29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Brambory, kobzole, bandury, erteple...

Když jsem na Zvířetníku nedávno uviděla Blážiny slané cuketkové recepty, napadlo mne, že patrně spousta Čechů (ba ani Zvířetníků) nebude znát bezvadná a docela stará jídla, která třeba mně (jako malé a strašlivě hubené holce - ach jé, kde je ten čas mé dětské hubenosti?!) vařila milovaná babička.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Xerxová 15.1.2010 16:51

Re: Klasický bramborák.

mlaďaska jako malá milovala placky mazané povidly a taky to aplikovala i na bramboráky... :o) prostě to nějak nerozlišovala  :o)

aida 15.1.2010 17:26

Re: Klasický bramborák.

No, Lenko, s těmi vajíčky je to spíš pověra - a navíc, cholesterol si tělo vyrábí samo, je to prekurzor řady pro tělo významných látek.

Jenda 15.1.2010 13:38

Re: Klasický bramborák.

Nejen bramborak. Na masle tak jedine rybu, na oleji jedine nalozene maso (do sadla se blbe naklada ... ;-), jinak zasadne na sadle.

Zdena b.p. 15.1.2010 16:53

Re: Klasický bramborák.

Původní otázka od Han zněla, odkud pochází původní klasický recept na bramborák. Já se domnívám, že je židovský, stejně jako koblihy a šoulet a spousta jiných receptů. Smažené dobrůtky se dělaly spec. na svátky Chanuka . Snad právě kvůli tomu oleji.

hanaW 15.1.2010 17:08

Re: Klasický bramborák.

V podstate jo. Dodnes se tzv. latkes delaji tradicne na tenhle svatek - a prave kvuli tomu oleji. Odkud to vzeslo, kdo vi - asi jako co bylo driv - slepice nebo vejce. Fakt ovsem je, ze v dobrem zidovskem deli se dostane koupit kureci polivka presne tak, jak se dela ve stredni Evrope. A taj to i s tema bramborakama. Holt se to prolina.

aida 15.1.2010 17:25

Re: Klasický bramborák.

Akorát v latkes myslím není česnek, nebo je? A brambory jsou nastrouhané nahrubo?

aida 15.1.2010 17:30

Re: Klasický bramborák.

Každopádně, my děláme bramboráky strouhané nahrubo, bez méka (ale i bez vody), s vajíčkem, strouhankou místo mouky a s hromadou majoránky a česneku; tenoučké, malinké a křupavé (jak jsou ty brambory nastrouhané nahrubo, kraje jsou hodně střapaté a dají se pěkně vysmažit). A děláme je na oleji, mě sádlo smrdí, nemůžu si pomoct (přitom třeba škvarky jím bez problémů, tak nevím).

Zdena b.p. 15.1.2010 18:01

Re: Klasický bramborák.

My je děláme podobně jako Aida, jen jemně stouhané. A na oleji. Kolik domácností tolik receptů. Stejně jak na vánoční cukroví, nebo na bábovku :o))

zana 15.1.2010 20:50

Re: Klasický bramborák.

chichichi, my děláme půl na jemno, půl na hrubo (fakt nekecám :-))

aida 15.1.2010 20:53

Re: Klasický bramborák.

No, my někdy taky, když vaří MLP, já se s tím moc nepářu. Jo, a když nedrží při sobě, přidáváme trochu Solamylu.

RenataE 15.1.2010 21:18

Re: Klasický bramborák.

Myslím, že tady je důkaz, že fakt nekecáš 8)))

zana 15.1.2010 22:07

Re: Klasický bramborák.

No jo, fakt nekecám :-)

.... číst starý diskuze je děsně pěkný (sakra, jak že se dělá to lehací srdíčko?)

Han 15.1.2010 18:07

Re: Klasický bramborák.

Ne ne, měl jsem na mysli v receptu popsaný "ždímaný" bramborák.

Brambory a jídla z nich byly jídlem chudých a myslím, že dobrý nápad se rychle rozšíří a stane se z něho lidový pokrm.

Jinak člověk se učí celý život, bramborák na sladko - to by mě nenapadlo. :-))    Ale, proti gustu, žádný dišputát.

aida 15.1.2010 18:14

Re: Klasický bramborák.

On tu sladkou variantu i kdysi dávno navrhoval Péťa vařič - buď s marmeládou, nebo s tvarohem nasladko. Jako pubescent jsem to měla celkem ráda, teď dávám přednost normální verzi. Jo a, zapomněla jsem, nedáváme do bramboráku žádnou uzeninu, líp se propeče.

Han 15.1.2010 19:37

Re: Klasický bramborák.

