30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
clay 15.5.2008 9:02

Re: Re: Re: K článku

mám věřit vám jo?;-D těžkej olimpioniku....;-D

MUDr Jiří Kilian 15.5.2008 9:10

Re: Re: Re: Re: K článku

:-)) Bohové na bájné hoře se zachvěli:-)) ale zase nesmíme být škodolibí :-))

Květoslav 15.5.2008 9:24

Re: K článku

Jakpak to funguje u pojištění automobilů? Oprava za 100 000, pojišťovna proplatí kolik? 100 000 - spoluúčast, což je většinou 5000 Kč.

Přičemž opravy automobilů jsou přece jenom častější, než operace žlučníků.

Vocílka 15.5.2008 9:41

Re: Re: K článku

Trošku zjednodušujete. Pojišťovna proplatí náklady na opravu -spoluúčast, ale jen do výše zůstatkové ceny automobilu. Zůstatková cena důchodce je nulová, ne-li dokonce mínusová. Jinak péči řízenou zdravotní pojišťovnou  rozumím tak,že poraním-li si nohu a chirurg navrhne složitou a relativně drahou operaci na její záchranu,tak pojišťovna rozhodne, že se provede levnější amputace. V obou případech bude můj život zachráněn...

jepice 15.5.2008 13:00

Re: Re: Re: K článku

Tak to se k té řízené péči nenechte zlákat a zůstaňte radši u standardního pojištění.  Byl byste z toho zbytečně nervózní.

Kolombo 15.5.2008 9:25

Re: K článku

Zdravotnictví vytváří neřešitelné problémy, zvlášť to na socialistické bázi, kdy má každý "nárok" na neomezenou péči hrazenou ostatními. Žádný sedlák by neprodal grunt a nezruinoval svou rodinu, aby si mohl "dopřát" operativní zákrok, který mu například umožní číst si noviny bez brýlí o pět let déle. Proč něco takového nežádat od státního zdravotnictví? Vždyť si platím a politici mne unisono přesvědčují, že mám nárok na špičkovou péči zdarma? Znám lidi, kteří si při každé prkotině zavolají záchranku, jsou odvezeni do špitálu, tam jim provedou testy, nic nenajdou, zkonstatují jen úzkostné stavy a pošlou je domů. To ovšem nikterak nebrání v opakování celého kolečka minimálně jednou do měsíce. Když pacient tvrdí, že má potíže, nikdo neriskne žalobu, že něco nedej bože zanedbal. Medicína bude čím dál mocnější, většinu lidí ale jen udrží naživu, nevyléčí. Ti jsou už teď závislí na pravidelném užívání medikamentů, přibývá invalidů. Není daleko doba, kdy bude invalidů víc než zdravých, pojídání medikamentů bude pravidlem, každý druhý člověk bude zdravotníkem nebo "pečovatelem". Než tohle, . raděj se odstěhuju na samotu u lesa, budu se živit jako před sto lety a na výdobytky civilizace rezignuju.

Tino 15.5.2008 9:51

Re: Re: K článku

 Celkem máte pravdu. Jen k tomu konci - to se to dělá hrdinu, když zatím o nic nejde a jste zdravý jak řípa. A tu samotu u lesa s životem jak před sto lety, tu by vám každý záviděl. Kde ji máte? :-)

ola 15.5.2008 10:49

Re: Re: K článku

dobře napsáno, až na to, že hlavní problém bude v nedostatku lékařů a sester...Např. v Praze schází 500 zdrav. sester, zavírají se oddělení a nemocnice- Aš, Cheb, Klatovy, Teplice, Ústí nad/Labem, Pardubice, Český Brod, Nymburk, Louny, Žatec...  Z  toho plyne, že pokud  se nezvýší ohodnocení práce lékařů a sester, tak se již špatný stav ještě zhorší. A pak nám vůbec nebudou stačit 30 Kč poplatečky, ale násobky toho, aby nás měl kdo ošetřit.

pepan 15.5.2008 12:51

Re: Re: Re: K článku

Kdyby se zdvojnásobily příjmy, nedosáhli by jsme sice ještě západní evropy, ale zdvojnásobily by se přijmy zdravotních pojišťoven. Produktivita je tu prý 75-80% a ti nahoře mají produktivitu i vyšší nežli 100%.

