29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Brambory, kobzole, bandury, erteple...

Když jsem na Zvířetníku nedávno uviděla Blážiny slané cuketkové recepty, napadlo mne, že patrně spousta Čechů (ba ani Zvířetníků) nebude znát bezvadná a docela stará jídla, která třeba mně (jako malé a strašlivě hubené holce - ach jé, kde je ten čas mé dětské hubenosti?!) vařila milovaná babička.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Marička 15.1.2010 2:48

Re: Bramborové hody - moje Francouzské brambory

Lenko ty tvoje se špenátem  - to je pro mě zcela nový recept a najisto zkusím také, špenát my máme moc rádi. Ale kdybyste si je někdo chtěl zkusit ještě trochu jinak, tak tady je můj recept.

Je to moje standartní večeře, když tady máme pár dnů návštěvu. Dělám je většinou druhý den po tom, kdy byla k večeři pečená šunka, protože zbylou šťávu z pekáče použiji na ochucení bešamelu. Já totiž šunku před pečením celou opíchám anansovými kolečky a přes ně přeliji šťávu z hnědého cukru a vody. Je to sice trochu nasladko, ale je to výborné. A tahle šťáva pak chutná v bešamelu přímo vynikajícně!!! Když nemám šťávu, tak alespoň kousky šunky, nebo salámu nejprve trochu osmažím či jen podusím, aby měl bešamel alespoň trochu lepší chuť. Tuhle večeři si navíc mohu "na etapy" udělat v klidu během dne, nebo i den dopředu a pak jen strčit do trouby. 

Příprava je sice trochu pracnější, ale stojí za to. Dávám tam -  brambory, hrášek, šunku (salám), cibuli, sýr a bešamel. Množství surovin podle velikosti pekáče a počtu strávníků (já mám velký český pekáč a dělám dvě vrstvy). Br. uvařím ve slupce do poloměka - vychladlé oloupu. Mražený hrášek přeliji horkou vodou, pak sliji (z konzervy je moc měkký). Cibuli (nejméně 5) nakrájím na tenčí půlměsíčky podusím. Nastrouhám tvrdý sýr. Šunku nebo salám nakrájím na kostičky a na pánvi trochu osmažím (ale není nutné,) Na stejné pávni si pak udělá z mouky, (asi 2-3 lžic), mléka, pepře a soli hustší bešamel (dost, skoro litr). Když mám někdy hrudky, bešamel protřu cedníkem. Do pekáče pak kladu ve vrstvách - kolečka brambor, na to polovinu cibule, pak polovinu hrášku, polovinu šunky, polovinu sýra a potřu polovinou bešamelu. Opakuji, na vrchu jsou brambory na které ještě nastrouhám sýr. V troubě peču asi hodinu. Doporučuji vyzkoušet - moc dobré.

HanaW 15.1.2010 4:55

Marickooo: nahrazka BRYNZY

teda neni to uplne jako brynza, ale neni to spatne, zejmena na halusky. V mensim teflonovem kastrulku pomalu na nizke teplote rozpustim neco cream cheese a pak [pridavam feta cheese za staleho michani. Pomer dle chuti, fety min nez cream cheese, ale lze dochucovat  prubezne, az to chutna spravne. Mozno zastriknout half and half, aby to nabralo tu dobrou konsistenci.

fallen dragonkin 15.1.2010 1:03

to jsou dobroty

lenko, ze bych hned varila a smazila kdyby nebyla pulnoc a spici spolubydlici. obvlast ty slane jidla. urcite neco z vasich receptu brzo pouziju. stouchane brambory takto neznam, u nas se nedelaly tak pouzivam recept co jsem videla v cesku v televizi, od stupky - neco o vareni- udusit kolecka porku na masle a zamichat do rozmackanych brambor, je to taky moc dobre.