6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kanadské nudle a chlupaté řízky

Mlsotník se nám začíná utěšeně plnit a když nechci, aby se zbytečně dlouho čekalo, spojila jsem pro tentokrát dva kratší příspěvky do jednoho. První dva recepty poslala Iva Matušková a ten třetí Vojáčkovi. Takže chutě vstříc víkendové inspiraci... D. R.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Iva 7.4.2006 12:31

Re: Re: Re: Brambory

Mám v počítači asi taky tři roky nachystaný blok, že si do něj přepíšu recepty. Zůstalo jen u toho nachystání:-/

YGA 7.4.2006 10:01

Re: Brambory

U nás kralují brambory na půlky - to se jednoduše vezmou menší brambory, i ve slupce se pořádně odrhnou a omyjí, rozkrojí v půli a řeznou stranou pokládají na vymaštěný plech. Šoupnou do trouby a pečou se, až jdou lehce sundat z plechu a na spodní straně mají pěkně růžový škarloup (bratru půl hodiny). Mezi tím se oloupe česnek (promiň Medvídku), který se buď rozdrtí nebo najemno naseká (to preferuji) a smíchá s máslem a solí. Upečené brambory baštíme s tím česnekovým máslem a je to eňo něno mlask - ovšem do společnosti ten den projistotu nechodíme - ostatní lidé by náš dech nemuseli rozdýchat.
Iva 7.4.2006 10:08

Re: Re: Brambory

a k tomu podmáslí nebo kefír.
YGA 7.4.2006 10:21

Podmáslí či kefír

já nemusím, ale normální studné mlíko miluju - ale dá se k tomu pít i pivo.
Betty od Ivy 7.4.2006 10:27

Re: Podmáslí či kefír

To taky.Teda to pivo, mlíko si zas odpustím já, i když do kafe bych si to podmáslí opravdu, ale opravdu nedala.
Iva 7.4.2006 10:28

Re: Re: Podmáslí či kefír

Áchjo čokl si dopisuje s Xerdou a já se nekoukám :-)))
Pa 7.4.2006 12:25

Re: Re: Brambory

Tohle znám s malou obměnou - brambory se omyjí a rozkrojí napůl (tak aby ta rozřízlá plocha byla co největší) a zaboří se tím řezem do soli, má to být opravdu souvislá vrstva. Pak se to dá tou osolenou stranou na plech a zapeče. Upečené se zapíjí mlékem. Uznávám že Ygin recept je asi lepší, ale tento se zas možná bude víc zamlouvat těm, co nemusí česnek.

YGA 7.4.2006 12:54

Ale, milá Pa,

není to moc slané? Teda, já slané můžu, ale aby to nebylo jako živica.

Pa 7.4.2006 13:05

Re: Ale, milá Pa,

Je to slané, ale dobré :-)

Lenka S. 9.4.2006 22:17

Re: Re: Re: Brambory

Tak ja mam taky 2 recepty, jednoduche a rychle.1. Chlupate knedliky:

Oloupeme na 1 porci zhruba 200g syrovych brambor, ktere jemne nastrouhame do misy. Pak k nim pridame pouze  60g ČERSTVÉ strouhanky a poradne to prsty prohnetem  a jen velice, velice mirne osolime. Vodu z nastrouhanych brambor NESMIME SLEVAT!!!.  Pak si dame varit osolenou vodu. Z hmoty  udelame namocenyma rukama kulicky asi jako micek na ping-pong. Ty pak vsechny  najednou vhodime do vrouci vody, zamichame, privedeme k varu a varime 8 minut. Pri vyndavani muzeme knedle  rozkrojit na poloviny, ale neni nutne. Podavame s osmazenou cibulkou nebo skvarenym spekem a s dusenym zelim. Je to rychlovka  a mnam. Taky z toho "testa " lze udelat jeste plnene knedle. Proste vezmeme kus hmoty, rozplacneme ji ve vlhkych prstech a naplnime dle chuti- mlete uzene, sekana uzenina nebo  sekane skvarky . Ty knedle se delaji vetsi, asi 4 cm v prumeru a jdou plnit snadno.  Tyto knedle varime plnych 12 minut.

Testo neridne, jako normalni testo  z ve slupce varenych brambor. Upozorneni!Zadne vejce se nepridava, protoze to je uz obsazeno ve strouhane housce. Da se k tomu udelat i spenat.

