28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


MLSOTNÍK: Pár slov o pomocníkovi, kterého opravdu milujeme

5.5.2023

Tentokrát je to bez receptů, protože to je věc, kterou je nejlépe si vyzkoušet

Před časem nás opouštěl friťák a zároveň jsme dostali malý pokyn od naší paní doktorky, že smažené bychom měli z jídelníčku skoro odstranit. I když jsme se tím necpali dennodenně, občasný řízek, obalovaný květák či sýr a podobné pochoutky jsme nějak nechtěli zcela pominout. Vzhledem k tomu, že jsem už chvíli koketovala s horkovzdušnou fritézou, začala jsem náš vztah přenášet o level výš. Když dovolíte, shrnu zde svoje zkušenosti pro ty, kteří si HF chtějí pořídit.

V první řadě je potřeba si uvědomit, že výsledek nebude jako z běžné fritézy. Hodně uživatelů skončí jen s těmi hranolky a ostatní jim nechutná. To je například moje sestra. Takže v první řadě si položte otázku, proč si tohoto pomocníka chcete pořídit.

Nás donutilo to, že máme rádi smažené, ale nemůžeme si to dovolit. Takže místo nové fritézy jsme se jali zkoušet HF půjčenou od sousedky, která je ve stálém stavu grilované kuře a nic. Ve finále jsem vyzkoušela HF tři a tak vím, že co typ, to trochu jiné teploty a časy. Nečekejte proto návod typu dej to na 180 °C 10 minut po každé straně a je hotovo. Chce to něco si přečíst a potom zkoušet a zkoušet.

Já u zeleniny smažené používám nižší teplotu, protože ji nepředvařuji. Ke konci dám plnou teplotu, aby se mi hezky opeklo. Kuřecí řízek rovnou dávám na 200 °C a čas si kontroluji během vaření. Listové těsto to samé a neotáčím, spíš to trochu zahnědnu. Ale já mám menší a hlavně slabší typ.

Když jsem se rozhodovala mezi Teslou a Etou, i když ta Eta od ségry byla větší, lépe mi vycházelo vaření v té mé Tesle. Oba jsou to typy šuplíkové, HF dvířkové jsou už vlastně takové menší horkovzdušné trouby a dá se v nich udělat prakticky cokoli, co dáte do fritézy nebo do trouby. Navíc mívají slušné vybavení - otočný gril, otočný košík na hranolky a jiné vychytávky. Také v tom uděláte celé jídlo, já musím zvlášť přílohu a třeba maso nebo zeleninu. Také jsou bohužel větší a já byla omezena místem.

Běžně dělám cokoli obalovaného, stejky, masové rolády, cokoli z kuřátka, sekanou a jiná mletá masa, grilovanou zeleninu, francouzské brambory, cokoli v listovém těstě. Vynikající je prejt, párky, klobásy, vinná klobása a podobné pochutiny. Nesmím zapomínat na hranolky, francouzské brambory a jiné přílohy. No a pochopitelně smažák.

Ohřívání a rozpékání je tak trochu navíc. Základem je nastříkat na platformu, na které se peče, olej nejlépe ve spreji a potravinu po obou stranách mírně omastit. Ať už zase sprejem, nebo mašlovačkou. Většinou je nutné alespoň jednou otočit. Mimo úspory času je zde určitě úspora energie, protože odpadá nahřívání trouby a prostor pro vaření je nesrovnatelně menší. Spotřeba oleje je minimální, jsou i borci, kteří olej nepoužívají, ale z toho už vychází hodně zdravé jídlo. A jak Bimbo říká, čím je to zdravější, tím je to nechutnější.

Majitelé těch větších HF, většinou dvířkových, je používají na pečení čehokoli, já v ní peču jenom věci z listového těsta. Já teda pro nás dva peču minimálně, protože to a) nepotřebujeme a b) Bimbova maminka i ve svém požehnaném věku peče a peče výborně, akorát to nemá kdo moc jíst. Takže podstrkuje synáčkovi. Kdybych mohla, určitě bych si bývala koupila HF větší, ale to je takové to kdybych to byl býval věděl. Každopádně až se mi to nebude zdát žinantní, vyměním stávajícího pomocníka za většího. Zatím se s tím nějak peru, trochu mi vadí to, že neuvařím celý oběd najednou.

Pro inspiraci přidám pár fotek výsledků:

Roládky z horkovzdušné fritézy | foto: Inka

Řízky z horkovzdušné fritézy | foto: Inka

Roláda z horkovzdušné fritézy | foto: Inka

Inka Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !