16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

VLÁDA: Vše, jen ne pravdu!

S pohledem na zadlužení ČR musely dosud dotované položky cen elektřiny přejít na občany a podniky. Nedůstojným lavírováním kolem faktu, že nakonec vše zaplatí spotřebitelé, vláda doložila, že nechce občanům říkat pravdu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Tichý 28.9.2023 20:22

Soucasna vlada je jen o malo mene katastrofalni nez predchozi.

Nejlegracnejsi na tom je, ze si koblihari ani neuvedomuji, ze tohle vsechno vyjednal STBak Babis.

P. Skřivan 28.9.2023 20:10

Pro OZE tunely na skutečné OZE není. Jak české ... .

R. Vacek 27.9.2023 18:25

Vláda spolu s Bruselem úspěšně likviduje evropskou energetiku. Otázkou zůstává jestli to dělají z hlouposti, nebo úmyslně.

P. Rada 28.9.2023 4:19

Evropská energetika byla ještě před půlstoletím dominantně postavena na růstu spotřeby fosilních a tedy neobnovitelných zdrojů. Toto s hlediska udržitelnosti "nerozumné" pojetí se mění a to je obecně dobře. V totalitním ČSSR... to bylo uhlí po kterém doposud samo-účelově volá uhelně energetická loby. Pan Vacek tedy asi rád vzpomíná na pohodlnost získávání moci na ekologický dluh.

Fosily každopádně dříve či později všem zemím dojdou nebo už došly ve smyslu že se stanou prakticky nedostupné (nám ropa a plyn). Zároven dnes nutně dochází k zohlednování dříve opomíjených vedlejších dopadů všech zdrojů.

Rozdílnosti energetik uvnitř Evropy jsou proto zásadní. ČR se v tomto regionu chová jako energetický skanzen který začíná stále více doplácet na strukturální a technologické zaostávání:

https://www.businessinfo.cz/clanky/zdroje-pro-prumysl-ceskou-energetiku-ceka-rychly-prechod-k-ekologii/

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/elektrina-na-osobu-eu

L. Novák 28.9.2023 5:54

MGORE ;-O ZELENÝ, až budeš mít adekvátní náhradu za elektrárny na fosilní paliva SE STABILNÍM A PLÁNOVATELNÝM VÝKONEM, dej nám vědět. Občasné Zdroje Energie to rozhodně být nemohou... !!

P. Rada 28.9.2023 13:34

Sobecký "magore" dementní.

Nikdo na světě nemá a nejspíš hned tak mít nebude náhradu za dříve bohaté fosilní zdroje. Navíc už století v dominantnosti klesá i efektivita těžby fosilů a zároven rostou negativní dopady. I kdyby se ihned s jejich zneužíváním přestalo, míra škod poroste ještě celá staletí.

Jediné oblasti kde je znát trochu pokrok jsou v OZE. OZE zatím masivností nemůže nahradit pohodlný život na fosilní dluh, který ale s plnou vahou dopadne až na další generace. Pro sobeckou povahu kapitálu to sotva kdo seriozně řeší.

Lidstvo je proto systémově v energetickém i surovinovém průšvihu jako nikdy. Tuplovaně špatně je na tom ČR která navíc vykazuje anomálně vysokou měrnou enegetickou náročnost při tvorbě HDP. Jen pokrytci či dementi hrozivou realitu vývoje zlehčují nebo dokonce nevnímají.

L. Novák 28.9.2023 14:58

Ty tvoje BLÁBOLY si nacpi do špic, MAGORE ZELENÝ!!!

P. Vychodil 28.9.2023 16:23

ty seš takový zelený magor. poděl se s námi o svém zeleném způsobu života, bydlení...

P. Rada 28.9.2023 18:29

Už jsem zde o sobě všestranně psal mnohokrát a každý další příspěvek je dalším střípkem skládačky kterou ale nelze už s technických důvodů celou opakovat.

Konkrétně jsem např. vlastnoručně postavil už před desetiletími rod domek na úrovni zateplení která teprve nyní začíná být u novostaveb standardem.

Navíc jsem ho postupně zas svépomocně vybavil teplovodními i FV panely i rekuperátory vzduchu.... a tak se mě krize kolem vytápění plynem... či růstu cen energií, zdaleka tolik netýkají a navíc mám k tématu s vlastních zkušeností co říci.

Jak jste na tom v tomto ohledu Vy pane Vychodile?

P. Vychodil 28.9.2023 16:36

já vnímám dementy, jedním z nich jsi synku ty...

