Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Brambory, kobzole, bandury, erteple...
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Xerxová 15.1.2010 16:51Re: Klasický bramborák. mlaďaska jako malá milovala placky mazané povidly a taky to aplikovala i na bramboráky... :o) prostě to nějak nerozlišovala :o) |
aida 15.1.2010 17:26Re: Klasický bramborák. No, Lenko, s těmi vajíčky je to spíš pověra - a navíc, cholesterol si tělo vyrábí samo, je to prekurzor řady pro tělo významných látek. |
Jenda 15.1.2010 13:38Re: Klasický bramborák. Nejen bramborak. Na masle tak jedine rybu, na oleji jedine nalozene maso (do sadla se blbe naklada ... ;-), jinak zasadne na sadle. |
Zdena b.p. 15.1.2010 16:53Re: Klasický bramborák. Původní otázka od Han zněla, odkud pochází původní klasický recept na bramborák. Já se domnívám, že je židovský, stejně jako koblihy a šoulet a spousta jiných receptů. Smažené dobrůtky se dělaly spec. na svátky Chanuka . Snad právě kvůli tomu oleji. |
hanaW 15.1.2010 17:08Re: Klasický bramborák. V podstate jo. Dodnes se tzv. latkes delaji tradicne na tenhle svatek - a prave kvuli tomu oleji. Odkud to vzeslo, kdo vi - asi jako co bylo driv - slepice nebo vejce. Fakt ovsem je, ze v dobrem zidovskem deli se dostane koupit kureci polivka presne tak, jak se dela ve stredni Evrope. A taj to i s tema bramborakama. Holt se to prolina. |
aida 15.1.2010 17:25Re: Klasický bramborák. Akorát v latkes myslím není česnek, nebo je? A brambory jsou nastrouhané nahrubo? |
aida 15.1.2010 17:30Re: Klasický bramborák. Každopádně, my děláme bramboráky strouhané nahrubo, bez méka (ale i bez vody), s vajíčkem, strouhankou místo mouky a s hromadou majoránky a česneku; tenoučké, malinké a křupavé (jak jsou ty brambory nastrouhané nahrubo, kraje jsou hodně střapaté a dají se pěkně vysmažit). A děláme je na oleji, mě sádlo smrdí, nemůžu si pomoct (přitom třeba škvarky jím bez problémů, tak nevím). |
Zdena b.p. 15.1.2010 18:01Re: Klasický bramborák. My je děláme podobně jako Aida, jen jemně stouhané. A na oleji. Kolik domácností tolik receptů. Stejně jak na vánoční cukroví, nebo na bábovku :o)) |
zana 15.1.2010 20:50Re: Klasický bramborák. chichichi, my děláme půl na jemno, půl na hrubo (fakt nekecám :-)) |
aida 15.1.2010 20:53Re: Klasický bramborák. No, my někdy taky, když vaří MLP, já se s tím moc nepářu. Jo, a když nedrží při sobě, přidáváme trochu Solamylu. |
RenataE 15.1.2010 21:18Re: Klasický bramborák. Myslím, že tady je důkaz, že fakt nekecáš 8))) |
zana 15.1.2010 22:07Re: Klasický bramborák. No jo, fakt nekecám :-) .... číst starý diskuze je děsně pěkný (sakra, jak že se dělá to lehací srdíčko?) |
Han 15.1.2010 18:07Re: Klasický bramborák. Ne ne, měl jsem na mysli v receptu popsaný "ždímaný" bramborák. Brambory a jídla z nich byly jídlem chudých a myslím, že dobrý nápad se rychle rozšíří a stane se z něho lidový pokrm. Jinak člověk se učí celý život, bramborák na sladko - to by mě nenapadlo. :-)) Ale, proti gustu, žádný dišputát. |
aida 15.1.2010 18:14Re: Klasický bramborák. On tu sladkou variantu i kdysi dávno navrhoval Péťa vařič - buď s marmeládou, nebo s tvarohem nasladko. Jako pubescent jsem to měla celkem ráda, teď dávám přednost normální verzi. Jo a, zapomněla jsem, nedáváme do bramboráku žádnou uzeninu, líp se propeče. |
