3. místo medu dáme 100g rozmixovaných rozinek. další postup viz výše.

MaRi 16.12.2006 12:20

Re: Křehké vanilkové rohlíčky bez vejce

potvrzuji, taky je dělám a jsou R^ Ze stejného těsta s kokosem dělám košíčky na plnění marmeládou a krémem.

Jakub S. 16.12.2006 12:11

Re: Omluva

No to mně odlehlo...

A k těm tradicím: v mé rodině po meči i přeslici byli (jsou) ale dvě či dokonce tři generace už (dobově řečeno) volnomyšlenkáři. Mimochodem, dost si za to užili - za RU (od státu a úřadů) i za první republiky (od lidí). Takže i vánoce a cokoliv se slavily prostě jako rodinné svátky, pro děti a rodinnou soudržnost. A pro půvab prastarých tradic, jejichž význam a závazek pociťuju stále víc. Já si teď o štědrém dnu budu pouštět na střídačku klezmer (třeba) a koledy a lidové balady, třeba Jardu Hutku. Já taky bytostně nesnáším jakoukoliv prudérní bigotnost a formální důslednost, kdyby ševci padali. Z toho jsou averze, předpojatost, nedůvěra... a nakonec nepřátelství na kudly! Nevidíme toho ve světě dnes od Balkánu po Irák dost a dost - víc, než by si kdokoliv před jedinou generací pomyslel?! A nenidíme toho tolik při pouhém mrknutí na polit. témata na NP?!

LENKA S. 16.12.2006 11:48

A JEŠTĚ NEPEČENÉ CUKROVÍČKO PRO PŘETÍŽENÉ KUCHAŘINKY

SLUNEČNICOVÉ HRUDKY BEZ LEPKU:

150g  loupaných slunečnicových smínek,50 g medu,100-150 g instantní jáhlové nebo rýžové  kaše ( tu  jáhlovou   získáme semletím instantních jáhelných vloček, kt. se  prodávají ve  "zdravých výživách"),2 lž.rumu nebo uvařené . silné instantní kávy.

Postup:Semena rozmixujeme a smícháme s kaší. Pak přidáme rum a med nebo kávu a uhněteme. Ze vzniklé  hmoty tvoříme kuličky, na něž mužeme připíchnout kandované ovoce, které ale lze přidat už i do mixéru.

LENKA S. 16.12.2006 11:37

JANO S, TADY JSOU TY OVESNÉ KULIČKY(HRUDKY)

VLOČKOVÉ HRUDKY(KULIČKY PRO JANU S)

100g ovesných vloček,60g rostlinného tuku(hera apod.),50g cukru moučka,50g mletých ořechů(nejraději vlašských, kt. jsou tučnější),20g kakaa,20 g  pikantnější marmelády(višňové nebo rybízové).

Postup:Vločky nejprve  na pánvi nasucho a dozlatova opražíme. Pak je rozemeleme na masovém strojku nebo je rozsekáme v elektrickém sekači. Do vloček přidáme rozehřátý(rozpuštěný) tuk a ostatní ingredience kromě kakaa..Lze přidat i  trošku(asi 1 lžíci )rumu . Vše dobře promícháme a necháme zchladnout. Z vychladlé hmoty tvarujeme rukama kličky, které  obalujeme v kakau a dáváme  je do papírových košíčků.

Bláža 16.12.2006 9:53

Křehké vanilkové rohlíčky bez vejce

Tenhle recept mám od tchýňky a je bezkonkurenční! Ihned po upečení křehoučké a výborné rohlíčky. Peču už dlouho a jsou výborné:

21 dkg másla (nebo Hery), 28dkg hl.mouky, 7 dkg cukru moučka, 7 dkg mletých ořechů

Dále postup zpracování, jaký už znáte, balit  po upečení v moučkovém cukru s vanilkou. Letos je sice upeču, ale bohužel nebudu moci konzumovat, musím si upéct něco z pražených vloček :o) kvůli alergii na ořechy.

