26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MM 3.2.2010 18:02

Re: Bursík kritizuje lobing ????

Hmm, oni si ji neberou? To jako ze jim tu energii nutime? Neni to treba tim, ze oni proste nejsou schopni tu energii z vetru regulovat a treba protoze ji vyrabeji draze, tak kupuji od nas? CEZ prodava na burze a Nemci, Rakousko i Slovensko kupuji snad dobrovolne ne? Proc, protoze maji malo, specialne Rakousko a Slovensko proste nema kapacity a kupovat proste musi. Dostavba Temelina bude tak akorat korespondovat s odstavenim nekolika uhelnych elektraren kolem roku 2020 az 2025. Takze k navyseni nedojde, spis k vyrovani. Prunerov I bude koncit a Prunerov II bude jen castecne rekonstruovan. Zadny export zivotniho prostredi nehrozi. Samotni Nemci stavi desitky uhelnych elektraren, to povazujete za OK?

libienski 3.2.2010 18:26

Re: Bursík kritizuje lobing ????

No kampa my to uhlí z prolomených limitů údáme? Že bychom ho dodávali rovnou do Němec? To se mi nezdá, to by si naši uhlobaroni nedomlouvali s Čezem čenže elektráren za doly:-) Popravdě o desítkách nových tepelných elektráren v Německu se mi nedoneslo vůbec nic, ale o menších lokálních zdrojích tepla i energie ano a to zejména o kombinaci ruský/norský plyn a biomasa,  popř. uhlí na kombinaci tepla a plynu. Naštěstí i u nás už někoho osvítilo a uvažuje se o využití odpadního tepla z Dukovan pro vytápění Brna atd. Nechci nijak polemizovat o braní nebo prodávání proudu, prostě se na základě smluvních vztahů dokrývá spotřeba jednotlivých zemí a Čezko je v součtu jejím výrazným exportérem a jako takové tedy vyváží své životní prostředí. Trvám také natom, že když se zde před cca 17-18 lety začalo debatovat o dostavbě Temelína, tak se také argumentovalo tím, že v době předpokládané dostavby bude energie nedostatek a bez Temelína se budeme "vracet na stromy", než se však ukázalo, že po jeho dokončení dosahoval export elektřiny 30 % její celkové výroby u nás, takže se celý slavný a tolik potřebný Temelín, resp. jeho produkce exportovala.

MM 3.2.2010 20:01

Bursík kritizuje lobing ????

Mozna jste si vsiml, ze vetsina uhli za limity se chce pouzit pro teplarenstvi, ne pro elektrarenstvi. S teplarenstvim by se neco melo delat, jinak to dopadne spatne. V elektrarenstvi se za limity jit nechce, pokud bude mozna dostavba Temelina a jednoho bloku v Dukovanech. Vyuzit odpadni teplo z Dukovan je dobra myslenka, snad to vyjde. No a k tomu prebytku, predminuly rok uz byl jiz problem s dalsimi pripojenimi, protoze dochazela kapacita. Pak prisla ekonomicka kr. a mame tu prebytek, coz se asi dalo ocekavat. No a pokud se dostavi Temelin zadne zivotni prostredi se vyvazet nebude.

kája 3.2.2010 22:46

Re: Bursík kritizuje lobing ????

A proč si tedy němečtí i rakouští osvícení zelení soudruzi od nás každý den kupují elektřiny třikrát víc, než mají nasmlouváno?

http://www.ceps.cz/detail.asp?cepsmenu=3&IDP=418&PDM2=426&PDM3=0&PDM4=0

libienski 3.2.2010 16:28

Re: Bursík kritizuje lobing ????

Jistě je to jedním z faktorů, majícím ale asi 1000 x menší váhu než levná pracovní síla:-)

MPL 3.2.2010 14:44

Re: Bursík kritizuje lobing ????