.  "Americke brambory" delane v mikrovlnce- asi 2porce: Vezmeme syrove a neloupane brambory a slupku  poradne odrhneme kartackem . Pak tyto brambory nakrajime asi na 2 cm silne mesicky, ktere huste pokminujeme drcenym kminem ,osolime a vyrovname na vetsi melky talir. Varime vse na stredni vykon  mikrovlnky  asi 14 minut.  V polovine doby kousky  na taliri preskupime Na okoreneni lze pouzit i  jen mletou papriku a sul nebo kupovane koreni na americke brambory. Podavame s cimkoliv a jen pomlaskavame. Ja osobne je delam jen s kminem a soli.

Lenka S. 9.4.2006 22:39

Re: Re: Re: Re: Brambory

Prominte, ja zapomnela, ze k nasyceni 2 mene zravych osob staci plny obyceljy melky  talir tech mesicku, udelany asi ze 4 velkych  brambor. Lepsi se to kraji z mensich. Tech potrebujeme asi 8 kusu. Talir mesicky pekne huste zaplnime. Je to  i uspora nadobi, protoze jeden clovek ma talir s barmborami a druhemu jen polovinu oddeli ne ten jeho. Nic se nemusi mastit a bramburky se pekne nafouknou. POZOR VSAK!!Delame vzdy jen takove mnozstvi, aby se to snedlo jeste teple. Ohrivani nedoporucuji, protoze kousky ztvrdnou.Mam to vyzkousene.

Vakandi 7.4.2006 11:30

Re: Brambory

Nevím jak moc je to levný ale je to dobrý :-P

bůček nakrájíme na 0,5 cm plátky , naskládáme hustě vedle sebe na vysoký plech a dáme péct do dobře rozehřáté trouby. Zatím nákrájíme brambory na kostičky asi 1,5 cm, papriku na proužky ,možno i pálivou,má to větší říz a cibuli na kolečka. Když bůček pěkně zrůžoví, lupnem na něj papriku, cibuli, brambory a pečeme ve středně horké troubě, až i brambůrky jsou do červena a křupavé. Pak naházíme zbytek nakrájených paprik, prohrábneme, ochutíme oreganem, dáme již jen krátce do trouby. SOLÍME AŽ NAKONEC!

Pokud je bůček tučnější, zbyde po vyjezení pekáče a zchladnutí výtečné mazadlo na chleba,třeba s hořčicí ;-) Myslím že k pití podáváme dobře vychlazené pivo :-D

Alča 7.4.2006 7:24

Ano,ano,ano

mlsotník klidně i třikrát týdně
Já sama jsem kuchařka nevalná, vaření mě nebaví, takže přispívat v podstatě nemám čím ( i když něco málo asi přece jen napíšu) a tak těch inspirací na dobré, rychlé a chutné jídlo není nikdy dost ...
WWW 7.4.2006 0:50

Zase ja ??! Zase mam zacit ja ??!! A proc ja??!! No proto, ze se na to klepu !!

Miluji jidla, ktera vznikla z nedostatku, ba nekdy az bidy, ale zarovoven z fantazie jejich tvurcu. Tohle je prekrasne tema. Savojska kuchyne ma takovych jidel plno. Byla tady kdysi bida a lide varili z toho, co meli v tech Alpach po ruce. Tak vzniklo to slavne Fondue ale i cela rad dalsich jidel. Dnes jsou to speciality a v restauraci se pri placeni prohnete, ale zaklad je v te horske chude chalupe. Ale ted vam chci napsat o dobrote, ktera se jmenuje ALSASSKY KOLAC. Alsasko je cast Francie, ktera sousedi s Nemeckem. Az pojedete nekdy dolu k mori pres Svycarsko a odbocite v Nemcku dolu na Karlsruhe ,Freiburg - Basel, tak vezte ze po cele delce tech dvou set kilometru, mate po prave ruce Aksasko. Udelejte si jednou cas a odbocte. Zastavte u obycejnej restaurace. Nemuzete se splest, delaj ho tam vsude vyborne. Je to trochu jako Pizza, ale testo je jemnejsi. A ted ten rozmer. Muze byt i pres pul stolu. Delaji ho na nekolik zpusobu, ale nejlepsi je ten puvodni. Jednoduchy. Kolac je posypan pouze cibulkou a drobnyma kouskama uzeneho , kteremu se zde rika "lardons". To vse ve smetane, nebo zakysle slehacce ( neni to vsak kysele) a zapecene narychlo v peci na peceni chleba. Pry timhle zpusobem zkouseli pekari, zda je pec dostatecne vyhrata k peceni toho chleba. Podaji vam to na prkenku . POKRACOVANI
WWW 7.4.2006 0:57

