26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

VOLBY: Vyhraje muž, nebo nůž?

Vypadalo by to asi jako alibistické vyhýbání se kardinálnímu tématu, tak k těm prezidentským volbám teda ještě něco napíšu. Ale že by se do toho člověku chtělo…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Musil 27.1.2023 9:17

Jenže právě u prezidentské volby nemáte kandidátní listinu, takže je větší šance prosadit nezávislého kandidáta.

Spíš je zajímavé, že v této volbě v podstatě nemá žádný tradiční politik šanci. A pak to skončí nutností výběru menšího zla nebo hlasováním "proti někomu".

R. Toman 27.1.2023 9:30

President je čistě politická funkce, má jím tedy být zkušený politik, levý, pravý, středový. O kterém všichni vědí jaký směr a hodnoty zastupuje, i když ve své funkci musí být nadstranický. Tak je tomu prakticky ve všech demokratických státech. Jenom u nás je představa někoho tzv. nezávislého, tedy strejdy či tety z ulice, o jejichž politických názorech se toho ví minimum. Dobrý příklad byla paní Nerudová, která řekla, že je pravicového smýšlení, ale má silné sociální cítění. Chytrá horákyně.

O. Musil 27.1.2023 10:27

No, co je to pravice a levice... Viz třebas Babiš. Ten na jednu stranu horuje pro Baťu a na stranu druhou by pro lidi rozdal celý výdělek za práci, kterou nevykonává..

Z. Lapil 27.1.2023 8:46

Bašta že je konzervativec?

O. Musil 27.1.2023 9:20

Byl tak prezentován. Jinak je to spíš takový zmatený profesor.

Z. Lapil 27.1.2023 10:38

Mě spíš připadá, že je spíš takový potížista. Jako disidentovi mu jistě patří obdiv, ale jako prezident - myslím si, že by náš stát rozvrtal k nepoužití.

R. Langer 27.1.2023 9:20

Proti té Fialové bolševické pakáži jednoznačně. :-P

A. Stárek 27.1.2023 8:10

Že nad tím, jak svět nefunguje podle jejich představ, brečí levičáci, to je vcelku norma. Oni přece nejlíp vědí, co je pro ostatní nejlepší. Ale že to už dělají i ti, co se prohlašují za pravici, to je smutné. Demokracie vždycky fungovala přesně tak, jak se panu Jaklovi nelíbí, jen to dřív muselo být obalené stranickostí ("politikou"), protože bez stranického aparátu a jeho možností se totiž prakticky nedal sehnat potřebný počat hlasů pro jakékoliv přímé hlasování. Jenže to je -kvůli vývoji společnosti a z velké míry kvůli možnostem internetu- minulost.

V tento okamžik ani nemá cenu rozebírat, jestli je v českém prostředí přímá volba prezidenta dobře nebo špatně. Jsme momentálně v situaci, v jaké jsme. Všechny ty analýzy a vzletná přirovnání obou kandidátů se u každého jednoho občana redukují na velmi prostou otázku obyčejných lidských sympatií nebo nesympatií. A ukazuje se, že pro velkou část lidí je nepředstavitelné, že by jim prezidenta dělal někdo, kdo ze sebe není schopný dostat jednoduchou srozumitelnou větu, pokud mu ji někdo nenapíše, kdo kromě sebechvály neumí nic jiného, než fňukat nad tím, jak mu ostatní ubližují, kdo lže a straší, kdo popírá, co řekl v předchozí větě a kromě dalších věcí i v neposlední řadě kdo neumí česky a komu chybí znalosti ze základní školy. Když to řeknu zkráceně - vedle Babiše je osobnost i medvídek Pú. Pavel rozhodně není bezchybný Mirek Dušín, ale ve srovnání s Babišem není co řešit. Když to zredukuji skoro na úroveň první signální soustavy, zůstane otázka: S kým z těch dvou si dovedu představit, že bych jel na dovolenou a nezabil bych ho ješte před nástupem do letadla?