Celý život jsem nemarodil a teď se bojím jít s aritmií k lékaři, aby mně ministr Cvach a nebo jeho  trpajzlík neoznačili za mých 30,-Kč jako zneuživatele bezplatného zdravotnictví.

Kolik procent je těch co zneužívají pojištění. Proč je nepostihnou? Proč sami využívají bezpletnou dopravu a bez ostychu berou cestovné?  

zajicek8 15.5.2008 20:32

Re: Re: Re: K článku

Namitka 1: Vzhledem k tomu, ze vzdalenost Ase od Chebu je celych 25 km, je existence dvou nemocnic na tak male plose naprostym luxusem. Snad mela opravneni v dobach dopravy konskym povozem. A takovych dvojcat je po cele CR "neurekom".  Myslim, ze celorocni dotaze na bezplatny bus z Ase do nemocnice a zpet + stanice zachranne sluzby by jakoukoliv pojistovnu vysla levneji nez udrzovani nemocnice v provozu. 

Namitka2: To, ze po kvalifikovane zdravotni sestre pozadujem praci, kterou by mohl vykonavat pomocny zdravotnicky personal, je naprosty a letatrvajici nesmysl. Proc ma roznaset teplomery? prevlekat postele? vydavat ciste pradlo? roznaset jidlo? doprovazet pacienta na vysetreni? To by snad zvladla i mene vzdelana osubka?

Namitka3: Nemocnicni lekari vsichni odpracuji od 7ci 8  svych 8 hodin a pak maji sluzby. To tam opravdu musi na oddeleni s kapacitou 30 pacientu,  ale ve skutecnosti 10,  trcet cele dopoledne a pul odpoledne 4 doktori? Co takhle klasicky smenovat s nejakym prekrytim apod? Pracovani styl ve vsech zamestnanich se za posledni stoleti zmenil, pouze nemocnice funguji ve stylu Franz Josefa.

Jenomze tyhle zmeny jsou organizacne narocne a doktori maji lecit a sestry pecovat a velet jim nesmi zadny manager, protoze tomu nerozumi. Kolik odbornych vysetreni, praktickych  nebo ambulantnich lekaru je vas schopno objednat na urcity cas a dodrzet to?

Osobni priklad, vice jak 15 let dochazime s dcerou do alergologicke poradny. Vzdy jsme byly pozvani na cas a az na miste jsme zjistili, ze na 10:30 je pozvano dalsich 5 pacientu a trceli jsme tam cele dopoledne. Vysetreni ve spechu, leky predepsany, dalsi postup - uvidime, jak to dopadne. Loni prevzala ordinaci mlada lekarka, objednava se na ctvrthodinu, necekali jsme dele nez 20 minut, vysetreni je dukladne a doprovodnych informaci dostaneme vzdy dost, leku mame vice, ale pouzivame v ruznych situacich dle vysvetleni a navodu, nacrtnuti dalsiho postupu pro variantu zlepseni/zhorseni take dostaneme. 

KUK 15.5.2008 7:46

Julinek je podvodnik a to ze to za nej odesere ODS je zle

....nadruhou stranu pod heslem straka k strace seda...tam u modrzch ptaku je uz 99 procentni prevaha strak....i kdyz cesky narod nema dostatek ornitologickych znalosti.....tak uz se naucil straky poznavat a ODS pujde postupne do kyticek....

Tino 15.5.2008 7:53

Re: Julinek je podvodnik a to ze to za nej odesere ODS je zle

 Heslovitost a prijorativní nálepky jsou příznačným znakem opoziční propagandy a tedy i vaší. Nemohu vyloučit, že probíhá kdekoliv zlodějna, ale označovat kdekoho bez jakýchkoliv podkladů za zloděje, to bych se kvůli své cti neopovážil. Vy očividně ano! Vaše čest je prodejná děva.

