22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Halva nebo chalva?

Když jsem byla ještě malé dítě, přišel jednou, na vánoce, balíček od tety z Izraele. Mimo jiných věcí, z kterých si pár jasně pamatuji ještě dnes, to byla i cihla něčeho, co jsme vůbec neznali. Bylo to ve staniolu a celofánu a jmenovalo se to HALVAH. A bylo to móóóc dobrý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ejška 5.3.2008 18:46

Re: Re: Re: Re: Ejško?

jéžiši - veram, na dort z 22 vajec a kila másla?;-D;-D;-Dzveřejnit???;-D;-D;-D;-D

veram 5.3.2008 18:40

Re: Re: Re: Ejško?

A co takhle receptík veřejně?

Velká kočka 5.3.2008 18:38

Re: Ad sezam pro zdraví

Tchina či tahini a ještě "chickpeas" (nevím jak se jmenují česky), olej, citronová šťáva a česnek se smíchají a je to HUMUS. Moc dobré k namáčení zeleniny místo polev na saláty.

Fallowa 5.3.2008 18:37

Re: Po tom sladkem

Mňam,recept na prejt?Sem s ním,prosím!Prejt bych si dala hned se zelím a bramborama:-),no docela tu slintám...

Ejška 5.3.2008 18:35

Re: Teď mě nakopla MaRi:-)

neviděla, jelikož jsem nežehlila;-D

MaRi 5.3.2008 18:35

Re: Re: Ejško?

nám taky něco, nám taky něco - dámy, nesoukromničte!! ;-)

Ejška 5.3.2008 18:32

Re: Ježkovy voči

Zdeno b.p., taky jsme u večeře dietili, koupila jsem základ zdraví - sezamový chleba a na něj vrhla osmahlá kuřecí jatérka na máslíčku s cibulkou a kmínem;-D  a chalvy doma nemám ani drobeček;-(

Ejška 5.3.2008 18:28

Re: Ano. Rahat =

Jé Jakube, sučuk jsem měla taky ráda, desetdekazadevadesátník;-D a fascinovala mě velikost kostky, protože se nevešla do pusy;-P

WWW 5.3.2008 18:26

Po tom sladkem

jsem najednou dostal chut na domaci prejt. Mam vyborny recept, tak si ho dnes udelam.

Ejška 5.3.2008 18:21

Re: Ejško?

Ahoj Li, přídavek sis mohla klidně dát, dortík byl jak kolo od vozu a Dede by ti určitě přidala;-Dkdyž na to přijde, tak bych ti ho také s láskou upeklaVVreceptík ti písnu v sobotu na mejlíka;-)

terra 5.3.2008 18:18

Re: Ježkovy voči

Zdeno b.p. promiň... když ono je to tak pěkné téma;-P. Já jsem si sice žádnou dietku nenaordinoval, ješitně se domnívaje, že jí nemám tak moc zapotřebí (lehce přes 80 kilo na 185 výšky), ale kolem prodejny s chalvou teď taky půjdu s cudně odvráceným zrakem. Nic se nemá přehánět (mezi námi - ani ta dieta...)

baty 5.3.2008 17:57

Re: Tak jako vzdycky, s krizkem po funusu.

Sučuk  j e  r a h a t, tak se to jmenovalo v cukrárně.

baty 5.3.2008 17:56

Re: Ano. Rahat =

tak to jsi druhý člověk, co znám, po našem tatovi(viz níže), co má sučuk rád. A vzpomínky máme úplně stejné.

Bláža 5.3.2008 17:33

Re: Ad sezam pro zdraví

Tak to jsem nevěděla, příště se po tom podívám v obchodě :))

Bláža 5.3.2008 17:25

Re: Tak jako vzdycky, s krizkem po funusu.

Právě jsem se vrátila z nákupu a hádej, co jsem koupila? Sezamovou chalvu a taky slunečnicovou, tu jsem neznala. Ale na tu si dám pozor, protože jsem po slunečnicových semínkách dostala pěknou alergickou reakci asi před rokem, tak to nejprve vyzkouším na rodině.;-D

Jakub S. 5.3.2008 17:14

Veram, za oba tyhle odkazy

dík jak hrom a slon!!! (MR dixit). Oboje je pro mě  n ě c o !

Zdena b.p. 5.3.2008 17:12

Ježkovy voči

Já si tady obědovečeřím a říkám si: Máš mňamku, máš mňamku. Mňamka je kuřecí plátek lehce okořeněný a štrechnutý na kastrolku umazaném od oleje a po masíčku podušené cukety v tomtéž kastrolku. Protože jsem kulicózní čím dál tím víc a vy na mne s chalvou. To se nesmíííííííí.;-D

Jakub S. 5.3.2008 17:00

Re: Ukázka původního anglického textu od Robert Burtona

Jak kouzelné, jak všestranně pojato, jak důkladně roztříděno. Tehdá se holt nikam nespěchalo -

terra 5.3.2008 16:55

Tak ta mejdlíčka

či "kačení mýdlo" se vyráběla ve škrobárně a pocházela z brambor - tedy přesněji, z bramborového škorobu. Ten se usilovně vařil s trochou silné kyseliny (obvykle sírové nebo solné), čímž došlo více méně k hydrolýze toho škrobu na směs všelijak dlouhých molekul cukrů, a té směsi se říkalo bramborový sirup. Ten se obarvil, nechal ztuhnout - a dál už to znáte. Prý to bylo docela nedobré...tak nevím ("vytěžil" jsem kolegu s původní kvalifikací v potravinářském průmyslu:-P).

terra 5.3.2008 16:49

Re: Ano. Rahat =

Mejdlíčka kupodivu taky ze škrobu - ale jakou technologií, to nevím... Mě už jejich éra minula.

Jakub S. 5.3.2008 16:49

Kruci, to už si nakdy nedám.

Nále ona tahle stálá zoufalá součást jídelních lístků za komančů už snad vymizela, nebo jí říkají jinak. Třeba v Košicích romamäso a la Luník - nie?

Jakub S. 5.3.2008 16:45

Jo. Srst se použije na tohle,

a maso do restaurace. Tak nepřijde ani zrno nazmar, nazdar. Dobrou chuť, děvčata!

Jakub S. 5.3.2008 16:41

Ano. Rahat =

= turkish delight = sučuk. Ahoj!

Toto je  v e l i c e  nezdravá debata... Sučuk sem neměl od dětství. Pořád to vidím před sebou - ty pastelově růžové nebo světlezelené nebo nažloutlé kostky v bílém prášečku, jak je paní cukrářka v Rašínce nabírala lesklou ocelovou lopatičkou z té velké skleněné báně a dávala do papírového sáčku, nebo do celofánu a ten pak zavázala červenou mašličkou... a pak se přes tmavý dřevěný pult shýbla ke mně a: Tak prosíím, mladý pane - ! Musel sem mít oči navrch hlavy... Čtyry velké skleněné báně byly na kraji pultíku a v každé jiná božská dobrota. A celá stěna byla ze šuplíčků jako v lékárně a v každém zas něco božského. A na pultu velké tabule  m e j d l í č k a - kdovíkolik pastelových barev, kdoví z jakého svinstva robené (paznehty?) - a černí hadi. Pro mě hnusní, ostatní se mohli utlouct. To byla chocolatterie po belgicku, nikoliv cukrárna - a nemůůžu si vzpomenout, jak se tomu (obecně, nejen tam) říkalo - ?

WWW 5.3.2008 15:53

Re: Re: Re: Re: Dede,

Muze byt bez problemu vyrabena u nas !

L 5.3.2008 15:51

Re: Re: Re: Dede,

A jak je to potom například s cikánskou pečení?

tapuz 5.3.2008 15:44

Ad sezam pro zdraví

Bláža tady zmínila sezamovou chalvu a to, že sezam je zdravý. To je prý pravda a existuje ještě jedna dobrá věc ze sezamu, kterou můžou využít i ti, kdo neradi sladké. Je to "tchina" hebrejsky, jinak též "tahini", "tehini", "tehina" podle oblasti (stejně jako chalva pochází ze středomoří a z orientu) - pasta z rozdrcených sezamových semínek. Prodává se bílá nebo hnědá, se solí nebo bez soli. Chutná trochu jako burská pomazánka ("peanut butter"), využití je taky podobné - dá se namazat nebo použít do jídla.

veram 5.3.2008 15:41

Re: Ukázka původního anglického textu od Robert Burtona

Musím přidat něco tak trochu bokem, ale mám ten list moc ráda (ne, že bych měla originál doma, bohužel);-(:-D

WWW 5.3.2008 15:38

Re: pokracovani

No konecne !

WWW 5.3.2008 15:37

Re: Re: Dede,

receptu je nekolik, pokud ovsem to neni udelane v Turecku, nemuze se jednat o turecky med.

tapuz 5.3.2008 15:36

Re: Tak jako vzdycky, s krizkem po funusu.

Jastli je to taky rahat, to nevím, ale "turkish delight" se tomu říká taky. Ono to slovo lukum je snad původem z turečtiny.