29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Brambory, kobzole, bandury, erteple...

Když jsem na Zvířetníku nedávno uviděla Blážiny slané cuketkové recepty, napadlo mne, že patrně spousta Čechů (ba ani Zvířetníků) nebude znát bezvadná a docela stará jídla, která třeba mně (jako malé a strašlivě hubené holce - ach jé, kde je ten čas mé dětské hubenosti?!) vařila milovaná babička.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Louk 15.1.2010 19:03

Re: OT PRO DEDE

Á, vida jak se nám ti strážci množí :-DDD. To už máme dva - tedy dvě (pokladu a zapíchnutého klacíku). Nezapomněla jsem na nikoho? Chtělo by to někoho do třetice - jako sudičky...

RenataE 15.1.2010 19:15

Re: OT PRO DEDE

Ale my potřebujeme jenom ty hodné sudičky, a ty byly dvě 8)))

Louk 15.1.2010 19:23

Re: OT PRO DEDE

No tak jo, přesvědčilas mě - odvolávám ;-) :-))

zana 15.1.2010 20:44

Re: OT PRO DEDE

No, moment, ještě tady máme tu ... Třináctou z dvanácti ;-)    a to je určitě hodná sudička!

RenataE 15.1.2010 21:20

Re: OT PRO DEDE

No jo vlastně! A s ní je to vůbec zajímavý, protože je paní na Čipsíně 8)))

YGA 15.1.2010 21:36

Re: OT PRO DEDE

Jojo - ta Třináctá z dvanácti, paní na Čipsíně a hodný skřítek Pitrýsek v jednom je tůze hodná sudička - však dětičky od ní mají ve svých sudbách jenom to dobré - jsou milé, milující a milování hodné - no uznejte, že je vybavila do světa dobře.

Jakub S. 16.1.2010 0:32

Re: OT PRO DEDE

A aji ti lelci by se přitom dali chytat!

Vave 15.1.2010 17:53

DĚKUJU ZA RECEPTY,

MILÁ LENKO, BRAMBOROVÁ JÍDLA JSOU TAKOVÁ VDĚČNÁ A VELMI. KOLIKRÁT SI ŘÍKÁM, JAK JSME JAKO LIDSTVO BEZ NICH MOHLI VYDRŽET AŽ DO STŘEDOVĚKU.

DO FRANCOUZSKÝCH BRAMBOR DÁVÁM ALE CIBULI NA KOLEČKA DOPŘEDU ORESTOVANOU A TAKY JE VÝBORNÉ PROSYPAT VRSTVY NAHRUBO STROUHANOU NIVOU. ČASTO NEDÁVÁM UZENINU, NAOPAK NESMÍ CHYBĚT HRÁŠEK A VEJCE NATVRDO. NAVRCH SAMOZŘEJMĚ ZASE NIVA NEBO JINÝ SÝR, MŇAM! ASI TO BUDE ZÍTRA K OBĚDU. :O)

Zdena b.p. 15.1.2010 18:05

Re: DĚKUJU ZA RECEPTY,

TO JSEM CELÁ JÁ. ŽE JÁ SE DÁVÁM DO VĚTŠÍCH SLOHOVÝCH ÚKOLŮ, KDYŽ SE JEDNÁ O RECEPTY. POCHOPITELNĚ TAM DÁVÁM NAHRUBO KRÁJENOU CIBULKU. ALE KDYBYCH SE ODCHÝLILA OD VARIANTY S UZENINOU A OKURKOU, TAK BY MI DAVY PLAKALY. MÁM DOMA KONZERVY :o))

Matylda 15.1.2010 20:53

Re: DĚKUJU ZA RECEPTY,

Francouzské brambory budou zítra- rodina si je zapeče, zatímco já jdu na piškvorkový kurzík. Nachystala jsem do lednice. A ty brambory s ešpenátem jsem vyrobila Kubovi k večeři, tak uvidíme, co na ně řekne, až přijde z tréninku...

aida 15.1.2010 20:56

Re: DĚKUJU ZA RECEPTY,

No, já už taky předchystávám, jedem s MLP pryč, tak vařím polskou omáčku, aby nám junioři nezašli hlady. A brokolicovou pomazánku. Brambory bohužel doma nejsou v potřebném množství, nejdřív musíme dokoupit.

RenataE 15.1.2010 21:13

Re: DĚKUJU ZA RECEPTY,

Holky, vy jste takový pečovatelky 8))) To se vám snachy poděkujou 8))) U nás dnes byl Hřívnatec vyškolen ve vaření lososa na páře a výrobě salátu z téhož (jen jsem dirigovala). Dále ve svlékání lososa z kůže a výrobě lososových špízů z bříšek (a jak to budeš dělat, to budeš napichovat cik-cak - jo, přesně).