LENKA S. 16.12.2006 0:53

Re: Recept na kakaove kulicky z ovesnych vlocek.

JANI S., SLIBUJI, ŽE HO POHELDÁM ZÍTRA. BUDE NĚKDE V MAMINČINÝCH NEBO BABIČČINÝCH SEŠITECH. NYNÍ MUSÍM SPÁT.

LENKA S. 16.12.2006 0:52

Re: Re: Omluva:

JAKUBE, VŮBEC SE S TÍM NETRAP!!! ZVÍŘETNÍČCI MNE SICE NAUČILI, JAK PSÁT A ČÍST S LUPOU, ALE MNĚ TO OC NEJDE. PŘI JEJÍM POUŽITÍ MNE ZA CHVÍLI BOLÍ DĚSNĚ OČI A  OPAK I HLAVA. NO, NEJDE TO JINAK. BYLI ZPOČÁTKU I TAKOVÍ, KTEŘÍ MNE ZA VETZÁLKY PESKOVALI. OBRNILA JSEM SE TRPĚLIVOSTÍ.  A NEJSEM NAPROSTO URÁŽLIVÁ. NEHODLAL JSI UBLIŽOVAT, JEN JSI NEVĚDĚL . PŘEJU TI KRÁSNÉ SVÁTKY. VÍM, ŽE JEŽÍŠKA  ANI ŠTĚDRÝ DEN NEOSLAVUJEŠ. VY MÁTE SVÁTKY JINÉ. VÍM TO. MŮJ JIŘÍ POCHÁZÍ  Z RODU, KDE SE  NĚKOLIK POKOLENÍ PŘED JEHO NAROZENÍM ŽIDOVSKÉ SVÁTKY SLAVILY A ZVYKY SE DODRŽOVALY. NYNÍ ALE UŽ NE. NEBYLI TO ŽIDÉ PRAVOVĚRNÍ ANI ORTODOXNÍ. MANŽELSTVÍ VZNIKALA  I SMÍŠENÁ A TRADICE ZANIKALY.

Janos 16.12.2006 0:17

Recept na kakaove kulicky z ovesnych vlocek.

Nevite nekdo recept na ty kulicky? Pamatuji se na ne z mladi ale nikde jsem na ne nenasel recept.

LENKA S. 15.12.2006 23:26

Re: POTVORA ZATRACENÁ

ZANO, DÍKY. MÁM NĚCO PODOBNÉHO PO MAMINCE. JEN KOKOS TAM NENÍ, ALE MLETÉ NOŘECHY ANO. JSOU TO VÁNOČNÍ ŽLOUTKOVÉ ŘEZY Z MÉ KUCHAŘKY. SPOJUJOU SE ALE UPEČENÉ JEDNOTLIVÉ PLACKY A  JEN  PIKANTNÍ MARMELÁDOU. NAHORU SE DÁVÁ  POLEVA ZE ŽLOUTKŮ A CUKRU MOUČKY. S TÍM KRÁJENÍM JE  TO  STEJNÉ. KRÁJET SE MUSÍ  TAKY DŘÍVE, NEŽ POLEVA ZTUHNE.

zana 15.12.2006 22:44

ROHLÍČKY Z MANDLÍ

NO A NEODOLÁM, TY MOJE JSOU TAK JINÉ, ŽE JE SEM MUSÍM NAPSAT.