Proč, vždyť Francie má díky JE nejnižší emise CO2, které vznikají při výrobě el. energie. A toto vám snad vadí?

libienski 3.2.2010 16:51

Re: Bursík kritizuje lobing ????

Promiňte, ale nejnižší emise CO2, které vznikají při výrobě el. energie má samozřejmě Norsko...

Emil XX 3.2.2010 18:14

Jistě, kdybychom měli takový potenciál vodní energie jako Norsko,

žádné další typy elektráren bychom nepotřebovali.

libienski 3.2.2010 18:30

Re: Jistě, kdybychom měli takový potenciál vodní energie jako Norsko,

Jistě.

MM 3.2.2010 17:50

Bursík kritizuje lobing ????

No a co, me prijde, ze je lepsi mit 3 velke baraky, ktere pokryji 80% spotreby el. energie misto tisicu blbin rozhazenych po krajine, ktere se jeste nevic nedaji regulovat.

libienski 3.2.2010 18:39

Re: Bursík kritizuje lobing ????

Právě atomvky mají problém těch "3 velkých" baráků" největší. Neberu Vás za slovo, jen upozorňuji, že někde v severních Čechách se musí 24 hodin denně, 365 dní v roce topit pod kotly alespoň dvou bloků tepelných elektráren, aby ty byly v případě potřeby schopny případný výpadek Temelína dokrýt. Nicméně i na to už připravuje jaderný průmysl odpověď a všechny dotčení vyvíjejí "malé lokání" reaktory do výkonu 30 MW, které tento problém do značné míry eliminují.

MM 3.2.2010 20:12

Bursík kritizuje lobing ????

Je to trosku jinak. Pri standartni zaloze je potreba mit rezervu na urovni nejvykonnejsiho zdroje, tedy Temelina 1Gw. Predpokladam, ze cast teto zalohy je v precerpavacich elektrarnach. Problem s OZE je ten, ze musime mit nezavisle k dispozici ~30% rezerv z instalovaneho OZE vykonu. Takze pokud je podil OZE nizky je vse vicemene v poradku, sit je vicemene stabilni a je to jen draha sranda, pokud podil OZE roste musite mit vice a vice rezerv a to uz prestava byt sranda. Nemecko je schopne svymi 20Gw ve vetru pekne zamavat frekvenci v cele Evrope.

Tom 3.2.2010 20:39

Re: Bursík kritizuje lobing ????

Německo má už 25 z větru, ono je to taky problém zastaralé distribuční sítě

MM 3.2.2010 20:54

Re: Bursík kritizuje lobing ????

25Gw to je sila, ale mam pocit, ze maji vyuziti jen nekde kolem 15 az 20%. Myslim, ze kdyz moc fouka a cele severni more vypadne musi se ostatni zdroje hodne snazit, aby frekvence nesla do kopru. Naopak kdyz foukam tak akorat, tak nikdo nevi kam s tou eleektrikou. Prenosova soustava byla stavena na stabilni toky, ne na nestabilni toky. Takze bude potreba modernizovat i prenosovou soustavu a to take zdrazi vyslednou cenu za el. energii.

Erik 3.2.2010 21:08

Re: Bursík kritizuje lobing ????

Každá modernizace něco stojí to je jasné, já taky nejsem pro takové masivní plošné zavádění OZE to ani v našich podmínkách není možné, ale více menších zdrojů vhodně zkombinovaných

MM 3.2.2010 21:47

Bursík kritizuje lobing ????

Premyslim jake OZE by se mohlo ekonomicky vyplatit bez dotaci v podminkach CR, zatim nevidim zadne. Vite kdyz jdu na hory treba do Krusnych hor nebo do Jizerek rad bych tam mel klid a ne vetraky nad hlavou. Rad bych se tise toulal krajinou.

Erik 3.2.2010 22:42

Re: Bursík kritizuje lobing ????

