6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kanadské nudle a chlupaté řízky

Mlsotník se nám začíná utěšeně plnit a když nechci, aby se zbytečně dlouho čekalo, spojila jsem pro tentokrát dva kratší příspěvky do jednoho. První dva recepty poslala Iva Matušková a ten třetí Vojáčkovi. Takže chutě vstříc víkendové inspiraci... D. R.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. R. 9.4.2006 22:05

Re: Re: Hela S.

Mám to... Díky

evam 8.4.2006 12:27

dietní mňamka

    Neví náhodou někdo z vás nějakou dietní dobrotu ?  T.j. málo tuku a bez cukru. OBČAS JSEM UŽ BEZ INSPIRACE. No, kdyby někdo náhodou......... tak díky!

possum 8.4.2006 13:28

Re: dietní mňamka

bez tuku a bez cukru ????  A mnamka????

tojefuk 8.4.2006 13:46

Re: dietní mňamka

ryba nasucho posypaná pórkem, i libeček už vylejzá!

WWW 8.4.2006 13:48

Re: Re: dietní mňamka

Tojefuku, jen mi z toho porku jeste neudelejte zanedbatelne pridavne koreni. To si prosim vyprosuji !!!

tojefuk 10.4.2006 6:45

Re: Re: Re: dietní mňamka

WWW, posypáním pórkem nerozumím jeden koušťíček na čtvereční decimetr ale souvislou vrstvu min. 1 cm vysokou!

evam 9.4.2006 10:34

Re: Re: dietní mňamka

   ....a ještě mohu dát na rybičku kousek másla...to je povoleno..děkuju  ....prima  !

possum 8.4.2006 13:57

Re: dietní mňamka

tak podle toho, co chces. Jestli to mela byt buchta nebo neco narychlo......

tady mas bananovou mousse:

hod 2 banany do procesoru nebo blendru a roznachnej. Pridej 50 ml citronove stavy. Uslehej 750 ml studeneho mleka Tatra a smichej s bananovou hmotou. Muzes pridat 2 KL vanilkove esence. 2PL gelatiny rozpust v 1/4 hrnku vrele vody a vmichej do smesi. Nakonec vmichej snih ze 3 bilku. Taky se muze pridat rum. No a da se to do misek a necha schladit.

     

D. R. 9.4.2006 9:31

Re: Re: dietní mňamka

Tak to vůbec nezní špatně... A dietní to je!

possum 9.4.2006 16:27

Re: Re: Re: dietní mňamka

Dekuji.

Jen me jeste napadlo; bylo by to jeste dietnejsi, jestli je ta Tatra nizkotucna. To uz si, bohuzel, nevzpominam. Tady mame equivalent Tatry, ale light. S tou se da delat vsechno (veskera jidla, i ceska, kde je smetana ci kysela smetana) a pritom to chutna celkem dobre a je to dietni.

evam 9.4.2006 10:29

Re: Re: dietní mňamka

    Děkuji moc, to bude recept  i pro velké bubnování !   např neděle, narozeniny a kdy koli budu mít chuť.

possum 9.4.2006 16:28

Re: Re: Re: dietní mňamka

Hmmm, ale porad nevim, jake recepty shanis. Sladke, slane, moucniky, jidlo........

jako těžkou rychlovku 9.4.2006 19:49

Re: Re: Re: Re: dietní mňamka

to jde udělat jen y banánu a jogurtu (rozmixované), je to taky dobré, ale teče to.

WWW 8.4.2006 10:59

Ja toho

Hajzlika pr/delatyho majznu a bude po pocitaci !

Jinac uz to nevidim. Kdyz se neozvu, tak vite o co kraci !

Petra. 8.4.2006 10:48

Kaštane - jestli ještě máte ty mušle ...

Taky miluju mušle! Tady je jeden osvědčený receptík: (je toho ale asi pro víc než pro jednoho :-) 3 až 4 šalotky a 3 až 4 cibule nakrájet, ve velikém těžkém hrnci na másle orestovat, přidat 2 litry očištěných a přebraných mušlí (otevřené ven!) a zalít půllitrem bílého vína. A teď přidat: spoustu nakrájené petrželky, stroužek česneku, trochu čerstvého tymiánu, maličko soli, hodně pepře, pár bobkových listů a vařit přikryté asi 7 minut. Zase přebrat (zavřené ven!), do šťávy přidat trochu smetany, nalít si dobře vychlazené vínko, k tomu čerstvé pomfritky - mňam, mňam.