S tím souhlasím - "vylepšovat" bramborák uzeninou, nebo třeba houbama nemusím. (zkazí to houby i bramborák) Ovšem bramborák s uzeným a se zelím si teď v zimě rád dám. (oběd pro dřevorubce)   :-))

aida 15.1.2010 19:54

Re: Klasický bramborák.

Jo, jo, souhlas.

RenataE 15.1.2010 20:05

Re: Klasický bramborák.

Nejen pro dřevorubce, i pro odhazovače sněhu 8)))

aida 15.1.2010 20:53

Re: Klasický bramborák.

:-)

zana 15.1.2010 20:48

Re: Klasický bramborák.

do bramboráku ne, ale do placek, do těch kus buřta moc ráda :-)

YGA 15.1.2010 21:56

Re: Klasický bramborák.

Já bramborák ždímám a přidávám jak vejce, tak mlíko - zato nedávám uzeninu (dcera nezdárná ji tam nechce) - připravuju na oleji (ne že by mi sádlo nevonělo, leč od té doby, co nepořádáme zabijačky, je sádlo lehce nedostupnou surovinou) - tenoučké křupavé placičky - kolikrát nestačím smažit. Jo - hromada česneku a marjánky (tedy nic pro Pů - chich).

Jo - a proč ždímám - se mi zdá, že vymačkaná hmota se líp propeče do křupava - ale možná je to jenom pověra?!

RenataE 15.1.2010 22:08

Re: Klasický bramborák.

Není to pověra, odstraníš tím hlavně vodu, o ten škrob tak moc nejde. Já sice neždímám, ale nechám nastrouhné brambory trochu vypotit a vodu sleju, přidávám vajíčko a případně trochu mléka a mouky. Sůl, majoránka, pepř a hodně česneku (Pů, nečti).  Smažím na sádle (kupuju ho speciálně k tomuto účelu).

zana 15.1.2010 22:45

Re: Klasický bramborák.

Já vodu sleju, jen když je jí hodně moc. Vždycky přidávám drobet horkýho mlíka a vejce...

A smažím na oleji, byť se za to poněkud stydím. Ale zdroj sádla nemám a to vaničkový mi přijde, že není sádlo ale nějaká umělotina...

Xerxová 15.1.2010 12:06

první kávová pomoc

byla Zuzce poskytnuta. A napodruhé snad nad němčinou zvítězila (alespoň si to myslí :o))

Louk 15.1.2010 13:09

Re: první kávová pomoc

Á, slááva! Teď by to chtělo se aspoň trošíčku odměnit ;-) :-).

Xerxová 15.1.2010 14:01

Re: první kávová pomoc

jsme se odměnily - byla ještědka s oříškama  :o)  Jen nevím, za co jsem byla odměněna já...

zana 15.1.2010 14:10

Re: první kávová pomoc

No za morální podporu, ne? Že Zuzce blahopřeju :-)

zana 15.1.2010 12:06

LENKO,

MESTÍHÁM, ALE TĚŠÍM SE, ŽE SI TO V KLIDU PŘEČTU - BRAMBORY A JÍDLA Z NICH MILUJU. ŠKUBÁNKY, PLACKY, SLADKÝ JÍDLA ... HM, JDU SE RADĚJI NAJÍST :-))

F..A.Kekule 15.1.2010 11:39

Něco k těm zapékaným bramborům

Vždycky jsemsi myslel, že jde o známou a samozřejmou věc, ale asi to není pravda. Brambory, vařené ve slupce, pokud je chceme zachovat v nerozpadajícíse formě (na zapékání, nebo na salát) je vhodné hned po uvaření a scezení zalít studenou vodou. Jednak se rychle zastaví jejich další měknutí vnitřním teplem, ale hlavně - uvařený škrob se v nich "srazí" a tak zůstávají pevné a nerozpadavé.

A škubánky se odjakživa, vždy a jedině mastí SÁDLEM !

LENKA S 15.1.2010 12:35

Re: Něco k těm zapékaným bramborům

VIDA, TAK TOHLE  JSEM  SICE NEVĚDĚLA, ALE NĚJAK INSTINKTIVNĚ   TO  VAŘENÝCH BRAMBOR OCHLAZENÍ POD  STUDENOU  VODOU  DĚLÁM, JELIKOŽ   DOCELA  ZAPOMÍNÁM VAŘIT BRAMBORY  PŘEDEM A POTŘEBUJU JE   STUDENÉ   CO NEJDŘÍVE.

zana 15.1.2010 14:12

Re: Něco k těm zapékaným bramborům

No .... v zásadě souhlasím. Ale moje oblíbená, lehce netradiční varianta (s měkkým tvarohem) je o dost lepší s máslem ;-)

K tomu kyselý mlíko.