Ono kolem větrných je spousta mýtů, samozřejmě je potřeba je do krajiny zasazovat s citem, biomasa je myslím dobrý zdroj pro ČR, vlastě takové uhlí taky není nic jiného než biomasa akorát milióny let stará. Fotovoltaika bude růst hlavně s rozvojem pasivních domů a zateplováním...http://www.csve.cz/cz/detail-kategorie/myty-a-fakta-/22

Sunny 3.2.2010 13:08

Re: Bursík kritizuje lobing ????

Pardon, se zpožděním mi došlo, že to musela být ironie.... :-)))

libienski 3.2.2010 13:17

Re: Bursík kritizuje lobing ????

Ani ne, Sunny. Jestliže chceme v současné rozvinutější části světa garantovat lidem stabilitu, nezbývá než podorovat ekonomický růst Indie a Číny. Jen tak je možné spolehlivě docílit toho, aby se odtud jednoho hezkého dne nezvedly miliony lidí a nešly své štěstí hledat tady. To byla, jistě se shodneme, katastrofa. Potíž je v tom, že ekonomický růst, jak byl znám v minulém tisíciletí znamená automaticky adekvátní spotřebu fosilních paliv a dalších surovin. Málokdo si dneska vzpomene, že za prudkým růstem cen ropy mohl nárůst její spotřeby v Číně. A stejně tak nidko nekalkuluje s tím, že pokud se něco ve světové ekonomice nezmění, pak bude Čína i  Indie k dosažení alespoň 30% úrovně HDP v porovnání s USA, potřebovat spotřebovávat STEJNÉ množství surovin a fosilních paliv jako USA. Kde se tyto suroviny a paliva vezmou a za jakou budou cenu? A co bude s Evropou, když se Čínani a Indové dozvědí, že na jejich růst už jaksi nezbývají paliva a suroviny a vydají se za štěstím tak, kde jsou alokovány? Proto je zapotřebí hledat jiné a udržitelné modely ekonomického růstu, které nebudou vykazovat nutnou závislost na fosilních palivech a surovinách, alespoň ne do té míry, jak je tomu dnes.

Historik 3.2.2010 14:25

Nevydají se za štěstím, pokud jim v tom bude bránit vojenská síla, schopná

je totálně zdecimovat. Když tady ta síla A ODHODLÁNÍ JI POUŽÍT nebude vydají se sem za sociálními dávkami ještě dříve mraky primitivů z Afriky.

Ve skutečnosti je tu jen jeden problém, energie, kterou lze v pozadovaném množství (10 násobek současné spotřeby) získat z jádra. Ostatní suroviny jsou do značné míry zaměnitelné.

Problém může být ještě produkce potravin, to je limitující faktor.

libienski 3.2.2010 14:31

Re: Nevydají se za štěstím, pokud jim v tom bude bránit vojenská síla, schopná

To chci vidět armádu schopnou zastavit potenciálně miliardu lidí:-/

Historik 3.2.2010 14:42

Re: Nevydají se za štěstím, pokud jim v tom bude bránit vojenská síla, schopná

Např. 200 milionů můžů ve zbrani není žádná utopie. Když ještě nebyl Řím v krizi, byli někteří útočící barbaři legiemi téměř vyhlazeni. Ovšem ztráty Říma nebyly zanedbatelné. Tehdy totiž platilo, že přežijí jedni či druzí, obojí půda neuživí.

J. Ryba 3.2.2010 13:36

Re: Bursík kritizuje lobing ????

