Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Halva nebo chalva?
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Ejška 5.3.2008 18:46Re: Re: Re: Re: Ejško? jéžiši - veram, na dort z 22 vajec a kila másla?zveřejnit??? |
veram 5.3.2008 18:40Re: Re: Re: Ejško? A co takhle receptík veřejně? |
Velká kočka 5.3.2008 18:38Re: Ad sezam pro zdraví Tchina či tahini a ještě "chickpeas" (nevím jak se jmenují česky), olej, citronová šťáva a česnek se smíchají a je to HUMUS. Moc dobré k namáčení zeleniny místo polev na saláty. |
Fallowa 5.3.2008 18:37Re: Po tom sladkem Mňam,recept na prejt?Sem s ním,prosím!Prejt bych si dala hned se zelím a bramborama,no docela tu slintám... |
Ejška 5.3.2008 18:35Re: Teď mě nakopla MaRi:-) neviděla, jelikož jsem nežehlila |
MaRi 5.3.2008 18:35Re: Re: Ejško? nám taky něco, nám taky něco - dámy, nesoukromničte!! |
Ejška 5.3.2008 18:32Re: Ježkovy voči Zdeno b.p., taky jsme u večeře dietili, koupila jsem základ zdraví - sezamový chleba a na něj vrhla osmahlá kuřecí jatérka na máslíčku s cibulkou a kmínem a chalvy doma nemám ani drobeček |
Ejška 5.3.2008 18:28Re: Ano. Rahat = Jé Jakube, sučuk jsem měla taky ráda, desetdekazadevadesátník a fascinovala mě velikost kostky, protože se nevešla do pusy |
WWW 5.3.2008 18:26Po tom sladkem jsem najednou dostal chut na domaci prejt. Mam vyborny recept, tak si ho dnes udelam. |
Ejška 5.3.2008 18:21Re: Ejško? Ahoj Li, přídavek sis mohla klidně dát, dortík byl jak kolo od vozu a Dede by ti určitě přidalakdyž na to přijde, tak bych ti ho také s láskou upeklareceptík ti písnu v sobotu na mejlíka |
terra 5.3.2008 18:18Re: Ježkovy voči Zdeno b.p. promiň... když ono je to tak pěkné téma. Já jsem si sice žádnou dietku nenaordinoval, ješitně se domnívaje, že jí nemám tak moc zapotřebí (lehce přes 80 kilo na 185 výšky), ale kolem prodejny s chalvou teď taky půjdu s cudně odvráceným zrakem. Nic se nemá přehánět (mezi námi - ani ta dieta...) |
baty 5.3.2008 17:57Re: Tak jako vzdycky, s krizkem po funusu. Sučuk j e r a h a t, tak se to jmenovalo v cukrárně. |
baty 5.3.2008 17:56Re: Ano. Rahat = tak to jsi druhý člověk, co znám, po našem tatovi(viz níže), co má sučuk rád. A vzpomínky máme úplně stejné. |
Bláža 5.3.2008 17:33Re: Ad sezam pro zdraví Tak to jsem nevěděla, příště se po tom podívám v obchodě :)) |
Bláža 5.3.2008 17:25Re: Tak jako vzdycky, s krizkem po funusu. Právě jsem se vrátila z nákupu a hádej, co jsem koupila? Sezamovou chalvu a taky slunečnicovou, tu jsem neznala. Ale na tu si dám pozor, protože jsem po slunečnicových semínkách dostala pěknou alergickou reakci asi před rokem, tak to nejprve vyzkouším na rodině. |
Jakub S. 5.3.2008 17:14Veram, za oba tyhle odkazy dík jak hrom a slon!!! (MR dixit). Oboje je pro mě n ě c o ! |
Zdena b.p. 5.3.2008 17:12Ježkovy voči Já si tady obědovečeřím a říkám si: Máš mňamku, máš mňamku. Mňamka je kuřecí plátek lehce okořeněný a štrechnutý na kastrolku umazaném od oleje a po masíčku podušené cukety v tomtéž kastrolku. Protože jsem kulicózní čím dál tím víc a vy na mne s chalvou. To se nesmíííííííí. |
Jakub S. 5.3.2008 17:00Re: Ukázka původního anglického textu od Robert Burtona Jak kouzelné, jak všestranně pojato, jak důkladně roztříděno. Tehdá se holt nikam nespěchalo - |