5 DG CUKRU MOUČKA, 25 DG TUKU NAPŘ. HERA, 35 DG HLADKÉ MOUKY, 2 VEJCE, 15 DG MANDLÍ. DÁL JAKO LENKA.:-)

zana 15.12.2006 22:39

Re: POTVORA ZATRACENÁ

TEN TUK DO POLEVY SE MUSÍ ROZEHŘÁT !

zana 15.12.2006 22:36

POTVORA ZATRACENÁ

JE MOJE INFARKTOVÝ VÁNOČNÍ PEČIVO, PLACKA, KRÁJÍ SE NA MALÉ ČTVEREČKY, STRAŠLIVĚ NENÁVIDÍM JI DĚLAT, ALE OSTATNÍ JI HROZNĚ MILUJOU:-P. PLACKA:: 8 DG CUKRU MOUČKA, 16 DG TUKU NAPŘ. HERA, 24 DG HLADKÉ MOUKY. PLACKU JE LEPŠÍ VYVÁLET AŽ NA PLECHU, LEPÍ SE A TRHÁ. UPÉCT, NAMAZAT NĚJAKOU VÝRAZNOU MARMELÁDOU. PŘES TO NAPATLAT KOKOSOVOU VRSTVU.: 20 DG CUKRU, 8 DG ZTUŽENÉHO POKRMOVÉHO TUKU, 20 DG KOKOSU - VYPADÁ TO, ŽE TUKU JE MÁLO, ALE NAKONEC SE TO SPOJÍ. PŘES TO POLEVU Z HOŘKÉ KOKOLÁDY. KRÁJET RADĚJI O TROCHU DŘÍV, NEŽ POLEVA ÚPLNĚ ZTUHNE, STEJNĚ TO PRASKÁ. ALE JE TO MOC DOBRÝ... ROZLEŽÁVAT SE TO NEMUSÍ, TO JE JEDINÁ DOBRÁ VLASTNOST.

Jakub S. 15.12.2006 22:19

Re: předání receptů potomce

S tímhle se naprosto ztotožňuju a podle poslední věty se vzápětí či zášestí zařídím a předám cerunce v HP (to pro mě není Praha, aby bylo jasno. Můj martínek taky říká, že je z Houních Poceunic, bez navádění, heč!) a budeme uvidět. Řekl ten slepé. Tomu hluchému. No ona je vnučka vynikající profi kuchařky a dcera úžasné znalkyně slovácké kuchyně, tak i sama je naprosto naprosto. A musela emigrovat z Moravy - už od Comenia, a pokračuje to - ...

Jakub S. 15.12.2006 22:11

Re: Omluva:

Lenko, já su blbec. Nic jsem neřekl, já jsem to nevěděl. No a nevědomost hříchu nečiní -  nicméně někdy by si člověk jednu vrazil. Nebo radši dvě. Aby to bylo stereo a splácl si ten mozek souměrně. Tak dobrý - ?

Já su po meči i po přeslici z Brna, což už víte, ale od dětství kromě studií a pár let potom (zas štatl) jsem na východní Moravě, ponořen zcela symetricky do okolí jak z Valach, tak ze Slováků. Má žena, taky z FF, byla až od Hodonína, tak pak jsem se po víkendech na vinohradě a s mým tchánem (Ferdinand d´Este - jo?) nořil úplně do tohohle prostředí. A po babičce so z hanáckyho gronto. Od Prostijuva. A chalupu, azyl na vzpomínání, mám na Luh. Zálesí. Tak možu celkem bez jakéholiv úsilí přešaltovat na cokoliv a myslím vždy autenticky. Pak jsem taky velice zajímavé a hektické úseky života byl v Karlsbadu a v Rajchnberku, ale to jsou (aspoň tehdy byli) lidi na mě dost inertní - bez barvy, chuti a zápachu, jak před pár dny o pohraničí (nepište prosím Sudety!!!) jinými slovy napsal tuším kolega F., s tím domovem. Města úžasná, jo - ale v podstatě ukradená... Dost. A brácha je v Ostravě a tam nasávám žíznivě ostravaky ostravske, opojné. Dyť to je třeskutá nádhera, tolik různorodé krásy, humoru, zvukomalby, řinčení a blýskání a všeho v jednom jazyku jednoho nedůležitého markrabství. - Liša má mimochodem úplně záhadný původ. A takových jich je. Tak šalom. Když je první den - no to jen pro ty, co vědí. Není nutné to vědět.

