MLSOTNÍK: Když rozkvetou louky
On totiž bylinkový čaj oslazený medem z květů - to nemá v pošmourném, sychravém podzimním či zimním dni chybu. Takže začnu klasikou:
PAMPELIŠKOVÝ MED
200-250 květů pampelišky (většinou se s počítáním nezdržuji, odhadem jsou to tři dvouhrstě)
opereme, zalijeme 1 l vody, přidáme na plátky nakrájené chemicky neošetřené 1 - 2 citróny bez jader, vaříme 20 minut, odstavíme a necháme stát 24 hodin, potom scedíme přes plátno, ke šťávě přidáme 1 kg cukru a vaříme, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Někdo chce medík tekutý, na slazení nápojů, někdo chce hustější, aby ho mohl mazat na chleba s máslem. Horký plníme do zahřátých sklenic nejlépe se šroubovacím uzávěrem. Aby zatáhlo víčko, otočíme do vychladnutí dnem vzhůru.
Dále tu jsou dva medy se stejným postupem výroby, ale různými dávkami ingrediencí:
PODBĚLOVÝ MED
500 květů podbělu (dávám zase tři dvouhrstě a trochu navíc)
1 l vody
1-2 chemicky neošetřené citróny
1 kg cukru
SEDMIKRÁSKOVÝ MED
500 květů sedmikrásky
0,75 l vody
1 citrón bez chemie
75 dkg cukru
Společný postup. Květy opereme, přelijeme vroucí vodou, přidáme na plátky nakrájený citrón, necháme 24 hodin stát, scedíme přes plátno, přidáme cukr a vaříme zvolna do požadované hustoty. Plníme do sklenic jako u pampeliškového medu.
Tak, pilní jsme byli dost, za odměnu si dáme :
LÍVANEČKY S JABLKY
2 vejce a 1 lžíci cukru vymícháme do pěny, do hmoty střídavě přidáme 0,25 l mléka a 20 dkg hladké mouky s 1 lžičkou prášku do pečiva. Na závěr do těsta vmícháme 4 menší oloupaná jablka nakrájená na drobné kostičky. Smažíme lívance, které horké obalíme ve skořicovém cukru.
Dobrou chuť přeje