6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kanadské nudle a chlupaté řízky

Mlsotník se nám začíná utěšeně plnit a když nechci, aby se zbytečně dlouho čekalo, spojila jsem pro tentokrát dva kratší příspěvky do jednoho. První dva recepty poslala Iva Matušková a ten třetí Vojáčkovi. Takže chutě vstříc víkendové inspiraci... D. R.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JoVo 7.4.2006 22:28

Re: Milé kuchařinky paní IVO, ZANO a BLÁŽO!

;-(Dodatek - ve větě každý  recept vyzkoušený ne vykoušený. K těm euroobalům dodávám, že to má výhodu, když recept vyndáte z pořadače a máte ho v kuchyni při tom různém patlání, tak  ho můžete vzít do ruky a po případném znečistění ho otřete vlhkým hadrem a opět čistý založíte zpět do pořadače. Přeji hodně úspěchů v kuchyni i v životě. Hezký víkend.8-o

Vakandi 7.4.2006 15:45

Levný recept pro Blážu (a nejen pro ni)

Na bramborové pečínky potřebujeme asi 2 kg brambor,sůl,4-6  stroužků česne­ku ,lučinu nebo jiný tvarohový krém,1/4 másla.Brambory oškrábeme, větší rozlvájíme na několik dílů. V troubě rozpálíme plech (4-5 minut), přetřeme rych­le kostkou másla (na dobře roze­hřátém trochu pění) a nasypeme brambory. Po 15 minutách pečení brambory prohrábneme a pěkně obrá­tíme. Pečeme do zlatova.Připravíme čes­nek (asi nic pro Medvídka :-( ;-))  Stroužky rozetřeme , přidáme trošku soli, rozpustíme už částečně použitou čtvrtku másla.

Na bramborové pečínky potřebujeme asi 2 kg brambor,sůl,4-6  stroužků česne­ku ,lučinu nebo jiný tvarohový krém,1/4 másla.Brambory oškrábeme, větší rozlvájíme na několik dílů. V troubě rozpálíme plech (4-5 minut), přetřeme rych­le kostkou másla (na dobře roze­hřátém trochu pění) a nasypeme brambory. Po 15 minutách pečení brambory prohrábneme a pěkně obrá­tíme. Pečeme do zlatova.Připravíme čes­nek (asi nic pro Medvídka :-( ;-))  Stroužky rozetřeme , přidáme trošku soli, rozpustíme už částečně použitou čtvrtku másla.

Vakandi 7.4.2006 15:45

Re: Levný recept pro Blážu (a nejen pro ni)

Upečené brambory rozdělíme na talíře, posolíme, polijeme máslem. Na okraj talíře dáme česnek, kdo ho nesnáší, dá si lučinu. Doporučená příloha pro upíry - studené mléko,docela pomáhá,vím z vlastní zkušenosti ;-)

Bláža 7.4.2006 16:29

Re: Re: Levný recept pro Blážu (a nejen pro ni)

Skvělé, děkuji, vyzkouším, už polykám na prázdno...;-P

possum 7.4.2006 15:00

Kacer,

malicka poznamka k Shepherd's Pie. Ackoliv se da, samozrejme, delat z jakehokoliv masa, original je z jehneciho. Shepherd-ovcak. Da se taky delat z ryby-Fish Pie.

A jen pro poteseni WWW, maso se da udelat rychle v mikrovlnce.;-D

Jaryna 8.4.2006 9:47

Re: Kacer,

Ahojky Possum, tak jsme se tu pěkně sešly.....Budeme vařit........

Jaryno, 8.4.2006 13:16

Re: Re: Kacer,

ses to ty????  No jo, ty mi odpovis "ano, jsem to ja" a ja zase budu vedet houbelec  ;-D

Possum (pokud mu neni ukradeny nick) je jen jeden.

Tak jo, jdem varit! V mikrovlnce, samozrejme. ;-D;-D 

possum 8.4.2006 13:30

Re: Re: Re: Kacer,

ted jsem si vsimla, ze jsem udelala blbost a ukradla ti nick. ;-€

Iva 7.4.2006 15:00

To má být ke Kačerovi

Iva 7.4.2006 14:59

pokud nechutná Přednostovi

tak má hlášku "Děti jezte, maminka to vařila s láskou!" Většinou je to u jeho méně oblíbených pokrmů a nebo, těsně po svatbě, když mi to tak ještě nešlo;-D, Jenže kdybych měla vařit, to co chutná všem tak vařím dokolečka 3 jídla a tím končím s pestrým jídelníčkem.