WWW 8.4.2006 10:56

Re: Kaštane - jestli ještě máte ty mušle ...

Petro, diky, udelala jste praci za mne.

To je presne ono!! Jen podotykam, ze vino nesmi byt nasladle, ne varit ale spise dusit !! Kdyz se to ji samotne,tak se sni jedna otevrena musle a tak pak slouzi, jako klesticky k pojidani druhych .

Petra. 8.4.2006 11:06

Re: Re: Kaštane - jestli ještě máte ty mušle ...

Přesně! Slintám jako Pavlovův pes. Asi si dám aspoň trochu toho bílýho :-)

tojefuk 8.4.2006 9:00

Pokračování

JoVo-jak jednoduché! Při pohledu na Váš návod jsem se tvářil stejně, jak ti smajlíci!

WWW-až na tvoje upozornění jsem si smajlíky prohlídnul. A teď mám oči pokaždý na tvém oblíbenci! Děkuju, ale mohl sis to nechat! Zvlášť, když jsem tě začal litovat, že máš problémy s PC! Snad tě potěší, že můj oblíbený sexocean změnil dneska formu úvodní stránky a pokud jsem správně porozuměl angličtině, nedá se použít! Ten smajlík k tomu pasuje.

Abych přiblížil svou nechuť k experimentům: Srnčí ragů dělám takto: nakrájenou srnčí plec marinuju 24 hodin, na oleji z marinády dočervena cibulku, na ni kořenovou zeleninu na nudličky doměkka, přidám maso, orestuju, podliju vínem (Turci můžou pít víno?) a dodusím. Marináda: sůl, česnek, hořcice, kečup-každého lžičku, mletý pepř, proves. koření, bobkový list pomelu v tříštivém kafemlejnku, rozmíchám, vyválím v tom maso, zaleju olejem a dám do ledničky. Zítra se dá olej slít a dělám na něm. Knedlíky: cibule a slaninu na nudličky podusím až slanina zprůhlední, naliju na rohlíky, pokrájené na kostičky, přidám vajíčko, petrželku, zalívám smetanou na šlehání, míchám na hustou směs, udělám z toho něco přibližně kulatého a hodím do vařící vody. Vaří se asi půl hodiny, proto dělám napřed knedle, potom maso a je to hotové současně. A teď si představ, že mě jeden lotr přesvědčil, že na konci dušení musím přidat několik plátků pomeranče a oliv! Udělal jsem to, přestože proslavená kachna na pomerančích mě nenadchla a mohl jsem vědět, že srnčí nežije v pomerančových hájích! Ještě že jsem tak udělal jen jednu porci, aspoň jsem to nemusel sníst všecko sám!

Plody moře, mušle a ostatní potvory: mně se nelíbí, půlka je jich od pohledu chcíplá a když si navíc vzpomenu, čím se živí - děkuju, nechci, aspoň vám labužníkům neubude!   

tojefuk 8.4.2006 8:16

Vezmu to popořadě!

possum-nečekal jsem, že východoslovenský velikonoční recept přijde z Australie a navíc právě včas! Nezkusil jsem kvrdlání v mlíku, tak asi proto se mi nevedlo! Dík, po Velikonocích dám vědět. 

Johanka-kyselé mlíko do okurkového salátu se dá s malou výhradou k chuti nahradit kefírem. 

Iva-slivovici ke snídani?

Madla-sekaná samozřejmě mletá doma, čert ví, co tam namleli! Nůž a šajba z mlýnku se dají ručně přebrousit na hranatém NOVÉM brousku pod vodou-tento brousek používám jen pro tento účel. Vodu přidávám pomalu už při mletí, jde to snáz, i když místo kliky nasadím vrtačku na pomalý chod. Přidělávat místo kliky řemenici a elektromotorek mě sice už napadlo taky, ale dosud neprovedeno-tolik zase nemelu. Jinak nadšený souhlas, dělám sekanou stejně, jenom navíc do šišky zabalím po délce vejce natvrdo s uříznutými špičkami, aby žloutky navazovaly na sebe.

Kaštan-jeden játrový maxiknedlík-jestli je v něm moc strouhanky, aby vypadal větší a tím pádem má snahu vyskočit před lžicí z talíře, mám opět tvůrčí nápad: vzít na něj vidličku a nůž, nalámat do polívky rohlík a sníst ji bez použití lžíce! A je to! Pat a Mat z večerníčku.

evam 9.4.2006 10:51

Re: Vezmu to popořadě!