P. Rada 28.9.2023 18:32

Pan Vychodil zřejmě věcné argumenty k textu ani odkazům nemá a tak se alespon zkouší dotat do konfliktu/zviditelnit svou přidrzlou rétorikou.

R. Vacek 28.9.2023 6:38

Světová energetika je od vývoje lidstva založena na koncentraci a využívání stále koncentrovanějších zdrojů energie (Lidská síla, zvířecí síla, dřevo, uhlí, ropa, plyn, jádro). Jen EU se rozhodla o "čelem vzad" a návrat k roztroušeným zdrojům.

Výsledky už vidíme - máme násobně vyšší ceny energií, průmysl mizí a politici se klepou před zimou jestli bude energie dostatek.

P. Rada 28.9.2023 8:24

Vaše tvrzení v prvé větě je neslučitelné s realitou a nejspíše postavené na až zvráceném vnímání světa drogově závislým, který za pozitivní vnímá jen zvyšování dávek.

Realita je pravidelně o efektivitě těžby energií a o schopnostech jejího využívání.

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

S tím "klepáním se před zimou" ale máte příznačný kus pravdy. To např. proto, že nadpoloviční většina českého bytového fondu využívá objekty postavené teplo-technicky ještě v období totality tedy cca 80tých let.

Dnešní technologie přitom umožnují zásadní pokrok a obývat dokonce energeticky aktivní obydlí. Většina budov v ČR je pro egoistickou krátkozrakost postojů energeticko-ekonomicky využívána neefektivně:

https://www.casopisstavebnictvi.cz/clanky-energeticka-narocnost-ceske-ekonomiky.html

https://stavba.tzb-info.cz/budovy-s-temer-nulovou-spotrebou-energie/20768-novela-vyhlasky-c-78-2013-sb-cast-4-uprava-pozadavku-na-nzeb

https://www.pasivnidomy.cz/co-je-pasivni-dum/t2?chapterId=1634

L. Novák 28.9.2023 8:55

A zase tuny nesmyslů a SPAMu ... Rv!!

R. Vacek 28.9.2023 10:12

Vaše názory jsou názory svazáka, který si myslí, že žije právě teď ve výjimečné době, kdy neplatí staré zásady, ale přichází nový svět, kde budou platit zásady jiné.

Celá historie ukazuje, že člověk ovládá stále více energie, že se energie stávají stále dostupnější a že je potřeba stále méně úsilí na jejich získání. Vrcholem je dnes jaderná energetika, kde máme při známých technologiích k dispozici dostatek energie na několik staletí.

Jen poblouznění lidé se této energie dobrovolně vzdávají a vrací se do dob, kdy člověk musel na zajištění energií věnovat mnohem větší úsilí a mnohem větší část svých příjmů. V energetické chudobě si libují a pochvalují si, jak je energetická drahota nutí svou spotřebu energií snižovat.

P. Rada 28.9.2023 10:51

Sám píšete jak "svazák": .... "energie stávají stále dostupnější a že je potřeba stále méně úsilí na jejich získání" ...

Tedy v rozoru s realitou, že už tomu tak není a asi v bláhové naději, že rozvojový potenciál mládí bude jen a jen extenzivně narůstat.

S takovýchto ideálů jsem osobně vyrostl už mnohem dříve jak před půlstoletím. Nyní spíše jak naděje vnímám narůstající globální stagnaci která pro převahu trvale neudržitelných technologií hrozí přerůst ve vleklou glob. recesi a nejsem v tom zdaleka sám:

https://blisty.cz/art/115180-vedci-zjistili-ze-zeme-je-mimo-bezpecny-operacni-prostor-pro-lidstvo.html

Ano doposud žijeme ve vyjimečné době v tom smyslu, že nemá ohledně spotřeby na jedince obdobu. Takto konkrétně Češi ve svém průměru vykazují spotřebu takovou, že by k udržitelnosti potřebovaly 3x tolik prostoru a pokud by takto žili všichni lidé potřebovali bychom TŘI planety!

Nikoliv celá historie ale jen dosavadní historie s vynecháním zkušeností kolabujících civilizací, krachujících ekonomik... a postavená v posledním století na využívání naakumulovaných neobnovitelností doposavad ukazovala na snadnost života na dluh a takto na neadekvátní naděje, že základní život omezující okolnost kterou je NOSNÁ KAPACITA prostředí (https://cs.wikipedia.org/wiki/Nosn%C3%A1_kapacita) se dá snadno a trvale ošálit ba eliminovat.