LENKA S. 15.12.2006 21:35

Evo B,

zATÍM JSEM SI VŽDY VYSTAČILA  TÍM OBYČEJNÝM, DŘEVĚNÝM. JÁ UŽ HO SHÁNĚT NEBUDU. NA TO MÉ KUCHTĚNÍ OBYČEJNÝ STAČÍ. ALE PRO  MLADŠÍ DCERKÜ-TAKY VÁŠNIVOU KUCHAŘKU S PODOBNĚ MLSNÝM PŘÍTELEM HO SEŽENU. SNAD. NĚKDY. DÍKY ZA TIP

LENKA S. 15.12.2006 21:03

ZANO, O JAKOU POTVORU ZATRACENOU

SE JEDNÁ. JÁ TO EDOKÁZALA NAJÍT.

LENKA S. 15.12.2006 21:02

TERRO, TY JSI ÚPLNĚ STEJNÝ JAKO MÁ DCERA A MANŽEL.

KDYBYCH TOHLE  DOPUSTILA, ONI  DVA BY JE ROZLAMOVALI S TOU NEJVĚTŠÍ RADOSTÍ PRÁVĚ PROTO,ABY JE MOHLI HNED NA MÍSTĚ A BEZTRESTNĚ POŽÍRAT. MÁM JÁ TO ALE RODINKU....

aida 15.12.2006 16:03

Re: Re: LENI DÍKY

Jak se to dělá?

Eva B. 15.12.2006 16:01

Re: Re: MILÁ LENKO,

LENI ZKUSTE SI POŘÍDIT VÁLEČEK, CO SE PLNÍ UVNITŘ STUDENOU VODOU... MÁ HO KAMARÁDKA A NA ŠTRŮDL A TĚSTO NA CUKROVÍ JE ÚPLNĚ NEPŘEKONATELNÝ. TEN MŮJ DŘEVĚNÝ JSEM PODLE SYNKOVY RADY / UČÍ SE KUCHAŘEM A UŽ POCHYTAL NĚJAKÉ FÍGLE/ OPLÁCHLA STUDENOU VODOU A TAKY TO ÚČINKUJE. KRÁSNÉ SVÁTKY PŘEJU :-)

Eva B. 15.12.2006 15:57

Re: Re: UŽ NYNÍ VIDÍM TU SMRŠŤ VÝTEK

ale žádný strach, z bílků se salmonela nesměje :-))) tak klidně dál mlsejte :-) já jsem dostala hnutí mysli na vanilkové rohlíčky... budou taky nepečené "brambory", přestože mám od kamarádčiny maminky, cukrářky, krabici báječného cukroví... no a zase dneska nesešiju ten černý svetr, co měl být k Vánocům :-))) jak se čte Zvířetník, tak to prostě nejde odejít :-)

MaRi 15.12.2006 14:48

Re: Re: Dík,

pravidelnější náfštěvníci této hospůdky vědí, že pokud jde o Lenku, nutné to je (má jen zbytky zraku po mozkové příhodě - nemýlím-li se)

Jaký je vztah Jakuba S. k Valachám? Některá slova z příspěvků mi voní domovem - viz dnešní "liša". Ale už i na Čáslavsku jsou lidé, kteří vědí, oč jde ;-)

Jakub S. 15.12.2006 14:10

Re: Dík,

- jo, všecko má několik stran. Jako každý diamant. A přijde na to, jakou fazetu si natočíme, a jaké na ni dopadá světlo, a co zrovna chceme vidět - sakryš, vy tady člověka vybudíte a vyštengrujete k takovým nápadům - ! To je betálný... A hele: je fakt nutné psát všecko velkýma? Opravdu to nejde ostatním udělat víc zákaznicky přívětivým?

JanaBa 15.12.2006 14:05

Re: Re: Re: Re: LENI

Bat, clovek nemusi verit vsemu, co se pise.