Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Brambory, kobzole, bandury, erteple...
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Louk 15.1.2010 11:35AJAJ, ŽALUDEK SE MI KROUTÍ HLADY DÍKY, LENKO S, ZA TIP NA VÍKEND. VARIACE NA BRAMBORY JSOU PRAKTICKÉ A TUZE JEDLÉ :-). MNO, Z LENOSTI JSEM KDYSI ZKUSILA ZAPÍCT SYROVÉ BRAMBORY A JSOU TAKY MĚKKOUNKÉ, TAKŽE OD TÉ DOBY SE ŽÁDNÉ PŘEDVAŘOVÁNÍ NEKONÁ. A MOŽNOSTÍ JE BEZPOČET, FRKNU K NIM VŽDYCKY CO DŮM DÁ. JÉ, ŠKUBÁNKY UŽ JSEM NEMĚLA DLOUHO, ALE ZA CHUTNÉ A POŽIVATELNÉ JE POVAŽUJU JENOM OPEČENÉ. NOJO, ROZEŽRANEC... ;-) |
LENKA S 15.1.2010 12:32Re: AJAJ, ŽALUDEK SE MI KROUTÍ HLADY CHUDINKO, LOUK. JÁ SIC LÍNÁ NA VAŘENÍ NEJSEM, ALE HORKOTĚŽKO VE SLUPCE UVAŘENÉ BRAMBORY DO DALŠHO DNE UCHRÁNÍM. KDYŽ UVAŘÍM BRAMBOR AKORÁT, JIŘÍ SE NA NĚ VRHNE A POLOVINU JICH SE/ŽERE JEN TAK SE SOLÍ A MÁSLÍČKEM. I KDYŽ JICH UVAŘÍM VÍCE, STEJNĚ JICH NA ŠIŠKY, BRZÁVIN A KNEDLE MOC NEZBÝVÁ. JSME ZKRÁTKA VELICÍ JEDLÍCI A MILOVNÍCI BRAMBOR. A JEŠTĚ PŘIPOMÍNKA PRO VELKOU KOČKU: ZEJMÉNA ČERSTVĚ SKLÍZENÉ BRAMBORY, KTERÉ VAŘÍME VE SLUPCE A AŽ SDO ZIMY JSOU JEŠTĚ PLNÉ VODY, NEJSOU NIC NEDIETNÍHO. TEPRVE POZDĚJI ( KONCEM ZIMY A ZEJMÉNA ZJARA), KDY UŽ BRAMBORY SVOU TEKUTINU Z HLÍZ ZTRATILY PŘIROZENÝM VYSYCHÁNÍM A JSOU UŽ ZCVRKLÉ,UŽ MAJÍ VÍCE ŠKROBU A TEDY PRO DIABETIKA JISTÉ NEBEZPEČÍ EXISTUJE, TAKŽE MUSÍME VÁŽIT PORCE PEČLIVĚJI. |
Zdena b.p. 15.1.2010 15:48Re: AJAJ, ŽALUDEK SE MI KROUTÍ HLADY ZAPEČENÉ BRAMBORY, MY JIM ŘÍKÁME FRBR (JAKO FRANCOUZSKÉ BRAMBORY) DĚLÁM ZÁSADNĚ ZE SYROVÝCH. dO PEKÁČKU NA OLEJ NAKRÁJÍM TAK 2 CIBULE, PAK TAM VRHNU NAKRÁJENOU UZENINU A ZASYPU NAKRÁJENÝMI BRAMBORY. oSOLÍM A PROMÍCHÁM. zAKLOPÍM A PEČU. kDYŽ JSOU SKORO HOTOVÉ, TAK NASYPU NAKRÁJENOU KYSELOU OKURKU A VŠE ZALEJU ROZ KVRDLANÝMI VAJÍČKY S MLÉKEM. tAKÉ OSOLENÝMI A OPEPŘENÝMI A DOPEČU. dĚLALA JSEM FČÉÉÉRA. :-)) |
Hanča 15.1.2010 16:24Re: AJAJ, ŽALUDEK SE MI KROUTÍ HLADY U NÁS DO FRBR (DOBRÝ TERMIT, ZDENI) MUSÍ PŘIJÍT JEŠTĚ HRÁŠEK A KDYŽ SI VZPOMENU, PŘIDÁM I PÁR PROUŽKU ČERVENÉ KAPIE - SPÍŠ PRO OKO, NEŽ KVULI CHUTI. - HEHE, V JEDNÉ VĚTĚ MÁM 2X VELKÉ U S KROUŽKEM A TEN DEBILNÍČEK, KAM JSEM SI KDYSI NAPSALA, JAK SE TO PÍŠE, SAMO NENAJDU. |