KUK 15.5.2008 8:15

Re: Re: Julinek je podvodnik a to ze to za nej odesere ODS je zle

tak fesaku :1.mrkni...nahody..svuj titul ..udelal u skolicky v Brne...a ta nahodou...spolupracuje s firmickou urcenou pro privatizaci...a navic poradaji za penizky akcicky pro Julinkovo ministrestvo..

...kdyby se jednalo o statni skolicku tak reknu laska k alma mater.....

2.O jeho drogistickych kontaktech a ekonomickych preferencich drogistu neni treba ani pochybovat.

3.Nejsem opozicni propagandista, a na zlodeje jsem mel cuch uz pred 30 lety a pred 18 lety se mi zacal zdokonalovat....o moji cest se nestarej.

Nebud liny a obcas premyslej....

clay 15.5.2008 8:46

tak se podívejme, jak jste nebyl líný a přemýšlel....

1. absolvoval v Brně, tím pádem by ta škola neměla už nikdy spolupracovat s jakoukoliv firmou.;-Dtext...ta škola není státní? Tak co je vám po tom, s kým spolupracuje?

2. mýlíte se, je třeba pochybovat o každém vejšplechtu ničím nepodloženém

3. Na zloděje jsem měl čuch už před 30 lety a před 18 lety se mi začal zdokonalovat....poznám tedy kdejakého vyKUKa - zloděje

Pavel 15.5.2008 7:22

Asi je pan učitel etiky neuspešným ......

učitelem. Ptorože nejvíce se rozkrádá ve státním zdravotnictví, kde je věe zdarma.  A to by tam měl být předpoklad  zaměstnání vzdělaných lidí , včetně znalosti etiky.

Pozorovatel 15.5.2008 7:03

Souhlas

Já jako pracovník ve zdravotnictví s panem Paynem bez větších výhrad souhlasím a žádnou závist v jeho článku nevidím. Pokud se ministru Julínkovi podaří uskutečnit jeho reformy v plném rozsahu dojde k rozvratu zdravotnictví, v mnoha bodech nezvratnému, se kterým se bude muset potýkat celá další generace.

Tino 15.5.2008 7:33

Re: Souhlas

 K rozvratu zdravotnictví nedojde v žádném případě, ani když by reformy nezačaly, ani když reformy dotáhne Julínek ke konci. Co však způsobí Julínek je snížení počtu voličů ODS, ale to už tím, že reformy započal. Reformy jsou nepříjemné vždy a proto se k nim předešlé vlády neodhodlaly. Pokud by se k nim neodhodlala stávající vláda také, pak by teprve hrozilo v budoucnu těžké podfinancování zdravotnictví, což by mělo za následek bez reformy vedeného zdravotnictví, paralelně běžící typ zdravotnictví, kde by jen skutečně majetní měli šanci na poskytování zdravotních služeb. Systém úplatků by pohltil zdravotnictví jako mor, ale občan by mohl směle tvrdit, že u nás je zdravotnictví zdarma.

 Zajistit funkčnost systému znamená ekonomicky jej ošetřit, tedy hospodařit co nejefektivněji. A na to je zapotřebí onu nepopulární reformu, při které sice šaháme do svých kapes, ale máme alespoň jistotu, že se nám zdravotní péče dostane vždy v potřebné výši, ale že nebudeme nuceni shánět astronomické částky pro záchranu svých nejbližších, k čemuž by bez reformy časem stoprocentně došlo.

 Julínkovo neštěstí je v tom, že nedokázal zajistit potřebnou propagandu reformy tak, aby většina národa odolala propagandě opozice. Opozice totiž nepotřebuje úspěšnost reforem. Právě naopak, k získání moci potřebuje zničit reformy již v počátcích a hlavně naladit občany proti reformám, což je velmi lehké při nedostatečné proreformní propagandě.