Pane/paní "libienski". Bylo to sice náročné na trpělivost, ale přečetl jsem si všechny Vaše příspěvky pod tímto článkem. V tomto píšete "...úsporám energií a posílení obnovitelných zdrojů energi...". Mohl byste prosím např. doložit úsprnost kompaktní zářivky (součet všech materiálů a energii, použitých na její výrobu a následnou ekologickou likvidaci versus úspory energie, dosažené jejím provozem)? Podotýkám, že reklamní řeči o tom, že 20W "úsporka" nahradí svou svítivostí 100W žárovku jsou silně nadsazené, pro dosažení srovnatelného osvětlení po celou dobu životnosti je ten poměr spíše 30:100. Dále bych prosil vysvětlit, v čem spočívá ekologická výhodnost mýcení deštných pralesů za účelem pěstování rostlin pro výrobu biopaliv. Také by bylo zajímavé se dovědět, co vy považujete za tzv. obnovitelný zdroj. Děkuji.

libienski 3.2.2010 13:49

Re: Bursík kritizuje lobing ????

Pane Ryba, viděl jste už nějaké biopalivo vyrobené ze soji? Já ne a proto nemohu tvrdit, že se deštné pralesy likvidují  kvůliva biopalivům:-) Ostatně taková biopaliva, když už jsme u nich, mají konkrétně v jižní americe velkou tradici a masově se tam používají už od začátku 80. let minulého století. Dá se říci, že jsou tam již čtvrtstoletí před námi:-)

J. Ryba 3.2.2010 14:00

Re: Bursík kritizuje lobing ????

No, když tomu věříte, tak Vám to nebudu brát. Ale hlavně jsem se ptal na ty "ůsporky". Děkuji za odpověď.

libienski 3.2.2010 14:06

Re: Bursík kritizuje lobing ????

K úsporkám snad jen tolik. Když svítím, svítím, když si chci zatopit, pak si zatopím. Ale svítit a topit v jednom je zastaralé a zoufale neekologické.

Glosator 3.2.2010 14:29

Re: Bursík kritizuje lobing ????

Jenže, potřeba svítit a potřeba topit se většinu času shoduje. A byla tu řeč o materiálové náročnosti výroby  žárovky vs. úsporky. Já jen mohu říci, že tvrzení o mnohonásobné životnosti úsporek se nezakládá na pravdě.

libienski 3.2.2010 14:33

Re: Bursík kritizuje lobing ????

Já mohu říci, že první úsporky jsem si koupil (dotované tehdy Čezem) v roce 1994 a byly to 3 kusy, se kterými jsem svítil ještě loni (svítivost byla už menší, tak jen na toaletě a v koupelně). Nekvalitní žárovky stejně jako úsporky vydrží jistě méně.

J. Ryba 3.2.2010 16:12

Re: Bursík kritizuje lobing ????

Vážený pane libienski, nechci být osobní, ale obávám se, že jste mou otázky nepochopil. Dovolím si ji tedy zopakovat: Mohl byste prosím např. doložit úsprnost kompaktní zářivky (součet

všech materiálů a energii, použitých na její výrobu a následnou

ekologickou likvidaci versus úspory energie, dosažené jejím provozem)? Informace o tom, kde si s nimi doma svítíte je podstatná, já na rozdíl od Vás s nimi svítím kromě WC a verandy všude v baráku (ale jsem zvědav, čím budu svítit na dvorku, až mi dojdou žárovky, když je teď nějací troubové zakázali prodávat).

libienski 3.2.2010 16:59

Re: Bursík kritizuje lobing ????

Svým příspěvkem jsem narážel na údajně krátkou živostnost úsporných zářivek, kterou jsem nemohl potvrdit. Nicméně při nejméně 10ti násobné životnosti a čtvrtinové spotřebě si to jistě spočtete sám:-) Nevím, kde jste v mém příspěvku přišel na to, že úsporkami svítím jen na záchodě a koupelně? Na záchodě a v koupelně jsem jen do předloňska používal úsporky z roku 1994, které byly cca 10 let v plném provozu v obytných částech domu. Toliko k životnosti a rozvaze spotřeby. Pro Váš klid, existují i úsporky, které jsou stavěné na časté rozsvěcování a zhasínání, takže ani o Váš dvorek nemám obavu, snad jen ruka nenechavce by mohla Vaši bilanci energetických i ekonomických úspor vážněji narušit:-¨)