RenataE 15.1.2010 16:28Re: AJAJ, ŽALUDEK SE MI KROUTÍ HLADY NEPOTŘEBUJEŠ ŽÁDNEJ DEBILNÍČEK, KDYŽ PÍŠEŠ SE ZAPNUTÝM CAPS LOCK, TAK SE TI VŠECHNY PÍSMENKA Z KLÁVESNICE NAPÍŠOU VELKÁ, TEDY I Ů. |
Zdena b.p. 15.1.2010 17:02Re: AJAJ, ŽALUDEK SE MI KROUTÍ HLADY JÁ UŽ TO S TÍM CAPS LOCK MASTÍM TAK AUTOMATICKY. ŽE SE OBČAS STANE, ŽE NA ZAČÁTKU VĚTY ZMÁČKNU sHIFT :-)) |
Hanča 15.1.2010 18:12Re: AJAJ, ŽALUDEK SE MI KROUTÍ HLADY PÁNI, S CAPS LOCKEM JE TO VLASTNĚ JEDNODUCHÝ JAK FACKA, ŽE JO? - AHA, JENOM MUSÍM DÁVAT POZOR NA ZAČÁTEK VĚTY, TAM MĚ SÍLA ZVYKU NUTÍ PŘEPNOUT NA VELKÁ PÍSMENA. - DÍKY, RENATO! |
Beda 15.1.2010 10:58ještě ze včerejška - Evo Ž., obzory :-)))) ehmmmmm, pardon, já vím že se "vnucuju" - promiň, Lenko ;-))) Evo, zkusila jsem ti hodit pár fotek k tomu kožíšku (tmavá, světlá, kouřová) na rajčátko: http://meda-beda.rajce.idnes.cz/barevny_kocici_kozisek/ samozřejmě podíl, hustota u těch kouřových může být různá a taky se v čase mění... a zajímavé třeba (z dalšího šuplíčku) je, že celá černá číča má někdy vousky a obočí zcela bílé :-)))) ...noooo, možná že má skrytě v kožíšku jeden solitérní bílý chloupek ale bílá teda černý fousy faaaaakt nemá :-DDDDDDDDDD a teď si jdu asi dělat chvíli chutě :-)))))) |
Karolina 15.1.2010 12:21Re: ještě ze včerejška - Evo Ž., obzory :-)))) Melíšek má pořád bílé bříško, bílé obočí a včera jsem ho podrobila zevrubné kontrole a má sem tam bílý chloupek - asi 30, ale je to legrační, najednou na stehýnku uprostřed té černi vykoukne jeden bílý chloupeček! Za tu dobu, co jsme spolu, strašně měnil barvy. Byl kouřový, opravdu kouřový, pak hnědl, černal, černohnědě se mouroval............ A fousínka má černá, i obočí. A držtičku taky! A je mi to jedno, je prostě k sežrání ať má jakoukoliv barvu!!!!!! |
sempervivum 15.1.2010 12:53Re: ještě ze včerejška - Evo Ž., obzory :-)))) Karolíno, s radostí čítám v Tvých příspěvcích. U milovaného známe všechny, skutečně všechny podrobnosti. Jak spolupracuje Melíšek při inventuře bílých chloupků? Tak jako existuje kuchařka Počítání nudliček v jarní polévce, tak bys mohla založit Melíškovu kroniku: Počítání bílých chloupků na kouřovém kocourovi. Maminčin černý briťák měl nejdelší hmatový vous vpravo nad tlamičkou bělostný jak holubička. O čem přemýšlela moje roztomilá maminka? Dlouho jí to cukalo, že by fousek buď ustřihla nebo černou fixkou zatřela. Vous zůstal nedotčený a černý panter zůstala jedinečný. |
