13.8.2020 | Svátek má Alena


MLSOTNÍK: Piškotový dort (s krémem z mascarpone)

31.7.2020

Potřebovala jsem upéct malý a málo pracný dort a v lednici kromě vajíček byl
i kelímek mascarpone...

Takže piškotový korpus a nějaký krém z toho mascarpone.

Použila jsem prostřední dortový ráfek (průměr 18 cm) z trojice (kde jsou ty
časy, kdy jsem pekla třípatrové dorty...).
Ráfek ničím nevymazávám, jen ho položím na pečicí papír na plech.

Ingredience a upečený korpus

Ingredience a upečený korpus

Piškot:

  • 3 vejce
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky

Ušlehat bílky do tuha, po částech přidávat cukr a šlehat až se cukr rozpustí a sníh dělá na metlách tuhou špičku. Opatrně obracením (stěrkou) přidat po částech žloutky a mouku.
Přesunout do ráfku a srovnat do roviny.

V horkovzdušné troubě jsem pekla na 160 °C do zlatavého vršku a suché
testovací špejle.

Tentokrát se mi korpus upekl krásně rovný.

Po vychladnutí se sloupne pečící papír a tenkým nožem se korpus vyřízne z
ráfku.

Překrojený a částečně namazaný korpus

Překrojený a částečně namazaný korpus

Korpus jsem překrojila a namazala zbytkem jahodové zavařeniny, doplněno
jahodovomalinovou, jak uprostřed, tak i nahoře.

Krém:

  • kelímek mascarpone 500 g
  • cca 200 g rozmačkaných mražených jahod
  • malá sklenička zavařeniny JAMA (jahody a maliny), lehce archivní... (jen
    část)
  • 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru

Vše ušlehat dohromady.
Jahodovomalinovou zavařeninu jsem přidávala postupně, při šlehání jsem
ochutnávala, aby krém byl sladký tak akorát.

Dort

Dort

Krému bylo na tak malý dort moc... část zbyla.
Se zdobením jsem si nehrála - stačily rýhy vidličkou, a stejně měl dortík
úspěch.

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Foto: Jajka

Jajka Neviditelný pes


120 maminkám rozdáváme BEBA Comfort 2. Nenechte si to ujít!
120 maminkám rozdáváme BEBA Comfort 2. Nenechte si to ujít!

Díky špičkovému výzkumu a vývoji jsme v Nestlé dokázali vyvinout recepturu se strukturami oligosacharidů, probiotik a optimalizovanou bílkovinou...