      No tak to mne nadchlo!  Jste velice šikovný a při představě s vrtačkou se ohromně bavím ( a ctím to, do se ví...)..  a s těmi vejci je to ono!     pozn.  nevařím jen dietně...často   " jedu" po dvou kolejích.

zana 7.4.2006 23:14

jestli ještě někdo jiný ponocuje,

tak hlásím, že jdu spát.

WWW zdravím a přeju únosnou  - a už docela krátkou - službu.

WWW 7.4.2006 23:30

Nejde mi to nikde mila zano! Bezte pekne spinkat a dobrou noc ! Kdyby tady zitra WWW nebyl, tak vite ze se sel ze zoufalstvi povesit, ze nebude moci psat ty sve tlachy !!

D.R. 7.4.2006 23:45

Re: Nejde mi to nikde mila zano! Bezte pekne spinkat a dobrou noc ! Kdyby tady zitra WWW nebyl, tak vite ze se sel ze zoufalstvi povesit, ze nebude moci psat ty sve tlachy !!

Milé www nevěšte se. To by byla škoda! Krátkou směnu přeju...

WWW 8.4.2006 0:12

Dekuji pani Ruscakova, pred chvilkou jsem vam odpovidal na BTW ; Ale kdyby jsme se nedohonili, tak dobrou noc !!

evam 8.4.2006 0:21

Re: Dekuji pani Ruscakova, pred chvilkou jsem vam odpovidal na BTW ; Ale kdyby jsme se nedohonili, tak dobrou noc !!

  Taky se přidávám s přáním dobré noci.   www , za chvíli už půjdete domů ......tak vydržte  .

WWW 8.4.2006 0:24

Vy jste hodna evam, to potesi !

zana 7.4.2006 22:59

testík

No, to jsou mi věci. Zatímco na vedlejším článku se nedá psát, tady to funguje!

JoVo 7.4.2006 20:53

Milé kuchařinky paní IVO, ZANO a BLÁŽO!

!!Vracím se k vašim příspěvkům, kde si svým způsobem stěžujete, že se nemůžete propracovat k zavedení receptů do PC. Přitom je to tak snadné! Zadáte to ke zpracování svým drahým polovičkám a je to. V naší rodině jsem zavedl tento systém: ve  WORDU jsem zpracoval šablonu na formát A 5 včetně formátování písma a odstavců. Odstavec zarovnat do bloku, odsazení prvního řádku 1,25 cm,nadpis normální, tučný podtržený, 16 bodů, písmo TIMES NEW ROMAN. Písmo textu 12 bodů, písmo TIMES NEW ROMAN. Horní okraj 2,0 cm,dolní okraj 2,16 cm, levý okraj 1,5 cm, pravý okraj 1,5 cm a záhlaví a zápatí od hrany 0. Název složky v PC je „Kuchařka ňam, ňam. Podsložky mají názvy podle druhů jídel. Na př. hlavní jídla, vánoční cukroví, pečivo, přílohy, omáčky atd. Každý vykoušený recept je uložen do PC a vytištěn, vložen do euroobalu formátu A5 a zařazen do pořadače. V pořadačích opět recepty rozdělené dle skupin jídel. A je to!!! Při zpracování jsem se trochu opotil, protože před třemi lety, kdy jsme u nás v rodině začali s počítačovou technikou pracovat, jsem na PC koukal jako na „voračku“. Tak to je vše. Děkuji za pozornost. JoVo Csd.(Celkem spokojený důchodce)!8-o8-o8-o8-o8-o

zana 7.4.2006 21:29

Re: Milé kuchařinky paní IVO, ZANO a BLÁŽO!

JoVo, máte úplnou pravdu... jen prostě nejsou lidi. Já mám kroužkový blok z dob studentských a chudák na to vypadá.  A pak jedna drobnost, stěžovala jsem si na to u vedlejšího článku - nemám počítač!!;-€ no, nejsem chudák?

Bláža 7.4.2006 22:09

Re: Milé kuchařinky paní IVO, ZANO a BLÁŽO!

Milý JoVo, já Vás na tu práci asi najmu ;-)

Tak nějak bych si tu kuchařku asi představovala ve své výsledné podobě, jen prostě opravdu nejsou lidi a čas.....ale já si Vaší radu beru k srdci a zkusím to změnit R^