Nic moc si nepochvaluji - nepodsouvejte mi to! Život mám však doposud rád a snažím se ho intenzifikačně rozvíjet. Vy možná podobně ale ve zhoubné víře, že v uzavřeném systému je dlouhodobě reálný vývoj extenzifikační ( stále rostoucí spotřeba energií...) - toto jE právě příznak "POBLOUZNĚNÍ".

L. Novák 28.9.2023 12:35

A zase jen tuny SPAMU a blábolů... ;-D

P. Rada 28.9.2023 13:22

Věcnou výhradu uvést zřejmě nedokážete.

L. Novák 28.9.2023 14:59

Vést s duševně chorým magorem diskusi nedává žádný smysl. ;-D

P. Rada 28.9.2023 18:35

Smysl to přeci jen mít může. Je na takové taky-diskusi např. pěkně vidět, kdo je kde a jak argumentačními schopnostmi obstojí.

L. Zídek 27.9.2023 15:54

Členové 5lepry správně spoléhají na to, že v Česku nemají ovčané ve zvyku hnát gaunery a lotry k uliční, ani jiné spravedlnosti .

J. Hajský 27.9.2023 14:20

Nejen v této diskusi, ale již mnohokrát i v jiných diskusích pan Rada napsal: "... energeticky zpohodlnělé obyvatelstvo Čech, které dnes oproti situaci před stoletím konzumuje už stokrát více energie.... " atd. v různé souvislost, ale jako na kolovrátku.

Proč pane Rado nenapíšete, že dnešní zpohodlnělé obyvatelstvo nejen Čech, ale i Moravy konzumuje dokonce milionkrát víc energie než obyvatelstvo Velkomoravské říše, o říši Sámově ani nemluvě (vzhledem k rozdílnému počtu obyvatel tehdy a dnes milionkrát i v přepočtu na jednoho obyvatele).

L. Novák 27.9.2023 14:28

Proboha, proč toho SPAMujícího debila krmíte??8-o

P. Vychodil 27.9.2023 14:36

rada není typickým trollem. On se vyjadřuje jen k tematice energetiky, ovšem způsobem zcela unikátním.

Mě připomíná flegra, profesora v oboru vší své kočky domácí:-)

P. Vychodil 27.9.2023 14:33

R^ rada je nafoukaný nadutec, který se domnívá, že svými překonstruovanými výroky ohromí "tupé" čtenáře.

mám podezření, neb se vyjadřuje výlučně k tématům energetiky, a to způsobem, který zřejmě spoustu lidí irituje, že se jedná o nějakého samozvaného kutila v této oblasti.

Rada by mohl na svém příkladu objasnit, jak on je, tedy není zpohodlnělý...

P. Labaj 27.9.2023 21:32

Nechci pana Radu nijak obhajovat. Ale co není pravda na tom, že máme dneska 100-násobnou spotřebu energie než dřív? A že tedy zřejmě žijeme na energetický dluh, tj. likvidací fosilních zdrojů? Kdysi dávno to příroda zvládla obnovovat stejně rychle, jako jsme to dokázali likvidovat. Ale už docela dávno (před několika stovkami let) to tak přestalo být, a odlesnili jsme docela velké oblasti.

Jasně, těžit fosilní zdroje je pohodlné a celkem levné. Ale pokud to umíme líp, tak by možná nebylo špatné to dělat aspoň trochu líp.

Mně osobně třeba přijde celkem OK zateplovat baráky a tím šetřit energii v zimě. A stavět soláry, tím ji šetřit zase hlavně v létě.

Jaderka je sice fajn, ale je to za dlouhé peníze a za dlouhou dobu. Navíc se to nijak nevylučuje s tím výše zmíněným.

L. Novák 27.9.2023 22:04

Melete ideologické žvásty zcela odtržen od reality jako všichni ZELENÍ MAGOŘI. Rv!!

P. Labaj 27.9.2023 22:17

Myslíte?

No tak asi jo, když to říkáte. Navíc to křičíte, tak jste o tom určitě silně přesvědčen. No co se dá dělat. Nemůže být každý tak chytrý a mít tak široký přehled jako vy.

L. Novák 27.9.2023 22:21

Vy rozhodně ne! :-)

P. Labaj 27.9.2023 22:28

Ale to já přece vím. Vždyť to pořád říkám, že jste mnohem moudřejší než já. Takový rozvážný a uvážlivý člověk, co slovo, to perla. Pěkný večer vám přeji. A pozor na tlak, z toho křiku ho asi budete mít zvýšeny. Byla by vás škoda.