Wlasta 15.5.2008 7:58

Re: Re: Souhlas

"Zajistit funkčnost systému znamená ekonomicky jej ošetřit, tedy hospodařit co nejefektivněji." S tímto souhlas, ale už si dovolím nesouhlasit zcela s dalším Vačím textem. To co by mělo následovat je analýza systému a kontrola prováděných výkonů. Zjistit oblasti zdravotní péče, kde se plýtvá a kde naopak peníze skutečně chybí. Pak nastavit pravidla skutečně jednoznačná. A teprve pak bude přijata reforma včetně oné nepopulární části "při které sice šaháme do svých kapes, ale máme alespoň jistotu, že se nám zdravotní péče dostane vždy v potřebné výši, ale že nebudeme nuceni shánět astronomické částky pro záchranu svých nejbližších, k čemuž by bez reformy časem stoprocentně došlo."

Reforma alá Julínek, kdy se do nenasytné tlamy zdravotnictví pouze přilévají další a další peníze není reformou, ale pokračováním stávajícího stavu. Změnilo se pouze to, že státní rozpočet vyschl a peníze se vybírají přímo od pacientů.

clay 15.5.2008 8:51

Re: Re: Re: Souhlas

přímo od pacientů se vybírá pakatel....a už to způsobilo, že se prodává o 30% méně léků. Kdo naléval další a další miliardy do systému byl R8th a jeho předchůdci, to už jste zapomněl?;-D

MUDr Jiří Kilian 15.5.2008 9:13

Re: Re: Re: Re: Souhlas

No, zvažme poměr vyžadované úrovně péče k částce, které je pro ni určena a srovnejme to třebas s Německem.  Jedna věc je, že zykázka státu není dostatečně kryta úhradou, Druhá věc je, zda se dají najít způsoby dobrého hospodaření a podmínky pro ně. A tu se zdá, že ano.

drak 15.5.2008 22:21

Re: Re: Souhlas

:-Dtino, dovolím si Vám odporovat. Je to nachystaný jeden velký tunel dobře vymyšlený!, jak vysvítá z několika skutečně dobrých příspěvků a odkazů;-O

me first 15.5.2008 6:07

Nadpis

Celým článkem se táhne závist jak oranžová nit. Třikrát fuj!

Aleš 15.5.2008 7:48

Re: Nadpis

obávám se, že jste mimo mísu. Pan doktor  má pravdu- pokud budou pojišťovny soukromé, založené především na zisku,  bez jasného vymezení toho, co je hrazeno z veřejného pojištění a co ne,  se může stát, že pojišťovny využijí tohoto stavu  a tom psal pan doktor.

zajicek8 15.5.2008 20:44

Re: Re: Nadpis

No doktori porad pokrikuji, ze neni vymezeni toho, co je hrazeno z verejneho pojisteni a co ne. Ale kdo by to mel jiny navrhnout nez oni - maji znalosti ( vedi, zda ten lecebny postup nemoc skutecne leci nebo ji leci stejne jako jiny, ale pro pacienta je to prijemnejsi) a maji na to organizacni struktury (odborne lekrske spolecnosi, CLK) ? Co jim chybi, je chut to udelat - on to totiz nikdo nezaplati. S timto navrhem mohou diskutovat s pojistovnami a uredniky z MZ. Bez neho udelaji standardy pojistovny, a na zaklade statisticke analyzy a pak se budeme vsichni divit.

zalozak 15.5.2008 4:14

Pro Martin TT

Opravdu budte pozornejsi o cem jsou reformy. Tady nejde "jen" o soukrome pojistovny ( na tech neni v principu nic spatneho) ale o zavedeni RIZENE PECE v reziji soukromych pojistoven.