Vave 15.1.2010 21:28

Re: DĚKUJU ZA RECEPTY,

Hihi, milá Renáto, začínám Tě podezírat, že máš doma lososí farmu. :o)

RenataE 15.1.2010 22:03

Re: DĚKUJU ZA RECEPTY,

Nikolivěk. Učinila jsem první objednávku v eshopu Čerstvé ryby a doplul mi losos o hmotnosti 7 kg. Na objednávku jsme sice byli dva, ale přesto mám masíčka požehnaně. A mám i fotky a časem bude článeček 8)))

RenataE 15.1.2010 21:27

Re: DĚKUJU ZA RECEPTY,

ešpenát mě dostal 8)))

Vave 15.1.2010 22:48

Re: DĚKUJU ZA RECEPTY,

Prosím, ešpenát je špenát z e-shopu?

RenataE 15.1.2010 23:26

Re: DĚKUJU ZA RECEPTY,

Zeptej se Matyldy 8)))

Vakandi 15.1.2010 17:19

MILÁ LENKO,

BRAMBORY MILUJU, TAK TO HNEDKONC VYZKOUŠÍM....:-)

Han 15.1.2010 12:47

Klasický bramborák.

Zajímalo by mě odkud pochází tento recept na "klasický bramborák" ?

Nechápu proč mám vyždímat brambory a pak ředit těsto čistou vodou. Důvod?

Na to aby se bramborák netrhal dávám do něj  jedno vajíčko, mouku pouze na správnou hustotu těsta.  Souhlasím s tím, že brambrák je nejlepší na sádle.

P.S. Nastrouhané syrové brambory se "ždímají" při výrobě chlupatých knedlíků, tam ano.

LENKA S 15.1.2010 12:54

Re: Klasický bramborák.

HAN,  PO MNE JE VAJÍČKO  ZDROJEM  CHOLESTEROLU NAVÍC, TAKŽE SE MU VYHÝBÁM. ALE UJIŠŤUJU VŠECHNY  NEVĚŘÍÍCÍ  TOMÁŠE, Ž  BRAMBORÁKY  BEZ  VEJCE  , JEN S  VODOU A  HRUBOU MOUKOU  JSOU  DALEKO  KŘUPAVĚJŠÍ. A TA  VODA  SE   VYMAČKÁVÁ  PRÁVĚ KVŮLI  TOMU  ŠKROBU, KTERÝ OBSAHUJE. POKUD  VŠAK MÁ NĚKDO  PROBLÉMY  S LUPÉNKOU, JÁTRY   ČI  EKZÉMY, A´T  Z BRAMBOR   VYMAČKANOU  VODU   NEVYLÍVÁ, ALE  PROSTĚ   JI VYPIJE NEBO  SI  S NÍ TY  RUCE  NEBO POSTIŽENÁ  MÍSTA   ASPOŇ POTÍTRÁ.

Han 15.1.2010 13:08

Re: Klasický bramborák.

Klasický bramborák je "nezdravé " jídlo pro zdravé lidi.(už jenom to sádlo) Ale, jak říká moje žena: jednou za čas...

Podle mne škrob dělá brambory bramborama,(proč jinde škrob nevadí?) pokud Vám vadí použijte místo brambor cukety, pak to ale nebude bramborák, ale "cukeťák". :-))

Xerxová 15.1.2010 14:00

Re: Klasický bramborák.

taky děláme bramboráky s vajíčkem a "neždímané". Koneckonců ona ani ta škodlivost vajíček není tak děsivá. Hlavně hodně majoránky a česneku (Medvídku Pů - zdravím :o))

zana 15.1.2010 14:09

Re: Klasický bramborák.

My taky :-)  Ale co se týče Půova malého problému (:-)  tak ještě dodám, že synkovi jsme dost dlouho dělali bez česneku, přidával se až po nasmažení jeho dávky.

Bubu 15.1.2010 14:13

Re: Klasický bramborák.

Půovi doporučím bramborák podle babičky přeslicové. Bez česneku a majoránky (podle babičky bez "marjánky"). Vyždímaný, škrobová voda nahrazena mlékem. Na talíři se polévá kysanou smetanou s brusinkami.

zana 15.1.2010 14:17

Re: Klasický bramborák.

U nás taky marjánka :-)

Ten recept ale vypadá dobře ... akorát dotaz: ty bramboráky tenký a křupavý (asi ne) nebo tlustý?

Bubu 15.1.2010 14:32

Re: Klasický bramborák.

Bramboráky dycinky tenké a křupavé.

zana 15.1.2010 14:34

Re: Klasický bramborák.

No já taky raději, ale když omáčka, tak mi přišlo ... Tak jo :-)

Bubu 15.1.2010 15:11

Re: Klasický bramborák.

To se nevylučuje.... Já to mám ráda tak, že brusinky se smetanou jsou v misce a kousek bramboráku omočím v máčce a strčím do pusy.

Zdena b.p. 15.1.2010 15:27

Re: Klasický bramborák.

Jeden náš kamarád (Sasík. Byla s ním vždy děsná bžunda) si bramboráky řádně sypal cukrem. 8-)) Tak jsem se dohodli, že mu je usmažím jako první ještě neochucené, a pak nám řádně očesnekuji a majoránkuji.

RenataE 15.1.2010 16:29

Re: Klasický bramborák.

Můj dědeček jedl bramboráky (s česnekem a majoránkou) namazané švestkovými povidly 8)))