Karolína 15.1.2010 13:06Re: ještě ze včerejška - Evo Ž., obzory :-)))) Melíšek ochotně spolupracuje při čemkoliv! Když ho zevrubně prohlížím a hledám bílé chloupky, tak mi leží na zádíčkách v náručí, nechá si lustrovat bříško a bradičku - za předpokladu usilovného drbání, drží si mou ruku ručičkama, abych mu snad neutekla a nechá si se sebou dělat co chci! Přitom mi blaženě hledí "oko v oko" a vrní! Když je hledám na stehýnkách a zádíčkách, tak se rozplácne na bříšku na pohovku a když drbu, je mu naprosto šumák, co hledám! Občas si mne chytne všemi 4 tlapkami a drží a já ho druhou rukou drbu na jeho kocouří ozdobě a to je naprosto blažený a přivírá oči a vrní jak diesláček! Je to zlatíčko mazlivé! Snad mu to vydrží! |
EditaK 15.1.2010 12:55Re: ještě ze včerejška - Evo Ž., obzory :-)))) tiieňované mačky majú bielu podsadu a pesíky sfarbené a podľa množstva farby idú od činčil až po dymové. Dymová čierna bez pohybu vyzerá ako čierna, len pri pohybe prebleskuje svetlá a činčila má len asi 1/8 chlpu sfarbenú, takže má len napr. strieborný lesk. To len pre info, práve v pohybe sú tieto mačky prekrásne. Ale krásne sú vlasne všetky a Melíšek je krásny a šťastný kocúrik, nezáleží na tom, či je alebo nie je dymový. A najmä tmavé mačky sa vyfarbia až v dospelosti a ak má nejakého briťáka predka, tak britskí kocúrici sú plne dospelí až v 3 rokoch. :-))) |
LENKA S 15.1.2010 12:38Re: ještě ze včerejška - Evo Ž., obzory :-)))) BEDO, KLIDNĚ SE VNUCUJ!! TVOJE ČÍČI JSOU KRÁSNÉ, I KDXŽ BRAMBORY ANI VT ANI ŽRÁT JISTĚ NEBUDOU. POSÍLÁM TVÝM HEBKÝM KOŽÍŠKŮM PODRBÁNÍ, JAK É TO MAJÍ NEJRADĚJI. |
Velká kočka 15.1.2010 10:45DOBROTY A KOMPLIKACE TEDY MILÁ LENKO A VŠECHNY PŘISPÍVAJÍCÍ DÁMY. PRO MNE TOHLE BYL VÝLET DO DĚTSTVÍ A NAJEDNOU MI MAMINKA SERVÍROVALA ŠKUBÁNKY A BRAMBOROVÉ PLACKY, NA KTERÉ JSME MY ČTYŘI DĚTI STÁLY FRONTU, I BRAMBOROVÉ ŠIŠKY OBALENÉ V OPRAŽENÉ STROUHÁNCE A NAMÁČENÉ V DOMÁCÍ MARMELÁDĚ. MŇAMY MŇAM. BUDU SI MUSET NĚCO Z TOHO UDĚLAT I KDYŽ S BRAMBORAMI JÁ OPATRNĚ KVŮLI MÝM TĚLESNÝM PROPORCÍM A ZVÝŠENÉMU CUKRU V KRVI. STEJNĚ MÁM TYTO VÝLETY DO MINULOSTI MOC RÁDA. ALE KDYŽ SE TAK ZAMYSLÍM JÁ VLASTNĚ NEPŘEDALA RODINNÉ TRADICE SYNOVI. TEN NIC Z TOHO NIKDY NEOCHUTNAL, TŘEBA TO