23.1.2021 | Svátek má Zdeněk


VíP: Všeobecný víkendový pokec(ník)

8.8.2015

Přátelé, velmi volně navážu na včerejší článek od Maričky o domácích vínech. Návaznost tkví v tom, že budu psát o nápojích.

V horkém létě mám někdy potíž uhasit žízeň. A udržet trochu soustředění, abych podala jakýsi pracovní výkon. A s tím mi pomáhají dva nápoje.

Na žízeň si dělám něco jako ajran - do velké sklenice dám polévkovou lžíci nějakého kysaného mléka nebo jogurtu, trošku osolím, zaliji vodou, případně doplním kousky citronu a ledem.

Jemně nakyslý a lehce slaný nápoj, žízeň zažene spolehlivě

Jemně nakyslý a lehce slaný nápoj, žízeň zažene spolehlivě

A pokud jde o druhý nápoj. Do dneška s nostalgií vzpomínám na ledovou kávu z cukrárny na Josefské v Brně. Slazenou nikdy nemusím, ale ta jejich mi připadala prostě výborná.

Letos jsem v tisku narazila na nové trendy v přípravě kávy, z nich jeden tkví v tom, že se mleté kafe zalije studenou vodou a nechá několik hodin odstát. Kofein se prý vyluhuje i tak, akorát chuť je jemnější.

Tak jsem to hned vyzkoušela. Konvičku jsem nechala v lednici stát přes noc.

Káva po zalití studenou vodou. Nádherná pěna!

Káva po zalití studenou vodou. Nádherná pěna!

A výsledek, který se přecedí přes papírový filtr, mě moc mile překvapil - chuť výrazná, ale ani stopy po kyselosti. Výborná ledová káva.

Takže na osvěženou!

A výsledek - jemný a silný.

A výsledek - jemný a silný.

Toto je obvyklý vípák, takže sem můžete psát cokoli, nač máte sílu a chuť :-)

Lika Neviditelný pes


Chleba přímo od krajánka: Ochutnali jsme nové pečivo Odkolek
Chleba přímo od krajánka: Ochutnali jsme nové pečivo Odkolek

V redakci jsme měli možnost otestovat dva nové chleby Odkolek. Mají vysoký podíl žitné mouky a nádherně propečenou kůrku, která láká k ochutnání už...