A jeste jednou pro mene chapave - RIZENA PECE je to v podstate analogie (ve zjednoduseni)

havarijniho pojisteni auta. Auto-pojistovna rozhoduje za jakych okolnosti

se auto pojisti , a kde se opravi a v jakem rozsahu ci zda se pripadne

odepise. Akorat misto slova auto pouzijte slovo pacient.

martin TT 15.5.2008 3:18

Třetí na světě?

to v tom článku někde je? Jinde nejsou soukromé pojišťovny?

zalozak 15.5.2008 3:45

Re: Třetí na světě?

Soukrome pojistovny jsou leckde.

Jenze v mnoha zemich - napr. Anglie, Kanada, Australie maji ostre regulace ktere je pomerne svazuji. Vcetne toho ze nesmi vlastnit zdravotnicka zarizeni, ze musi proplacet peci poskytnutou v "emergency" (dle rozhodnuti lekare), ze nemuzou zmenit ci vypovedet pojistku v dobe jeji platnosti kvuli treba dlouhodobemu onemocneni, ze nesmi selektivne hradit vetsinu nemocnicnich zakroku , atd.... Navic,  jsou pouze alternativou, protoze existuje dostatecne velka sit "verejnych" zdravotnich zarizeni hrazenych medicare...  (Dale pak navyseni pojistneho je predmetem schvalovani a spoluucast je omezena)

Ceska regulace typu "klondike" ovsem nic z toho realne negarantuje...

Malstoka 15.5.2008 6:52

Re: Re: Třetí na světě?

Přečti si podklady podmínek pro převedení pojišťoven na a.s. Nemohl bys potom vyplodit takový nesmysl.

zalozak 15.5.2008 7:22

Re: Re: Re: Třetí na světě?

Obavam se netusite o cem mluvite. Podminky prevedeni pojistoven na a.s jednak neresi prislusnou regulaci a jednak jsou zavazne pouze pro vlastni privatizaci . Podstatne je to co se bude dit dal... a zde neni co resit.. ten samy scenar je jiz lety vyzkousen zejmena prave z USA (ci cele rady asijskych zemi kde pusobi pojistovny s minimalni regulaci).

Opakuji - zakladni problem rizene pece pojistovnou je to ze i sebe-svatejsi pojistovna musi naplnit rovnici   pocet klientu*pojistne = vlastni naklady + vyplacene plneni + zisk  .(resp.  pocet klientu*pojistne + zpetne ziskane platby + plneni ze super-pojisteni  = vlastni naklady + superpojistni + vyplacene plneni + zisk)

Verejna akciovka Z PRINCIPU MUSI generovat zvysujici se zisk jinak jeji vedeni neprezije pul roku!  Pri vzdustajicich cena za vsechno (cili vzrustajicich narocich na vyplacene plneni) a snaze o vzrustajici zisk MUSI but neustale narustat pocet nenarokujicich klientu (coz je utopie) nebo se zvysovat pojistne a snizovat rozsah vyplaceneho plneni... pripadne z klientu vyrazit vice penez zpetne (napr. za "poruseni pojistnych podminek).

Pokud me dokazete v cem se mylim - jen do toho

Vojtěch 15.5.2008 9:57

Re: Re: Re: Re: Třetí na světě?

1) Akciovka může být založena i za účelem "nedosahování" zisku. Ne v případě a.s. kotované na burze, ale jinak ano. České právo umožňuje "akciovky neziskovky". Ergo nic nebrání občanům, aby si založili vlastní zdravotní pojišťovnu(y) a pojistili se pak u ní. Viz § 56 odst. 1 obchodního zákoníku, věta první a poslední.

2) Dosahování zisku a.s. nemusí být problém, je to motor snah o zvyšování výkonnosti, pokud je mezi subjekty navzájem zachována konkurence. Ta pak omezuje možnosti jednotlivých subjektů šidit plnění na úkor zisku, protože klienti prostě odejdou ke konkurenci. Zda může vzniknout konkurence mezi řádově několika jednotkami subjektů je sporné (může také vzniknout oligopol), ale možná může.