D. R. 7.4.2006 17:57

Re: pokud nechutná Přednostovi

Jak dobře to znám! :)))

evam 8.4.2006 0:31

Re: Re: pokud nechutná Přednostovi

No , to je tedy občas lapálie. Ten můj nesnese v jídle ani trochu olivového oleje a pozná to!! No, nejsem sama.....

madla 7.4.2006 14:44

Ještě připodoplnění

a když se tak do té směsi na chlupatý řízky přidá hrst mandlových lupínků, věřte, že pozvat pány z komise, co dává hvězdičky za kuchyni, tak dostanete okamžitě nejvyšší počet.Moje maminka dělávala obyčejnou sekanou tak, že nahlášené návštěvy zároveň s termínem příjezdu si ji přály co hlavní chod. Nejsem Prchalová, co dělá tajnosti se štrůdlem, a tak vám sdělím, že celý vtip byl v tom, že do normální směsi na sekanou (maso,namočená houska,vejce,česnek, majoránka, pepř, sůl) velmi vyváženě přidávala nastrouhanou citronovou kůru, mletý koriandr, dobromysl a slaninu, samozřejmě "přiměřeně". Dělám ji taky, ale (ač sklízím uznání) není to nějak ono. Možná ji budu muset někdy ochutnat za syrova, k čemuž jsem ještě ve svých 60ti letech nenašla odvahu; protože co se neudělá za syrova, po upečení už se nedožene.Ještě - abych nezapomněla- to maso se propatlá se studenou vodou, aby bylo vláčné, teprve potom se přidají žloutky (podle množství masa) a těsně před tím, než se začne plácat šiška, tak ušlehaný pevný sníh.Výsledek je AMBROZIE podle pana faráře (ze Zapadlých vlastenců?-už zapomínám) a jde to rovnou do ledvin - podle Káji Maříka. Tak dobrou chuť, experimentátoři. Hlavně to nezkažte kupovaným čímsi, co hypermarkety vydávají za mleté maso, ale umelte si sami očištěné a odchrupavkované hovězzí s vepřovým v poměru 1:1, špeku tak 20 dkg na kilo masa, každou šišku ozdobte plátky špeku, které z jedné strany nařežete, ale nedokrojíte,pečením se smrsknou do koleček.Jednak to celé shora promastí, ale to, jak se smrsknou a vypečou, to potom dělá tu správnou atmosféru u stolu, kde se o ně každý pere.

Vakandi 7.4.2006 15:50

Re: Ještě připodoplnění

Bóže pani madlo Vy určitě vaříte stejně skvostně jako moje babička R^ bohužel nemůžu říct jako moje mamka :-/ protože vaří nerada,dietně a vůbec jí to nebaví ;-D takže vařit mne učila babička a s velkou VV

zana 7.4.2006 21:18

Re: Re: Ještě připodoplnění

mne taky, to je asi nějaká meyigenerační obměna

Jaryna 8.4.2006 9:40

Re: Ještě připodoplnění

Paní Madlo, prima připomínky k sekané...Hned to vyzkoušet, už to cítím bude to ńam ňam......Maso na sekanou si dělám svoje i slaninu jsem na ní pokládala, ale zaujala mne ta studená voda na prohnětení s masem a potom žloutky. To jsem nikdy nedělala a na konec i ten sníh........Po vyzkoušení se ozvu........

evam 9.4.2006 11:05

Re: Ještě připodoplnění

      Nechutnejte to za syrova , Moje sestra chutnala holandské řízky a skončila v nemocnici se Salmonellou. Ne, že byste neměla pravdu s tou chutí, ale přece jen pozor.:-(:-/8-o

zdenka111 7.4.2006 13:25

Tak konečně vím, z čeho udělat křupavou kůrku

na řízečky. Mám doma naložené kuřecí plátky v marinádě (vejce, mouka, olej, sůl, paprika sladká a trochu i pálivá, pepř, hořčice a kečup), teď je jen postupně vyndám a obalím v křupinkách a věřím, že se upečou báječně i bez oleje... dám vědět jak to dopadlo ;-P Jsem pro mlsotník v úterý, po neděli je dojedeno a inspirace na dny příští potřebná. Přeji všem krásný víkend.

Martinka 7.4.2006 12:25

jojojo

Rozhodně!!! Budem vařit i v úterý!

Jaryna 8.4.2006 9:43

Re: jojojo

Jsem pro to, vařit v úterý, bude to fajn.....Už se těším.....

Iva 7.4.2006 12:24

Samozřejmě

Žvatlám tady a zapomněla jsem souhlasit s návrhem paní Ruščákové, aby se tu vařilo i v úterý

Kaštan 7.4.2006 12:11

Milý WWW, teď Vám asi budu fušovat do řemesla :)

