18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Tématicky věnovaný CH3-CH2-OH

Dnes dává Jarka F. k dobru dva recepty, získané před čtvrt stoletím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Nelina 8.8.2014 22:54

Chutný aperitiv

pokud bude ještě někdo číst.

2 lahve dobré vodky, 3 - 4 citrony na plátky, slušný kousek zázvoru nastrouhat, jak kdo rád sladké nějakou lžíci medu.

V uzavřené láhvi nechat 3 měsíce louhovat, občas promíchat.

Poté přecedit přes plátno do nóbl láhve a ještě měsíc nechat před popíjením. Fakt dobré.

Z. Zdena-B-P 8.8.2014 23:01

Re: Chutný aperitiv

Má to z mého pohledu 2 zádrhele. 1) ty 4 měsíce čekací doby do konzumu a 2) ta nóbl lahev. Když mě chytne BUDEL (budovatelský elán), tak jdou všechny lahve z domu. Nóbl - nenóbl. :D Ale ingredience napovídají, že to může být pitelný.

H. Williamson 8.8.2014 21:46

Stalinuv hnev

Stalinuv hnev: dvojka cervenyho s panakem vodky. Ta vodka to cerveny nejak uhladila. Nadherne se to pilo, ovsem ty nasledky... a stacilo malo. Po jiste zkusenosti jeden muj znamy to prejmenoval na pláč mrtve milenky.

Z. Zdena-B-P 8.8.2014 19:12

Cheche

Taky mi v dětském pokoji na skříni bublalo "domácnostní víno". Jeden čas i šáňo z chlebových kůrek. Neznám recept, ale vím, že před kvasným procesem jsme jedli krajíce bez vrchních kůrek, které se sušily na víno. A pak probublávaly v demižónech opatřených kvasnými rourkami. Stáčelo se to do lahví ještě před koncem kvasného procesu. Lahve tatínek mocně zašpuntoval a dal naležato na police do sklepa, kde dokvášely. Jednu várku nějak uspěchal, nebo co, a pak stačil i lehký krok kolem a konala se špuntonáda doplněná vínotryskem. Nezapomenutelná psina. :-D

A. Lex 8.8.2014 18:48

Dočetla jsem diskusi

a tak vám nevím, zda todle není společnost skrytých alkoholiků :-))).

Z. Jenny 8.8.2014 18:32

Jsem

příznivcem experimentů, takže Jarce děkuji. Ovšem vzhledem k současné již míře zblbnutí, přenechám těm co chtějí zkusit toto vománkové pití. 

Také mne zaijala v lidovkách ta mochomůrka červená, přímo od pana profesora, taky zajímavé. ( včera)

Z. Jenny 8.8.2014 18:39

Re: Jsem

Přidám jednu pijáckou historku. Na Pradědu na tzv.Ovčárně , mívali vojáci zimní cvičení, dost drsné a náročné to bývalo, tchán se zúčastnil. Lampasy chlastali celý den a tak na ukončení se vydrcal jeden za kecpult a něco vojáčkům opilecky blábolil, nerozuměli ničemu ale pak se vyslovil pregnantně. Cituji  " A nakonec , soouuzi, nakonec Japonec a spadl pod pult.

K tomu saké se to docela hodí. :))

A. Bytová 8.8.2014 18:40

Re: Jsem

Chich, prej se po ní taky dobře usíná.

A. Lex 8.8.2014 18:27

Jarko,

tak ten recept na saké mám také z konce 80-tých let pěkně zapsaný ve svém receptáři :-). Asi to tenkrát letělo.

Z. Svobodová 8.8.2014 13:16

HMOTNOST DROŽDÍ ZA 40 HALÍŘŮ PRO LIKU

LIKO, HMOTNOST DROŽDÍ ZA  TEHDEJŠÍCH 40 HALÉŘŮ SE   ROVNÁ  PŘESNĚ 40 GRAMŮM. 100 G VÁŽENÉHO  DROŽSDÍ  STÁVALO PŘESNĚ 1 KČS.

Z. Štětinka 8.8.2014 15:01

Re: HMOTNOST DROŽDÍ ZA 40 HALÍŘŮ PRO LIKU

TYJOFKA!

ÚPLNĚ SE MI VRÁTILA VZPOMÍNKA, JAK MĚ MAMKA POSLALA PRO DROŽDÍ ZA KORUNU. TAK JDU S IGELITKOU  A KORUNOU "ZA HALDU", JAK SE TENKRÁT NEJBLIŽŠÍMU OBCHODU ŘÍKALO A U PULTU SI ŽÁDÁM ODKROJENÍ PATŘIČNÉHO MNOŽSTVÍ A ZABALENÍ DO PAPÍRU!  V DOBĚ DNEŠNÍCH BALENÝCH DROŽDÍ PO 42G, PŘÍPADNĚ SUŠENÝCH KVASNIC JE TO TAK DÁÁÁÁÁVNÁ VZPOMÍNKA!

Z. Lika 8.8.2014 15:14

Re: HMOTNOST DROŽDÍ ZA 40 HALÍŘŮ PRO LIKU

DĚKUJI VÍTĚZCE! :-) TEĎ UŽ SI TO SNAD BUDU PAMATOVAT.

Z. Jenny 8.8.2014 18:28

Re: HMOTNOST DROŽDÍ ZA 40 HALÍŘŮ PRO LIKU

Jo, konečně můžeme péct recepty s větou, vraz do toho droždí za 40. Hurááá !

Z. Yga 8.8.2014 12:41

Otéčko

Znovu upozorňuji, že je na Hadech vyvěšeno oznámení o prázdninovém Brnění - 22.8. pod bílou paní.

