21.2.2020 | Svátek má Lenka


MLSOTNÍK: Tématicky věnovaný CH3-CH2-OH

8.8.2014

Dnes dává Jarka F. k dobru dva recepty, získané před čtvrt stoletím:


ŠAO-SING-SAKÉ

(Zdroj: pan vrátný v AK Zbraslavice)

Vypranou rýži – 1/2 kg – nasypeme do pětilitrového demižónu. 

Svaříme jeden a půl kila cukru s třemi a půl litry vody, a po vychladnutí tím rýži zalijeme.

Přidáme dva citróny nakrájené na kolečka, jeden balíček hrozinek, pět hřebíčků, jeden vanilkový cukr, 5 cm kůry skořice, za 40 haléřů droždí (= cena z roku 1989).

 

28 dní nechat kvasit pod uzávěrem (třeba jehlou propíchaný celofán), pak stáhnout víno z kalů do jiné nádoby a nechat dokvasit asi 20 dní.

Konzumovat chlazené s plátkem citrónu. 

Technická: Konzumovat se hodí vééélmi zvolna, anžto oučinky jsou vééélmi podobné jako u Abytina sokola ze mlejna (viz 27.6.2014 Využití bezinek a jejich společenský význam)

 

Dva citrony na kolečka dle Jarky F.

Dva citrony na kolečka dle Jarky F.

BEZINKOVÝ LIKÉR

(Zdroj: bábinka z Veselky)

Dva litry bezinek a jeden litr vody – svařit. Nechat vystydnout, přecedit, vymačkat. 

Přidat 1 kg cukru krystalového a jeden vanilkový cukr, vařit 5 minut.

Přidat dvě lžičky kávy, vařit 2 minuty.

Až vystydne, tak přidat půl litru rumu.

Technická: Prý je to dobré na srdíčko, ale ne víc jak dvě štamprle denně.


Foto: zdroj Internet

Jarka F. Neviditelný pes