JEŠTĚ STAČÍME DOHONIT. :O)) TAKŽE TENTO ČLÁNEK SI HONEM VYTISKNU I S DISKUSÍ A TO HNED DVAKRÁT A PŘEDÁM JEDNU KOPII SYNOVI. DÍKY LENKO ŽE JSI TOHLE ROZPOUTALA !!! CHTĚLA JSEM NAPSAT POKRAČOVÁNÍ K MÉMU PŘEDVČEREJŠÍMU POVÍDÁNÍ O LOVÍCÍCH KOČENKÁCH (POD VYPRÁVĚNÍM O FILIPOVI). ALE MÁM ZATĚŽKO PSÁT, HOLČIČKY MOJE SRAZILY NA ZEM KLÁBOSNICI A ZMIZELO TLAČÍTKO PÍSMENE "H" KTERÉ BYLO POŠKOZENÉ. ASI S NÍM PAK HRÁLY FOTBAL A TEĎ JE NENÁVRATNĚ PRYČ. KDYŽ MÁM NAPSAT PÍSMENO "H" MUSÍM POUŽÍT TUŽKU, KTEROU ZATLAČÍM DO ZBYLÉHO DŮLKU. DALŠÍ KOMPLIKACE V MÉM UŽ TAK KOMPLIKOVANÉM ŽIVOTĚ. :O)) A TO JEŠTĚ NEVÍTE CO SE DĚLO VE STŘEDU 13. LEDNA KDYŽ JSME JELI K VETERINÁŘI NA PŘEOČKOVÁNÍ PRINCEZEN. :O)) :O)) |
YGA 15.1.2010 10:47Re: DOBROTY A KOMPLIKACE Jůůů - napiš o přeočkovaných princeznách - to zase bylo dobrodrůžo! |
LENKA S 15.1.2010 11:11Re: DOBROTY A KOMPLIKACE VELKÁ ČIČINKO, SEPIŠ PROSÍM VŠECHNY KOČIČÍ IPSÍ DOBRODRŮŽA. VÍM , ŽE S ROZBITOU NEBO ZABORDELENOU A SLEPENOU KLÁBOSNICÍ SE PÍŠE VELICE MIZERNĚ, PROTO MÁM U PECKA JEŠTĚ DVĚ NÁHRADNÍ, KTERÉ MŮJ KIÍŘÍ DOTÁHL Z PRÁCE, KDE JE NĚJAK KOMPLETNĚ VYMĚŃOVALI.KDYŽ JEDNU ZNEPROVOZNÍM TŘEBA NAD ČLÁNKEM EŠUSÍM I NAD TVÝMI DODATKY V DISKUZI, IHNED SÁHNU DO IGELITKY A UŽ MĚNÍM. PAK ZVÝVÁ JEN TA HNUSNÁ NIMRAČKA S JEJICH NÁSLEDNÝM ČIŠTĚNÍM. |
YGA 15.1.2010 10:40MILÁ LENKO, VŠAK JÁ TVOJE BRRECEPTY (CHICH) DÁVNO MÁM - JSOU OPRAVDU BEZVA. JEDNO Z NEJRYCHLEJŠÍCH (A NEDOBŘEJŠÍCH) JÍDEL V NAŠICH KRAJÍCH JE "ŠUMAJSTR" - DEN DOPŘEDU SI NAMOČÍM FAZOLE, NA DRUHÝ DEN SCEDÍM, DODÁM ČERSTVOU VODU A UVAŘÍM DO MĚKKA. MEZITÍM UVAŘÍM BRAMBORY VE SLUPCE, OLOUPU, LEHCE ROZMAČKÁM MAČKADLEM NA BRKAŠI (ALE ABY ZŮSTALY KOUSKY BRAMBOR ), VRHNU DO HRNCE UVAŘENÉ FAZOLE A ZE DVĚ HRSTĚ ROZEHŘÁTÝCH ŠKVARKŮ - DĚCKA, TO JE TAKOVÁ DOBROTA, VŠAK JSEM HO TOŤKAJ DĚLALA A JENOM JSME SI POMSLASKÁVALI. JO - POKUD JE ŠKVARKŮ NEDOSTATEK, JE MOŽNÉ OMASTIT ŠUMAJSTR USMAŽENOU CIBULKOU DORŮŽOVA A PŘIDAT NA JEMNO NAKRÁJENOU PIKATNÍ KLOBÁSKU (MŇAM MŇAM). MOJE MAMKA TOTO JÍDLO VAŘILA V POSTNÍ DEN PÁTEK A K TOMU DĚLALA BELEŠE (SMAŽENÉ VDOLKY) NEBO PŘESŇÁKY (BRAMBOROVÉ PLACKY PEČENÉ NA SUCHO) - ALE O TRADIČNÍCH JÍDLECH U NÁS JSEM SEM UŽ KDYSI COSI PSALA.. |
Karolína 15.1.2010 10:42Re: MILÁ LENKO, YGO to je úžasné jídlo, taky ho mám ráda! Je to podobné, jako ta má "trojkombinace", tzn. přidám navíc to vařené kysané zelí! |
YGA 15.1.2010 10:52Re: MILÁ LENKO, No právě - při čtení tvého příspěvku jsem si hned říkala, že jsi mě předběhla. Ale ne, ty to máš vyplepšené zelím. Miluju kysané zelí - ale za studena!! |
Karolina 15.1.2010 12:16Re: MILÁ LENKO, Já to zelí také moc nevařím! Jen trochu, aby bylo hezky chrupkavé! A když je zelíčko dobře naložené, tak bych ho sežrala lavor! Jednou jsme ho na chalupě nakládali, ale moc se to nepovedlo! Nevím, kde byla chyba, ale nějak divně zasmrádlo, nebylo to jako od maminky. Už jsem se smířila s tím, že některé věci prostě ona zvládala perfektně a já si o tom můžu tak akorát nechat zdát! A za rohem v prodejně "Ryby-drůbež-zvěřina" mají úžasné zelí vážené, to opravdu můžu! Tak proč se s tím patlat a pak to vyhodit, když to neumím? |
LENKA S 15.1.2010 12:49KAROLÍNO, MOŽNÁ TI TVOJE ZELČKOZASMRÁDALO PROTO, ŽE JSI ZAPOMNĚLA DO SOUDKU NEBO KVASNÉ NÁDOBY DOLÍVAT OSOLENOU VODU POKAŽDÉ, KDYŽ SE TEKLUTINA ODPAŘILA TAK, ŽE ZELÍČKO UŽ NEBYLO PONOŘENÉ. DĚLÁVALA JSEM SI LÉTA ZELÍ SVOJE .KDYSI, KDYŽ SE JEŠTĚ LEVNĚ DOSTALY HLÁVKY ZELÍ ZA JEDINOU KAČKU ZA KG. TO SE MI JEŠTĚ VYPLATILO. NYNÍ SE ZELÍM NEDĚLÁM. DÁ TO MOC PRÁCE A JE PŘI ZPRACOVÁNÍ ZELÍ JEŠTĚ POŘÁDNÝ NEPOŘÁDEK V KUCHYNI.RADĚJI TÉŽ KUPUJU, ALE SMA HO NEJÍM. KYSELÉ ZELÍ JE SIC VELMI PLNÉ VITAMÍNŮ, ALE ZATO JE TÉŽ OBROVSKÝM ZDROJEM PRO MNE NEPŘÍJEMNÝCH PURINŮ, KTERÝM SE VYHÝBAT MUSÍM. JINAK PŘEJU VŠEKM PŘÍJEMNÝ NASTÁVAJÍCÍ VÍKEN A PRCHÁM NAKOUPIT. JSME JEN VESNICE A PEČIVO MUSÍME KUPOVAT VČAS NEBO SI HO UPÉCT. MĚJTE SE KRÁSNĚ . |
LENKA S 15.1.2010 16:31YVI,TY CHLUBILKO! ALE TEN TVŮJ RECEPTÍK VYZKOUŠÍM, JELIKOŽ FAZOLE I BRAMBORY MÁME DOMA RÁDI |
LENKA S 15.1.2010 9:47slední receptíček na plněný brzávin 750 g ve slupce vařených a zchladlých brambor,2špetky soli,1 vejce a cca 180 gkrupice nebo hr.mouky. Vař. a zcela zchladlé brambory oloupeme, jemně nastrouháme a rychle zpracujeme těsto. Mezitím se nám již vaří osolená voda. Těsto rozválíme na plát o sílue4-5 mm a naplníme duš.špenátem, kys.zelím, sekaným měk.salámem či uzeným masem podle své chuti. Naplněný plát pevně zavineme dopomaštěného ubrousku a vaříme ho 20 minut jako br. knedle. po uvaření nakrájíme na kolečka a podáváme jako hlavní jídlo, posypané lehc smaženou cibulkou. |