Z. Jjana 8.8.2014 18:26

Re: Otéčko

Já na tom dělám... :) ale díky za připomenutí.

T. Zana 8.8.2014 12:25

Tak alkaholickej mlsotník :-)

Jsem postižena tím, že pocházím z téměř abstinentské rodiny. S výjimkou pár ročníků šípkového vína se u nás alkohol ani nevyráběl ani nepil.

Mým prvním pracovním působištěm byl jeden dnes už neexistující podnik zahraničního obchodu, což mělo ten kuriozní následek, že dřív než pivo nebo víno jsem začala pít whisky a koňak.

Z. Lika 8.8.2014 12:10

Můžeme to spojit s hádankou:

Kolik na váhu (případně objem) dělá droždí za 40 haléřů (pro nepamětníky je to 0,40 Kč) v cenách z roku 1989?

Z. Svobodová 8.8.2014 13:18

Re: Můžeme to spojit s hádankou:

LIKO, KOUKNI NÍŽ, TAM TO  PÍŠU

A. Bytová 8.8.2014 11:52

Jarko,

toť perla všech Mlsotníků!

A navíc - stručně, jasně, odborně.:)))

Z. Dalmi 8.8.2014 10:02

Se tady bavím :-)

Já mám k alkoholu vztah vřelý, mám ho ráda. Ale nikdy jsem nic podobného nepila. Strejda dělával rybízové víno, ale bylo fuj. Ostatně mnoho let jsem víno nepila, protože bylo nedobré i to kupované, bolela mě z něho hlava. Nemám ráda sladké dámské pití, vaječňák je přede mnou naprosto bezpečný. Takže blahořečím tomu, že už se dá koupit víno dobré a vždycky kvalitní whisky nebo koňak. Jsem prostě rozmazlený fracek :-)

T. Zana 8.8.2014 12:19

Re: Se tady bavím :-)

Když jsem byla puberťák, tak naši dělali šípkový víno. To mi chutnalo (asi to byl pěknej tlamolep, pamatuju si hlavně, že bylo hustý).

Z. Lika 8.8.2014 9:41

Patřím k těm

jejichž dětství provázelo tajuplné pobublávání a šumění z temných teplých koutů. Kolem se muselo našlapovat opatrně, žádné slonské dupání, jaj, to by byly efekty! Jak bublací, tak výchovné!

A pamatuji si, že to bývaly úplné obřady: obřad zakládání "vína" do demižónu, obřad "zavoskování", obřad stáčení... Jako malé mi strašně vrtalo hlavou, co to tam buble, když mezi hladinkou a špuntem s tím skleněným zakroutítkem přece nic není, he?

Jo, a takhle se u nás zužitkovával rybíz. Taky bublanina :-)

D. Ruščáková 8.8.2014 10:01

Re: Patřím k těm

Liko, to je ale krásný příklad bublaniny!:D

I můj děda nechával probublávat rybíz a vyráběl víno - prý dobré. Obávám se, že jsem ve zdejší společnosti kapku vyděděnec, ani normální alkohol, ani samohonky mě nějak nikdy neoslovovaly, tak jsem ani nezkoušela vyrábět nic odpovídajícího dnešnímu tématu:))

Později jsem se naučila si občas mlsnou různý alkohol, ale jen občas a navíc jsem dnes zmlsaná:)) No, svoje v tom hraje i to, že když neřídím, taky nejspíš ještě ten den budu:))

Z. Dalmi 8.8.2014 10:04

Re: Patřím k těm

Jojo, auto ze mě udělalo abstinenta, protože se z každého setkání nebo večírku musím dopravit domů :-)

Z. Lika 8.8.2014 12:05

Re: Patřím k těm

Dede, pokud jsi někdy vyráběla třeba jen kefír (za pomoci tibetské houby), pak už máš nárok na zápis do klubu :-)

Nemluvě o limonádě z bezových květů, kterou určitě řada lidí vyzkoušela...

Z. Yga 8.8.2014 12:46

Re: Patřím k těm

No počkej, chceš říct že houbový kefír patří mezi alkoholické nápoje?

Z. Lika 8.8.2014 15:11

Re: Patřím k těm

V kefíru trocha alkoholu je :-)

Z. Matylda 8.8.2014 9:00

O.T.

Vzhledem k dohadům o počasí tu i onde koukněte, jak to teď vypadá na JJM- http://malcka.rajce.idnes.cz/2014_srpen

Z. Verenka 8.8.2014 8:58

Ako píše Kipling

sme jednej krvi.To mi prišlo prvé na mysel pr ičítaní Jarkiných receptov.všetko toto som pila v mladosti./neviem,aké stopy to na mne zanechalo/.

Na praxi v Polsku-v Gdansku sme repertoár vylepšili o kakaový likér-tam top nápoj medzi študentami:recept jednoduchý.Z chir. sa donesie denaturpvaný lieh,nechá sa filtrovať cez dva krajce chleba.V ďalšom kroku sa uvarí silná čiena káva a donesie z labaku destilovaná voda.Alkač a voda sa zmieša v pomere 1:3 + extrakt kávy.Bezvadne pitie.Slovo donesie vyššie použité je vpravde:ukradne.

Tiež sme doma pálili,zariadenie mal otec kvalitné,matka matematička prepočítavala-robili sme 52% alkohol a to skoro zo všetkého.Naskytá sa otazka:boli sme alkoholická rodina,či čo. A teraz mlsné huby.Finlandia,Johny Walker,metaxa-pokrok nezastaviš.

Z. Lika 8.8.2014 12:07

Re: Ako píše Kipling

Joj, Verenko, miluju historky z chemických badatelen. To byla samá "becherkovka", "jakamarus"... joj ach jo.