terra 5.3.2008 16:55Tak ta mejdlíčka či "kačení mýdlo" se vyráběla ve škrobárně a pocházela z brambor - tedy přesněji, z bramborového škorobu. Ten se usilovně vařil s trochou silné kyseliny (obvykle sírové nebo solné), čímž došlo více méně k hydrolýze toho škrobu na směs všelijak dlouhých molekul cukrů, a té směsi se říkalo bramborový sirup. Ten se obarvil, nechal ztuhnout - a dál už to znáte. Prý to bylo docela nedobré...tak nevím ("vytěžil" jsem kolegu s původní kvalifikací v potravinářském průmyslu). |
terra 5.3.2008 16:49Re: Ano. Rahat = Mejdlíčka kupodivu taky ze škrobu - ale jakou technologií, to nevím... Mě už jejich éra minula. |
Jakub S. 5.3.2008 16:49Kruci, to už si nakdy nedám. Nále ona tahle stálá zoufalá součást jídelních lístků za komančů už snad vymizela, nebo jí říkají jinak. Třeba v Košicích romamäso a la Luník - nie? |
Jakub S. 5.3.2008 16:45Jo. Srst se použije na tohle, a maso do restaurace. Tak nepřijde ani zrno nazmar, nazdar. Dobrou chuť, děvčata! |
Jakub S. 5.3.2008 16:41Ano. Rahat = = turkish delight = sučuk. Ahoj! Toto je v e l i c e nezdravá debata... Sučuk sem neměl od dětství. Pořád to vidím před sebou - ty pastelově růžové nebo světlezelené nebo nažloutlé kostky v bílém prášečku, jak je paní cukrářka v Rašínce nabírala lesklou ocelovou lopatičkou z té velké skleněné báně a dávala do papírového sáčku, nebo do celofánu a ten pak zavázala červenou mašličkou... a pak se přes tmavý dřevěný pult shýbla ke mně a: Tak prosíím, mladý pane - ! Musel sem mít oči navrch hlavy... Čtyry velké skleněné báně byly na kraji pultíku a v každé jiná božská dobrota. A celá stěna byla ze šuplíčků jako v lékárně a v každém zas něco božského. A na pultu velké tabule m e j d l í č k a - kdovíkolik pastelových barev, kdoví z jakého svinstva robené (paznehty?) - a černí hadi. Pro mě hnusní, ostatní se mohli utlouct. To byla chocolatterie po belgicku, nikoliv cukrárna - a nemůůžu si vzpomenout, jak se tomu (obecně, nejen tam) říkalo - ? |
WWW 5.3.2008 15:53Re: Re: Re: Re: Dede, Muze byt bez problemu vyrabena u nas ! |
L 5.3.2008 15:51Re: Re: Re: Dede, A jak je to potom například s cikánskou pečení? |
tapuz 5.3.2008 15:44Ad sezam pro zdraví Bláža tady zmínila sezamovou chalvu a to, že sezam je zdravý. To je prý pravda a existuje ještě jedna dobrá věc ze sezamu, kterou můžou využít i ti, kdo neradi sladké. Je to "tchina" hebrejsky, jinak též "tahini", "tehini", "tehina" podle oblasti (stejně jako chalva pochází ze středomoří a z orientu) - pasta z rozdrcených sezamových semínek. Prodává se bílá nebo hnědá, se solí nebo bez soli. Chutná trochu jako burská pomazánka ("peanut butter"), využití je taky podobné - dá se namazat nebo použít do jídla. |
veram 5.3.2008 15:41Re: Ukázka původního anglického textu od Robert Burtona Musím přidat něco tak trochu bokem, ale mám ten list moc ráda (ne, že bych měla originál doma, bohužel) |
WWW 5.3.2008 15:38Re: pokracovani No konecne ! |
WWW 5.3.2008 15:37Re: Re: Dede, receptu je nekolik, pokud ovsem to neni udelane v Turecku, nemuze se jednat o turecky med. |
tapuz 5.3.2008 15:36Re: Tak jako vzdycky, s krizkem po funusu. Jastli je to taky rahat, to nevím, ale "turkish delight" se tomu říká taky. Ono to slovo lukum je snad původem z turečtiny. |