Tady v Bavorsku se jmenovaný koláč jmenuje Flammkuchen. Ač je na rozměry větišnou veliký, není ho nikdy dost, protože těsto je opravdu tenoučké. Není to ani pořádná večeře, spíš jen taková chuťovčička. Potřebujeme 250 g mouky - polemizovat které, je zbytečné a to proto, že v Německu člověk jinou než hladkou nesežene. Takže 250 g hladké mouky, 20 g droždí, 5 lžic vlažného mléka, 1/2 lžíce cukru, 1/2 lžičky soli, 1 vejce a 1 lžíce oleje. Mouku do mísy, důlek - droždí - vlažné mléko a zapracujeme. Přidáme všechny ostatní popsané ingredience a utvoříme těsto tak, aby se nelepilo na okraje mísy. Kdyby bylo moc husté, přidat pár kapek vody. Necháme pod utěrkou v míse 30 minut vykynout. Vyválíme na co nejtenčí placku. Dáme na pečící papír na plech a potřeme hustou zakysanou smetanou, v bavorském případě creme fraiche. Opepříme pepřem z mlýnku a strouhaným muškátovým oříškem. Na vrch přijde na drobno nasekaná jarní cibulka a na malé kostičky nakrájené uzené. Pečeme v troubě asi 35 min při teplotě 200 C. Sama jsem ten recept nikdy nezkoušela, Flammkuchen jsem ale jedla v hospodě a byl fantastický.

Mám ale jeden velmi oblíbený recept, který je jednoduchý a to tak že velmi a úspěch zaručen na 100%. Na vymazaný a vymoučený plech rozprostřít do tenka vyválené listové těsto. Navrch poházet - ne hustě pokládat - na tenko nakrájené oloupané hrušky. Posypat celým kmínem a sem tam zastrouhnout nivou i přes hruštičky i přes holé těsto. Upéct tak aby bylo vše do zlatova taky asi na 200 C. Fantastické především k bílému vínu a posezení s přáteli.

Kačer 7.4.2006 12:24

Re: Milý WWW, teď Vám asi budu fušovat do řemesla :)

Jéje! Tak to musí být dobrota! Oba dva vyzkouším! :-)

Iva 7.4.2006 12:27

Kačere

teď mně sestřenka poslala banánový pošušňáníčko z Floridy respektive recepis, mejlmo by to nešlo;-D;-D;-Dvyzkouším a dám vědět

Kaštan 7.4.2006 12:30

Re: Re: Milý WWW, teď Vám asi budu fušovat do řemesla :)

Ještě nikdy jsem žádným článkem na zvířetník nepřispěla, ale měla jsem v hlavě něco pro mlsotník na téma: vaříme pro bandu hladových kamarádů (v mém případě to byli kolegové z práce, páč jsme nedisponovali závodní jídelnou, za to ale obrovskou a vybevenou kuchyní)..... A jeden recept - ten hruškový - už jsem vyzvonila dopředu :-)

Iva 7.4.2006 12:34

Kaštane

ale to přece vůbec nevadí. Já jsem na Zvířetníku už nějaký pátek. A jen jsem četla, pak jsem se zapojila do komentářů sem tam a pak jsme pořídili psinu a moje grafomanství(spíš grafoženství) mohlo vypuknout. A teď jsem si přidala blog8-o.

Kaštan 7.4.2006 12:41

Re: Ivo

No však já už jsem na zvířetníku asi 4 roky závislá ;-D Zvířectvo nemám bohužel žádné i když se pokládám za pejskaře, protože jsem se jednu dobu v majetku psiska nacházela, ale prostřednictvím zvířetníkových kámošů si připadám, jako bych tak trošku nějakého toho tvorečka měla....  

Iva 7.4.2006 12:43

Kaštane

to su ráda, že v tom nelítám sama ;-D;-P

WWW 7.4.2006 13:11

Re: Milý WWW, teď Vám asi budu fušovat do řemesla :)

To je mila, Kastan presne ono.

Ja jsem slibil recept, ale vy jste "fusovala" do remesla tak vyborne, ze mam usetrenou praci. No je to dobrota. Ja se na to stavuji pravidelne ve Wissembourg, coz je male Alsaske mestecko, historicke ,na hranicich s Nemeckem. Uz brzy jedu do Cech, uz me ve Wissemburg cekaji !!.

Protoze mam modre oci tak na me spusti nemecky a ja ze ne, ze se musi francouzsky, oni jsou z toho tumpachovy, pac jak Francouz rozhodne nevypadam (ostatne, kdo dneska ? ) ale prinesou mi ten nadherny kolac a chlazeny Sylvaner a ja,  ja  budu v sestem nebi, protoze v sedmem jsem  mila Kastan u Kance !!

Hezky vikend mila Kastan !!!

Kaštan 7.4.2006 13:39

Re: Re: Milý WWW, teď Vám asi budu fušovat do řemesla :)

Šak jsem taky přemýšlela, jestli si to můžu dovolit a jestli mi to pak odpustíte. Ale rozhodla jsem se, že snad ano. Vaši pórkovou polévku jsem si uvařila hned po uveřejnění receptu a byla skvostná. Jen jsem nějak neodhadla míry a měla jsem jí kotel. Mám s tím trochu problém, protože jsem sama a vařit v malém mi nějak nejde. Jedla jsem jí asi týden a nepřejedla se!