Re: Zase ja ??! Zase mam zacit ja ??!! A proc ja??!! No proto, ze se na to klepu !!

Bud uz nakrajene, nebo si to krajite sami. Popiji se k tomu chlazeny Sylvaner, nebo je dobre i pivo. Je to bajecna basta. A zase, v baraku byly jen drobky z uzeneho, mouka, trochu smetany a cibule. Bud naveky veleben ten alsassky pekar, ktery si rekl, ze se z toho preci musi nejaka dobrota udelat. Vzdy, kdyz jedu do Cech, nejsem linej odbocit. Mohu i poradit kam, kde je i pekna prochazka a neni to skoro zadna zajizdka. Hop a jste ve Francii, druhe hop a jste zpatky na dalnici v Nemecku . Ja ho sam pripravit neumim, to se musim priznat. Ani jsem to nezkousel, protoze se zde da koupit v obchodaku vyborny, uz predpeceny !!Ale chystam se na to !!
D. R. 7.4.2006 1:08

Re: Re: Zase ja ??! Zase mam zacit ja ??!! A proc ja??!! No proto, ze se na to klepu !!

Milý www, vy už zase lákáte! Ale jak k tomu přijde člověk, který jede do Francie jenom občas, za odměnu? Myslíte, že by šlo něco podobného splichtit podomácku tady u nás?
Jinak k tomu chlupatému receptu -- já jsem kdysi jedla chlupatou rybu, ale ty "chlupy" byly ze strouhaných brambor a bylo to moc dobré. Jenom nevím, jak se to přesně dělalo...
WWW 7.4.2006 1:16

Re: Re: Re: Zase ja ??! Zase mam zacit ja ??!! A proc ja??!! No proto, ze se na to klepu !!

Mila pani Ruscakova, urcite by to slo. Vzdyt je to fakt silene jednoduche a pri tom tak dobre. Ale oni i jednoduche veci se musi umet to je fakt. Hned se doma mrknu na recept, prelozim a napisi sem.
Hana Williamson 8.4.2006 13:16

Re: Re: Zase ja ??! Zase mam zacit ja ??!! A proc ja??!! No proto, ze se na to klepu !!

Dotaz k odbornikovi WWW:  davno tomu nekdo v Praze pripravil "alsassky kolac" Bylo to, jak to popisujete, ale krome te cibule, smetany a uzeneho/vypecene kruplave slaniny, tam jeste bylo trochu kysaneho zeli. Moc dobry, delam casto na podkladu ze zakoupeneho listoveho testa, kdyz to rozvalim, tak ty okraju zvednu, aby napln zustala uvnitr. Tak je to alsassky nebo neni

tojefuk 7.4.2006 7:22

Re: Zase ja ??! Zase mam zacit ja ??!! A proc ja??!! No proto, ze se na to klepu !!

Možná klepeš, ale hlavně jsi zas PRVNÍ!
Alk 10.4.2006 15:36

Re: Zase ja ??! Zase mam zacit ja ??!! A proc ja??!! No proto, ze se na to klepu !!

Také jsem jednou dělala slaný koláč. Listové těsto - udělat z něj takovu mističku, na to vrstku nakrájené cibule, uzené - tenkrát to byla annglická slanina, posypat kořením - dávala jsem oregáno a bazalku, ale říkali mi, že je dobrá i majoránka. Dát zapéct, mezi tím nastrouhat sýr a rozkvedlat vajíčka a do nich dát část sýra. Než začne listové těsto růžovět, vyndat ven a do mističky nalít vajíčka a hodně posypat sýrem. Dopéct v troubě do růžova.

I když to bylo takové sdělání zbytků(listové těsto před projitím, sýr a slanina staršího data), zmizelo to během deseti minut.