J. Fráňa 27.1.2023 8:23

Teď otázka, co je důležitější. Jestli umí dokonale česky a nesplete si planety, nebo je to kovaný komunista, aktivně podporující a sloužící režimu který vraždil lidi a teď jenom kvůli funkci převlékl kabát nebo sprostě lže. Já bych s někým jako Pavel na dovolenou nejel a bude li prezidentem poprvé se budu za prezidenta upřímně stydět.

A. Stárek 27.1.2023 8:32

Ehm... to je přesně ta babišovská -a sorry, ale stbácká- manipulace. To, co píšete, se dá říct o velké většině lidí, kterým bylo před rokem 89 víc, než řekněme 25. let - a u drtivé většiny z nich to taky nebude pravda.

R. Langer 27.1.2023 9:25

Ano, a drtivá většina z nich nekandiduje na prezidenta, že?

No, a o Babišovi je to ta stejná stbácká manipulace z rozvědky od lampasáckého komouše jako řemen. Jeden jako druhý. :-P

J. Fráňa 27.1.2023 8:32

Mám to prostě jako Kocáb. 30 let po válce je prezidentem Německa nacista sloužící u gestapa. To prostě nedávám a jedno co pan generál dnes říká, ten člověk je morální dno a ve veřejných funkcích nemá co dělat. Jenže tito lidé nemají svědomí ani paměť ani žádné trvalé morální hodnoty. Vždy se dokáží přizpůsobit jakékoli situaci v jakémkoli režimu a parazitovat. Toť můj názor na pana Pavla.

R. Toman 27.1.2023 8:55

Máte divné představy, proč bych měl jet na dovolenou s cizím člověkem. I na pivo chodím pouze s kamarády. Jo, mohl bych teoreticky jednoho z těch odpudivých týpků potkat v letadle nebo v hospodě, nezabíjel bych ani jednoho, nevšímal bych si jich. A tak to udělám i nyní, nepůjdu volit. Nějaký známý by mě mohl potkat jak jdu volit komouše, to za tu ostudu nestojí.

R. Langer 27.1.2023 9:22

Kdo se prohlašuje za pravici, nemusí nutně být pravičák. Levičáci o tom lžou naprosto normálně, jako třeba nějakej bolševik z Brusele, Fiala.

F. Navrátil 27.1.2023 7:55

Bohužel volby nejsou o osobách, jejich postojích, myšlenkách a programech. Jsou soubojem dvou reklamních realizačních týmů, které bojují o to, aby svého zaměstnavatele vykreslili jako anděla a soupeře jako rohatého satanáše. Pak se ale nejedná o střet dvou kandidátů na prezidenta, ale střet dvou virtuálních realit. Zatím vede tým, který prodává v úhledném balíčku pravdu, lásku a morálku. Když balíček rozbalíte, najdete tam lež, nenávist a pokrytectví.

P. Han 27.1.2023 8:18

Hm. To se dozvíte, když ten balíček rozbalíte, což jste neučinil. Takže jste zvolil balíček, který ani nemusíte rozbalovat.

F. Navrátil 27.1.2023 8:32

Samozřejmě, že ten druhý balíček nemusím rozbalovat. Je na něm napsáno Agrofert a uvnitř je Agrofert.

R. Langer 27.1.2023 9:26

Aha, takže se necháte překvapit, jo? Tak to vám přeju. :-P

F. Navrátil 27.1.2023 9:33

Jaképak překvapení. Prezidentem bude Pavel. Má lepší balení.

R. Langer 27.1.2023 9:56

No, tyhle předpovědi už nevyšly víckrát... ;-)

Ś. Svobodová 27.1.2023 13:48

Pletete se. Na balíčku je napsáno Babiš a uvnitř je podrazáctví, lži a vše pro Agrofert. Fakt je ten, že na Pavlově je napsáno Pavel a uvnitř může být cokoliv, co bude EU chtít. Zase lepší, než kdyby tam bylo to co bude chtít Rusko. :-/

K. A. 27.1.2023 7:43

Chtěl jsem včera rozproudit diskuzi o politických přednostech Pavla a od jeho voličů jsem se nic nedověděl. Z mého hlediska vede Babiš nad Pavlem aspoň 5:1.

