VíP: Všeobecný víkendový pokec(ník)
logo VíP foto: Neviditelný pes
Přátelé, velmi volně navážu na včerejší článek od Maričky o domácích vínech. Návaznost tkví v tom, že budu psát o nápojích.
V horkém létě mám někdy potíž uhasit žízeň. A udržet trochu soustředění, abych podala jakýsi pracovní výkon. A s tím mi pomáhají dva nápoje.
Na žízeň si dělám něco jako ajran - do velké sklenice dám polévkovou lžíci nějakého kysaného mléka nebo jogurtu, trošku osolím, zaliji vodou, případně doplním kousky citronu a ledem.
A pokud jde o druhý nápoj. Do dneška s nostalgií vzpomínám na ledovou kávu z cukrárny na Josefské v Brně. Slazenou nikdy nemusím, ale ta jejich mi připadala prostě výborná.
Letos jsem v tisku narazila na nové trendy v přípravě kávy, z nich jeden tkví v tom, že se mleté kafe zalije studenou vodou a nechá několik hodin odstát. Kofein se prý vyluhuje i tak, akorát chuť je jemnější.
Tak jsem to hned vyzkoušela. Konvičku jsem nechala v lednici stát přes noc.
A výsledek, který se přecedí přes papírový filtr, mě moc mile překvapil - chuť výrazná, ale ani stopy po kyselosti. Výborná ledová káva.
Takže na osvěženou!
Toto je obvyklý vípák, takže sem můžete psát cokoli, nač máte sílu a chuť :-)