Han 15.1.2010 19:37Re: Klasický bramborák. S tím souhlasím - "vylepšovat" bramborák uzeninou, nebo třeba houbama nemusím. (zkazí to houby i bramborák) Ovšem bramborák s uzeným a se zelím si teď v zimě rád dám. (oběd pro dřevorubce) :-)) |
aida 15.1.2010 19:54Re: Klasický bramborák. Jo, jo, souhlas. |
RenataE 15.1.2010 20:05Re: Klasický bramborák. Nejen pro dřevorubce, i pro odhazovače sněhu 8))) |
aida 15.1.2010 20:53Re: Klasický bramborák. :-) |
zana 15.1.2010 20:48Re: Klasický bramborák. do bramboráku ne, ale do placek, do těch kus buřta moc ráda :-) |
YGA 15.1.2010 21:56Re: Klasický bramborák. Já bramborák ždímám a přidávám jak vejce, tak mlíko - zato nedávám uzeninu (dcera nezdárná ji tam nechce) - připravuju na oleji (ne že by mi sádlo nevonělo, leč od té doby, co nepořádáme zabijačky, je sádlo lehce nedostupnou surovinou) - tenoučké křupavé placičky - kolikrát nestačím smažit. Jo - hromada česneku a marjánky (tedy nic pro Pů - chich). Jo - a proč ždímám - se mi zdá, že vymačkaná hmota se líp propeče do křupava - ale možná je to jenom pověra?! |
RenataE 15.1.2010 22:08Re: Klasický bramborák. Není to pověra, odstraníš tím hlavně vodu, o ten škrob tak moc nejde. Já sice neždímám, ale nechám nastrouhné brambory trochu vypotit a vodu sleju, přidávám vajíčko a případně trochu mléka a mouky. Sůl, majoránka, pepř a hodně česneku (Pů, nečti). Smažím na sádle (kupuju ho speciálně k tomuto účelu). |
zana 15.1.2010 22:45Re: Klasický bramborák. Já vodu sleju, jen když je jí hodně moc. Vždycky přidávám drobet horkýho mlíka a vejce... A smažím na oleji, byť se za to poněkud stydím. Ale zdroj sádla nemám a to vaničkový mi přijde, že není sádlo ale nějaká umělotina... |
Xerxová 15.1.2010 12:06první kávová pomoc byla Zuzce poskytnuta. A napodruhé snad nad němčinou zvítězila (alespoň si to myslí :o)) |
Louk 15.1.2010 13:09Re: první kávová pomoc Á, slááva! Teď by to chtělo se aspoň trošíčku odměnit ;-) :-). |
Xerxová 15.1.2010 14:01Re: první kávová pomoc jsme se odměnily - byla ještědka s oříškama :o) Jen nevím, za co jsem byla odměněna já... |
zana 15.1.2010 14:10Re: první kávová pomoc No za morální podporu, ne? Že Zuzce blahopřeju :-) |
zana 15.1.2010 12:06LENKO, MESTÍHÁM, ALE TĚŠÍM SE, ŽE SI TO V KLIDU PŘEČTU - BRAMBORY A JÍDLA Z NICH MILUJU. ŠKUBÁNKY, PLACKY, SLADKÝ JÍDLA ... HM, JDU SE RADĚJI NAJÍST :-)) |
F..A.Kekule 15.1.2010 11:39Něco k těm zapékaným bramborům Vždycky jsemsi myslel, že jde o známou a samozřejmou věc, ale asi to není pravda. Brambory, vařené ve slupce, pokud je chceme zachovat v nerozpadajícíse formě (na zapékání, nebo na salát) je vhodné hned po uvaření a scezení zalít studenou vodou. Jednak se rychle zastaví jejich další měknutí vnitřním teplem, ale hlavně - uvařený škrob se v nich "srazí" a tak zůstávají pevné a nerozpadavé. A škubánky se odjakživa, vždy a jedině mastí SÁDLEM ! |
LENKA S 15.1.2010 12:35Re: Něco k těm zapékaným bramborům VIDA, TAK TOHLE JSEM SICE NEVĚDĚLA, ALE NĚJAK INSTINKTIVNĚ TO VAŘENÝCH BRAMBOR OCHLAZENÍ POD STUDENOU VODOU DĚLÁM, JELIKOŽ DOCELA ZAPOMÍNÁM VAŘIT BRAMBORY PŘEDEM A POTŘEBUJU JE STUDENÉ CO NEJDŘÍVE. |
zana 15.1.2010 14:12Re: Něco k těm zapékaným bramborům No .... v zásadě souhlasím. Ale moje oblíbená, lehce netradiční varianta (s měkkým tvarohem) je o dost lepší s máslem ;-) K tomu kyselý mlíko. |