Babiš: 1) proti euru, 2) proti migraci, 3) proti istanbulské úmluvě, 4) nechce cenzuru, 5) rozumný názor na snížení cen energií.

Pavel: 1) realističtější názor na konflikt na Ukrajině.

I kdyby byl Pavel sněhobílý, tak vole ho, byl bych sám proti sobě, resp. proti svým politickým preferencím. Voliči Pavla řeší v drtivé většině povrchní věci a připadají mi jako v emocionální křeči (jistě ne všichni). Kvůli temné minulosti Babiše zvažuji bílý lístek, ale Pavel na tom "kádrově" není o mnoho lépe, jestli už bych měl uvažovat tímto způsobem.

O. Vašíček 27.1.2023 8:04

Jakým způsobem bude prezident bojovat proti zavedení Eura, migraci, Istanbulské úmluvě a pod.? Jaké má k tomu pravomoci a mandát? Dané smlouvy již jsou dávno podepsány platnými představiteli státu a jako takové jsou závazné.

Jaké má prezident pravomoci, aby snížil cenu energií? Může někomu něco nařídit?

Maximálně si může pozvat představitele vlády na hrad na oběd. A mezi polévkou a pečenou kachnou se zeptat, co s tím hoši chtějí udělat.

Jak říkala moje manželka. Nejhorší je, že jednoho bude muset olizovat na poštovních známkách. Tak jsem ji uklidnil, že dnes jsou to už všechno samolepky. Už se nemusí lízat. :-)

Z. Lapil 27.1.2023 8:55

Není to tady klíčové, ale Istanbulskou úmluvu ČR (zatim) neratifikovala.

A euro není na poradu dne, protože koruna ZDALEKA neplní maastrichtska kritéria. A až je bude plnit, budeme povinni k euru pristoupit; tuším na vyzvání, ale to nevím jistě.

R. Langer 27.1.2023 9:27

Tak hlavně že ta kritéria plní třeba Řecko, Itálie nebo Španělsko... ;-D

V. Braun 27.1.2023 12:10

Tak u toho EURa může vhodně vybírat do rady ČNB, byť rozhodující slovo má stejně vláda. Třeba za to EURo má u mě Pavel plus.

A. Stárek 27.1.2023 8:13

Jenže Babiš takhle neuvažuje ani nekoná. Není proti těm věcem, o kterých píšete. Jemu jsou principy ukradené, on si hlídá prospěch Agrofertu, tedy svůj osobní prospěch. To, co říká, říká proto, že mu to přihrává nespokojené voliče. Kdyby si myslel, že víc voličů mu získá něco jiného, bude tvrdit něco jiného.

J. Zdvora 27.1.2023 8:24

Potíž je, v kolika z těch bodů můžete AB věřit,když víte že lže.

R. Langer 27.1.2023 9:52

Ano, stejně jako soudruhu Pavlovi. Protože jak komouš otevře hubu, TAK LŽE! To je u komouše jediná jistota. :-P

K. A. 27.1.2023 9:04

Díky za poznámky všech reagujících. Odpovím en bloc:

1) Prezident není bezmocný, má právo odkladného veta, může přesvědčit poslance z jiných stran. Tím za určitých příznivých okolností může zabránit přijetí nežádoucího zákona.

2) Věřit nemůžu nikomu, ale o Babišovi vím, že za něj ČR odmítla instanbulskou úmluvu ratifikovat, což mu nepřátele vyčítali. Dále neziskovky Babišovi vyčítají, že podceňoval boj proti dezinformačním médiím. Za 4 roky premiérování se o cenzuru nepokusil, Fiala do toho skočil hned rovnýma nohama. Babiš nemá důvod vypínat alternativní weby, většinou jsou k němu méně kritické než k Fialově vládě. Pluralita je jeho zájem, protože neovládá mainstream, což se v tuto chvíli shoduje se zájmem mým.

P.S.: Přes všechny výhrady považuju za pravděpodobnější, že Babiš část svých prohlášení dodrží, než to, že Pavel bude jednat ve všech případech opačně, než nyní slibuje. Jedině v takovém případě by mělo smysl programové názory kandidátů nezohledňovat.