zana 15.1.2010 14:15Re: slední receptíček na plněný brzávin Tenhle závin jsem kdysi jedla u kamarádky a moc by mě lákal, ale ... mně by se určitě vybalil :-(( |
LENKA S 15.1.2010 16:23Re: slední receptíček na plněný brzávin ZANO, NEVYBALIL BY SE TI ZÁVIN,, KDYDY TA UTĚRKA NA JEHO BALENÍ BYLA TROCHU DELŠÍ A A NA KONCE ZÁVINU BYS POUŽILA OBYČEJNÉ GUMIČKY. SVÁZALA |
Bubu 15.1.2010 9:15Bramborové placky Bramborové placky, bramboráky, šťouchané brambory, šišky, jakkoli zapečené brambory,..... to my můžeme. Bramborové placky se tady u nás dělají plněné tvarohem - syrovou placku způlky naplnit tvarohovou náplní (jako do buchet, se lžičkou škrobu, že aby se neudělal brousek), přeloží se napůl, přimačkne a smaží na pánvi (peče na tálku) a nebo se narovnají na pečící papír a pečou se zprudka v troubě. A jmenuje se tu Jabkance. O Jabkancové pouti na sv. Kateřinu v České Třebové jsem tu už kdysi psala. Jinak má mlsná huba má radši slanou variantu - místo tvarohu se plní směsí nasekaného vajíčka natvrdo, hrubě strouhaného sýra a kostiček slaniny (uzeného). Usmaží se či upeče a podává se špenátem. Dlouho jsem to nedělala a dala bych si.... Bramborákům se u nás říká křápance a Můj nejdražší říká "ni bramborák, ni křápanec, bo je to bramborovy placek! A zkuste variantu, co dělala babička přeslicová. To se udělá jemnější varianta bramborákového těsta - co se slije, se nahradí mlékem, žádný česnek, žádná majoránka a bramborák se na talíři přelíval studenou omáčkou z kyselé smetany a brusinek. A šiškám babička říkala šlejšky. Je to jasné, o víkendu budou brambory. Díky LenkoS za inspiraci. |
Xerxová 15.1.2010 9:41Re: Bramborové placky plněné placky napůl přeložené se u nás dělávaly často. Mamka do nich dávala kolečko měkkého salámu a jako malé jsme to měly děsně rády. Dneska je máme nejraději bez ničeho - suché bramborové placky :o) |
Pů 15.1.2010 9:51Re: Bramborové placky To je moje specialita, já jsem vyhlášený bramborový plackista. :o) |
Bubu 15.1.2010 10:23Re: Bramborové placky Jo a skvělé je, když se vlažná placka přikusuje k bramboračce. Ti mí chlapi mají raději bramboráky, ale slané plněné placky můžou. |
Jovová 15.1.2010 13:38Re: Bramborové placky Milý Pů a dáváš do br. placek vajíčko? Dík za zprávu. |